Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Rozumienie słowa pod klucz - tanie budowanie do 170 ty

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z Was ma może DODATKI SPECJALNE Z MURATORZA:

np. "Dom pod klucz", "Ogrzewanie", Zadbany ogród", "Z czego budować dom", " Przy kominku" itp.

Chciałbym to zamówić ale nie wiem czy warto - jest tam duzo ciekawych informacji czy tylko "pusty tekt" :wink:

----------------------------------

Pozdrawiam

Pomyślałem o jeszcze jednym.

Może każdy z nas kto planuje lub buduje dom do 170 tys.-200 tys. zł (na gotowo z wyposażeniem) wrzuci link swojego domku tak, zeby osoby przeglądające formu miały jakieś wyobrażenie nie tylko kwotowe ale tez i wizualno-wykonawcze. :lol:

Oto mój projekt:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=33#

Planuję wybudować go za max. 150 tys. + 50 tys. wyposażenie.

Pozdrawiam :lol:

I jak nikt więcej nie zamierza budować poniżej 200 tys. :oops:

Wyświetleś strony jest coraz wiecej ale postów przybywa niedużo :cry:

No, forumowicze wlejmy wiarę w serca tych któzy się wachają.

Szkoda, ze mieszkam w takim drogim rejonie Polski.

Cieszylbym sie gdybym sie mogl wprowadzic do mojego mniejszego domku za 300.000 zl

Witam wszystkich.

Jestem na formu od 1 lutego. Wiele się naczytałem i postanowiłem otworzyć nowy wątek.

Chciałbym, aby ten wątek dotyczył dwóch rzeczy:

- określenia i zdeciniowania słowa "budowa pod klucz"

- dzielenia się informacjami na temat taniego budowania - domów do 170 tys. zł.

Ja zamierzam rozpocząć budowę na jesień 2007r.

Oto mój projekt:

Zamierzam w nim wprowadzić kilka zmian:

- kuchnia otwarta (bez ścian działowych)

- poszerzyć salon o ten nieszczęsny "ucieęty kawałek",

- wysunąc do przodu garaż,

- za garażem a obok pokoju dobudować jeszcze jedno pomieszczenie (biuro ok. 6 m2, siłownia+fitness ok. 8m2).

Zamierzam zmieścić się w kwocie 150 tys. zł.

Jestem po wstepnych rozmowach i będę budował w systemie gospodarczym (ojciec kierownik betoniarni, sisotra kierownik największej w wielkopolsce hurtowni mat.bud., wuja elektryk, drugi murarz). :wink:

Dla mnie słowo często pojawiające się na formu "pod klucz" to nic innego jak budowa powierzchni netto, bez mueblowania a z np. panelami, płytkami itp.

A jakie są wasze spostrzeżenia i projekty, które chcecie zrealizować - dzielcie się nimi.

Może ten wątek będzie wałsnie dla nas - czyli tych który chcą swoje marzenia zrealizować za nieduże pieniądze. :lol:

------------------------------------

Pozdrawiam

Bez przesady co to za założenia , to jest tak mniej więcej jak :

- mam dom 400 m2 ale zakladam ze na ogrzewanie wydam 100 zł , bo mam swój las i drewno mam za darmo , a ropa do trkatora będzie mnie kosztowac 100 zł

znam takich co wybudowali dom 150 m2 po podłogach za 200 tyś z pełnym wyposażeniem (nic extra ,ale wszystko było ) i to bez takich znajomości i możliwości niż Ty . Więc nie wiem co chcesz przez to powiedzieć . Mnie to nie inponuje , wynik z tymi możliwościami przeciętny . Są tacy co za 100 tyś stawiają dom , poczytaj może czegoś się nauczysz .

pozdr

Jacek

np. "Dom pod klucz", "Ogrzewanie", Zadbany ogród", "Z czego budować dom", " Przy kominku" itp.

