Sad Ripper 15.03.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 gratulacje - fajny projekt:))) i ciesze sie, ze kolejna osoba pokazuje, ze nie tylko budowac sie da, ale remont tez jest ok:))) Ile trwalo zalatwianie papuerow? ja juz czekam 5 tydzien na warunki:(( (tez przebudowa+remont:)) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 15.03.2007 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Dziękuję Mnie też się podoba. Pierwsze spotkanie z Architektem miałem w kwietniu. Wtedy stwierdził, że pozwolenie będziemy mieli najpóźniej w lipcu. Ale po drodze okazało się, że trzeba uzyskać pozwolenie od drogowców na zbliżenie się do nich (do pasa „przydrożnego” na odległość 1,5 metra). Dodatkowo przerabialiśmy gaz – gazownia oczywiście się nie spieszyła.... Dodatkowo w/w architekt sobie o nas „zapomniał” – kolejna obsówka. Ostatecznie pozwolenie na budowę dostałem we wrześniu. A co dziś na budowie: „Robi się” wylewka na poddaszu w starej części i murują ściany kolankowe poddasza na nowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 15.03.2007 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Hej. jestem Wylewka zrobiona równiusieńko - do wylewek to mogę ich na pewno polecić Koszty: orientacyjne z dokładnością do hmmm.. czasami 5 a czasami 100 zł w zależności od ...sam nie wiem od czego może pogody: 1. Mapy, architekt, pozwolenie - ~3000 2. Kierownik budowy - 400 (dodatkowo 300 na koniec) 3. Przeróbka gazu ~1000 4. Geodeta - 450 5. Koparka - 1000 6. Deski + stemple - 1000 7. Beton - ławy, chudziak, 3 stropy, schody i tarasy - 7350 8. Bloczki betonowe na fundament - 3319 9. Silikaty - 6800 10. Akra na szalunki pod stropy- 1000 11. Rachunki różne - stal, cement, gwoździe, plastyfikatory, piasek itp- XXXpln (jak się komuś nudzi to może sobie obliczyć - zsumować 1-10 i odjąć od całości) Całość - 31300 Robocizna - 15000 płatna w ratach odpowiednio po zakończeni kolejnego stropu ________________________ Stan na wczoraj wieczór. Dziś rano - 2000pln na cement, stal i inne drobiazgi W poniedziałek podam ile wyszedł mi dach - dachówka + więźba + wycena robocizny. Robie dokladnie taka sama dobudowke o wymiarach 6.5m x 9m ale parterowa.Zamiast pietra bedzie poddasze(raczej strych).Czy moglbys mnie oswiecic ile bedzie kosztowac stan surowy zamkniety?Bede budowal z pustakow,bez popiwniczenia,fundamenty z bloczkow,strop nie wiem jeszcze jaki ale na pewno tani.W srodku nie bedzie praktycznie scianek dzialowych. Mniej wiecej wiesz ile juz wydales i ile jeszcze wydasz. Mam 50 tysiecy.Starczy na stan surowy zamkniety? Doradz czlowieku... Z moich wyliczeń wynikałoby, że spokojnie starczy. Ale przy dzisiejszych wariactwach cenowych to niczego nie można być pewnym A czego rezygnujesz z piwnicy? Nie szkoda Ci zasypać tyle materiału pod ziemią? Dodasz metr ściany i strop i masz piwnicę. Dodatkowo zarobisz na piachu do zasypania. No chyba, że teren podmokły. Zastanów się. Strop najtańszy - żelbetowy - jak u mnie. 12 cm gruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirbom63 16.03.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Dziekuje za te informacje i czekam na dalszy ciag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 17.03.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Musze powiedziec ze elewacja na tej Kostce matce jest rewelacyjna ... co to jest dokladnie ? plyty elewacyjne betonowe z fuga, czy to jest tynk a "fuga" to wycinane bonie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 17.03.2007 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 heh.. na starej części jest tynk "Szlachetna Tarabona" - tak to nazwała moja Mama Tynk cementowy z białymi kamyczkami. Zamówiona była ta elewacja w dwóch kolorach, ale dodali za mało pigmentu i różnicę słabo widać (najlepiej po deszczu). Zrobię jutro zdjęcia z bliska i wkleję. Dodatkowo bonie. Najpierw nabite były kołki na fasadę, a po otynkowaniu odbite i pomalowane wgłębienia na biało - ze wspomnień Taty Jak ja się urodziłem to dom stał już ~10 lat więc nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 18.03.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Zapytaj sie Taty jak duze byly te kamienie mieszane z tynkiem i czy mieli klopoty z polozeniem takiego tynku. Zastanawiam sie hmmm moze bym sobie przyziemie zrobila w takiej formie... (niech Cie nie dziwi ale ja jestem fanka kostek i plaskich dachow) z boniami teraz problemu nie ma, bo frezarka sie robi rasras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 19.03.2007 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Hej jestem. Zapytaj sie Taty jak duze byly te kamienie mieszane z tynkiem i czy mieli klopoty z polozeniem takiego tynku. Zastanawiam sie hmmm moze bym sobie przyziemie zrobila w takiej formie... (niech Cie nie dziwi ale ja jestem fanka kostek i plaskich dachow) z boniami teraz problemu nie ma, bo frezarka sie robi rasras. Technologia wykonania - zapytam Taty w czwartek jak pojadę do niego do Szpitala do Sosnowca. W poniedziałek napiszę co się dowiedziałem. Kamyczki - wielkość 0,5 do 1 cm. Kolor białe. Zrobiłem dziś rano zdjęcia, ale zapomniałem wziąć ich ze sobą. Wkleję jutro. DACH KOSZTY: - drewno na konstrukcję (krokwie, łaty, kontrłaty itp.) – 6800 pln - drewno na podbitkę - ~1000 pln - fobos M4 na konstrukcję 25 kg – 130 pln - drewnochron 10 litrów na podbitkę – nie pamiętam - dachówka, włazy dachowe i inne duperele - 20856,54 pln - rynny - 3631,67 pln - robocizna (planowana) – 13000 cieśla + dekarz (jedna ekipa) + 1500 rozbiórka starego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 20.03.2007 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Zapytaj sie Taty jak duze byly te kamienie mieszane