Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta indukcyjna-czy warto?


Lookita

Recommended Posts

Ja użytkuję TEKA Basics wcześniej wspominą.

Zgadzam się z przedmówcami co do zalet. Brzęczenie ne stanowi dla mnie problemu, bo jest cichutkie. Przecież gaz, jak coś się na gazówce gotuje, też słychać, bo syczy...

Gotowanie jajek na miękko opanowałam do perfekcji, za to na gazie nigdy, ale to nigdy nie wyszło na miękko. I nie zmniejszam mocy do 2-3, jak ktoś wcześniej pisał, tylko gotuję na 7-8. Poziom 2-3 służy mi do podtrzymywania temperatury, na przykład jak ziemniaki się jeszcze gotują, to sosik na 2-3 i podaję cieplutki... ;)

 

Garnki mam 4 sztuki za jakieś 80 złotcyh z supermarketu, do tego patelnie za 20 złotych. Wystarczy poszukać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na razie testuje mala,1-polowa indukcje Zepptera,pierwszy raz testuje indukcji zjawisko.Zupke ugotowalem piorunem,byla smaczna :-))jak nigdy.Nie jestem kucharzem zawodowcem ale...troszke umiem.Sa pewne cechy wymagajace przyzwyczajenia sie...ale za malo testuje by juz miec zdanie pewne.Na pewno gotuje sie szybciej...Sterowanie i czas gotowania wymaga testowania..ale to za malo...bym mogl od razu zachwalac lub krytykowac te kuchneke i sposob gotowania.Na razie chyba polecam....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, bo nie robiłam :lol: Ale gulasze tak, w sumie 1 1/2 godz na płycie. Musiałabym poszukać w instrukcji, zdaje się, że tam czas nieprzerwanej pracy płyty to chyba 6 godz. Można sobie tak dobrać moc pola do wielkości garnka i potrawy, że będzie to tylko "mrugać". Specyfiką płyty tego typu jest praca pulsacyjna, czyli, płyn co parę sek. zawrze, przerwa i znowu. To nic, bo w całej objętości płynu powinna się utrzymywać mniej więcej stała temperatura. Żaden problem, gotuje się wszystko tak samo jak i na gazie, tylko nie ma usmolonego, tłustego i czarnego dna garnków i nie brudzi to oparami szafek tak, jak w tradycyjnej kuchni. Acha, pamiętajcie, że do podłączenia musi być siła.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

odświeżam wątek. :D

 

A jaki piekarnik wybrać, chodzi mi o firmę i model?

Płyta będzie z Teki, to może i piekarnik?

Nie orientuję się zupełnie na co zwrócić uwagę, co musi być w piekarniku, a jakie bajery są zbędne - co by nie przepłacić. :D

 

ewiwa, tego modelu piekarnika Boscha, co Ty masz, to już chyba nie produkują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja nie mam siły i nie mam ograniczeń. Mam model teki ale nie ten basic - różnica tylko taka że nie ma ramki i ma większy pobór mocy.

Gotuje 2-gi miesiąc i juz nie raz wypróbowałam odpalenie wszystkich pól jednocześnie-nie ma problemu.

Mi najbardziej doskiwera jednak pulsacyjne gotowanie zwłaszcza na niższych wartościach (tak od 4 w dół). Niestety potwierdziło mi się też to, że Teka ma skłonności do zarysowań. Nie wiem gdzie i kiedy, ale rysę już posiadam :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak długo gotujecie garnek wody-taki większy- wody 2 l.................?

 

Musiałabym zmierzyć, żeby precyzyjnie określic czas, ale bardzo szybko. W zasadzie wstawiam garnek i dosłownie za chwilę bulgocze... Na mocy 9 i przykryty przykrywką. Jak nastepnym razem będę coś gotowała, to sprawdzę dokładnie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lookita,

ale nie masz rozrusznika serca? ;)

 

jak sobie pomyślę o tym polu magnetycznym do gotowania, to się wycofuję z pomysłu zakupu płyty indukcyjnej :(

Chciałbym dodać, że płyta ceramiczna też niestety indukuje dość duże pole magnetyczne. Ba więcej szczoteczki elektryczne też są ładowane przy wykorzystaniu indukcji.

 

za to ja znam koleżankę która w ciąży dużo spędzała czasu przy takich urządzeniach i jej dziecko ma teraz raka....

 

a jeśli Twój bąbel za rok zachoruje to jaką masz pewność że to nie będzie wina pola magnetycznego....., prawda jest taka że skutki beda widoczne za x.... lat..., a skutki np żywności modyfikowanej może za pokolenie dwa.....

 

rozwój cywilizacji niesie wiele zagrożeń, co nie oznacza że jestem przeciw indukcji....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lookita,

ale nie masz rozrusznika serca? ;)

 

jak sobie pomyślę o tym polu magnetycznym do gotowania, to się wycofuję z pomysłu zakupu płyty indukcyjnej :(

Chciałbym dodać, że płyta ceramiczna też niestety indukuje dość duże pole magnetyczne. Ba więcej szczoteczki elektryczne też są ładowane przy wykorzystaniu indukcji.

 

za to ja znam koleżankę która w ciąży dużo spędzała czasu przy takich urządzeniach i jej dziecko ma teraz raka....

 

a jeśli Twój bąbel za rok zachoruje to jaką masz pewność że to nie będzie wina pola magnetycznego....., prawda jest taka że skutki beda widoczne za x.... lat..., a skutki np żywności modyfikowanej może za pokolenie dwa.....

 

rozwój cywilizacji niesie wiele zagrożeń, co nie oznacza że jestem przeciw indukcji....

 

ja niestety znam az dowje dzieci z rakiem-a nawet mikrofalówki w tych domach nie mieli-myslę, że nie trzeba sie tym przejmowac

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...