Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyzja o WZiZ a projekt i pozwolenie na budowę

pumpkins

Recommended Posts

Witam,

Otrzymałem z gminy decyzję o warunkach zabudowy i zagosp. (dla terenu na którym leży moja działka nie ma miejscowego planu. W decyzji napisano że max. powirzchnia zabudowy działki to 15% powierzchni działki. Działka ma 1000m2. Poniweaż mam zamiar rozpocząć budowę za rok/dwa, nie mam jeszcze sprecyzowanego projektu domu. A do wniosku podałem tak z kapelusza że będe budował dom z garażem, z użytkowym poddzaszem o pow. 150m2 . Zastanawiam się teraz:

1) czy to wystarczy na taki dom, dla 5 osobowej rodziny?

2) czy jak będę chciał wybudować coś większego (np z 2-ma garażami) to nie dostanę pozwolenia na budowę?

3) czy będę mógł ponownie wystąpić o ustalenie nowych warunków za rok/dwa przed staraniem się o pozwolenie na budowę?

5) czy max pow. dotyczy tylko domu, czy też podjazdów (utwardzonych), chodników, tarasu?

6) Na jakiej podstawie określana jest max. powierzchnia? (Przyszły sąsiad dostał 18% na działce o 100m2 mniejszej.).

Będę wdzięczny za rady. Nie wiem czy się już odwoływać od decyzji (termin upływa za kilka dni)

Pozdrawiam,

Pumpkins.

Powierzchnia zbudowy to właśnie powierzchnia zabudowy - nic więcej i nic mniej. Projekt, który zamierzam budować ma 263 mkw plus garaż na 2 sam.

Ale powierzchnia zabudowy to 211 metrów. Czym innym jest powierzchnia biologicznie czynna (chyba tak to się nazywa) - a to oznacza ile procent możesz "zabetonować" - poszukaj - pewnie jest w WZ

śkałdajac papiery do pozwolenia na budowę warto wpisać wieksze wymiary domu niż planujemy. Wtedy z budową mniejszego nie ma żadnych problemów. Ja musiałam podać wymiary maksymalne- policzyłam je w ten sposób, ze od szerokości działki odjęłam 8 m (po 4 z każdej stronuy domu ), a to co mi wyszło wpisałam do wniosku. Drugi wymiar domu też oceniłam mocno na wyrost. Polecam ten sposób każdemu.