Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym wyczyścić zabrudzenia z zaprawy cementowej

Recommended Posts

a do czego ta przystawke sie doczepia? do karchera?

Zobacz to:

http://www.allegro.pl/item174187163_zestaw_dysza_do_piaskowania_do_myjka_karcher.html

Jednak musisz się liczyć z zalaniem pomieszczenia, na sucho tego nie ma, ale jest kurz.

Zapytaj ew. sprzedawcę czy przystawka pozwala na pracę w pionie ? (eżektor... czy nie).

Witam.

Oczywiście w metodzie którą podałem jest sporo wody. Ja nadmiar zbierałem Wodnikiem :D

Da się czyścić w pionie. Ważna jest granulacja piasku. Zbyt drobny zapycha rurki i nie zostaje zassany. Za gruby zatyka dysze. Piasek (żwirek?) musi być suchy.

Niezbędne są okulary. Ja przy czyszczeniu ok 12 m kw sufitu zmatowiłem 4 pary.

Robiłem to w łazience jeszcze bez kafli. Nie bardzo sobie wyobrażam takie prace w pomieszczeniu wykończonym.

Moim zdaniem przed podjęciem tego typu pracy trzeba zrobić próbę jak zachowa się materiał czyszczony. Woda pod ciśnieniem potrafi wiele uszkodzić. Dodane do tego ziarenka piasku to naprawdę siła.

Pozdrawiam, Heniek

I na koniec taka ciekawostka. Szczególnie ważne dla cywilizacji zabytki czyści się

skorupkami z jajek :). Skorupy są suszone, mielone a następnie rozpędzane w strudze

sprężonego powietrza i z dużą prędkością uderzają o zabytek.

Są na tyle twarde że ścierają glony, patynę wieków :) oraz brud, ale nie naruszają

struktury samego materiału.

Są duże róznice, czy czyścisz starą ścianę, czy nową.

Nowa ma zawsze trochę nie związanego wapna, które właśnie jest źródłem kłopotów.

Na starych ścianach wszystkie metody z agregatem wodnym mogą być skuteczne, do tego dochodzą agregaty parowe np CP (w slangu czyszczenie nimi nazywają "cepowaniem"), piaskowanie mielonym pumeksem, analog do skorupek.

Dla nowych ścian można sobie zrobić kuku, bo nadmiar wody z agregatu ... pogorszy sytuację, bo uruchomi jeszcze nie wymyte i nie związane wapno przez penetrującą wodę. Na świeżo będzie cacy, a potem wykwit dwa razy większy niż był.

Lepiej więc stosowac preparaty czyszczące - i jak można minimalną ilośc wody ze względów jak wyżej. Przeszukaj archiwum - pod hasłem wykwit wapienny lub wykwity na klinkierze - znajdziesz pełne uzasadnienia i metody, pisałem parokrotnie.

Pełna paleta gotowej chemii do czyszczenia budowlanki, usuwania wykwitów, odmywanai etykiet itp. jest na

http://www.basf-cc.pl/DCCPoland/PL/oferta/pcipielgnacjaczyszczenieochrona/

Jestem zwolennikiem piaskowania na sucho, na początku proponowałem koledze

taki właśnie sposób, głównie z powodu ogólnego zalania pomieszczenia, on co prawda

nie wykwity chce czyścić, ale przywartą zaprawę. Zgadzam się jednak że jeśli ktoś będzie

zbyt długo moczył nową ścianę, to wykwity mogą się pojawić.

witam - ściany w pomieszczeniu sa juz wygipsowane wiec metoda ktora niesie sporo skutków ubocznych niestety odpada - w weekend znalazłem troche czasu i sprawdzilem 2 metody - szczotka na wiertarce - skuteczna ale cały dom w pyle ceglanym - wiec zabrałem papier scierny który pozostał po gipsowaniu - efekt nadspodziewanie dobry - pył osiada tylko pod sicaną - trzeba sie troche namachac rekoma ale cóz zrobic - wyczysciłem kilka rzedów i chyba tak zrobie z reszta sciany - potem spłukałem to woda ale teraz boje sie co bedzie jak wyjda mi teraz wykwity wapienne - nie bylem od tego czasu na budowie wiec nie wiem jak to wyglada po wyschnieciu - sciana ma 2 lata wiec jest niebezpieczenstwo ich pojawienia sie

• 2 months później...
Jest taki preparat Atlas Szop (chyba od szopa pracza :D ). Czyści on plamy z zaprawy np. na kafelkach. Można spróbować. Dostępny w każdym Praktikerze, Castoramie itp.

Mam pytanie, dosyć pilne. Czy tym środkiem zmyję wapno z blachodachówki?? W sobotę ekipa od zalewania tarasu zalała również "okap" z blachodachówki wapnem :evil: i teraz nie wiem czym go mam zmyć. Szorowanie cifem nie pomaga. Pomocy