Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z sąsiadem

anna36

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.Mam taki oto problem.Pozwoliłam sąsiadowi na postawienie nowego ogrodzenia w granicy naszych działek.Istniało wówczas moje stare ogrodzenie,ale ponieważ sąsiad chciał zrobić nowe zgodziłam sie.Teraz nie chce pozwolić mi na przyłączenie sie siatki do rogowego słupka twierdząc,że ogrodzenie jest jego własnością.Czy sąsiad ma racje,a jeżeli nie to co mogę zrobić.Czy są jakieś przepisy rozwiązujące mój problem.Pozdrawiam.

Gość M@riusz_Radom
Pisemnie zezwoliłaś ? Jak nie, to powiedz sąsiadowi, że zgłosisz się do PiNB ze skargą, że pobudował ogrodzenie niezgodnie z prawem. Do budowy w ostrej granicy niezbędne jest pisemne upoważnienie sąsiada.

Witam,

Odpowiedź na Twój problem zawiera art. 154 par. 1 kc - masz prawo podpiąć się do tego słupka, gdyż domniemywa się, że one są wspólne, a to sąsiad musi Ci udowdnić, że jest inaczej. Pamiętaj także, że koszty utrzymania takiego płoty równiez powniniście ponosić wspólnie - art 152 i 154 par 2 kc.

Pzdr.

Witam wszystkich serdecznie.Mam taki oto problem.Pozwoliłam sąsiadowi na postawienie nowego ogrodzenia w granicy naszych działek.Istniało wówczas moje stare ogrodzenie,ale ponieważ sąsiad chciał zrobić nowe zgodziłam sie.Teraz nie chce pozwolić mi na przyłączenie sie siatki do rogowego słupka twierdząc,że ogrodzenie jest jego własnością.Czy sąsiad ma racje,a jeżeli nie to co mogę zrobić.Czy są jakieś przepisy rozwiązujące mój problem.Pozdrawiam.

Moze po prostu dorzuc mu sie troche do tego ogrodzenia.

Tym bardziej ze za ogrodzenie sa odpowiedzialni oboje wlasciciele.

Tak jest latwiej niz miec w sasiedzi wroga.

Bedziesz kiedys na urlopie - na pewno razniej sie poczujesz ze swiadomoscia ze jakby co to sasiad zadzwoni na policje a nie przykryje glowe poduszka gdy dom beda Ci wynosic.