Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Max vs. Porotherm vs. ceny

Recommended Posts

Witam,

Wlasnie zastanawiam sie nad zmianą materiału z Max-a ( cena z kosmosu 5.45) na Porotherm.

Oto moje wyliczenia :

Max potrzeba okolo 23 na m2 = 23x5.43 = 125.35 + jeszcze koszty styropianu .

porotherm 30 - potrzeba okolo 16 na m2 16x6.75 =108 ( nawet jak dodamy z 5cm styropianu to bedzie

taniej niz max )

Wg mnie z maxa można bylo budować jak był po 2-3 złote - jeśli drobni i zachłanni hurtownicy i pseudo cegielnie zdecydowały sie na 100 % skok cen w ciągu tygodnia to niech sobie wsadzą swojego Maxa do szopy.

Pozdrawiam i prosze o opinie jeśli coś pomyliłam -albo nie uwzględniłam w obliczeniach.

plusdom !

kocham takie posty .... ;-)

ceramika to ceramika .... drewno to drewno .... metal to metal ....

nie to, zebym poszedl na wojne w obronie cegly z wapna, ale jak czasem widze z jakim zacieciem forumowicze bronia wyzszosci naturalnych materialow budowlanych (o ile cokolwiek jeszcze z natury w nich pozostalo), to smiech mnie ogarnia ....

a potem ci ludzie ida do marketu i kupuja np mleko, ktore jest tak samo naturalnym produktem mlecznym, jak porotherm glinianym ....

Jacek

ja też śledzę ceny materiałów o ile da się je śledzić :x

i szczerze powiedziawszy nie bardzo jest u nas co ze sobą porównywać

Ale stwierdziłam podobnie że ze wszystkich materiałów max wychodzi dosyć drogo więc czemu ludziska sie tak na niego rzucacie????

chyba dam sobie spokój poczekam aż sytuacja sie trochę unormuje (jak ktoś zajmuje się wróżbiarstwem i wie kiedy to następi proszę o kontakt) i uda mi sie porównać ceny czegokolwiek.

Na razie sytuacja wygląda tak

skład nr 1 "Max będzie dopiero w lipcu niewiadomo jaka cena"

skład nr 2 "O porothermie proszę zapomnieć mamy mieć coś maxa za miesiąc prosze zapisać sie do kolejki :evil: "

skład nr 3 "Porortherm jest 8,67 zł/szt" - dylemat brać nie brać cena z kosmosu

skład nr 4 " Max jest 4,80"

Mówie cholera drożej niż ten porotherm dzwonie do składu nr 3 porothermu już nie ma :x

Pozdrawiam wszystkich szukających

do zobaczenia na składach

Wspominiany keramzyt jest jest faktycznie jakąś alternatywą, cena z dzisiaj:

keramzyt gr 24 cm po 8,70 brutto x 8szt = 69,90 m2 ściany + 12 cm ocieplenie: może i to jest pomysł. Facio w składzie zapewniał mnie, że keramzytu ma zamówione 250 tys szt :o więc jak na razie starczy na jakiś czas.

Od dzisiaj przestałam sie zastanawiać z czego będę budowała ten nasz domek.Budowe i tak zaczynam w sierpniu więc poczekam może sytucja sie wyklaruje prze te 3 miesiące i przynajmniej będzie wiadomo co jest dostępne w hurtowniach. Teraz to dzwonisz: dzisiaj mamy ale cena zaporowa , a jak jutro dzwonisz to juz nie mamy, i weż coś człowieku zaplanuj. :o :o :o Teraz moje planowanie i kosztorys to moge podetrzec sobie o kant d....

pozdrawiam wszystkich zakłopotanych

Witam

Pracuję w hurtowni budowlanej i muszę was zmartwić. To co się dzieje od lata zeszłego roku to koszmar jeżeli chodzi o materiał i nic nie zapowiada że będzie lepiej. Nie liczyłbym że za 3 miesiące będzie taniej jeżeli wogóle będzie jakikolwiek materiał.

Potwierdzam, nie bedzie lepiej!

Z Porothermem są wieksze problemy niz z MAXami, ja bym wybrał jednak MAXa, cena z ociepleniem wychodzi podona.