Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Budujemy Kornelię (lustrzane odbicie) pod Poznaniem tzn. Kicin

Podobnie jak Sylwia z Rafałem jesteśmy na etapie kończenia stanu zero

Obejrzeliśmy "live" kilka wybudowanych i w budowie Kornelli w okolicach Poznania i zdecydowaliśmy się na kilka zmian:

obniżenie o 1 lub 2 bloczki wjazdu do garażu

przeniesienie WC spod schodów obok kotłowni

wejście do kotłowni z wiatrołapu

w sypialni zamiast drzwi balkonowych proste okno

w garażu zdecydowaliśmy, że strop będzie drewniany, uznaliśmy że nie ma sensu układać stropu na całym poddaszu, przestrzeń nad garażem i tak nie będzie wykorzystana.

zastanawiamy się co zrobić z podciągiem w sypialni wypada 30 cm od ściany nośnej

zastanawiamy się również czy podnieść o 1 lub 2 mur fundamentowy w tej chwiili mamy na wysokości 7 bloczków

i jeszcze jedna sprawa czy budujecie z domieszką wapna czy plastyfikatora bo jest kilka artykułów i zastanawiamy się czy to prawda czy tylko producenci wapna je sponsorują :-?

http://www.muratordom.pl/6325_16904.htm

http://www.budujemydom.pl/artykuly_firmowe/1123_czy_plastyfikator_zastepuje_wapno/

http://www.budujemydom.pl/stan_surowy/sciany/

Życzymy Wszystkim dobrych cen materiałów i uczciwych i dobrych wykonawców

Pozdrawiamy Sylwia i Szymon

Witajcie jak Wasza budowa? My również wprowadziliśmy kilka zmian. Wyprosotowaliśmy okno w jadalni i dach nad nim. Wc spod schodów przenieśliśmy w miejsce szafy obok kuchni. Okno w salonie zmniejszyliśmy do 2.40 i robimy przesuwne. Podciąg w sypialni zabudowujemy kartongipsem i robimy sufit podwieszany z oświetleniem.

I jeszcze jedno my używamy wapno.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witaj Sylwio!

mam małe pytanko:moglibyśmy nawiedzic waszą budowe w przyszłym tygodniu,bo będziemy w okolicy na komuni.Proszę o odpowiedz i numer telefonu żeby się jakoś skontaktowac,może byc na privie.Pozdrawiam!!!

• 3 weeks później...
Jak dacie wapno do zaprawy przy murowaniu bloczków fundamentowychi robieniu obrzutki to podobno wykwity ma cokole- na zastosowanych płytkach wychodza własnie od niego- obecnie wszyscy daja plastyfikatory, przynajmniej dookoła mnie na budowach.
Witaj, czy kupiłaś już okna w kolorze złoty dąb do domku, czytałam w dziale wnętrza, że masz takie w planach i bedą ze szprosami. Też takie planuję, ale cały czas szukam koloru ciut ciemniejszego... chyba jednak nie znajdę..??? :)
  • 2 weeks później...
Okna mam już zamówione. Będą dwu kolorowe. Od zew złoty dąb a od środka białe. Szprosy też będą dwukolorowe. Będą zamontowane pod koniec czerwca. Jak już będą wkleję zdjęcia.

Sylwia, gratulki z powodu wylanego stropu, ja jestem krok za Tobą i ciągle odwlekamy wylewanie, bo jeszcze to czy tamto... :-? Oby tylko wszystko udało się, boję się trochę. A Ty już masz to za sobą, super! :p

Z oknami jest tak, że szprosy chcę na pewno, ale jak je "ułożyć" w oknie to mam wątpliwości, wczoraj widziałam domek ze szprosami w górnej części okna i dolnej - podobało mi sie i mężowi też, ale czy nie będę miała wrażenia, że brakuje tych dodatkowych podziałów? Wyglądało to bardzo subtelnie, delikatnie i z pewnością tak umieszczone szprosy zabierają mniej światła.

Daj znać co wymyśliliście przez niedzielę :D

My myślimy o szprosach tylko w górnej części okna ok 35 cm od górnej ramy okna i podzielone n pół. Takie trochę stylizowane. Ale nie jestem do końca przekonana. W poprzednim domu mieliśmy złote szprosy na całym oknie i też były piękne. Pozdrawiam
Sylwio, jak Twoje okna no i szprosy, bo z tym najtrudniej... :) Czy już cos zdecydowałaś? Ja mam w tym temacie zupełny mętlik, ale chwilowo zajmuja mnie inne trudne sprawy, a mianowicie strop, który ciągle "nie może się zalać" :( :x

No nie, tylko nie to :-? dlaczego? Ja też wprawdzie jeszcze nie zdecydowałam się która konfigurację wybrać, ale żeby tak zrezygnować z nich całkiem. Trochę żal.. :wink:

Do Kornelii szprosy zdecydowanie pasują, ale decyzja na pewno nie jest łatwa, ja jak na razie odsuwam poważne myślenie o nich i ... podpatruje okoliczne domki by być pewnym czego chcę i co mi się naprawdę podoba. I tak pewnie po montazu dopadna mnie rozterki... :roll:

Życzę trafnego wyboru! :p

Buduję Kornelię.Mam stan surowy zamknięty bez okien.

Pani Sylwio i Panie Rafale

jeżeli robią państwo wole oka tak jaj ja to niech państwo zwrócą uwagę na to które znajduje się nad jadalnią. W projekcie jest błąd i to wole oko jest przesunięte, Radzę mieć dobrego cieślę i pokazać mu ten problem.Wole oko nie jest położone symetrycznie i trzeba trochę inaczej rozmieścić krokwie.

Po za tym sam łuk wolego oka też ma złe wysokośći.

Dziękuję, ale my zrezygnowaliśmy z wolich oczu. Chcielimy zrobić to na wejściem ale mamy za dużą dachówkę zakładkową i to nie wyjdzie ładnie.

Pozdrawiam

Mam małe pytanko dlaczego te wole oczy są żle zaprojektowane?o co chodzi z tą wysokością?my chcemy miec wole a błędow nie chcemy popełnić.Proszę o odpowiedz[/url]
Trzeba spojrzeć na projekt wole oko ma punkty mocowań na wiązarach A,B,C,D Wystarczy narysować na kartce papieru linie która będzie okapem a następnie nad linią umiescić punkty a,b,c,d punkt a 9,5 nad linią punkt b 29,5 nad linią punkt c 25,5 nad linią punkt d 1,5 nad linią. odległości między wiązarami to od A do B 77 od B do C 90 od C do D 90. Następnie wystarczy te punkty połączyć ze sobą i już wszystko wiadomo. Dla niemających projektu krokiew poprzedzająca wiązar A jest wcześniej od tego punktu o 90, a krokiewnastępna za punktem z Wiązarem D jest oddalona o 90. mój projekt jest z 2005 roku, i nie sądze by się zmienił.Ponadto to wole oko jest niesymetrycznie usytuowane względem występu. wystarczy pokazać projekt więżby dachowej cieśli znającemu się na robocie a to zauważy.
Buduję Kornelię.Mam stan surowy zamknięty bez okien.

Pani Sylwio i Panie Rafale

jeżeli robią państwo wole oka tak jaj ja to niech państwo zwrócą uwagę na to które znajduje się nad jadalnią. W projekcie jest błąd i to wole oko jest przesunięte, Radzę mieć dobrego cieślę i pokazać mu ten problem.Wole oko nie jest położone symetrycznie i trzeba trochę inaczej rozmieścić krokwie.

Po za tym sam łuk wolego oka też ma złe wysokośći.

Tak z ciekawości mam pytanie nie jest położone symetrycznie ale względem czego?

Nie jest położony symetrycznie wzgledem występu czy jak kto woli wykuszu w jadalni.Rzeczywistość od rysunków w projekcie znacznie się różni
  • 3 weeks później...