Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile ciepla zabierze bojler na C.W.U ?

Recommended Posts

Mam zamiar zalozyc boiler (150l) z wezownica, dzieki ktoremu w zimie bede mogl wode do C.W.U. miec podgrzana z C.O. tylko pytanie ile taki boiler zabierze mi ciepla zakladajac ze bedzie oprozniany 2 razy na dobe ?

Czy mozna to wyliczyc jakos procentowo? Czy moze jego udzial w bilansie cieplnym bedzie nieznaczny ?

Pewnie, ze da sie policzyc. Zeby podgrzac 1 litr wody o 1°C (poprawniej: o 1 K) potrzeba 4,19 kJ. Zatem do podgrzania 300 l o 1°C zuzyjesz 1257 kJ. Przyjmijmy, ze podgrzewasz CWU o 40°C. Dobowy wydatek ciepla to 50280 kJ, czyli, usredniajac, potrzebna moc to ok 580 W. To znaczy, pracujaca cala dobe grzalka o mocy 580 W nagrzeje Ci (teoretycznie) Twoja CWU. Oczywiscie, Ty po prostu skierujesz czesc mocy pieca c.o. do bojlera, ale, jak widac, bedzie to czesc niewielka. Powyzszy rachunek nie uwzglednia strat do otoczenia.

Z ciekawosci wykonalem sobie ten rachunek, bo i mnie to zainteresowalo. Tylko ze u mnie bojler bedzie mial osobny palnik gazowy.

Aha, jeszcze pytanko: na ile osob chcesz zuzyc az 300 l cieplej wody na dobe?

5-6 osob

a poza tym nawet przy malutkiej wannie o wymiarach 50 cm x 50 cm x 150 cm wyszlo mi ze aby ja zapelnic potrzeba ok. 350 l wody , czy nie tak ?

Tak, ale tyko czesc tej wody to CWU. Trzymajac sie przykladu, jesli woda z kranu ma 15 stopni, a CWU 55 stopni, to by napelnic wanne woda do kapieli o temp 38 stopni, potrzebujesz ok 55% CWU, a reszta leci z "zimnego" kranu. Poza tym istotnie, jesli wanne o tych wymiarach napelnisz po brzegi, to wejdzie do niej 375 litrow, ale rzadko kiedy napelniasz po brzegi, no i musisz odliczyc objetosz wyparta przez kapiacego sie (prawo Archimedesa)- jakies 70 litrow dla doroslego. Tak wiec na kapiel w takiej wannie wystarczy Ci spokojnie 200 litrow.

Jest to świetna sprawa z takim bojlerem!Sam się tez kiedys do tego skłoniłem i niezałuje a polecam kazdemu!mam bojler ale nie z węzownicą tylko tzw. płaszczowy!Grzeje szybko i bardzo dobrze!Wystarczy rozpalić w piecu dobrze;zagrzać całą instalacje włączyć pompkę i na bojler puścić a za 15 min full wody!A jaki zysk z tego gdy się duzo wody bierze!:)Nic tylko lezeć sobie we wanie w wodzi po uszy:)I ciepełko w domu przy okazji!Dawniej mieliśmy dwa piece weglowe.Teraz jeden CO i obrabia wszystko!A dom duzy!:)

Są to bojlery które przekazują ciepło z instalacji CO na bardzo duzej powierzchni,gdyż wyglądają podobnie natomiast czynnik grzejący krązy pomiędzy ścianką zew. bojlera a ścianką zbornika z wodą użytkową!Najprościej mówiąć wyglądają tak samo( walec) tylko w srodku jest mniejszy zbornik z wodą użytkową!Takze woda z CO krąży na całej powierzchni tego mniejszego zbiornika!W przekroju zbiornik wygląda jak dwa współśrodkowe okręgi !Ta przestrzeń z grzewcza jest nie wielka w przekroju ale za to maxymalnie przekazuje ciepło!Teraz już wiesz!Zapytasz w sklepie to zobaczysz i ci wyjąsnią lepiej!Na rynku ich nie brakuje-są droższe o ok. 100zł!Moze jeszcze cos napisze!3maj sie!:)

