KW100 20.03.2007 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Podnoszę wątek W tym tygodniu (w zasadzie się zaczęło) będzie ukłądanie stropu gęstożebrowego Leier, szalowanie podciagów, wieniec no i zalewanie nadbetonem. Musze zatem zdecydować co i gdzie robić aby później wszystko grało z doprowadzeniem ciepłego powietrza z kominka do trzech pokoi na poddaszu. Czytam archiwalne posty ale kurcze nie mam pewności nadal co zrobić. Proszę zatem o pomoc w podjęciu trafnej decyzji. Poniżej załączam zdjęcia parteru: http://img376.imageshack.us/img376/9601/paravi1.png i poddasza http://img473.imageshack.us/img473/9940/podapg9.png Pytania mam takie: 1. czy do rozprowadzenia powietrza mogę użyć gotowych rur owiniętych izolacją z wełny jakie są dostepne np. na allegro (link w moim pierwszym poscie w tym wątku) ? Jeśli sie nadają czy średnica fi 125mm wystarczy? Jeśli inne rury to jakie? 2. Wygląda na to (tak raczej wszyscy tutaj radzą), ze przy grawitacyjnym DGP należy do trzech pokoi na górze puścić od razu 3 osobne rury od samego wkładu, a nie najpierw jedną a później trojnik i rozdzielenie na pokoje. Czy wobec tego takie usytuowanie kratek nawiewowych na poddaszu jak zaznaczyłem na rysunku błekitnymi prostokątami ze strzałkami będzie poprawne ? Przy takim usytuowaniu rury nie były by długie. Kratki (nie anemostaty) chcę dać 30cm nad podłogą. 3. Kominek stać ma w pomieszczeniu nr 5 na dole, nad nim planuję przepust w stropie dla rur powietrznych (błękitna kropka nad kominkiem). Następnie dwie rury poszłyby w lewo do dwóch przyległych do siebie pokoi, a trzecia .... no właśnie.... tutaj nie wiem jak zrobić, więc: - albo trzeciej nie będę przepuszczał tym przepustem w stropie tylko puszczę ją pod sufitem w hallu na parterze a na poddasze wejdzie drugim przepustem zaznaczonym na rysunku jako błekitna kropka w WC - albo jednak puścić ją wspólnym przepustem nad kominkiem (tylko jaką średnicę tego przepustu wykonać?) i wtedy prostokątnymi kanałami w posadzce do trzeciego pokoju. - innego pomysłu na razie nie mam Proszę o pomoc. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 20.03.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 pyt. 1 - takpyt. 2 - wg mnie będzie dobrzepyt. 3 -wariant 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 20.03.2007 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Podnoszę wątek W tym tygodniu (w zasadzie się zaczęło) będzie ukłądanie stropu gęstożebrowego Leier, szalowanie podciagów, wieniec no i zalewanie nadbetonem. Musze zatem zdecydować co i gdzie robić aby później wszystko grało z doprowadzeniem ciepłego powietrza z kominka do trzech pokoi na poddaszu. Czytam archiwalne posty ale kurcze nie mam pewności nadal co zrobić. Proszę zatem o pomoc w podjęciu trafnej decyzji. Poniżej załączam zdjęcia parteru: http://img376.imageshack.us/img376/9601/paravi1.png i poddasza http://img473.imageshack.us/img473/9940/podapg9.png Pytania mam takie: 1. czy do rozprowadzenia powietrza mogę użyć gotowych rur owiniętych izolacją z wełny jakie są dostepne np. na allegro (link w moim pierwszym poscie w tym wątku) ? Jeśli sie nadają czy średnica fi 125mm wystarczy? Jeśli inne rury to jakie? 2. Wygląda na to (tak raczej wszyscy tutaj radzą), ze przy grawitacyjnym DGP należy do trzech pokoi na górze puścić od razu 3 osobne rury od samego wkładu, a nie najpierw jedną a później trojnik i rozdzielenie na pokoje. Czy wobec tego takie usytuowanie kratek nawiewowych na poddaszu jak zaznaczyłem na rysunku błekitnymi prostokątami ze strzałkami będzie poprawne ? Przy takim usytuowaniu rury nie były by długie. Kratki (nie anemostaty) chcę dać 30cm nad podłogą. 3. Kominek stać ma w pomieszczeniu nr 5 na dole, nad nim planuję przepust w stropie dla rur powietrznych (błękitna kropka nad kominkiem). Następnie dwie rury poszłyby w lewo do dwóch przyległych do siebie pokoi, a trzecia .... no właśnie.... tutaj nie wiem jak zrobić, więc: - albo trzeciej nie będę przepuszczał tym przepustem w stropie tylko puszczę ją pod sufitem w hallu na parterze a na poddasze wejdzie drugim przepustem zaznaczonym na rysunku jako błekitna kropka w WC - albo jednak puścić ją wspólnym przepustem nad kominkiem (tylko jaką średnicę tego przepustu wykonać?) i wtedy prostokątnymi kanałami w posadzce do trzeciego pokoju. - innego pomysłu na razie nie mam Proszę o pomoc. Z góry dzięki Właśnie sobie wymysliłem, że może zrobię tak: zrobię jeden przepust przez strop (bezpoeśrednio nad kominkiem), tym przepustem przeprowadzę 3 rury do góry, z tego dwie pójdą w lewo i zostaną zakończone kratkami w ścianie ok. 30 cm nad podłogą tak jak narysowałem na obrazku w pokojach na poddaszu sąsiadujących ze sobą, a trzecią rurę puszczę jeszcze wyzej aż na strych i wtedy w poziomie pójdę w kierunku trzeciego pokoju i wyjdę w nim z sufitu i dam anemostat. Poziomy odcinek wyjdzie ze 2,5-3 metry. Czy tak może być? Czy lepiej kratka w ścianie przy suficie czy anemostat w suficie? Tak wogóle dać rury 125 czy 150 mm ? a może jeszcze jakieś inne ? I jeszcze jedno. Będę doprowadzał w chudziaku powietrze pod kominek rurą pcv, czy 100mm wystarczy? Na zewnątrz w ścianie dam kratkę, gdzie mam dac jakis filtr ? No i czy ta rura pcv na odcinku w pobliżu wkladu się czasem nie stopi? czy nie trzeba końcówki dawać stalowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts