Rinno75 12.03.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Zastanawiam sie nad kupnem domu. Dowiedzialem sie, ze na sasiedniej dzialce ma powstac kosciol. Proboszcz powiedzial mi, ze kosciol bedzie maly (11 m wysokosci). Odleglosc kosciola od mojej dzialki bedzie wynosic ok. 50-60 m. Co sadzicie o takim sasiedztwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 12.03.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Witaj, Nie, no ja wymiekam. 1. Mieszkam w bloku 200m od koscioła - dzwony bija codziennie o 6 i 18. Nie wspomne juz o niedzieli. Mozna sie przyzwyczaic ale szału dostajesz jak Ci małe dziecko dopiero co zasnie po "bojowym" dniu a tu bim bam bom. 2. Ja lubie grillowac, w weekendy, przykre by było szeptanie przy grilu i zapraszanie ludzi tylko bez "werwy po kielichu" bo akurat na plebanii jest jakies spotkanie róży damskiej czy męskliej . 3. A propos imprez - hmmm, jak tez raz za czas lubisz imprezowac to uwazaj zebys nie byl w ogłoszeniach parafialnych w niedziele . 4. Wg mnie jeden plus to taki, że jakbys został kościelnym to punkty od 1 do 3 odpadają i dodatkowo masz blisko do pracy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 12.03.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 (edytowane) . Edytowane 23 Stycznia 2015 przez isztar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 12.03.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Uważam, że pomysł żeby zamieszkać obok Kościoła nie jest najlepszy. Jest kilka "ale": 1. te bim bamy co jakiś tam czas, 2. zmotoryzowani wierni, którzy za pewne bedą mieli mało miejsca na parkowanie i będą stawiać Ci pod płotem, 3. no i trzeba będzie się zachowywać ciszej, wieczorne imprezy mocno zakrapiane, kończące się głośnymi śpiewami pewnie będą nie na miejscu, 4. a bieganie w slipach po działce tez może być dziwnie odbierane Osobiście odradzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baśkt 12.03.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Ja również szczerze odradzam. Mieszkałam obok kościoła przez 17 lat. Zawsze musieliśmy uważac co robimy i co mówimy (odległość domu od kościoła ok.70-80m). A o niedzielnym spaniu do południa można zapomnieć, dzwony skutecznie to uniemożliwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 13.03.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Mój dom rodzinny stoi zaraz obok kościoła 30 metrów:)I powiem szczerze, mieszkało się bardzo dobrze, przynajmniej na mszę blisko, nom i codziennie wiesz, że to już południe.Nie zastanawiaj się tylko kupuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 13.03.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 mieszkam obecnie obok kosciola ( ok.50m) i ....nie zwracam na niego uwagi dzwony mamy chyba w porzadku , bo jak siedze u mojej znajomej na tarasie i bija dzwony z kosciola w sasiedztwie to... P.S. wkurzaja mnie za to stare babska , ktore idac do kosciola zagladaja mi w okna , a w drodze powrotnej obgaduja pod nimi cala okolice ( po co mi wiedziec kto , z kim i jak ) ..... raz sie nasluchalam , ze Matki Boskiej Jakiejstam nie wywiesilam w oknie , mieszkajac pod samym Kosciolem ......innym razem w Boze Cialo ksiadz urzadzil sobie Stacje Ktorastam pod moim oknem a tak poza tym jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 13.03.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 A co sądzicie o pogrzebach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 13.03.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 A co sądzicie o pogrzebach no cóż o pogrzebach jesteś uprzedzany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 14.03.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 mieszkałam na działce graniczącej z kaplicą w czasie wakacji na Mazurach przez miesiąc, no w wakacje było cudnie, ale na stałe bym nie chciała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.03.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 A co sądzicie o pogrzebach no cóż o pogrzebach jesteś uprzedzany Większość życia mieszkałam w domu, który znajdował się na posesji sąsiadującej przez drogę z cmentarzem. Do pogrzebów, zawsze podchodziliśmy z szacunkiem. Wiadomo było zawczasu kiedy będzie i nigdy nie trwa długo. Nie organizowaliśmy wtedy, lub przerywaliśmy głośne prace. A jako dzieci też rozumieliśmy, że pora przerwać bieganinę i wrzaski. Jeśli zaś chodzi o głośne pijackie balangi, to mogą one być uciążliwe dla sąsiadów nawet bardzo daleko od kościoła. Ja nie chciałabym mieszkać koło kościoła głównie z powodu samochodów, które w niedziele 'muszą' gdzieś zaparkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1971KJ 14.03.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Mieszkalem w bloku na 3-pietrze na wprost koscielnego dzwonu ..... te poranne niedziele po udanej sobocie nigdy wiecej ale jak tania dzialka to stawiaj wysoki betonwy mur i duzo zieleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 15.03.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 A ja będę mieszkać w pobliżu cmentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.03.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 A ja będę mieszkać w pobliżu cmentarza Z mojego doświadczenia wynika, że jest to najmniej kłopotliwe sąsiedztwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 15.03.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 W "mojej" wsi jest kościół, ale niestety parkingu z prawdziwego zdarzenia już nie ma. W niedziele cięzko autem przez wieś przejechać, bo wszystko pozastawiane. Na szczęście moja działka jest na tyle daleko, że mnie wjazdu już nie zastawiają. Co do pogrzebów to pragnę zwrócić uwagę, że rzadko odbywają się one teraz w kościołach, a cześciej w kaplicach na cmentarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.03.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 MIeszkam w bloku jakieś 50 m od DWÓCH kościołów :) Baaaardzo zabawnie. Nie chodzę do kościoła -= bo po co ? Uczestniczę we wszystkich niedzielnych mszach czy chcę czy nie. NOwy kościół jest byczy - wszyscy się mieszczą w środku, ale dlaczego nie wywalić głośników na zewnątrz ? Jest też cmentarz :) Na Wszystkich Świętych biorę urlop dzień przed i dzień po - nie mogę po prostu wyjechać samochodem, a jak już wyjadę, to nie mam szansy zaparkować. Przejechanie w niedzielę koło kościoła - sam miodzik - po co chodzić po chodnikach , prawda ? Towarzystwo wychodzi z kościoła i ławą wali do hipermarketu - spacerkiem, bo blisko - i środkiem ulicy. NIeważne pasy, światła. I szczerze mówiąc - mam tego serdecznie dosyć. A więć - odradzam gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suire 15.03.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Czytając wasze posty widzę,że mieszkanie obok koscioła ma wady i zalety. wszystko zależy od tego gdzie konkretnie znajduje sie ów kościół.Czy to duze miasto,miasteczko ,wieś? I jakie sa miejscowe zwyczaje.Mieszkając koło koscioła trzeba sie ciut dostosować do sąsiedztwa. Ja mieszkałam 50 m od kościoła przez 10 lat.Najbardziej uciążliwe były dzwony w niedzielny poranek i czasem rzeczywiście obudziły dziecko.Zwłaszcza latem,przy otwartych oknach był problem.Z imprezami nie było kłopotów i nie wiem dlaczego miałyby przeszkadzać? Sąsiedztwo kościelnego budynku to nie powód do ascezy. A grillowaliśmy często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts