Mistic_2005 11.03.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Witam wszystkich. Jestem na formu od 1 lutego. Wiele się naczytałem i postanowiłem otworzyć nowy wątek. Chciałbym, aby ten wątek dotyczył dwóch rzeczy: - określenia i zdeciniowania słowa "budowa pod klucz" - dzielenia się informacjami na temat taniego budowania - domów do 170 tys. zł. Ja zamierzam rozpocząć budowę na jesień 2007r. Oto mój projekt: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=33# Zamierzam w nim wprowadzić kilka zmian: - kuchnia otwarta (bez ścian działowych) - poszerzyć salon o ten nieszczęsny "ucieęty kawałek", - wysunąc do przodu garaż, - za garażem a obok pokoju dobudować jeszcze jedno pomieszczenie (biuro ok. 6 m2, siłownia+fitness ok. 8m2). Zamierzam zmieścić się w kwocie 150 tys. zł. Jestem po wstepnych rozmowach i będę budował w systemie gospodarczym (ojciec kierownik betoniarni, sisotra kierownik największej w wielkopolsce hurtowni mat.bud., wuja elektryk, drugi murarz). Dla mnie słowo często pojawiające się na formu "pod klucz" to nic innego jak budowa powierzchni netto, bez mueblowania a z np. panelami, płytkami itp. A jakie są wasze spostrzeżenia i projekty, które chcecie zrealizować - dzielcie się nimi. Może ten wątek będzie wałsnie dla nas - czyli tych który chcą swoje marzenia zrealizować za nieduże pieniądze. ------------------------------------ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.03.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 11.03.2007 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58023 Co to za skróty??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 11.03.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Jestem a niedługo napiszę co to znaczy/jest ustalone u mnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.03.2007 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 rozumiem ze cene 170 kzl podajesz zakladajac ze beton bedziesz miec za darmo a materialy budowlane w cenie zakupu do producenta i do tego jeszcze termin "system gospodarczy" oznacza ze wiekszosc prac przynajmniej na etapie stanu surowego wykonujesz silami wlasnymi z pomoca murarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.03.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 hmmmmm Tanie budowanie to ma być to po co garaż w bryle budynku 17, 2 metra kw. by odpadło - jakieś 15% kosztów budowy domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 12.03.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Nigdy nie spotkałam się ze ścisłą definicją domu pod klucz - nawet coś takiego jak stan surowy otwarty ludzie rozumieją inaczej.Dom za 170 tys. - dla mnie baaaardzo mało realne. U mnie wyszło na gotowo ok. 2200/m2, fakt że pracy własnej zero, za to materiały były znacznie tańsze niż obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rofmaniak 12.03.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 czemu zaraz niektorzy uwazaja ze za 170 kzl nie da sie postawic domku - moim zdaniem da sie , tylko naprawde trzeba bedzie duzo wlasnej pracy w to wlozyc i serca przede wszystkim - ja jestem optymista mysle ze wlasnie w takiej kwocie sie zmieszcze , moze to nie bedzie stan pod klucz , ale taki ze bedzie juz mozna spokojnie mieszkac na parterze:) - a poddasze powoli powli i tez sie zrobi:) oto moj projekt: http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=58623&page=1 trzymam kciuki za wszystkich - mam nadzieje ze uda nam sie za te 170 tys postawic wlasne 4 katy:) pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 12.03.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Budowanie systemem gospodarczym ma kilka wad. dwie podstawowe to: 1.trzeba mieć dużo czasu , wiec kiedy pracować, zarabiać pieniądze na ten dom? 2. trzeba się znać przynajmniej trochę, żeby nie uczyć się na błedach. Budowa domu to nie majsterkowanie w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 12.03.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Budowanie systemem gospodarczym ma kilka wad. dwie podstawowe to: 1.trzeba mieć dużo czasu , wiec kiedy pracować, zarabiać pieniądze na ten dom? 2. trzeba się znać przynajmniej trochę, żeby nie uczyć się na błedach. Budowa domu to nie majsterkowanie w garażu Ja buduję systemem gospodarczym i wcale tego czasu za dużo nie mam. W zeszłym roku we wrześniu zaczęliśmy i w październiku zalaliśmy płytę na stanie "0". Obecnie od 22 marca wykorzystuję stary urlop i mam zamiar (jeśłi pogoda dopisze) postawić ściany domu i garażu wolnostojącego (myślę że 2 tyg. starczą - pracujemy we trzech). Następnie zazbrojenie i zalanie wieńca to kwestia 2-3 dni (po pracy), później zabawa z postawieniem komina. Przed weekendem majowym przywożą mi więźbę prefabrykowaną a w ciągu długiego weekendu mam zamiar zacząć kłaść