Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy budynek

Recommended Posts

Mam pytanko do szanownych forumowiczow.Czy wybudowanie nowego domku obok juz istniejacego wymaga tych samych papierow z energetyki i wodociagow co na ten co mamy teraz.Wszystko bylo niedawno zalatwiane.Mocy wystarczy na 2 budynki,wody podobnie.Nie usmiecha mi sie zalatwiac wszystkiego od nowa.

Nie mozna pociagnac kabla zasilajacego z istniejacego budynku,za wodomierzem wstawic trojnik i jechac do nowego budynku.Dodam ze beda te same numery.Stoja obok siebie w odleglosci okolo 10 metrow.

Pozdrawiam

Znam dokładnie ten temat bo..... jestem (byłem) w podobnej sytuacji. Z wodociagami nie ma problemu. Ale już z energetyka a zwłaszcza z gazem problem był. Dlaczego? Dlatego gdyż obawiają sie kto będzie płacił rachunki. Ich stanowisko zalezy m.in. od tego czy obydwa budynki maja jednego właściciela. Pozostaje jeszcze problem kto bedzie płacił gdy w którymś budynku zamieszka inna rodzina a licznik bedzie jeden. Nie interesują ich ewentualne podliczniki. Acha, jeszcze jedno. Gazownia nie wyrazi zgody na wewnetrzna instalację (prywatną) gazowa jeśli odległośc między skrzynka z licznikiem a wejściem gazu do drugiego budynku będzie większa niż 10 m.

Pozdrawiam. Jesli jeszcze jakieś pytania do "praktyka" to pytaj

Oba budynki maja tych samych wlascicieli.Tzn ten pierwszy jest na mnie i rodzicow a ten drugi bedzie tylko na mnie.Zreszta caly teren nalezy do nas wszystkich.Takze mysle ze nie stanowi to akurat problemu.

Z gazem nie bedzie klopotu bo go po prostu niema.Tnz jest ale daleko od nas i gazowni nie oplaca sie ciagnac.oza tym rury maja za mala srednice i moglyby byc duze spadki cisnienia.

Wszystkie rachunki sa na mnie.

Wydaje mi sie ze bez sensu jest wszystko od nowa zlatwiac i od nowa placic skoro przylacza sa na tyle wytrzymale zeby "obsluzyc" 2 budynki.

Najlepsze jest to ze w wodociagach to powiedzieli ze na odcinek zza licznika do nowego budynku to musze miec projekt.Przeciez siec jest wodociagow no odcinku do licznika.Chyba ze jak jest studzienka to od wodomierza do budynku tyez jest ich?Ale jak robilismy to przeciez im ten odcinek do wodomierza przekazalismy.W Polsce nie dowiesz sie czlowieku niczego od urzednika.Widac chca zeby znowu u nich projekt zalatwiac.Gadalem wlasnie z ta babka co nam robila projekt tego poprzedniego przylacza.

I badz tu czlowieku madry.

Widac mozna tylko liczyc na forumowiczow.Cala reszta urzednikow to widzi chyba najpierw swoj interes a dopiero pozniej petenta.Nie mowie ze wszyscy ale jak na razie to mam takie doswiadzczenia

Stary... nie wybrzydzaj tak na tych urzedników..... Pisałem, że z wodociągami jest najmniejszy problem. Stwierdzili, że co robię za licznikiem to mój problem. Byle bym tylko płacił za wodę. Moge przecież doprowadzic wodę 500 na ogród by podlewać grządki a na to planu nie potrzebuję.

Bylem i wstepnie pytalem i wlasnie powiedzieli ze musi byc projekt.

Musze sie jeszcze u kogo innego zapytac.Ta babka robiola nam projekt wody i POś.Jakos nie widze u niej obiektywizmu.No chyba ze sie nie dogadalismy.

Wowka.

Mam jeszcze jedna sprawe.

Czy do wniosku o warunki zabudowy to musza byc dolaczone w wyzej wymienionej sytuacji informacje o zapewnieniu dostaw

Acha... Jeszcze jedno. Na czas budowy zmieniłem taryfę elektryczna z gospodarstwa domowego na odbiorcę przemysłowego. Ta trayfa jest niestety droższa ale przynajmniej nikt się nie będzie czepiał. W moim przypadku było to dość łatwe, gdyż w "starym" domu miałem dwa liczniki. Jeden do gosp. domowego a drugi do garażu i takiego tam sobie warsztaciku z przydziałem mocy. I właśnie na ten drugi licznik zmieniłem taryfę. Tak więc za energię na cele bytowe płaciłem (płacę) nadal stare stawki.

Jeśli chodzi o zasilanie energetyczne to Możesz pozostać bez żadnych formalności , ale tylko wtedy jeżeli nowy budynek będzie zasilany z poprzedniego przyłącza , rozliczany z poprzedniego licznika en.el . i NAJWAŻNIEJSZE bez zmiany zabezpieczeń głównych ( bezpieczników ).

Energetyka pobiera teraz opłaty za zwiększenie przydziału mocy .

Pytanie czy stary przyłącz i instalacja -pion główny do licznika , wytrzyma nowe obciążenie ?

Dokładnie tak , gdybyś chciał założyć legalnie podlicznik ze zgłoszeniem w energetyce , musiałbyś wystąpić do nich o warunki techniczne na podział instalacji , musiałby Ci to wykonać ktoś z uprawnieniami i zgłosić to w ZE , a to wszystko to pieniądze . Dochodziłaby jeszcze opłata stała za podlicznik . A tak zakładasz własny podlicznik , i o ile nie pobierasz za to opłat od osób trzecich to jest wszystko O.K ( Bo w Polsce jest monopol na dystrybucję energią )