Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie z siatki - odległość słupków

Recommended Posts

Standardowo daje się 2,5m jednak można i 3 m odległości między słupkami.

Ja żadnego drutu nie dawałem i nic się nie dynda. Jak siatka jest wzmocniona drutem to bardzo łatwo intruzowi przez nią przejść. Przy siatce bardzo istotne jest naciągnięcie jej, zapewni to jej sztywność a co za tym idzie trwałość. Luźna dyndająca się na wietrze siatka przeciera się na zagięciach i w tych miejscach rdzewieje.

Widziałem posesję gdzie odległości są 4,5 m, nawet na oko trochę za mało tych słupków.

Standardowo daje się 2,5m jednak można i 3 m odległości między słupkami.

Ja żadnego drutu nie dawałem i nic się nie dynda. Jak siatka jest wzmocniona drutem to bardzo łatwo intruzowi przez nią przejść. Przy siatce bardzo istotne jest naciągnięcie jej, zapewni to jej sztywność a co za tym idzie trwałość. Luźna dyndająca się na wietrze siatka przeciera się na zagięciach i w tych miejscach rdzewieje.

Widziałem posesję gdzie odległości są 4,5 m, nawet na oko trochę za mało tych słupków.

sylvo jaką masz odległość między słupkami i jaką dałeś siatke ??

z tego co sie zorientowałem to żeby dać druty potrzebne są specjalne

obejmy ( drogie ) lub przyspawane powiedzmy nakrętki do przewleczenia drutu

przyznam że twoja wersja jest kożystniejsza

masz jakąś metode na prawidłowy naciąg siatki ?

Sitakę naciągaliśmy bloczkiem/kołowrotkiem, do siatki przykręcona w kilku miejscach rurka, na środku zaczepiony bloczek, kłopot jest tylko jak nie ma go gdzie zaczepić (drzewo, słup). Ponoć można samochodem ale u mnie w te krzaczory na sąsiedniej działce nic by nie wjechało. Tam gdzie jest podmurówka odłegłość mam 2,4 m, tam gdzie zamiast niej są betonowe płyty ogrodzeniowe 205 cm.

Słupki robiłem sam, nakrętki przyspawałem ale do drutu przewleczonego wzdłuż słupka, trzyma on siatkę. Wspomniany wcześniej drut daje się wzdłuż całego ogrodzenia, na górze środku i na dole.

Grubości siatki nie pamiętam, ale chyba mam 2,5mm.