Sylwia z Poznania 12.04.2007 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Czy Kornelie w Borówcu i Skórzewie łatwo znaleźć czy trzeba pojeździć?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 28.04.2007 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Witam Budujemy Kornelię (lustrzane odbicie) pod Poznaniem tzn. Kicin Podobnie jak Sylwia z Rafałem jesteśmy na etapie kończenia stanu zero Obejrzeliśmy "live" kilka wybudowanych i w budowie Kornelli w okolicach Poznania i zdecydowaliśmy się na kilka zmian: obniżenie o 1 lub 2 bloczki wjazdu do garażu przeniesienie WC spod schodów obok kotłowni wejście do kotłowni z wiatrołapu w sypialni zamiast drzwi balkonowych proste okno w garażu zdecydowaliśmy, że strop będzie drewniany, uznaliśmy że nie ma sensu układać stropu na całym poddaszu, przestrzeń nad garażem i tak nie będzie wykorzystana. zastanawiamy się co zrobić z podciągiem w sypialni wypada 30 cm od ściany nośnej zastanawiamy się również czy podnieść o 1 lub 2 mur fundamentowy w tej chwiili mamy na wysokości 7 bloczków i jeszcze jedna sprawa czy budujecie z domieszką wapna czy plastyfikatora bo jest kilka artykułów i zastanawiamy się czy to prawda czy tylko producenci wapna je sponsorują http://www.muratordom.pl/6325_16904.htm http://www.budujemydom.pl/artykuly_firmowe/1123_czy_plastyfikator_zastepuje_wapno/ http://www.budujemydom.pl/stan_surowy/sciany/ Życzymy Wszystkim dobrych cen materiałów i uczciwych i dobrych wykonawców Pozdrawiamy Sylwia i Szymon Witajcie jak Wasza budowa? My również wprowadziliśmy kilka zmian. Wyprosotowaliśmy okno w jadalni i dach nad nim. Wc spod schodów przenieśliśmy w miejsce szafy obok kuchni. Okno w salonie zmniejszyliśmy do 2.40 i robimy przesuwne. Podciąg w sypialni zabudowujemy kartongipsem i robimy sufit podwieszany z oświetleniem. I jeszcze jedno my używamy wapno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaGrzegorz 14.05.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Witaj Sylwio!mam małe pytanko:moglibyśmy nawiedzic waszą budowe w przyszłym tygodniu,bo będziemy w okolicy na komuni.Proszę o odpowiedz i numer telefonu żeby się jakoś skontaktowac,może byc na privie.Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 30.05.2007 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Jak dacie wapno do zaprawy przy murowaniu bloczków fundamentowychi robieniu obrzutki to podobno wykwity ma cokole- na zastosowanych płytkach wychodza własnie od niego- obecnie wszyscy daja plastyfikatory, przynajmniej dookoła mnie na budowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 03.06.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Witaj, czy kupiłaś już okna w kolorze złoty dąb do domku, czytałam w dziale wnętrza, że masz takie w planach i bedą ze szprosami. Też takie planuję, ale cały czas szukam koloru ciut ciemniejszego... chyba jednak nie znajdę..??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 11.06.2007 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Okna mam już zamówione. Będą dwu kolorowe. Od zew złoty dąb a od środka białe. Szprosy też będą dwukolorowe. Będą zamontowane pod koniec czerwca. Jak już będą wkleję zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 12.06.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Czekam na fotki , pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 17.06.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Sylwia, gratulki z powodu wylanego stropu, ja jestem krok za Tobą i ciągle odwlekamy wylewanie, bo jeszcze to czy tamto... Oby tylko wszystko udało się, boję się trochę. A Ty już masz to za sobą, super! Z oknami jest tak, że szprosy chcę na pewno, ale jak je "ułożyć" w oknie to mam wątpliwości, wczoraj widziałam domek ze szprosami w górnej części okna i dolnej - podobało mi sie i mężowi też, ale czy nie będę miała wrażenia, że brakuje tych dodatkowych podziałów? Wyglądało to bardzo subtelnie, delikatnie i z pewnością tak umieszczone szprosy zabierają mniej światła. Daj znać co wymyśliliście przez niedzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 17.06.2007 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 My myślimy o szprosach tylko w górnej części okna ok 35 cm od górnej ramy okna i podzielone n pół. Takie trochę stylizowane. Ale nie jestem do końca przekonana. W poprzednim domu mieliśmy złote szprosy na całym oknie i też były piękne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 19.06.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Sylwio, jak Twoje okna no i szprosy, bo z tym najtrudniej... Czy już cos zdecydowałaś? Ja mam w tym temacie zupełny mętlik, ale chwilowo zajmuja mnie inne trudne sprawy, a mianowicie strop, który ciągle "nie może się zalać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 19.06.2007 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Wczoraj objeździliśmy kawałek Poznania w poszukiwaniu okien ze szprosami i podjeliśmy ostateczną (?) decyzję, że nie robimy szprosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 19.06.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 No nie, tylko nie to dlaczego? Ja też wprawdzie jeszcze nie zdecydowałam się która konfigurację wybrać, ale żeby tak zrezygnować z nich całkiem. Trochę żal.. Do Kornelii szprosy zdecydowanie pasują, ale decyzja na pewno nie jest łatwa, ja jak na razie odsuwam poważne myślenie o nich i ... podpatruje okoliczne domki by być pewnym czego chcę i co mi się naprawdę podoba. I tak pewnie po montazu dopadna mnie rozterki... Życzę trafnego wyboru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepan1976 19.06.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Buduję Kornelię.Mam stan surowy zamknięty bez okien.Pani Sylwio i Panie Rafalejeżeli robią państwo wole oka tak jaj ja to niech państwo zwrócą uwagę na to które znajduje się nad jadalnią. W projekcie jest błąd i to wole oko jest przesunięte, Radzę mieć dobrego cieślę i pokazać mu ten problem.Wole oko nie jest położone symetrycznie i trzeba trochę inaczej rozmieścić krokwie.Po za tym sam łuk wolego oka też ma złe wysokośći. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 20.06.2007 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Dziękuję, ale my zrezygnowaliśmy z wolich oczu. Chcielimy zrobić to na wejściem ale mamy za dużą dachówkę zakładkową i to nie wyjdzie ładnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaGrzegorz 20.06.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Mam małe pytanko dlaczego te wole oczy są żle zaprojektowane?o co chodzi z tą wysokością?my chcemy miec wole a błędow nie chcemy popełnić.Proszę o odpowiedz[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepan1976 20.06.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Trzeba spojrzeć na projekt wole oko ma punkty mocowań na wiązarach A,B,C,D Wystarczy narysować na kartce papieru linie która będzie okapem a następnie nad linią umiescić punkty a,b,c,d punkt a 9,5 nad linią punkt b 29,5 nad linią punkt c 25,5 nad linią punkt d 1,5 nad linią. odległości między wiązarami to od A do B 77 od B do C 90 od C do D 90. Następnie wystarczy te punkty połączyć ze sobą i już wszystko wiadomo. Dla niemających projektu krokiew poprzedzająca wiązar A jest wcześniej od tego punktu o 90, a krokiewnastępna za punktem z Wiązarem D jest oddalona o 90. mój projekt jest z 2005 roku, i nie sądze by się zmienił.Ponadto to wole oko jest niesymetrycznie usytuowane względem występu. wystarczy pokazać projekt więżby dachowej cieśli znającemu się na robocie a to zauważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 20.06.2007 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Buduję Kornelię.Mam stan surowy zamknięty bez okien. Pani Sylwio i Panie Rafale jeżeli robią państwo wole oka tak jaj ja to niech państwo zwrócą uwagę na to które znajduje się nad jadalnią. W projekcie jest błąd i to wole oko jest przesunięte, Radzę mieć dobrego cieślę i pokazać mu ten problem.Wole oko nie jest położone symetrycznie i trzeba trochę inaczej rozmieścić krokwie. Po za tym sam łuk wolego oka też ma złe wysokośći. Tak z ciekawości mam pytanie nie jest położone symetrycznie ale względem czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepan1976 20.06.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Nie jest położony symetrycznie wzgledem występu czy jak kto woli wykuszu w jadalni.Rzeczywistość od rysunków w projekcie znacznie się różni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 06.07.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Witaj Sylwio! Wpadłam się przywitać, cieszę się, że budowa "idzie do góry" i życzę powodzenia! pozwolę sobie do Ciebie zaglądać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Poznania 06.07.2007 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Dzięki. Ja do Ciebie też chętnie pozadlądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts