Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam pytanie dotyczące służebności.

Od niedawna jestem właścicielem działki, która obciążona jest służebnością przejazdu względem innej działki. Zgodnie z aktem notarialnym ustanawiającym slużebnośc na mojej działce, slużebność przejazdu dotyczy pasa o szerokości 2.5 m, który ciągnie się wzdłuż wschodniej granicy działki. W związku z tym mam pytanie:

1. Czy właściciel tej kolejnej działki może w przyszlosci zakwestionować prawo do przejazdu przez moja dzialke jedynie na szerokosci 2.5 m działki i to w wytyczonym miejscu - np. na zasadzie, ze 2.5 m to dla niego za wąsko? Nie chcialbym, zebym za jakis czas byl zmuszony demontowac ogrodzenie, po to aby gosc mogl przejezdzac przez mój ogródek :).

2. Obecnie służebność jest nieodpłatna. Zakladając, ze wykonam drogę dojazdową do dzialki pokrywającą ww. pas (i poniosę wszystkie koszta z tym związane), to czy istnieje możliwość przeksztalcenia sluzebnosci na odplatną? :lol: Skoro sąsiad ma korzystac z utwardzonego dojazdu, to czemu mialby się don nie dolożyć?

Z góry dziękuję za sugestie...

https://forum.murator.pl/topic/74133-co-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ze-s%C5%82u%C5%BCebno%C5%9Bci%C4%85/

służebność to najgorsza zaraza jak może być w księgach wieczystych, przejazd przez posesje to jeszcze poł biedy ale najgorzej jak słuzebnośc tyczy się jakichś osob zamieszkałych dożywotnie, a ta osoba żyje i gdzies mieszka i nikt nie ma z nia kontaktu. W twoim przypadaku jako nowy właściciel masz prawo do nowych rozmów z sąsiadem i to on powienien się martwić czy w dalszym ciągu bedzie mógł przechadzać sie po Twoim terenie.