HRABSKA 15.03.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Własnie,plany ,planami, a rzeczywistość rzeczywistością na same formalności związane z zakupem działki i dokumentami potrzebnymi na pozwolenie wydałam juz około 10 tyś( mnóstwo kasy za ta mam kuchnie i sprzet do niej ) dałem projekt do wyceny firmie która ma wybudowac pod tz.klucz bez malowania ścian w środku,kładzenia kafli( to nasz wkład) każdy chce jak najtaniej, ale czy sie da, niech sie wypowiedza Ci którzy juz postawili,podobne domy,parterowe bez poddasz uzytkowego. CZY KTOS PORÓWNYWAŁ KOSZT DACHU M2, BLACHODACHÓWKI I GONTU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 15.03.2007 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Własnie,plany ,planami, a rzeczywistość rzeczywistością na same formalności związane z zakupem działki i dokumentami potrzebnymi na pozwolenie wydałam juz około 10 tyś( mnóstwo kasy za ta mam kuchnie i sprzet do niej ) dałem projekt do wyceny firmie która ma wybudowac pod tz.klucz bez malowania ścian w środku,kładzenia kafli( to nasz wkład) każdy chce jak najtaniej, ale czy sie da, niech sie wypowiedza Ci którzy juz postawili,podobne domy,parterowe bez poddasz uzytkowego. CZY KTOS PORÓWNYWAŁ KOSZT DACHU M2, BLACHODACHÓWKI I GONTU? Masz rację - niech wypowiedzą się Ci którzy już dom zbudowali. Ale każdy popełnia błedy i wiele kosztów można w pewnien sposób ograniczyć. Ja widząć wzrastające ceny materiałów też mam wiele wątpliwości ale ten balon nadmuchanych defacto przez nas cen kiedyś musi pęknąć, a ceny powinny stać się "normalniejsze" i przystępne dla budujących. Jeśli się nie zmieszczę to nie wykończę jakiegoś pomieszczenia - ale zamieszkam i tak - na wszystko przyjdzie w życiu czas - nawet na urządzenie pokoju na który zabrakło kasy ----------------------------- Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 15.03.2007 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 areq - dla Ciebie również zaproszenie do mojego dziennik na jesień. Dzięki - będę miał większą motywację. Pozdrawiam Oj naprawdę życzę byś się zmieścił. Ja zakładałem 160tys zł + urządzenie------ wyszło ca. 250tys+urządzenie. ceny z 2005roku.I porównując do twojego projektu.Powierzchnia netto o 40m2 większa ,dach droższy o jakieś 15tys.....no może Ci styknie te 220-230tys. Pozdrawiam Jeśli dobrze liczę to 2.000 za metr x 40 metrów większego użytku + 80 tys. + 15 tys. dach + 95 tys. więcej niż ja. Czyli jeśli liczysz że mogę wydać około 250 tys. - 95 tys. =145 tys. zł Jesli tak to bardzo mnie pocieszyłeś. No wiadomo ceny tez inne ale to i tak jest w granicach moich możliwości. Swoją drogą jeśli możesz prześlij link do swojej budowy, dziennika czy chcociażby projektu - chciałbym poczytać może to mnie trochę "sprowadzi na ziemię". A ta Dąbrowa daleko leży od Poznania????? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rofmaniak 22.03.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 A oto moj projekcik - z ktorym ruszam na "póżną" wiosne:) http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=58623&page=1 ile wyjdzie to do konca nie wiem - zakladalem z poczatku koszty rzedu 150 tys - 170 tys zl - ale teraz ceny tak szaleja ze sam nie wiem ile mnie wyniesie _ mam nadzieje ze do 200tys zl bede mogl w nim mieszkac (przynajmniej na parterze:) pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 30.03.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Hello Mistic! temat siada - podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 30.03.2007 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Hello Mistic! temat siada - podnoszę Witaj AMP. Właśnie zauważyłem że nasz temat był już na 5 stronie. Niechciałem pisać bo ktoś pomysli, że tylko ja tu piszę Galopujące ceny materiałów i ten strasznie "chory" boom powodują, że już chyba nik nie wierzy w wybudowanie domu za 150-170 tys. (mówimy o domku 80-100 m/2). No cóż po ostatnich informacjach Pani Gilowskiej (nie będzie niższego podatku na materiały budowalne) ma nadzieję, ze sytuacja się uspokoji, ceny i materiały będą bardziej dostępne. Odwiedzić postu jest bardzo duzo więc ktos to napewno czyta. Pozdrawiam i namawiam do kontynuowania dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 30.03.2007 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 A oto moj projekcik - z ktorym ruszam na "póżną" wiosne:) http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=58623&page=1 ile wyjdzie to do konca nie wiem - zakladalem z poczatku koszty rzedu 150 tys - 170 tys zl - ale teraz ceny tak szaleja ze sam nie wiem ile mnie wyniesie _ mam nadzieje ze do 200tys zl bede mogl w nim mieszkac (przynajmniej na parterze:) pozdrawiam!!! rofmaniak - jak tam twoja budowa. Widze, ze tracisz wiarę w mozliwość wydubowania swojego domku za 150-170 tys. Spoko - dasz radę - najwyżej jak pisałeś piętro zrobi sie później! -------------------------- Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 31.03.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Pogoda jest to i ludziska po działkach i budowach siedzą. Ja zresztą też zaraz tam uciekam A galop cen to niestety/stety (zależy od punktu widzenia) udzielił się też gruntom - we wsi gdzie mamy działkę cene wywoławcza terenu nie uzbrojonego oscylowała w granicach 30zł netto (2004-2005), teraz 60 - podobne działki, również nie uzbrojone 3majta się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 31.03.2007 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Pogoda jest to i ludziska po działkach i budowach siedzą. Ja zresztą też zaraz tam uciekam A galop cen to niestety/stety (zależy od punktu widzenia) udzielił się też gruntom - we wsi gdzie mamy działkę cene wywoławcza terenu nie uzbrojonego oscylowała w granicach 30zł netto (2004-2005), teraz 60 - podobne działki, również nie uzbrojone 3majta się To pieknie. Ja tez napewno gdybym mógł cała sobote spędził bym na działce budowalnej - ale musze jeszcze zaczekać Co do cen działek to masz rację. U nas 5 km od mojego rodzinnego Śremu działki w 2004 roku kosztowały 11 zł za metr!!!! Teraz te same działki kilometr dalej kosztują 30 zł i znikają jak tylko ktoś się dowie, że można coś jeszcze kupić. W centrum Śremu działki oscylują w granicach 45-100 zł i luudzie kupują ale po 500-700 metrów - kurcze trochę mało No cóż co do boomu to trochę potrwa zanim ceny stana w miejscu a materiały znów będą dostepne w hurtowniach od ręki, ponieważ nadal jest mnóstwo osób z pozaczynanymi domkami a bez cześci materiałów. Pożyjemy zobaczymy - najwyżej zaczekam na spokojniejszą i bardziej klarowną sytuację na rynku. --------------------------------------- Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 01.04.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Wczoraj zacząłem stawiać ogrodzenie - jeden z boków, więc siatka. Rozciągnąłem sznurek - co by jakoś linię trzymać, wykopałem dołki pod słupki no i ... muszę przyznać, że to wcale nie jest takie proste jak się wydaje, szczególnie trzymanie jednej lini prowadzonego ogrodzenia ale może nie bedzie tak źle. W każdym razie większa połowa długości boku już stoi A pogoda jak marzenie, aż mi głowę spaliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bu 01.04.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam!! Również bede budowal ten domek. Projekt już kupilem i bylem ostatnio u architekta w sprawie przeróbek, ale okazuje sie ze nie jest to takie proste z wyprostowaniem tej ścianki w salonie ale jest inna metoda aby powiekszyc salon. Równiez palnuje wydac 200tys zl. Ale zaczynam sie obawiac ze moze zabraknac. Ja musze adaptowac projekt pod szkody górnicze (wiecej zbrojenia, betonu na slupy itp.) Pozdrawiam wszystkich sympatykow miodowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 01.04.2007 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam!! Również bede budowal ten domek. Projekt już kupilem i bylem ostatnio u architekta w sprawie przeróbek, ale okazuje sie ze nie jest to takie proste z wyprostowaniem tej ścianki w salonie ale jest inna metoda aby powiekszyc salon. Równiez palnuje wydac 200tys zl. Ale zaczynam sie obawiac ze moze zabraknac. Ja musze adaptowac projekt pod szkody górnicze (wiecej zbrojenia, betonu na slupy itp.) Pozdrawiam wszystkich sympatykow miodowego No to jest nas już 3 na formu: ty, "staszek budowniczy" i ja no i może ktoś jeszcze (kilka osób pisało mi o tym w pierwszym moim poście). Kiedy zaczynasz budowę???? Co z tym powiększeniem salonu - jak to "inne" wyjście wygląda Co sądzisz przez: ...rónież planuję wydac 200 tys." - co wg Ciebie wejdzie w skłąd tej kwoty??? ------------------------------ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 02.04.2007 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Ja musze adaptowac projekt pod szkody górnicze (wiecej zbrojenia, betonu na slupy itp.) Witaj! Czy mógłbyś napisać coś więcej o koniecznych, ze względu na szkody, zabezpieczeniach? Jaką masz kategorię szkód? Czy dostałeś z kopalni dokładne info jakie zabezpieczenia są potrzebne? Czy wiesz ile to będzie kosztować i ile kopalnia ci zwróci? Mam mnóstwo pytań, bo jestem w podobnej sytuacji, a w tej materii trudno znaleźć coś konkretnego na forum. Jeżeli możesz, napisz co się tylko da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bu 02.04.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Ja musze adaptowac projekt pod szkody górnicze (wiecej zbrojenia, betonu na slupy itp.) Witaj! Czy mógłbyś napisać coś więcej o koniecznych, ze względu na szkody, zabezpieczeniach? Jaką masz kategorię szkód? Czy dostałeś z kopalni dokładne info jakie zabezpieczenia są potrzebne? Czy wiesz ile to będzie kosztować i ile kopalnia ci zwróci? Mam mnóstwo pytań, bo jestem w podobnej sytuacji, a w tej materii trudno znaleźć coś konkretnego na forum. Jeżeli możesz, napisz co się tylko da. Witam!! Narazie nie wiem zbyt wiele - zalatwialo mi bedzie wszystko biuro zajmujace sie takimi sprawami. Teraz czekam na mapke do celow projektowych i dopiero wtedy rozpocznie architekt adoptowac projekt. Kopalnia zwraca jakies pieniadze ale nie znam wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts