Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dylemat estetyczny - pomocy!!!

mamuśka1719501344

Recommended Posts

ja powiem tak: słup zostawić drewniany..bo on przynależy formalnie ( jak dla mnie) do widocznej konstrukcji dachu pewnie kolorystyką odpowiada oknom...tylko dałabym ciut grubszy...trochę zapałka na tą chwilę. a co do narożnika prawego z kamiania...dużo zależy też od elewacji bocznej , której nie widzę...ale gdyby obłożyć kamieniam to może nie do pełnej wysokości pod dach....to chyba najbardziej razi...może podkreślić linię podcienia wejściowego i zrobić kamień do tej wysokości...ale wszystko zależy od tego co jest zaprojektowane w bocznej elewacji na spawę trzeba patrzyć całościowo....

jeszcze dorzucę 5 groszy....ja bym sobie zrobiła tak: żeby ten efekt obramówek zgubić...bo mi się nie za bardzi podoba...obramówka cokołu, obramówka niby-przypór. i jeszcze obramówka narożnika....kamieniam obłożyłabym front z oknem narożnikowym do wysokości podcienia...jakby bardzo wysoki cokół...mogłoby fajnie wyglądać okno narożne które i tak ma obramowanie z drewna wychodzące z kamienia...i wtedy na kamiennym dole wspierałaby się górna otynkowana część....ale to tylko na elewacji frontowei i na części pod trójkątnym szczytem....poproś architekta o kilka 5-7 najróżniejszych prób, wg jego i swoich sugestii....to nie zajmuje dużo czasu jak ma już projekt wklepany ...i najlepsze rozwiązania od razu budzą pewność że tak powinno być....to jest ta idealna proporcja...