Chciałbym to zamówić ale nie wiem czy warto - jest tam duzo ciekawych informacji czy tylko "pusty tekt" :wink:

Pozdrawiam

"Dom pod klucz" jest wart przejrzenia, reszta to właściwie zbiór artykułów, które pojawiały się w Muratorze. Moim zdaniem można przejrzeć, ale rewelacji się nie spodziewaj. Masz jeszcze czas - wybierz się na targi budowlane - Murator ma praktycznie na wszystkich swoje stoisko, można przejrzeć i kupić interesujący numer.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

"Dom pod klucz" jest wart przejrzenia, reszta to właściwie zbiór artykułów, które pojawiały się w Muratorze. Moim zdaniem można przejrzeć, ale rewelacji się nie spodziewaj. Masz jeszcze czas - wybierz się na targi budowlane - Murator ma praktycznie na wszystkich swoje stoisko, można przejrzeć i kupić interesujący numer.

Pozdrawiam

AMP dzięki za info.

Kiedy i gdzie są te targi???? (wiesz może). :wink:

Pozdrawiam

Witam wszystkich.

Jestem na formu od 1 lutego. Wiele się naczytałem i postanowiłem otworzyć nowy wątek.

Chciałbym, aby ten wątek dotyczył dwóch rzeczy:

- określenia i zdeciniowania słowa "budowa pod klucz"

- dzielenia się informacjami na temat taniego budowania - domów do 170 tys. zł.

Ja zamierzam rozpocząć budowę na jesień 2007r.

Oto mój projekt:

Zamierzam w nim wprowadzić kilka zmian:

- kuchnia otwarta (bez ścian działowych)

- poszerzyć salon o ten nieszczęsny "ucieęty kawałek",

- wysunąc do przodu garaż,

- za garażem a obok pokoju dobudować jeszcze jedno pomieszczenie (biuro ok. 6 m2, siłownia+fitness ok. 8m2).

Zamierzam zmieścić się w kwocie 150 tys. zł.

Jestem po wstepnych rozmowach i będę budował w systemie gospodarczym (ojciec kierownik betoniarni, sisotra kierownik największej w wielkopolsce hurtowni mat.bud., wuja elektryk, drugi murarz). :wink:

Dla mnie słowo często pojawiające się na formu "pod klucz" to nic innego jak budowa powierzchni netto, bez mueblowania a z np. panelami, płytkami itp.

A jakie są wasze spostrzeżenia i projekty, które chcecie zrealizować - dzielcie się nimi.

Może ten wątek będzie wałsnie dla nas - czyli tych który chcą swoje marzenia zrealizować za nieduże pieniądze. :lol:

------------------------------------

Pozdrawiam

Bez przesady co to za założenia , to jest tak mniej więcej jak :

- mam dom 400 m2 ale zakladam ze na ogrzewanie wydam 100 zł , bo mam swój las i drewno mam za darmo , a ropa do trkatora będzie mnie kosztowac 100 zł

znam takich co wybudowali dom 150 m2 po podłogach za 200 tyś z pełnym wyposażeniem (nic extra ,ale wszystko było ) i to bez takich znajomości i możliwości niż Ty . Więc nie wiem co chcesz przez to powiedzieć . Mnie to nie inponuje , wynik z tymi możliwościami przeciętny . Są tacy co za 100 tyś stawiają dom , poczytaj może czegoś się nauczysz .

pozdr

Jacek

Jacek nie pisałem tego tylko po ty żeby TOBIE czy KOMUKOLWIEK zaimponować tylko po to żeby przy ocenie tego co napisałem każdy miał jakiś pogląd dlaczego uważam że mogę taniej wybudować.

Co do nauki - wiem nie tylko ja musze się jeszcze uczyć i czytać - TY pewnie też wszystkiego nie wiesz - no chyba, że się mylę - ale pod twoim nickiem nie ma jeszcze napisu - OŚWIECONA GÓRA RANKING :lol:

Zobaczymy jak zbuduję - wpadnij i poczytaj mój dziennik pod koniec roku.

Oto mój projekt:

Planuję wybudować go za max. 150 tys. + 50 tys. wyposażenie.

Oczywiście będziesz robił sam.??? Bo jak nie to nie ma szans.

200+wyposażenie prędzej.

areq - dla Ciebie również zaproszenie do mojego dziennik na jesień. :lol:

Dzięki - będę miał większą motywację.

Pozdrawiam :wink:

Planuję wybudować go za max. 150 tys

słowo planuje świadczy o przemyslanym działaniu , tylko ta kwota temu zaprzecza niestety

nie mówie tu o twoich założeniach bo z tymi znajomościami dużo ci nie zbraknie , chociaż nie, zakładając że materiały zdrożały a dom masz taki jak mój sąsiad to szacuje twoje koszty na 300-350tys bez mebli

nie wspomne o takich bajerach jak turbosolary :wink:

iak przeglądaliśmy katalogi byłem wielkim optymistą , jak wbili pierwszą łopate i dostałem pierwszy rachunek stałem sie realistą , teraz dom stoi prawie gotowy kasa sie skończyła , czy jestem pesymistą ? nie , poprostu musze wyjeżdzać za chlebem i dalej wierze że sie uda

nie chce nikomu odradzac budowy ale mam dług do spłacenia osobom które takimi postami ostudziły moje zapędy gdy zaczynałem

dzięki nim budowałem z głową to na co mnie stać ale nigdy nie wyliczałem kwoty max bo to nie ma sensu

Planuję wybudować go za max. 150 tys

słowo planuje świadczy o przemyslanym działaniu , tylko ta kwota temu zaprzecza niestety

nie mówie tu o twoich założeniach bo z tymi znajomościami dużo ci nie zbraknie , chociaż nie, zakładając że materiały zdrożały a dom masz taki jak mój sąsiad to szacuje twoje koszty na 300-350tys bez mebli

nie wspomne o takich bajerach jak turbosolary :wink:

iak przeglądaliśmy katalogi byłem wielkim optymistą , jak wbili pierwszą łopate i dostałem pierwszy rachunek stałem sie realistą , teraz dom stoi prawie gotowy kasa sie skończyła , czy jestem pesymistą ? nie , poprostu musze wyjeżdzać za chlebem i dalej wierze że sie uda

nie chce nikomu odradzac budowy ale mam dług do spłacenia osobom które takimi postami ostudziły moje zapędy gdy zaczynałem

dzięki nim budowałem z głową to na co mnie stać ale nigdy nie wyliczałem kwoty max bo to nie ma sensu

Co do TURBOSOLARÓW to tylko pytałem a nie pisałem, ze chciałbym założyć. :wink:

Co do kwoty to napisałem wyraźnie planuję - buduję na jesień i ta cena może ulec zmianie jeśli materiały będą drożeć (choc myślę, że ta tendencja będzie miała niedługo swój koniec), moje znajomości - zobaczymy może się przydadzą. Jeśli nie starczy to najwyżej nie zorbię jakiegoś pomieszczenia i dokończę później.

Ja buduję dla siebie - nie dla innych. Pokazówka mnie nie obchodzi :lol:

-----------------------------------------

Pozdrawiam

Chciałbym niektórych zmartwić.

Domek o którym tu między innymi piszemy: Miodowy Miesiąc jest malutkim domkiem - ledwo 98 m2 powierzchni netto.

Z podwieszanym sufitem , w miarę prosty dach , parterowy , rozsądne fundamenty , bez okien na poddaszu ( jedynie wyłaz) , kryty blachodachówka lub gontami ( ze wzgledu na mały spad dachu dachówki cementowe lub ceramiczne nie są zalecane)..itd,itd.

Dlatego smiem twierdzić że kwota 200 000PLN do ZAMIESZKANIA jest realna jak najbardziej.

Może bez parkietów z merbau lub dębowych a w panelach, może bez jakuzzi a zwykła wanna i prysznic....itd,itd.

Proste c.o i cwu - to też oszczędności.

Panie i Panowie - 200 000 PLN do ZAMIESZKANIA w tym domu jest realne jak 2+2=4

Chciałbym niektórych zmartwić.

Domek o którym tu między innymi piszemy: Miodowy Miesiąc jest malutkim domkiem - ledwo 98 m2 powierzchni netto.

Z podwieszanym sufitem , w miarę prosty dach , parterowy , rozsądne fundamenty , bez okien na poddaszu ( jedynie wyłaz) , kryty blachodachówka lub gontami ( ze wzgledu na mały spad dachu dachówki cementowe lub ceramiczne nie są zalecane)..itd,itd.

Dlatego smiem twierdzić że kwota 200 000PLN do ZAMIESZKANIA jest realna jak najbardziej.

Może bez parkietów z merbau lub dębowych a w panelach, może bez jakuzzi a zwykła wanna i prysznic....itd,itd.

Proste c.o i cwu - to też oszczędności.

Panie i Panowie - 200 000 PLN do ZAMIESZKANIA w tym domu jest realne jak 2+2=4

Brawo Staszek - my to wiemy bo ten dom to nasze marzenie.

My je spełnimy (ty wczesniej bo już zaczynasz - ja dopiero na jesień) :lol:

A reszta któa pisze 250-300 tys. i wiecej to pewnie spojrzała na kosztorys MURATORA, doliczyła swoje i .....

Masz rację skromnie ale na swoim :lol: :lol: :lol:

Najpierw prosze zobaczyc jaki to domek (wszystko opisał STASZEK) a potem prosze oceniać. To prosty i skromny domek do 100 m2.

----------------------------------------

Pozdrawiam

AMP dzięki za info.

Kiedy i gdzie są te targi???? (wiesz może). :wink:

Pozdrawiam

najbliższe (o których wiem) to teraz od piątku 16.03 do niedzieli 18.03 we Wrocławiu (hala sportowa) - jadę tam;

następne to targi w Katowicach (jakoś w połowie kwietnia) i tam też będę;

a dlaczego jadę tu i tu: ponieważ rozmawiałem z organizatorami i wiem że nie wszystkie firmy się powtórzą (a na pewno nie te które mnie interesują);

Oj naprawdę życzę byś się zmieścił.

Ja zakładałem 160tys zł + urządzenie------ wyszło ca. 250tys+urządzenie.

ceny z 2005roku.I porównując do twojego projektu.Powierzchnia netto o 40m2 większa ,dach droższy o jakieś 15tys.....no może Ci styknie te 220-230tys.

Pozdrawiam

Oj naprawdę życzę byś się zmieścił.

Ja zakładałem 160tys zł + urządzenie------ wyszło ca. 250tys+urządzenie.

ceny z 2005roku.I porównując do twojego projektu.Powierzchnia netto o 40m2 większa ,dach droższy o jakieś 15tys.....no może Ci styknie te 220-230tys.

Pozdrawiam

Popieram. Proponuję wziąć pod uwagę wydatki osób, które dom już skończyły, a nie tylko własne plany, które z reguły są zaniżone. Zwłaszcza że teraz z cenami dzieją się bardzo dziwne rzeczy. Sporo się naczytałam forum i jest kilka prawidłowości, np. dużo osób jak słyszy ile innych kosztował dom sądzi, że ich będzie kosztował mniej (a potem przyznają że jednak nie). Na etapie surowym koszty często się trzymają planu, ale wykończeniówka - z reguły nie.

Inna rzecz, że nie wszyscy rejestrują wszystkie koszty związane z budową. Ja np. za wywiezienie śmieci z budowy, głównie styropianu, zapłaciłam 400zł. Tego typu rzeczy jest dużo więcej.