Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co można zrobić ze służebnością?

WuTomek

Recommended Posts

Witam, mam pytanie dotyczące służebności.

Od niedawna jestem właścicielem działki, która obciążona jest służebnością przejazdu względem innej działki. Zgodnie z aktem notarialnym ustanawiającym slużebnośc na mojej działce, slużebność przejazdu dotyczy pasa o szerokości 2.5 m, który ciągnie się wzdłuż wschodniej granicy działki. W związku z tym mam pytanie:

1. Czy właściciel tej kolejnej działki może w przyszlosci zakwestionować prawo do przejazdu przez moja dzialke jedynie na szerokosci 2.5 m działki i to w wytyczonym miejscu - np. na zasadzie, ze 2.5 m to dla niego za wąsko? Nie chcialbym, zebym za jakis czas byl zmuszony demontowac ogrodzenie, po to aby gosc mogl przejezdzac przez mój ogródek :).

2. Obecnie służebność jest nieodpłatna. Zakladając, ze wykonam drogę dojazdową do dzialki pokrywającą ww. pas (i poniosę wszystkie koszta z tym związane), to czy istnieje możliwość przeksztalcenia sluzebnosci na odplatną? :lol: Skoro sąsiad ma korzystac z utwardzonego dojazdu, to czemu mialby się don nie dolożyć?

Z góry dziękuję za sugestie...

służebność to najgorsza zaraza jak może być w księgach wieczystych, przejazd przez posesje to jeszcze poł biedy ale najgorzej jak słuzebnośc tyczy się jakichś osob zamieszkałych dożywotnie, a ta osoba żyje i gdzies mieszka i nikt nie ma z nia kontaktu. W twoim przypadaku jako nowy właściciel masz prawo do nowych rozmów z sąsiadem i to on powienien się martwić czy w dalszym ciągu bedzie mógł przechadzać sie po Twoim terenie.