Ados 12.03.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Witam, mamy taką koncepcję odnośnie frontu ogrodzenia. Chcemy na betonowej podmurówce ustawić drewniane słupki i pomiędzy nie dać poziome drewniane sztachety. Istotna jest kwestia osadzenia tych słupków w betnowej podmurówce, napewno w stalowych kotwach, ale zastanawiam się czy będzie to wystarczające zamocowanie, na takich słupach będzie musiała utrzymać się furtka i brama wjazdowa. Jakieś porady?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 12.03.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Chcemy na betonowej podmurówce ustawić drewniane słupki a nie lepiej stalowe słupki o przekroju kwadratu, pomalowane na taki sam kolor jak deski (bedzie bardziej stabilne i nie trzeba uzywac kotw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 12.03.2007 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 w sensie trwałości może lepiej (ale nie jestem pewien), niemniej wygląd nie ten, poza tym jak do takich słupków zamocować poziome sztachety, które mają być lekko pod skosem zachodząc na siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wirek 12.03.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Słupki okuć i fundamentować każdy niezależnie. Podmurówkę wykonać można z gotowych krawężników po wewnętrznej stronie, lub" zawiesić" na wykonanych stopach robiąc zbrojoną belkę \nie ma potrzeby fudametowania całości a tylko punktowo\\Pod belkę przed wylaniem podłuż kawałki styropianu aby nie opierała się o grunt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 12.03.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Do słupów na których zawiesisz furtkę i bramę na pewno powinieneś zrobić ukosne podpory, od zewnątrz nie będzie ich widać, a przejmą część obciążenia. Oczywiście tylko impregnowane ciśnieniowo. Zajrzyj tu: http://www.holzkomplett.de/holzkomplett/holzkomplett/holzkomplettlight.htmlzakładka: zaun&tor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 13.03.2007 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Do słupów na których zawiesisz furtkę i bramę na pewno powinieneś zrobić ukosne podpory, od zewnątrz nie będzie ich widać, a przejmą część obciążenia. Oczywiście tylko impregnowane ciśnieniowo. Zajrzyj tu: http://www.holzkomplett.de/holzkomplett/holzkomplett/holzkomplettlight.html zakładka: zaun&tor no to wiem, ale zastanawiam się czy tylko wzdłuż czy też w poprzek, jeśli w poprzek (do wewnątrz) to na czymś one muszą się oprzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 13.03.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Witam, mamy taką koncepcję odnośnie frontu ogrodzenia. Chcemy na betonowej podmurówce ustawić drewniane słupki i pomiędzy nie dać poziome drewniane sztachety. Istotna jest kwestia osadzenia tych słupków w betnowej podmurówce, napewno w stalowych kotwach, ale zastanawiam się czy będzie to wystarczające zamocowanie, na takich słupach będzie musiała utrzymać się furtka i brama wjazdowa. Jakieś porady? Pozdrawiam Witam, A nie lepiej jako słupki dać profile stalowe 100x100mm albo 80x80mm a następnie obić je deskami imitującymi słupy drewniane przykręconymi blachowkrętami? Później w ten sam sposób można mocować blachowkrętami sztachety (jeżeli mają być do czoła to można dospawać wypustki z płaskownika). Szczerze mówiąc taka konstrukcja z drewna nie będzie zbyt trwała... No ale jeżeli się uparliście to jedyne co widziałem sensownego opierało się na mini słupku betonowym do którego, od strony reprezentacyjnej;) przykręcony był jakieś 20cm nad gruntem słupek drewniany. To samo można oczywiście zrobić przy użyciu kotew czyli ocynkowany pręt żebrowany na nim podstawka z blachy, do której przykręca się wkrętami ten słupek - żebrówka idzie w beton a słupek trzyma się w pionie tylko dzięki poziomym deskom - na końcu i jak płot długi to co kilka metrów skosy (też z kotwami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 13.03.2007 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 znalazłem taki patent i wydaje mi się że tego typu kotwy byłyby stosownehttp://www.dombal.com.pl/content/view/524/107/nie wiem tylko czy łatwo takie dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 13.03.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Ados dostaniesz takie kotwy i wszelkie inne w każdym markecie czy nawet sklepie z drewnem ogrodowym, to co jest na stronie Dombal, to model do wbijania w ziemię, do betonowania jest inny model, znajdziesz na stronie którą podałem , ale zwróć uwage, że na wszystkich grafikach przedstawione projekty dotycza niskich ogrodzeń czy bram, tak do 1m wys. jest to czymś podyktowane! Przemyśl kwestię trwałości, a jak już się zdecydujesz i zechcesz użyć kotew do mocowania słupków, to kąt pod jakim je zabetonujesz w stopie fundamentowej zależy od ciebie, ile dasz podpór i z ktorej strony to też zależy od ciebie, więc nie wiem w czym doszukujesz się problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 14.03.2007 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 te które są na stronie Dombal są po prostu wg mnie dostatecznie długie, wydaje mi się że będą lepiej trzymać, poza tym wydaje mi się że na rysunku jest betonowa podmurówka, chociaż faktycznie kształt sugeruje wbijanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 14.03.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Tak są długie ale też i gładkie, jak wchodzą tak i wyjdą, teoretycznie dadzą się wyciagnąć nawet z betonu, po prostu się wysuną Do betonowania służą takie jak drabinka. http://img396.imageshack.us/img396/1931/mocowaniesx3.th.jpg Tak sobie wyobrażam mocowanie z ich pomocą w fundamencie ciągłym, można zrobić też punktowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 09.11.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 dlaczego słupków drewnianych nie można zatopić bezpośrednio w fundamencie betonowym? te metalowe kotwy tylko szpecą drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts