Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka z dołem - pomysły?

Recommended Posts

Witam, mam pytanie, czy ktos nie mial podobnych doswiadczen.

Na działce, którą nabyłem stoi sobie stary domek z lat 60-tych, w którym miesci się calkiem spora piwnica. Planowo, domek zostanie rozebrany, ale pozostanie po nim dół piwniczny, z którym coś trzeba będzie zrobić. Piwnica ma ok. 3 na 4 m kw i jest glęboka na ok. 3 m.

Problem w tym, ze w tym miejscu wypadnie domek, ktory bedziemy chcieli wybudowac. Pytanie czy bardziej sie oplaca dol zasypac i postawic na nim niepodpiwniczony dom, czy tez wykorzystac istniejący dół do postawienia domu z piwnicą... Dodam, ze obecna piwnica nie jest specjalnie wyrafinowanym tworem architektonicznym - wygląda na to, ze nie ma nawet murowanych scian i zostala po prostu ot tak sobie wykopana pod domkiem

Z góry dziękuje za wskazówki i pozdrawiam.

Piwnica , chociażby na domowy "śmietnik" - zawsze jest przydatna.

Mam taką, wybitnie chwalę. Nie wyobrażam trzymania w domu przedmiotów tam leżących. Dla oszczędności miejsca - osobne wejśćie z zewnątrz. Na zimowe spacery - ewidentna wada, jak na razie za bardzo nie narzekam.

Szerokie schody + rampa do podjeżdżania rowerem, taczką razem 120 cm.

Jak stary obiekt - to mogą być poważne problemy z izolacją. Poświęciłbym przy budowie temu wiele uwagi.

Jak cieknie woda i pleśnieje - to może dostarczyć spooro atrakcji.

Jeśłi jest sucho - koniecznie bym zostawił.

Jeśli nie ma tam wody to zdecydowanie zrobiłabym piwnicę z powodów jak wyżej oraz dlatego, że jeśli dół zasypiesz, to konieczne będzie bardzo dokładne zagęszczenie (ubicie) gruntu. Inaczej dom może się zapadać lub nierównomiernie osiadać. O problemach z tym związanych chyba nie trzeba pisać.

Nie znam się na tym zbyt dobrze, ale wydaje mi się, że trzeba też będzie dać szersze i gęściej zbrojone ławy albo wcale zastosować płytę fundamentową, a wtedy nie wiem czy koszt nie będzie porównywalny z piwnicą.

Jeżeli piwnica nie jest obmurowana, to chyba nawet lepiej. Gdyby były tam murowane ściany, źle albo wcale nie zabezpieczone przed wilgocią, to by dopiero był problem. A skoro to tylko dziura, to trzeba wymurować w niej piwnicę od nowa, co może być łatwiejsze i przede wszystkim pewniejsze niż zabezpieczanie starych zawilgoconych ścian.

W tym wypadku tylko piwnica.

Masz sporo roboty wykonanej - nie musisz kopać pod piwnice - masz wykopane, nie musisz wywozić ziemi z wykopu :) - została Ci praktycznie kosmetyka, powiększenie do planowanej wielkości piwnic pod budynkiem, wylać ławy, ściany fundamentowe i do góry :)

Przy zasypywaniu (jeżeli nie zdecydujesz się na piwnicę ) czekają Cię dodatkowe koszty - trzeba skąś przywieść ziemię - piasek do zasypania dołu, a to kost jest dość spory ( w szczególności transport), zagęścić.

Koszty porównywalne do wybudowania w tej chwili piwnicy 8)

Dzięki za sugestie.

Z materialem na ewentualne zasypanie nie byloby raczej problemu - mialbym na to gruz pozostaly z wyburzenia domu... :)

ale zgadzam sie, ze problemem mogloby byc ubicie i utwardzenie dolu, tak zeby dom nie osiadal (slyszalem, ze czesciowo podpiwniiczenie jest mniej korzystne od pelnego -??).

Pójscie w strone piwnicy to z kolei koniecznosc szytego na miare dopiwniczenia domu, co spodziewam sie podrozyc przedsiewziecie... Coz, cos pewnie jednak trzeba bedzie wybrac... :-?

Z materialem na ewentualne zasypanie nie byloby raczej problemu - mialbym na to gruz pozostaly z wyburzenia domu... :)

ale zgadzam sie, ze problemem mogloby byc ubicie i utwardzenie dolu, tak zeby dom nie osiadal

Jakoś sobie nie wyobrażam utwardzania gruzu, ale może mam zbyt słabą wyobraźnię :o :-?

No, chyba, żeby ten gruz zemleć na drobne albo zalać betonem.