Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy się wprowadzę....

Kiedy zamieszkam  

188 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kiedy zamieszkam

• rok czasu mi wystarczy
    • dwa lat to wystarczaj

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My dzialamy powolutku. Prace na budowie zaczely sie dokladnie rok temu, przeprowadzka za 3 miesiace. Budynek wymurowany tradycyjnie z cegly.

Ale mozna szybciej. Domy na szkielecie drewnianym: 6-8 tygodni od podpisania kontraktu do oddania kluczy. Czynnikiem limitujacym sa tez pieniadze. Dysponujac nieograniczona kasa, postawilbym na budowie tyle ekip, ze faceci do noszenia mebli mogliby sie zglosic za 3 tygodnie.

Właśnie powoli przeworzę meble. Pierwszą łopatę wbiłem 5 lat temu.

Wszystko zależy od funduszy. Jest gotówka można i w rok .

Wybrałem strategię małych wyrzeczeń dlatego tyle to trwało , ale nie rezygnowałem z rodzinnych wczasów itp. Tyle tylko że mam gdzie mieszkać do czasu zakończenia budowy ( i to bez czynszu ) a nie każdy ma taki luksus.

Właśnie powoli przeworzę meble. Pierwszą łopatę wbiłem 5 lat temu.

Wszystko zależy od funduszy. Jest gotówka można i w rok .

Wybrałem strategię małych wyrzeczeń dlatego tyle to trwało , ale nie rezygnowałem z rodzinnych wczasów itp. Tyle tylko że mam gdzie mieszkać do czasu zakończenia budowy ( i to bez czynszu ) a nie każdy ma taki luksus.

No tak, to rzeczywiscie jest luksus. Ja wole opcje "krotki bol". Poza tym, oprocz kosztow w sensie finansowym, jest tez koszt psychiczny. Ta budowa po prostu szarpie mi nerwy i chce miec to za soba.

Doki - jeden mój znajomy , jeszcze przed rozpoczęciem budowy powiedział mi że budowę trzeba traktować jak hobby - bo zajmie cały Twój wolny czas, wydoi wszystkie pieniądze , a tylko jako hobby będzie sprawiać przyjemność . I tak trzeba do budowy podchodzić aby się nie wykończyć psychicznie.

Widzę, że większość z nas to sprinterzy...... .

Ale czy rok czasu wystarcza by zrobić wszystko na CITO i zajmować się po wprowadzeniu tylko podlewaniem i koszeniem trawnika. Czy też wprowadzamy sie di nowego domu i wykańczmy z biegiem czasu balkony, łazienki, schody itp?

Ja zdążę w 7 miesięcy bez problemu (od kwietnia do października) Wykonawca zasuwa jak motorek. Sam nawet przyspieszył termin - do końca września. Obecnie jest tam ok 8 procowników. Technologia Ytong jednowarstwowo, dachówka, dom 230 m2. Zacząłem w połowie kwietnia, po Bożym Ciele przywiozą dachówkę. więżbę postawili w tydzień. Czasami to niepoznaję swojej budowy jak mnie nie ma ze trzy dni. Wczoraj zadzwoniłem i spytałem się co z szambem a on że dawno wkopane i podłączone. Już che omawiać ze mną sprawy wykończeniowe a ja nie mam pojęcia o armaturze, gresie, białym montarzu. Na razie budowa to dla mnie przyjemność, bo o pieniądzach staram się na razie nie myśleć, ale topnieją w zastraszającym tempie.

Widzę, że 79% spośród nas realizuje swoje marzenie w okresie do 2 lat. Rozglądając się po budowach w okolicy nie spodziewałem się prawdę mówiąc tak wysokiego odsetku.

Ale jak dotąd było tylko 40 oddanych głosów.

Zapraszam do dalszego udziału w ankiecie.

• 1 month później...

Wczoraj minął rok jak wbiłem przysłowiową koparkę w ziemię. :D

Aktualnie muruję ścianki kolankowe poddasza. W tym roku zamierzam skończyć stan surowy. Pieniędzy mam nadzieję że starczy jeszcze na okna, drzwi, elektryka i doprowadzenie wody do budynku. Nie mam jeszcze pomysłu skąd wziąć pieniądze na podbitkę dachu, co, tynki i ocieplenie oraz podstawowe urządzenia sanitarno kuchenne. :-?

Moja żona ma nadzieję, że uda nam się wprowadzić w przyszłym roku ale ja jestem optymistą i stawiam że zajmie nam to jeszcze jakieś trzy lata :) .

A ja się nie spieszę!! mieszkam w małym, ale swoim domku, i spokojnie, w miarę mozliwości, realizuję swoje mieszkaniowe marzenia:) Mam czas, by dokładniej wszystko przemysleć, prześledzić nowe technologie i pomysły... 3 latka jest w sam raz, realnie wtedy można przeprowadzić budowę bez kredytu i wprowadzić się później do naprawdę SWOJEGO domu:)