Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nacisk domu jednorodzinnego na 1 cm2 powierzchni...

Recommended Posts

No i dzieki za podpowiedz ze sniegiem :D W ogole zapomnialem o uwzglednieniu naszgo klimatu

Śniegu przyjmij ~0,6kN/m2 Twojego dachu jeżeli budowa w okolicach wrocławia - są rózne strefy śniegowe, dla I i kąta 40 to ~60kg/m2 połaci.

Obciązenia użytkowego parteru nie dodajesz do obciązen fundamntu tak jak i obciązen chudziaka i warst posadzki -to lezy na gruncie bezpośrednio.

Przy kacie 40stopni wiatr tez naciska na konstrukcje dachu - ale mozesz go pominąc.

Jeśli mnie pamięć nie myli to dla I strefy jest ok. 70 kg/m2* x wspólczynnik 1,5 oraz uwzględnienia kąta nachylenia połaci dachu.

W całych tych obliczeniach branych " z żywca" brakuje współczynników.

* chociaż to zalezne od kształtu dachu,okolicy więc może być róznica zważywszy ,że raczej zdarza mi się liczyć "płaskie" dachy.

Jeśli mnie pamięć nie myli to dla I strefy jest ok. 70 kg/m2* x wspólczynnik 1,5 oraz uwzględnienia kąta nachylenia połaci dachu.

0,7x0,8=0,56 *1,4=0,784 *cos40 =~0,601kg/m2 dachu

Podałem wynik nie poszczegolne wartosci.

ok. Jestem na chorobowym a w związku z tym sampopczucie nie takie i może coś mi się pomyliło ale jak będe miał chwile to sprawdzę.

BTW Od października jest współczynnik 1,5 :wink:

Sa tacy co licza ... znajomy policzyl wage materialow po skonczeniu budowy - 750 ton , uwzglednial rowniez wage wody i wyliczyl ile osiadl dom - 8 cm.

No i o tym wlasnie mowie :) Czy dla zaspokojenia wlasnej ciekawosci, czy tez do konkretnej rzeczy - jak ktos chce liczyc to policzy, a to czy zle czy dobrze to sie okaze :D Wlasnie dlatego pytam, zeby sie nie okazalo ze na maxa sknocilem :lol: Po to jest forum zeby pytac :)

Obciązenia użytkowego parteru nie dodajesz do obciązen fundamntu tak jak i obciązen chudziaka i warst posadzki -to lezy na gruncie bezpośrednio.

Przy kacie 40stopni wiatr tez naciska na konstrukcje dachu - ale mozesz go pominąc.

Z parterem to rozumiem. To jest cos w stylu, ze jakby na wierzch byla wylana plyta zbrojona to bym liczyl, nie?? :)

A co do chudziaka to walsnie nie kumam, zalozmy ze wylewam chudziaka, na to leje lawy... i jaki wtedy nacisk liczyc? powierzchni law, czy chdziaka? bo to w sumie niby on bezposrednio lezy na ziemi. Pytam bo roznica bylaby ogromna :D

W całych tych obliczeniach branych " z żywca" brakuje współczynników.

No wlasnie o cos takiego mi chodzilo :) Jak mozesz to mi tylko wytlumacz czemu trzeba mnozyc przez wspolczynnik? Taka norma do obliczen? No i czy wiesz moze jak to jest ze wspolczynnikami dla innych meterialow?

Podałem wynik nie poszczegolne wartosci.

Hmm, a mozezesz mi wytlumaczyc co to jest 0,7 i 0,8? Z gory przepraszam, bo to pewnie jakies laickie pytanie a ja po prostu cos przeoczylem :oops:

ok. Jestem na chorobowym a w związku z tym sampopczucie nie takie...

No to zyczymy szybkiego powrotu do zdrowia :) :) :)

Hmm, a mozezesz mi wytlumaczyc co to jest 0,7 i 0,8? Z gory przepraszam, bo to pewnie jakies laickie pytanie a ja po prostu cos przeoczylem :oops:

Jeśli lubisz się bawić to:

- 0,70 kPa to charakterystyczne obciążnie sniegiem dla strefy I (wrocław)

- 0,80 to współczynnik zależny od kształtu i pochylenia dachu

do tego dochodzi współczynnik obciążenia = 1,5 (dla śniegu)

Troszkę tych współczynników i obciążeń jest jeszcze innych.