dachówkę. Do końca maja będzie stan surowy zamknięty (okna przywożą pod koniec marca i będą czekać na montaż u rodziców w piwnicy). Zabawa w środku, to już kwestia wolnego popołudnia każdego dnia i każdej soboty od rana. Myślę, że na Boże Narodzenie 2008 będę u siebie Wiem, że to ambitny plan, ale do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 12.03.2007 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 rozumiem ze cene 170 kzl podajesz zakladajac ze beton bedziesz miec za darmo a materialy budowlane w cenie zakupu do producenta i do tego jeszcze termin "system gospodarczy" oznacza ze wiekszosc prac przynajmniej na etapie stanu surowego wykonujesz silami wlasnymi z pomoca murarza? "brachol" nie za wszystko zapłacę ale będę miał rabaty na tyle duże, że spokojnie zmieszczę się w tej kwocie. Mam wielu znajomych z branży budowalnej (budują i wykańczają domy) i wiem ile mogę zapłacić za budowę mojego wymarzonego domu. Popatrz jeszcze raz na mój projket - nie mam poddasza użytkowego, piwnicy, bryła prosta to i cena nie będzie większa niż zakładam. A ty juz wybudowałeś??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 12.03.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Witam wszystkich. Jestem na formu od 1 lutego. Wiele się naczytałem i postanowiłem otworzyć nowy wątek. Chciałbym, aby ten wątek dotyczył dwóch rzeczy: - określenia i zdeciniowania słowa "budowa pod klucz" - dzielenia się informacjami na temat taniego budowania - domów do 170 tys. zł. Ja zamierzam rozpocząć budowę na jesień 2007r. Oto mój projekt: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=33# Zamierzam w nim wprowadzić kilka zmian: - kuchnia otwarta (bez ścian działowych) - poszerzyć salon o ten nieszczęsny "ucieęty kawałek", - wysunąc do przodu garaż, - za garażem a obok pokoju dobudować jeszcze jedno pomieszczenie (biuro ok. 6 m2, siłownia+fitness ok. 8m2). Zamierzam zmieścić się w kwocie 150 tys. zł. Jestem po wstepnych rozmowach i będę budował w systemie gospodarczym (ojciec kierownik betoniarni, sisotra kierownik największej w wielkopolsce hurtowni mat.bud., wuja elektryk, drugi murarz). Dla mnie słowo często pojawiające się na formu "pod klucz" to nic innego jak budowa powierzchni netto, bez mueblowania a z np. panelami, płytkami itp. A jakie są wasze spostrzeżenia i projekty, które chcecie zrealizować - dzielcie się nimi. Może ten wątek będzie wałsnie dla nas - czyli tych który chcą swoje marzenia zrealizować za nieduże pieniądze. Ja także buduje ten sam dom. I tak: wysunięcie garażu i powiekszenie pokoju dziennego zmieni całkowicie dach - stanie się bardziej udziwniony. Boję się tego powiedziec Ci na głos ale 170 000 PLN to kwota w której się zmieścisz pod warunkiem że absolutnie sam wszystko zrobisz. Ja kalkuluje ten dom na około 200 000 PLN bez zmian w bryle dachu Według moich ocen musimy liczyć 2 000PLN za każdy metr 2 domu , taniej się w dzisiejszych czasach po prostu nie da . ------------------------------------ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 12.03.2007 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Budowanie systemem gospodarczym ma kilka wad. dwie podstawowe to: 1.trzeba mieć dużo czasu , wiec kiedy pracować, zarabiać pieniądze na ten dom? 2. trzeba się znać przynajmniej trochę, żeby nie uczyć się na błedach. Budowa domu to nie majsterkowanie w garażu To zależy. Ja prowadzę własną firmę poligraficzna i mimo pracy często do 3 w nocy potrafię tak zorganizować sobie czas, zeby mieć czynny udział w budowie. Pamiętaj: wszystko zalezy od tego jak zorganizujemy sobie czas pracy! Znam ludzi, którzy siedzą za biurkiem 8 godzin a z pewnością pracę, którą wykonują mogliby zrobić przez 4 godziny, reszta to ściemnianie i czekanie aż wybije 15.00 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 12.03.2007 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Witam wszystkich. Jestem na formu od 1 lutego. Wiele się naczytałem i postanowiłem otworzyć nowy wątek. Chciałbym, aby ten wątek dotyczył dwóch rzeczy: - określenia i zdeciniowania słowa "budowa pod klucz" - dzielenia się informacjami na temat taniego budowania - domów do 170 tys. zł. Ja zamierzam rozpocząć budowę na jesień 2007r. Oto mój projekt: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=33# Zamierzam w nim wprowadzić kilka zmian: - kuchnia otwarta (bez ścian działowych) - poszerzyć salon o ten nieszczęsny "ucieęty kawałek", - wysunąc do przodu garaż, - za garażem a obok pokoju dobudować jeszcze jedno pomieszczenie (biuro ok. 6 m2, siłownia+fitness ok. 8m2). Zamierzam zmieścić się w kwocie 150 tys. zł. Jestem po wstepnych rozmowach i będę budował w systemie gospodarczym (ojciec kierownik betoniarni, sisotra kierownik największej w wielkopolsce hurtowni mat.bud., wuja elektryk, drugi murarz). Dla mnie słowo często pojawiające się na formu "pod klucz" to nic innego jak budowa powierzchni netto, bez mueblowania a z np. panelami, płytkami itp. A jakie są wasze spostrzeżenia i projekty, które chcecie zrealizować - dzielcie się nimi. Może ten wątek będzie wałsnie dla nas - czyli tych który chcą swoje marzenia zrealizować za nieduże pieniądze. Ja także buduje ten sam dom. I tak: wysunięcie garażu i powiekszenie pokoju dziennego zmieni całkowicie dach - stanie się bardziej udziwniony. Boję się tego powiedziec Ci na głos ale 170 000 PLN to kwota w której się zmieścisz pod warunkiem że absolutnie sam wszystko zrobisz. Ja kalkuluje ten dom na około 200 000 PLN bez zmian w bryle dachu Według moich ocen musimy liczyć 2 000PLN za każdy metr 2 domu , taniej się w dzisiejszych czasach po prostu nie da . ------------------------------------ Pozdrawiam Cześć "STASZEK..." Fajnie, że budujesz podobny (identyczny) domek. Myślę, że ceny na Śląsku a w Wielkopoilsce trochę się różnią - wam bliżej do STOLYCY to i ceny "miastowe". A tak na powaznie - pisałem o rabatach i to sporych sięgających nawet 40% na danym materiale (po prostu moja siostra jak pracownik hurtowni może za takie pieniądze kupić materiały). O betoniarni ojca też pisałe Co do dachu to wcale nie będzie "udziwniony". Bryła stanie się prostsza (poza garażem) będzie prawie jak idealny prostokąt więc i "odrzutów" będzie mniej. \Myślę, że dam radę. ALe dzięki za opinię. A ty kiedy zaczynasz budowę???? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 12.03.2007 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 czemu zaraz niektorzy uwazaja ze za 170 kzl nie da sie postawic domku - moim zdaniem da sie , tylko naprawde trzeba bedzie duzo wlasnej pracy w to wlozyc i serca przede wszystkim - ja jestem optymista mysle ze wlasnie w takiej kwocie sie zmieszcze , moze to nie bedzie stan pod klucz , ale taki ze bedzie juz mozna spokojnie mieszkac na parterze:) - a poddasze powoli powli i tez sie zrobi:) oto moj projekt: http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=58623&page=1 trzymam kciuki za wszystkich - mam nadzieje ze uda nam sie za te 170 tys postawic wlasne 4 katy:) pozdrawiam:) "rofmaniak" ciekawy projekt wybrałeś. Trzymam kciuki za twoje marzenia - pewnie, ze dasz radę bo podchodzisz to tego z optymizmem i nawet jak kwota będzie trochę większa to poddasze skończysz powoli np. za rok, ale na parterku będzie można już mieszkać no i w SWOJEGO ogrodu będzie można wiosną i latem w "letniej odziezy" wyskoczyć! Witaj w klubie budujących tanio i z wiarą, że do 170 tys.!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gens 12.03.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Myślę, że na Boże Narodzenie 2008 będę u siebie Wiem, że to ambitny plan, ale do wykonania. Brawo Carringtontomas! Budujemy bardzo podobnie i prawie takie same domy. Mój plan jest równie ambitny, w tym roku planuję mieć stan surowy (zamknięty jak się da), a w przyszłym się wprowadzać, chociaż jestem dopiero na etapie wczesnych formalności Mój jest prawie identyczny jak Twój, choć bardziej w kwadracie (12x9m) + garaż. Także główny trzon ekipy mają stanowić 3 osoby. Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 12.03.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Na dniach dostaję już pozwolenie na budowę ( już się pisze...) Co do cen to też mam niby super, hiper układy w hurtowni a nie mogę dostać normalnie materiału. Dzisiaj kupiłem 1 500 bloczków betonowych na fundament. Po 3,05 za sztukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 12.03.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Co do optymizmu - to jestem wielkim optymistą . mam nadzieję że juz w marcu następnego roku sie wprowadzę i będę niczym buszujacy w pidżamie po ogrodzie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rofmaniak 12.03.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Mistic_2005 - dzieki za wiare!!! optymista musze byc bo co innego mi pozostaje : - albo wierzyc ze jak zaczne budowe to i ja skoncze - albo plakac ze mnie nie stac i ze nigdy nie bede mial na tyle kasy zeby postawic dom - no i mieszkac z rodzicami w mieszkaniu 57m2 - ciezki wybor co? hehe dlatego wierze i pomimo swojego mlodego wieku zaczynam budowe - i bede bardzo sie staral zeby jak najszybciej ja skonczyc:) pozdrawiam!!! i trzymam kciuki - WIARA CZYNI CUDA:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 12.03.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Jako że wiara czyni cuda to......niedługo po napisaniu tego posta powyżej zadzwoniła pani ze starostwa z informacja że pozwolenie na budowe jest już....do odebrania. HHHHHHHHHUUUUUUURRRRRRRRRAAAAAAA. Za 3 tygodnie zaczynam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts