Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Sylwii i Rafała (KORNELIA)

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Budujemy Kornelię (lustrzane odbicie) pod Poznaniem tzn. Kicin

Podobnie jak Sylwia z Rafałem jesteśmy na etapie kończenia stanu zero

Obejrzeliśmy "live" kilka wybudowanych i w budowie Kornelli w okolicach Poznania i zdecydowaliśmy się na kilka zmian:

obniżenie o 1 lub 2 bloczki wjazdu do garażu

przeniesienie WC spod schodów obok kotłowni

wejście do kotłowni z wiatrołapu

w sypialni zamiast drzwi balkonowych proste okno

w garażu zdecydowaliśmy, że strop będzie drewniany, uznaliśmy że nie ma sensu układać stropu na całym poddaszu, przestrzeń nad garażem i tak nie będzie wykorzystana.

zastanawiamy się co zrobić z podciągiem w sypialni wypada 30 cm od ściany nośnej

zastanawiamy się również czy podnieść o 1 lub 2 mur fundamentowy w tej chwiili mamy na wysokości 7 bloczków

i jeszcze jedna sprawa czy budujecie z domieszką wapna czy plastyfikatora bo jest kilka artykułów i zastanawiamy się czy to prawda czy tylko producenci wapna je sponsorują :-?

http://www.muratordom.pl/6325_16904.htm

http://www.budujemydom.pl/artykuly_firmowe/1123_czy_plastyfikator_zastepuje_wapno/

http://www.budujemydom.pl/stan_surowy/sciany/

Życzymy Wszystkim dobrych cen materiałów i uczciwych i dobrych wykonawców

Pozdrawiamy Sylwia i Szymon

Witajcie jak Wasza budowa? My również wprowadziliśmy kilka zmian. Wyprosotowaliśmy okno w jadalni i dach nad nim. Wc spod schodów przenieśliśmy w miejsce szafy obok kuchni. Okno w salonie zmniejszyliśmy do 2.40 i robimy przesuwne. Podciąg w sypialni zabudowujemy kartongipsem i robimy sufit podwieszany z oświetleniem.

I jeszcze jedno my używamy wapno.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Sylwia, gratulki z powodu wylanego stropu, ja jestem krok za Tobą i ciągle odwlekamy wylewanie, bo jeszcze to czy tamto... :-? Oby tylko wszystko udało się, boję się trochę. A Ty już masz to za sobą, super! :p

Z oknami jest tak, że szprosy chcę na pewno, ale jak je "ułożyć" w oknie to mam wątpliwości, wczoraj widziałam domek ze szprosami w górnej części okna i dolnej - podobało mi sie i mężowi też, ale czy nie będę miała wrażenia, że brakuje tych dodatkowych podziałów? Wyglądało to bardzo subtelnie, delikatnie i z pewnością tak umieszczone szprosy zabierają mniej światła.

Daj znać co wymyśliliście przez niedzielę :D

No nie, tylko nie to :-? dlaczego? Ja też wprawdzie jeszcze nie zdecydowałam się która konfigurację wybrać, ale żeby tak zrezygnować z nich całkiem. Trochę żal.. :wink:

Do Kornelii szprosy zdecydowanie pasują, ale decyzja na pewno nie jest łatwa, ja jak na razie odsuwam poważne myślenie o nich i ... podpatruje okoliczne domki by być pewnym czego chcę i co mi się naprawdę podoba. I tak pewnie po montazu dopadna mnie rozterki... :roll:

Życzę trafnego wyboru! :p

Buduję Kornelię.Mam stan surowy zamknięty bez okien.

Pani Sylwio i Panie Rafale

jeżeli robią państwo wole oka tak jaj ja to niech państwo zwrócą uwagę na to które znajduje się nad jadalnią. W projekcie jest błąd i to wole oko jest przesunięte, Radzę mieć dobrego cieślę i pokazać mu ten problem.Wole oko nie jest położone symetrycznie i trzeba trochę inaczej rozmieścić krokwie.

Po za tym sam łuk wolego oka też ma złe wysokośći.

Trzeba spojrzeć na projekt wole oko ma punkty mocowań na wiązarach A,B,C,D Wystarczy narysować na kartce papieru linie która będzie okapem a następnie nad linią umiescić punkty a,b,c,d punkt a 9,5 nad linią punkt b 29,5 nad linią punkt c 25,5 nad linią punkt d 1,5 nad linią. odległości między wiązarami to od A do B 77 od B do C 90 od C do D 90. Następnie wystarczy te punkty połączyć ze sobą i już wszystko wiadomo. Dla niemających projektu krokiew poprzedzająca wiązar A jest wcześniej od tego punktu o 90, a krokiewnastępna za punktem z Wiązarem D jest oddalona o 90. mój projekt jest z 2005 roku, i nie sądze by się zmienił.Ponadto to wole oko jest niesymetrycznie usytuowane względem występu. wystarczy pokazać projekt więżby dachowej cieśli znającemu się na robocie a to zauważy.

Buduję Kornelię.Mam stan surowy zamknięty bez okien.

Pani Sylwio i Panie Rafale

jeżeli robią państwo wole oka tak jaj ja to niech państwo zwrócą uwagę na to które znajduje się nad jadalnią. W projekcie jest błąd i to wole oko jest przesunięte, Radzę mieć dobrego cieślę i pokazać mu ten problem.Wole oko nie jest położone symetrycznie i trzeba trochę inaczej rozmieścić krokwie.

Po za tym sam łuk wolego oka też ma złe wysokośći.

Tak z ciekawości mam pytanie nie jest położone symetrycznie ale względem czego?

• 3 weeks później...