Masz racje dwupłaszczowe;zwał jak zwał!Ale to własnie jest to co chciałes wiedzieć tzn budowe i zasade działania.Tam to ładnie jest objasnione przecież!Po drugie ta anoda to jest tylko dla emaliowanych zbiorników-ja mam cynkowany bo po co mi az taki -nic nie jest na wieczność!Taki jest wystarczający ale musisz mieć tez pompke wymuszająca obieg w instalacji ale mysle ze masz bo teraz to juz standard.NIe buduje sie teraz instalacji grawitacyjnych!Pianka raczej musi być zwłaszcza ze skoro jest duza powierzchnia grzewcza to i w drugą stronę by szbko ciepło schodziło.A tak to dobrze trzymie!Nie czuć w ogóle jej nagrzania!:)Musisz sobie pochodzić po sklepach i obejrzeć ;popytać bo Ty wybierasz!Różni ludzie mają rózne zdanie!Ale generalnie bojer w instalacji CO jest dobrą rzeczą!Moja babcia tez tak zrobiła i chwali sobie!Ma z wężownicą ale zadowolona jest!A na lato mam inny bojler który kupiliśmy wcześniej na prąd, takze teraz nim grzeje ale już za niedługo mam zamiar wstawić zawór zeby odciąć grzejniki na lato i tylko woda zeby się grzała bo prąd drozszy jest od węgla!Ale kto pyta nie bładzi albo jest tylko głupi przez 3 minuty!Pozdrawiam!:)

tak, wlasnie zajarzylem ze ten Galmet jest z Glubczyc a to 60 km ode mnie , podjade do nich to sie wypytam.

A co sadzicie o rozwiazaniach z kolektorami slonecznymi ???

Te bojlery sa 2-3 razy drozsze (nie wiem jeszcze ile kosztuje reszta instalacji solarnej) ale to sie chyba zwroci po kilku latach i juz tylko do przodu. Samo podtrzymanie ciepla to srednio 1.5 Kwh / dobe x 30 dni = 45Kwh / miesiac = ok. 12-13 zl

A przeciez z tej wody trzeba korzystac a wtedy grzalka ciagne duuuuzo wiecej zeby z zimnej wody zrobic te 50-60 stopni, wiec miesiecznie to bedzie okolo 100-150 zl.

Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle.

Czy warto dawac boiler na strychu, na ktorym w lecie jest bardzo goraco (ok. 40-50stopni) bo bezposrednio pod dachem ? Tylko co w zimie? Pewnie tam bedzie stosunkowo chlodno ... No i jesli dam w piance poliuretanowej to czy w lecie bedzie to mialo jakies znaczenie ze boiler jest na goracym strychu ? Jesli pianka spelnia swoje zadanie prawidlowo to raczej nie da rady ...

I jeszcze jedna sprawa: Jak mysle o boilerze to przeraza mnie mysl, ze stojac sobie pod prysznicem nagle skonczy sie ciepla woda i powita mnie niezbyt przyjemnie zimna woda .... czy mozna jakos temu zaradzic ? Np. stosujac jakis przeplywowy ogrzewacz w boilerze, czy cos innego (nie mam zielonego pojecia) .. ??

Twierdzenie ze się nagle skończy woda gorąca mozna wsadzic pomiędzy bajki!Zastanawiam sie skąd takie mysli!Przecież wydaje sie ze najbardziej pożądana gorąca woda jest w okresie zimowym,gdy jest nam zimno czy zmarzliśmy i wtedy chcemy się wygrzać!Ale w zimie tez na piecu trochę stopni jest!Nie wiem jak u Ciebie ale mnie to min 60 musi być!A czasem jak się dobrze rozpali to ...:)Pompa sobie idzie a przy takiej temp. to pod prysznicem jest tyle wody gorącej ,ba WRZĄCEJ ze szok!Mozna co najwyzej się poparzyć!A przede wszystkim tanio i ciepło jest!Dwa w jednym!Bojler pod CO to dobra inwestycja i nie droga-powiem tania!Bo zwykły już sie kupi za ok 300zł!To jest tyle co za prąd za 2miesiące ogółem.A palić w piecu trzeba co najmniej 6miesięcy!Policz juz sie pod koniec wrzesnia przepala...Takze jak na prąd grzejemy to trzeba oszczędzać bo elektyka ciągnia a w zimie hulaj dusza!Wody idzie tyle ze hej!:)Ciesze sie bardzo z jednego jeszcze powodu;bo w domu kobiety lubią dbać o czystośc i na to ciepłej wody idzie!W lecie wystraczy lekko przepalić nawet drewnem ,puścic tylko na bojler(odciąć grzejniki) i wszysy zadowoleni oprócz elektrowni !!!:)