z tynkiem i czy mieli klopoty z polozeniem takiego tynku. Zastanawiam sie hmmm moze bym sobie przyziemie zrobila w takiej formie... (niech Cie nie dziwi ale ja jestem fanka kostek i plaskich dachow) z boniami teraz problemu nie ma, bo frezarka sie robi rasras. Fotki elewacji w zbliżeniu: fot1 fot2 fot3 fot4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 20.03.2007 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Kolejne fotki: MAM BASEN HUUURAAA http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/basen1.jpg http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/basen2.jpg http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/basen3.jpg Tylko wodę muszę napuścić A tu zrobiłem sobie korytko do namaczania w drewnochronie deski podbiciowej: http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/korytko.jpg I wydok na salon: http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/salon.jpg Tu będzie stał kominek: http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/komin.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 20.03.2007 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 A tak będzie wyglądał kominek: http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/andromede.jpg Zastanawiamy się tylko nad tymi lizakami po lewej i szkatułką z "sercem umarlaka" po prawej. PS. Ktoś to czyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 20.03.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Czyta. Pisz i wklejaj fanem Twym bede Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 20.03.2007 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Jak tak to OK. Przed świętami mają przyjść dach robić. To będzie parę fotek PS. Potrzebuję namiary na tynkarzy (tynki cementowo-wapienne) - Podkarpacie - Łańcut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirbom63 20.03.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Czytamy i ogladamy.Opisuj i fotografuj.W przyszlym roku ja zaczynam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 20.03.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 demex, dzieki za foty techniczne pewnie ze czytam i ogladam moj Rubik juz prawie skonczony, to trzeba nam nowych kostkowiczow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 28.03.2007 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 To znowu ja Mam wstępną wycenę na ocieplenie elewacji. Dobudowa będzie ocieplana wełną 15 cm - 110 zł/m2 Stara część styropian 10 cm - 65 zł/m2. System Greinplast - tynk mineralny + farba silikatowa. Termin - wrzesień br - i to już trzeba zamawiać, bo jak nie to październik albo listopad... Dobre ceny? Pewnie tak, bo wycenę robiły mi 4 ekipy i każda mieściła się w w/w kwotach. I tu pojawia mi się kolejny problem - którą ekipę wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 02.04.2007 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Ocieplenie No to sprawa ocieplenia zakończona, tzn. wybrano wykonawcę. Będzie nim firma budowlana MALPOL - Piotr Jasiński. Ceny - 65 zł/m2 styropian 10, 125 zł/m2 wełna 15 - na gotowo z rachunkiem na 7%. Spytacie czemu cena na wełnie taka mała (miałem oferty po 130 za sam materiał) - bo gościu z tej firmy zamówił zeszłego lata sobie za dużo wełny 15 do innego domu i teraz mi to upchnie po dobrej cenie. Jutro jestem umówiony na podpisanie umowy przedwstępnej. Inne oferty - od 60 do 75 zł/m2 styropian, od 135 do 155 zł/m2 wełna. Dach - nic się nie dzieje. Coś mój majster nie dzwoni - może ja powinienem do niego zadzwonić? Elektryka - powoli męczę. Kupiłem dziś dyble w hurtowni elektrycznej, takie do szybkiego montażu - gips idzie w odstawkę. Koniec paplania się i trzymania przewodów przy ścianie czekając aż gips zastygnie. Tynki wewnętrzne - ma ktoś namiary na logiczną ekipę do tynków cementowo-wapiennych z Podkarpacia? Z wolnym terminem w maju? instalacja CO - mam Szwagra w sklepie WOD-KAN-GAZ to mi naraił podobno najlepszego w okolicy w środę spotkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.04.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 demex - dlaczego nie widziałem Cię jeszcze na naszej grupie podkarpackiej ?? - tam dostaniesz namiarów skolko godno -serdecznie zapraszam - miłobyłoby Cie poznac. sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 04.04.2007 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Dzięki za zaproszenie. Czytam dość regularnie od ok. 118 strony. Na stronie 122 sie już pytałem, dostałem jeden namiar na... wrzesień. Trochu późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 23.04.2007 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Co u mnie? Ano piszę: Okna wybrane - HUMDREX - profil bardzo podobny do okien w starej części (nieistniejąca już firma Advita). Całościowy koszt okien 6194 pln (z montażem). Drzwi wejściowe- najprawdopodobniej z katalogu PAMOPLAST - DZ-01 http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/drzwi.jpg z bocznym naświetlem - koszt - jak skończę pisać to pojadę do przedstawiciela spytać o cenę. W grę wchodzi jeszcze polecany stolarz. Dach - ekipa utknęła na jakimś dworku - mają przyjść w tym tygodniu. Tynki wewnętrzne - ekipa umówiona na początek czerwca - mam nadzieję, że dach będzie wtedy gotowy Za namową sąsiada telefonisty przerobiłem sobie przyłącze telefoniczne na kablowe (fotki jutro jak pożyczę aparat). Co jeszcze? Ze sterty papierzysk odkopałem kosztorys: http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/kosztorys.jpg Niektóre kwoty są zawyżone (okna, drzwi, przyłącza), ale niektóre przekroczymy (CO, Elewacja). Liczymy zmieścić się w 150 000 pln. Wszystko będzie zależeć od standardu wykończeń w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts