Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom typu kostka '73 i jego przebudowa...

demex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję :) Mnie też się podoba.

Pierwsze spotkanie z Architektem miałem w kwietniu.

Wtedy stwierdził, że pozwolenie będziemy mieli najpóźniej w lipcu.

Ale po drodze okazało się, że trzeba uzyskać pozwolenie od drogowców na zbliżenie się do nich (do pasa „przydrożnego” na odległość 1,5 metra).

Dodatkowo przerabialiśmy gaz – gazownia oczywiście się nie spieszyła....

Dodatkowo w/w architekt sobie o nas „zapomniał” – kolejna obsówka.

Ostatecznie pozwolenie na budowę dostałem we wrześniu.

A co dziś na budowie:

„Robi się” wylewka na poddaszu w starej części i murują ściany kolankowe poddasza na nowej.

Hej. jestem :)

Wylewka zrobiona równiusieńko - do wylewek to mogę ich na pewno polecić :)

Koszty: orientacyjne z dokładnością do hmmm.. czasami 5 a czasami 100 zł w zależności od ...sam nie wiem od czego może pogody:

1. Mapy, architekt, pozwolenie - ~3000

2. Kierownik budowy - 400 (dodatkowo 300 na koniec)

3. Przeróbka gazu ~1000

4. Geodeta - 450

5. Koparka - 1000

6. Deski + stemple - 1000

7. Beton - ławy, chudziak, 3 stropy, schody i tarasy - 7350

8. Bloczki betonowe na fundament - 3319

9. Silikaty - 6800

10. Akra na szalunki pod stropy- 1000

11. Rachunki różne - stal, cement, gwoździe, plastyfikatory, piasek itp- XXXpln (jak się komuś nudzi to może sobie obliczyć - zsumować 1-10 i odjąć od całości)

Całość - 31300

Robocizna - 15000 płatna w ratach odpowiednio po zakończeni kolejnego stropu

Stan na wczoraj wieczór. Dziś rano - 2000pln na cement, stal i inne drobiazgi :)

W poniedziałek podam ile wyszedł mi dach - dachówka + więźba + wycena robocizny.

Robie dokladnie taka sama dobudowke o wymiarach 6.5m x 9m ale parterowa.Zamiast pietra bedzie poddasze(raczej strych).Czy moglbys mnie oswiecic ile bedzie kosztowac stan surowy zamkniety?Bede budowal z pustakow,bez popiwniczenia,fundamenty z bloczkow,strop nie wiem jeszcze jaki ale na pewno tani.W srodku nie bedzie praktycznie scianek dzialowych.

Mniej wiecej wiesz ile juz wydales i ile jeszcze wydasz.

Mam 50 tysiecy.Starczy na stan surowy zamkniety?

Doradz czlowieku...

Z moich wyliczeń wynikałoby, że spokojnie starczy. Ale przy dzisiejszych wariactwach cenowych to niczego nie można być pewnym ;)

A czego rezygnujesz z piwnicy? Nie szkoda Ci zasypać tyle materiału pod ziemią? Dodasz metr ściany i strop i masz piwnicę.

Dodatkowo zarobisz na piachu do zasypania. No chyba, że teren podmokły. Zastanów się.

Strop najtańszy - żelbetowy - jak u mnie. 12 cm gruby.

heh.. na starej części jest tynk "Szlachetna Tarabona" - tak to nazwała moja Mama :)

Tynk cementowy z białymi kamyczkami. Zamówiona była ta elewacja w dwóch kolorach, ale dodali za mało pigmentu i różnicę słabo widać (najlepiej po deszczu).

Zrobię jutro zdjęcia z bliska i wkleję.

Dodatkowo bonie. Najpierw nabite były kołki na fasadę, a po otynkowaniu odbite i pomalowane wgłębienia na biało - ze wspomnień Taty :)

Jak ja się urodziłem to dom stał już ~10 lat więc nie pamiętam.

Zapytaj sie Taty jak duze byly te kamienie mieszane z tynkiem i czy mieli klopoty z polozeniem takiego tynku. Zastanawiam sie hmmm moze bym sobie przyziemie zrobila w takiej formie... (niech Cie nie dziwi ale ja jestem fanka kostek i plaskich dachow) :wink: z boniami teraz problemu nie ma, bo frezarka sie robi rasras.

Hej jestem.

Zapytaj sie Taty jak duze byly te kamienie mieszane z tynkiem i czy mieli klopoty z polozeniem takiego tynku. Zastanawiam sie hmmm moze bym sobie przyziemie zrobila w takiej formie... (niech Cie nie dziwi ale ja jestem fanka kostek i plaskich dachow) z boniami teraz problemu nie ma, bo frezarka sie robi rasras.

Technologia wykonania - zapytam Taty w czwartek jak pojadę do niego do Szpitala do Sosnowca. W poniedziałek napiszę co się dowiedziałem.

Kamyczki - wielkość 0,5 do 1 cm. Kolor białe. Zrobiłem dziś rano zdjęcia, ale zapomniałem wziąć ich ze sobą. Wkleję jutro.

DACH KOSZTY:

- drewno na konstrukcję (krokwie, łaty, kontrłaty itp.) – 6800 pln

- drewno na podbitkę - ~1000 pln

- fobos M4 na konstrukcję 25 kg – 130 pln

- drewnochron 10 litrów na podbitkę – nie pamiętam :)

- dachówka, włazy dachowe i inne duperele - 20856,54 pln

- rynny - 3631,67 pln

- robocizna (planowana) – 13000 cieśla + dekarz (jedna ekipa) + 1500 rozbiórka starego.

Zapytaj sie Taty jak duze byly te kamienie mieszane z tynkiem i czy mieli klopoty z polozeniem takiego tynku. Zastanawiam sie hmmm moze bym sobie przyziemie zrobila w takiej formie... (niech Cie nie dziwi ale ja jestem fanka kostek i plaskich dachow) :wink: z boniami teraz problemu nie ma, bo frezarka sie robi rasras.

Fotki elewacji w zbliżeniu:

fot1

fot2

fot3

fot4

Kolejne fotki:

MAM BASEN :) HUUURAAA

http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/basen1.jpg

http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/basen2.jpg

http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/basen3.jpg

Tylko wodę muszę napuścić :)

A tu zrobiłem sobie korytko do namaczania w drewnochronie deski podbiciowej:

http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/korytko.jpg

I wydok na salon:

http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/salon.jpg

Tu będzie stał kominek:

http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/komin.jpg

To znowu ja :)

Mam wstępną wycenę na ocieplenie elewacji.

Dobudowa będzie ocieplana wełną 15 cm - 110 zł/m2

Stara część styropian 10 cm - 65 zł/m2.

System Greinplast - tynk mineralny + farba silikatowa.

Termin - wrzesień br - i to już trzeba zamawiać, bo jak nie to październik albo listopad...

Dobre ceny? Pewnie tak, bo wycenę robiły mi 4 ekipy i każda mieściła się w w/w kwotach.

I tu pojawia mi się kolejny problem - którą ekipę wybrać?

Ocieplenie

No to sprawa ocieplenia zakończona, tzn. wybrano wykonawcę.

Będzie nim firma budowlana MALPOL - Piotr Jasiński.

Ceny - 65 zł/m2 styropian 10, 125 zł/m2 wełna 15 - na gotowo z rachunkiem na 7%.

Spytacie czemu cena na wełnie taka mała (miałem oferty po 130 za sam materiał)

- bo gościu z tej firmy zamówił zeszłego lata sobie za dużo wełny 15 do innego domu i teraz mi to upchnie po dobrej cenie.

Jutro jestem umówiony na podpisanie umowy przedwstępnej.

Inne oferty - od 60 do 75 zł/m2 styropian, od 135 do 155 zł/m2 wełna.

Dach - nic się nie dzieje. Coś mój majster nie dzwoni - może ja powinienem do niego zadzwonić?

Elektryka - powoli męczę. Kupiłem dziś dyble w hurtowni elektrycznej, takie do szybkiego montażu - gips idzie w odstawkę.

Koniec paplania się i trzymania przewodów przy ścianie czekając aż gips zastygnie.

Tynki wewnętrzne - ma ktoś namiary na logiczną ekipę do tynków cementowo-wapiennych z Podkarpacia? Z wolnym terminem w maju? :)

instalacja CO - :) mam Szwagra w sklepie WOD-KAN-GAZ to mi naraił podobno najlepszego w okolicy :) w środę spotkanie.

• 3 weeks później...

Co u mnie?

Ano piszę:

Okna wybrane - HUMDREX - profil bardzo podobny do okien w starej części (nieistniejąca już firma Advita). Całościowy koszt okien 6194 pln (z montażem).

Drzwi wejściowe- najprawdopodobniej z katalogu PAMOPLAST - DZ-01 http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/drzwi.jpg

z bocznym naświetlem - koszt - jak skończę pisać to pojadę do przedstawiciela spytać o cenę. W grę wchodzi jeszcze polecany stolarz.

Dach - ekipa utknęła na jakimś dworku - mają przyjść w tym tygodniu.

Tynki wewnętrzne - ekipa umówiona na początek czerwca - mam nadzieję, że dach będzie wtedy gotowy :)

Za namową sąsiada telefonisty przerobiłem sobie przyłącze telefoniczne na kablowe :) (fotki jutro jak pożyczę aparat).

Co jeszcze? Ze sterty papierzysk odkopałem kosztorys:

http://www.prz.edu.pl/~ldebski/foty/kosztorys.jpg

Niektóre kwoty są zawyżone (okna, drzwi, przyłącza), ale niektóre przekroczymy (CO, Elewacja). Liczymy zmieścić się w 150 000 pln.

Wszystko będzie zależeć od standardu wykończeń w środku.