Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

absurdalna propozycja i wycena przez rzeczoznawca

bukalka

Recommended Posts

Witam.

Zakupiliśmy działkę nieuzbrojoną w pazdzierniku ubiegłego roku,teraz chcemy wziąść pożyczkę hipoteczną pod zastaw tejże działki,bank zażądał oszacowania działki przez rzeczoznawcę,więc tak też uczyniłam.Dostałam wizytówkę do Pani , która jest na liście i wycenia nieruchomości dla tego banku.

Działkę kupiliśmy po atrakcyjnej na te wariujące wzrosty cenie (15.50 +vat za m2).

Rzeczoznawca zażyczyła sobie do tej wyceny następujących dokumentów:

-akt notarialny

-wypis z rejestru gruntów

-decyzja pozwolenia na budowę

-wypis z ksiąg wieczystych

-plan zagospodarowania przestrzennego

-mapki geodezyjne

-projekt domu

W chwili wyceniania działka jest ogrodzona i uzbrojona.Dzisiaj zadzwoniłam do Pani rzeczonzawcy z zapytaniem kiedy mogę odebrać wycenę działki i uzyskałam piorunującą odpowiedz,cytuje"mam problem z wycenieniem tej działki,ponieważ muszę się opierać na cenie z Aktu notarialnego i co najwyżej mogę ją wycenić na 20 zł za m2.

Nie rozumiem tej wyceny to ja już więcej włożyłam w tą działkę pieniędzy niż ta Pani mi ją tak chce wycenić.

I moje pytanie czy rzeczoznawca bazuje na cenie z aktu notarialnego czy z faktycznej terazniejszej wartości działki bo skoro bazuję na cenie z aktu to po cholerę mi ta wycena??

Następnie Pani zaproponowała mi wycenę przyszłej wartość działki(opis projektu,i wszystkich opłat z resztą papierologii związanych) już po wybudowaniu domu(bank mnie wyśmieje z przyszłościową wyceną działki na której de facto nic nie stoi oprócz garażu blaszaka),ale oczywiście taksa za jej usługę będzie dużo,dużo wieksza, zastanawiam się czy owa Pani od samego początku nie myślała o takim posunięciu żądając projektu domu,

Co jest grane czy ja oby trafiłam na rzetelnego rzeczoznawcę :evil: ,czy ceny działek stoją w miejscu. :o :o :o czy te wszytskie papierki musiałam jej dostarczać do wyceniania??

Czy ktoś mi może napisać jak tą sprawę załatwić z tą Panią,jakie argumenty jej podać iż nie zgadzam się zupełnie z jej wyceną??

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Pzdr Aga

Zadzwoniłam dzisiaj do banku z prośbą o telefon do innego rzeczoznawcy.

Dowiedziałam się iż cena zakupu z aktu ni jak się ma do wyceny terazniejszej wartości,czyli Pani rzeczoznawca chce mi wmówić totalną bzdurę,albo chcę wyciągnąć więcej kasy bo dzwoniła dziś do mnie twardo proponując mi przyszłościową wycenę działki,stwierdziła iż bank honoruje taką wycenę.Mój błąd iż już jej zapłaciłam( o zwrocie pieniędzy raczej mogę pomarzyć) bo napewno zrezygnuje z jej usług i jestem na tyle zła,że napiszę skargę do banku na tą Panią.

Bo to nie jest rzetelna wycena tylko naciąganie klienta na zupełnie inną usługę za wieksze pieniądze.Paranoja :evil:

Zwykła wycena działki przez tą Panią z góry była na straconej pozycji żądając odemnie projektu domu miała już w zamiarze wciągnięcia mnie w to bagno.A juz też wiem że projekt domu zupełnie nie jest potrzebny przy zwykłej wycenie samej działki.Czyli zapłaciłam za wycenę działki której cena jest praktycznie taka sama jak w akcie notarialnym.

Czyli pozostaje się cieszyć kupującym bo według tej Pani ceny działek stoją w miejscu od ponad pól roku. :roll: :evil:

Pzdr Aga.

Zabieraj kwity od tej kretyny. Jeśli na podstawie ceny a aktu notarialnego zrobiła wycenę działki to jak myślisz na jakiej podstawie zrobi operat szacunkowy? bo na to chce chyba ciebie naciągnąć??? Wejdzie na stronę biura projektowego i sprawdzi wstępny kosztorys :lol: A tam niekiedy dom 200m można wybudować za 250 tyś :wink:

Witam

Ostro pojechaliście z Panią od wyceny.

I moje pytanie czy rzeczoznawca bazuje na cenie z aktu notarialnego czy z faktycznej terazniejszej wartości działki

Rzeczoznawca szacując wartość nieruchomości bierze pod uwagę ceny transakcyjne na rynku lokalnym nieruchomości podobnych oczywiście z aktów notarialnych. Nie może bazować na "faktycznej teraźniejszej wartości" ponieważ tą ma za zadanie oszacować.

a poza tym rzeczoznawca wycenia wg zasad dla tego banku

Rzeczoznawce obowiązują standardy zawodowe i przepisy prawne, a nie zasady banku. :)

I jak sprawa się skończyła? Aga trafiłaś do innego rzeczoznawcy?