Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgubiona młoda sunia a'la collie wróciła do właściciela!

Agduś

Recommended Posts

Znalazłam dzisiaj w Niepołomicach młodą suczkę w typie collie. Nie ma tatuażu ani numerka. Rozwiesiłam ogłoszenia i czekam, ale nie wiem, jak długo bedę mogła ją trzymać. Na razie jest na podwórku sąsiadów, niestety usiłuje wejść do domu i drapie NOWE drzwi (dom jest w trakcie budowy). Wprawdzie sąsiedzi zapowiadali, ze na noc wpuszczą ja do domu, ale nie wiem, czy to aktualne po tych wyczynach. Do siebie nie mogę jej wziąć, bo mam nieogrodzone podwórko, a w domu wielką własną psicę.

Jest kilka wersji jej zaginięcia:

Ktoś twierdzi, że ona się błąka po okolicy już od kilku tygodni. Ja ją widziałam dzisiaj pierwszy raz. Jednak jest dobrze odżywiona, sierść wygląda też nieźle.

Może ktoś przyjechał z nią tu na spacer w weekend i się zgubiła. W takim wypadku trudno będzie znaleźć właściciela.

Na razie czekam, ale, gdyby ktoś chciał ją wziąć, to chyba byłoby nieźle dla niej, bo nie wiem, czy uda się znaleźć właściciela.

Wydaje mi się, że jest młoda, ale chyba osiągnęła już swój "docelowy" wzrost. Ma na szyi kolczatkę.

Pięknie chodzi na smyczy przy nodze, lubi dzieci, jest łagodna i wesoła.

Co z nią będzie?

Objeździłam okolicę, popytałam i juz wiem, że, niestety, nie ma co liczyć na znalezienie właściciela, bo sunia plącze sie w okolicy jednak już co najmniej od tygodnia (ciekawe, kto ją żywił).

Takoż pytanie brzmi: Kto chce mieć śliczną, wesołą, grzeczną suczkę wyglądającą jak colie?

Jednak właściciele się znaleźli. Też powiesili ogłoszenia, ale im inne miejsca wydawały się oczywiste.

Po sunię przyjechał na rowerze chłopak, który spokojnie stwierdził, że ona pewnie będzie miała niedługo cieczkę, więc dlatego uciekła :evil: Mają nieogrodzony dom i sunia uciekła już któryś raz! Pewnie dlatego niektórzy twierdzili, że ona się błąka już od dawna. Po prostu widzieli ją w trakcie wczesniejszych ucieczek.

Ucieszyłam się, że właściciel sie znalazł, ale teraz nie wiem, czy rzeczywiście tam jej będzie najlepiej. Pewnie znowu ucieknie, pewnie będzie miała szczeniaki... Eee, lepiej nie myśleć!

Na odchodnym kilka razy upomniałam chłopaka, żeby jej lepiej pilnował. O sterylce nie chciał słyszeć, bo ona "rasowa" jest. Tylko czemu nie ma tatuażu?

O sterylce nie chciał słyszeć, bo ona "rasowa" jest. Tylko czemu nie ma tatuażu?

No właśnie.

Mam suczkę collie "rasową" bez rodowodu :wink: Nigdy nie planowałam szczeniąt i nigdy ich nie miała, jest po sterylce. Ale obok naszego poprzedniego domu mieszkała baaaaardzo podobna suczka, która miała szczeniaki chyba z 5 razy, bo "rasowa" - oczywiście również bez rodowodu. Nie wiem, co oni robili z tymi szczeniakami. Może sprzedawali na giełdzie samochodowej. :evil: W każdym razie kiedyś na spacerze przekonywali mnie (ich dziecko 8 letnie!), ile mozna zarobić :evil: Chyba nawet kochali tę suczkę :roll:

Przy okazji, szukając właściciela, dowiedziałam się, że właściciele dużego sklepu tak sobie dorabiają - mają właśnie "rasową" sunię collie, która się mnoży ile wlezie. Inni ludzie, których też pytałam, mają dwie suczki...

Cóż można poradzić? Sieję propagandę, gdzie i jak mogę. Delikatnie, bo tak jest skuteczniej... Namawiam, bo zrobili podobno u nas akcję sterylizacji za pół ceny...