Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moskitiery, jakie, gdzie kupić??

Recommended Posts

Idzie sezon na te latające "$%$@*@$#" :-) I tak sobie myślę, żeby coś przeciw nim zrobić...

Chodzi mi o zabezpieczenie okien/okna dachowego Velux, oraz okien przez które będe mógł też wyjść na zewnątrz (dwuskrzydłowe z otwieranym słupkiem).

Wiem, że są różne rolety, systemy, siatki...a ja jak na razie kompletnie zielony a z drugiej strony nie chcę, zresztą jak każdy wybulić za ostro...

Nie mam rolet zewnętrznych. Okna PCV na zew. w kolorze machoń.

Czy możecie mi coś doradzić?? Jak to jest wogóle mocowane??

Wogóle jakieś rady...

http://www.anwis.pl

na drzwi polecam znane z filmow amerykanskich hi hi hi ramki na zawiasach - takie drugie drzwi - dosc drogie ale skuteczne

na okna normalna ramka przytrzymywana blaszkami lub sprezystym drucikiem

na weluksy sa wieksze siatki

poszperaj w necie ali licz sie z tym ze zwlaszcza teraz to towar dosc drogi jak by sie moglo wydawac po jego konstrukcji

w ostatecznosci siatka i tasma dwustronna lub rzepy - widzialem takie cudenka w Castoramie w zeszlym roku - i co najdziwniejsze......to dziala :)

Ja mam u siebie na plasikowych oknach zainstalowane moskitiery - mocowanie - taśma z jednej strony klejąca a z drugiej rzep. Do tego rzepa przyczepia się moskitierę. Dobry pomysł z takim mocowaniem, bo bez problemu ściąga się siatkę i pierze ją.

Osobiście kupowałam moskitiery na allegro (ceny nie były zastraszające - ok 12zł za jedną o wymiarach 180x180, w komplecie z rzepem). Do wyboru był biały i czarny kolor siatki.

Jareko dobrze prawi, cena ramek była dość ....kosmiczna (nie mam pojęcia dlaczego ? ).

Ramka z siatką, mocowanie na blaszki, 2 lata temu płaciłem 160 zł za 1sztukę.

Montuje się to na wiosnę i tak zostaje aż do późnej jesieni, oczywiście okno

daje się otwierać i zamykać mimo ramki z siatką. Całość szczelna i estetyczna, tylko ta cena :evil:

Idzie sezon na te latające "$%$@*@$#" :-) I tak sobie myślę, żeby coś przeciw nim zrobić...

Chodzi mi o zabezpieczenie okien/okna dachowego Velux, oraz okien przez które będe mógł też wyjść na zewnątrz (dwuskrzydłowe z otwieranym słupkiem).

Wiem, że są różne rolety, systemy, siatki...a ja jak na razie kompletnie zielony a z drugiej strony nie chcę, zresztą jak każdy wybulić za ostro...

Nie mam rolet zewnętrznych. Okna PCV na zew. w kolorze machoń.

Czy możecie mi coś doradzić?? Jak to jest wogóle mocowane??

Wogóle jakieś rady...

Do okien standardowych moskitiera na ramce aluminiowej mocowana blaszkami, metoda bez inwazyjna w profile lub mocowana za pomocą magnesów - niestety trzeba magnesy przykręcić do ościeżnicy. Znakomitym zabezpieczeniem przed @^%$#@ w drzwiach tarasowych jest moskitiera rolowana. Zasada działania jak w roletach zewnętrznych, skrzynka oraz dwie prowadnice. Wymiary:skrzynka 5x5 cm, prowadnice 3,5x1cm.

Pozdrawiam

• 7 years później...
  • 1 year później...
odkopałem temat moskitier na okna dachowe - zastanawiam się pomiędzy Żalmal i Anwis.

Coś doradzicie?

Witaj Rafal111,

Nie wiem na jakie moskitiery ostatecznie się zdecydowałeś.

Postanowiłem teraz ja odświeżyć temat, ale przekornie z pytaniem czy nie lepiej zastosować systemowe moskitiery tego samego producenta co są okna dachowe?

Dostępne na rynku moskitiery np. VELUX są montowane na wnęce okiennej i tym samym nie ograniczają funkcjonalności okna, a także gwarantują idealne dopasowanie i sprawdzoną jakość oraz trwałość. Przy czym Producent oferuje najdłuższą na rynku gwarancję, bo aż na 3 lata.

Warte rozważenia?

Moskitiera.jpg

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

• 1 year później...