Po co inwestorzy, którzy nie są konstruktorami albo nie znają się na konstrukcjach zawracają sobie głowę takimi wyliczeniami? Od tego jest konstruktor bądź osoba z odpowiednimi uprawnieniami. Jeśli masz projekt to tam powinny być obliczenia konstrukcyjne domku, choćby w skróconej wersji. Zwykle na najbardziej newralgiczne i charakterystyczne ławy czy stopy fundamentowe są obliczenia i wyniki tych obliczeń i tam jest podany nacisk na grunt (max naprężenia w gruncie). Chyba, że robią to z nudów i dla zabawy no to nie ma sprawy.

Tak jak w wątku "gazobeton - czy za mało wytrzymały". Jak są wątpliwości to z tym trzeba udać się do konstruktora bądź jw, jednego czy drugiego. Bo w pewnym momencie przekroczy się tę cienką linię i kłopot. Są pewne sprawy oczywiste, ale np na temat stropów Teriva i dozbrajania siatkami na podporach to mało kto wie.

Pozdrawiam :wink:

Jeżeli chodzi o wspołczynniki sa one zawarte w normach tu skoro mowa o sniegu w normie "śniegowej" wspolczynniki zależne sa głównie od kształtu dachu ( w tym przypadku) wartosc obciązenie od strefy.

Nie bardzo zrozumiełm z tym chudziakiem, ja pisząc ze nie wliczasz chudziaka miałem na myśli ten pod posadzka parteru (leżacy na gruncie na nim posadzka)

Jezeli pod parterem wykonałbys strop to zeczywiscie te obciązenia należy doliczyć do obciązena w fundamncie. Jeżeli w posadzce/chudym betonie ułozysz zbrojenie typu siatka gr3mm nie pracuje to jako płyta na fundamncie, wiec nie obciąza fundamntu.

Mi chodzi o ten chudziak co idzie pod lawy (u mnie nawet w projekcie od razu jest uwzgledniony). Nie wiem czy mam liczyc jego nacisk na cm2 czy nacisk samych law? No bo przeciez powierzchnia chudziaka bedzie duzo wieksza niz powierzchnia law.

To licz powierzchnie jak ławy. Jakośc chudziaka i brak zbrojenia i tak spowoduje ze wzdłuz ławy może pęknąć wiec zostanie Ci obrys ławy.

To licz powierzchnie jak ławy. Jakośc chudziaka i brak zbrojenia i tak spowoduje ze wzdłuz ławy może pęknąć wiec zostanie Ci obrys ławy.

No i o to mi wlasnei chodzilo :) Tak wlasnie myslaem, ze jak chudziak bez zbrojenia to i tak popekac moze. Wolalem zeby mi ktos potwierdzil :)

Jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc :)

Pozdrawiam, Piotrek

Mnie się nawet podoba ta dyskusja, ale czy naprawdę nie ma na ten temat gotowych opracowań naukowych bądź seminaukowych (trochę uproszczonych-dla ludzi)?

I mam propozycję by ktoś kto startuje z budową włożyły gdzie trzeba pod ławę lub pod ścianę fundamentową kilka czujników tensometrycznych i potem sobie mierzył wzrastający nacisk budującego się domu:-)

A już na pewno powinien to zrobić dociekający PRAWDY nasz systematyczny Pooh&Piglet!

pzdr.

-romwis

Witam

I czy ODJĄŁEŚ "wypełnienie" pod podłoga parteru i samą podłaogę (bo raczej na ławy obciążenia "to" wielkiego nie generuje, a piachu i betonu trochę pochłania.

Jak nie odjąłeś - to masz "współczynnik bezpieczeństwa" 8) - i patrz komentarz poniżej.

Co do sensu obliczeń:

- konstruktor jest od tego - ale w ilu projektach zwężono ławy z powodu lżejszego materiału na sciany, czy lepszej nośnosci gruntu??? Klient niech się cieszy, że ma z zapasem i PŁACI za dodatkowe zbrojenia, beton itp.

- podobnie z więźbami, nośnością podjazdów (metr wymienionego gruntu i zbrojona płyta betonowa pod kostkę :o ), itd, itd.

Pozdrawiam

Mi chodzi o ten chudziak co idzie pod lawy (u mnie nawet w projekcie od razu jest uwzgledniony). Nie wiem czy mam liczyc jego nacisk na cm2 czy nacisk samych law? No bo przeciez powierzchnia chudziaka bedzie duzo wieksza niz powierzchnia law.

Czemu dużo większa? Zwykle chudziak pod ławy wylewa się w tym samym szalunku, więc taka sama raczej.