maliniaczek 11.03.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Witam,Wlasnie zastanawiam sie nad zmianą materiału z Max-a ( cena z kosmosu 5.45) na Porotherm.Oto moje wyliczenia :Max potrzeba okolo 23 na m2 = 23x5.43 = 125.35 + jeszcze koszty styropianu . porotherm 30 - potrzeba okolo 16 na m2 16x6.75 =108 ( nawet jak dodamy z 5cm styropianu to bedzietaniej niz max ) Wg mnie z maxa można bylo budować jak był po 2-3 złote - jeśli drobni i zachłanni hurtownicy i pseudo cegielnie zdecydowały sie na 100 % skok cen w ciągu tygodnia to niech sobie wsadzą swojego Maxa do szopy. Pozdrawiam i prosze o opinie jeśli coś pomyliłam -albo nie uwzględniłam w obliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 11.03.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 jesli zamierzasz ocieplac, to rozwaz beton komorkowy .... 7 szt./m2 x max. 9zl = 63 zl/m2 do tego docieplenie jakies 60 zl/m2 .... razem okolo 120 zeta, jak na te czasy to calkiem niezle. poza tym pamietaj o dostepnosci materialow, ceramiki brak, suporeksu tez, ale sa lepsze perspektywy zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusdom 11.03.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 jesli zamierzasz ocieplac, to rozwaz beton komorkowy .... bez przesady, ceramika to ceramika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 12.03.2007 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 albo keramzyt, przynajmniej nie zawiera pyłów dymnicowych z elektrociepłowni tak jak ceramika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.03.2007 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 wyglada na to ze teraz do lask powroci keramzyt bo z tego malo sie buduje wiec cena jeszcze nie skacze tak jak ceramiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.03.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 plusdom ! kocham takie posty .... ceramika to ceramika .... drewno to drewno .... metal to metal .... nie to, zebym poszedl na wojne w obronie cegly z wapna, ale jak czasem widze z jakim zacieciem forumowicze bronia wyzszosci naturalnych materialow budowlanych (o ile cokolwiek jeszcze z natury w nich pozostalo), to smiech mnie ogarnia .... a potem ci ludzie ida do marketu i kupuja np mleko, ktore jest tak samo naturalnym produktem mlecznym, jak porotherm glinianym .... Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 14.03.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 jesli zamierzasz ocieplac, to rozwaz beton komorkowy .... 7 szt./m2 x max. 9zl = 63 zl/m2 A może nawet 6,7 szt/m2 x 4,8 zł = 32,2 zł/m2 - gazobeton 18 cm, no i dotego 15 cm styropianu + tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.03.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 32 zeta za m2 sciany ! .... ktos da mniej ?? pozd. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidiasiem 14.03.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 ja też śledzę ceny materiałów o ile da się je śledzić i szczerze powiedziawszy nie bardzo jest u nas co ze sobą porównywać Ale stwierdziłam podobnie że ze wszystkich materiałów max wychodzi dosyć drogo więc czemu ludziska sie tak na niego rzucacie???? chyba dam sobie spokój poczekam aż sytuacja sie trochę unormuje (jak ktoś zajmuje się wróżbiarstwem i wie kiedy to następi proszę o kontakt) i uda mi sie porównać ceny czegokolwiek. Na razie sytuacja wygląda tak skład nr 1 "Max będzie dopiero w lipcu niewiadomo jaka cena" skład nr 2 "O porothermie proszę zapomnieć mamy mieć coś maxa za miesiąc prosze zapisać sie do kolejki " skład nr 3 "Porortherm jest 8,67 zł/szt" - dylemat brać nie brać cena z kosmosu skład nr 4 " Max jest 4,80" Mówie cholera drożej niż ten porotherm dzwonie do składu nr 3 porothermu już nie ma Pozdrawiam wszystkich szukających do zobaczenia na składach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.03.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 ja szukam bialego BK 12 cm na dzialowki wzialbym ze trzy palety i zaplace 6-7 zeta .... i tak mi nikt nie chce sprzedac Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 14.03.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Weź szary po 3,27 i przemaluj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.03.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 nawet i szary jest juz przezroczysty .... nikt go nie moze zobaczyc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwing 14.03.2007 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Wspominiany keramzyt jest jest faktycznie jakąś alternatywą, cena z dzisiaj: keramzyt gr 24 cm po 8,70 brutto x 8szt = 69,90 m2 ściany + 12 cm ocieplenie: może i to jest pomysł. Facio w składzie zapewniał mnie, że keramzytu ma zamówione 250 tys szt więc jak na razie starczy na jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.03.2007 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 jestem ciekaw, czy obecna sytuacja pozwoli rodkom otworzyc sie na materialy dotad niedoceniane i raczej omijane w skladach budowlanych, jak np. keramzyt. swiat i z tego buduje .... Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maliniaczek 15.03.2007 02:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Od dzisiaj przestałam sie zastanawiać z czego będę budowała ten nasz domek.Budowe i tak zaczynam w sierpniu więc poczekam może sytucja sie wyklaruje prze te 3 miesiące i przynajmniej będzie wiadomo co jest dostępne w hurtowniach. Teraz to dzwonisz: dzisiaj mamy ale cena zaporowa , a jak jutro dzwonisz to juz nie mamy, i weż coś człowieku zaplanuj. Teraz moje planowanie i kosztorys to moge podetrzec sobie o kant d.... pozdrawiam wszystkich zakłopotanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werms 21.03.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Ja bym zmienił maxa na porotherm 25 (nie 30) - wychodzi 80 zł/m2 i dał o dwa centymetry grubszy styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 21.03.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Mówimy o ceramice, BK i innych, a kto wie jak jest na rynku szlkieletów?też tak skaczą ceny?Jak ktoś ma żyłke do interesów to teraz nadaża się pora na domy szkieletowe - tylko żeby były one tańsze ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian budowniczy 21.03.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 WitamPracuję w hurtowni budowlanej i muszę was zmartwić. To co się dzieje od lata zeszłego roku to koszmar jeżeli chodzi o materiał i nic nie zapowiada że będzie lepiej. Nie liczyłbym że za 3 miesiące będzie taniej jeżeli wogóle będzie jakikolwiek materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadek 21.03.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam Pracuję w hurtowni budowlanej i muszę was zmartwić. To co się dzieje od lata zeszłego roku to koszmar jeżeli chodzi o materiał i nic nie zapowiada że będzie lepiej. Nie liczyłbym że za 3 miesiące będzie taniej jeżeli wogóle będzie jakikolwiek materiał. Potwierdzam, nie bedzie lepiej! Z Porothermem są wieksze problemy niz z MAXami, ja bym wybrał jednak MAXa, cena z ociepleniem wychodzi podona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysq 22.03.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ja właśnie zamieniłem MAXa na Thermopor30 bo cena za m2 była ta sama. Co by nie powiedzieć 30 porotherma jest cieplejsza niż prawie 30 MAXa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts