Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !

Czy budował ktoś dom z keramzytobetonu z firm: " Sukiennik "- Łódź,

" PEZAM"- Rogów k/ Łodzi oraz " Keramzyt " - Głowno k/ Łodzi ?

Proszę o wypowiedzenie się odnośnie :

1} - jakości materiału przez nich produkowanego-np. czy trzymają wymiary

2} - czy podlegają kosmetycznej obróbce

3} - czy nadają się do murowania na klej

4} - czy są kłopoty z cięciem / dużo odpadów / i robieniem bruzd na przewody

5} - czy wytrzymują dobrze transport / pęknięcia,odpryski /

6} - czy jesteście zadowoleni z wyboru

Z góry dzięki za info - pozdrawiam - " Gołąb ".

https://forum.murator.pl/topic/74255-jako%C5%9B%C4%87-keramzytobetonu-odquotsukiennikquotquotpezam/

cześć,

widzę, że pustawo wśród odpowiedzi. budowaliśmy z keramzytu cały dom. na kilka pytań (choć mieliśmy keramzyt z Betarda - Wieruszów) myślę, że moge Ci odpowiedzie - tych dotyczacych materiału bo co do producentów, których wymieniłeś to nie znam ich wyrobów.

klej raczej odpada. nie umiem sobie tego wyobrazić. jak się trafi "przewymiarowany" pustak to jak nadrobisz 1 centymetr. poza tym przy "wyciąganiu naroży" może się okazać, że trzeba trochę nadłożyć zaprawy - klej raczej odpada. Odpadów prawie nie były - tyle, że trzeba było pilnować. cięcie flexem nie nastręcza problemów. w transporcie nie ulegaja uszkodzeniom. u nas było kilkanaście stłuczek (na ponad 1200 pustaków) ale przy wyładunku. Pan operator się zagapił. Dom stoi. Czy będzie ciepły - zobaczymy.

odradzam za to system ściany jednowarstwowej. to się moim skromnym zdaniem nie bardzo sprawdza przy keramzycie a te rozwiązania systemowe tak super prezentuja się w katalogu.

Pozlecam keramzyt jako materiał.

aresior

Witam !

Do " aresior "

Dzięki za odpowiedż - pozdrawiam.

Do wszystkich Forumowiczów mających lub budujących dom z keramzxytu

proszę o wypowiedzi- uwagi, spostrzeżenia i.t.p

Zgóry dzięki za info - pozdrawiam - " Gołąb ".

Witam !

Czy tak mało jest popularny keramzytobeton,że nikt z niego nie buduje ?

Proszę o wypowiedzi gdzie kupowaliście keramzytobeton i jakiej był jakości.

Z góry dzięki za info - pozdrawiam -" Gołąb"

• 4 weeks później...

hej!

Mamy zamiar budować z keramzytu w tym roku będziemy kupować materiał aby uciec przed cenami które w przyszłym roku na 100% będą większe. My będziemy budować z optiroca 24+12 wełny +12 pustak na zewnątrz czyli ściana trój warstwowa taka ściana ma współczynnik przewodzenia ciepła U=0,20 czyli ekstra. Rozważaliśmy różne materiały ale cokolwiek ludzie będą gadali na temat keramzytu że to coś nie znanego nie sprawdzonego my już zdania nie zmienimy zostaniemy przy keramzycie. pozdrawiam

Witam

mam podobny problem rozważam ( mam juz nawet oferte ) na Fortisa 36 od Sukiennika ale......

nie porównywałem z pezamem może tańszy ale co z jakością?

szkoda że nikt nie odpisuje :cry:

uważam że to bardzo dobry materiał keramzyt

Porównywałem cene Fortisa 36 z BK 24 plus 15 steropian i wychodzi na to samo przemawia do mnie bardziej Keramzyt ale co z jakościa tych bloczków??

:wink:

Witam ponownie

sprawdziłem pezam jest troche tańszy od Sukiennika ale...........

może ktoś widział lub ma doświadczenia z tymi wyrobami...

prosze o jakieś sugestie również te krytyczne ..... :D

sprawdziłem pezam jest troche tańszy od Sukiennika ale...........

może ktoś widział lub ma doświadczenia z tymi wyrobami...

jak sprawdziłeś Pezam jeśli można wiedzieć?

Również się interesuję tymi bloczkami, ale po osobistej rozmowie z właścicielami Pezamu w Rogowie (około 2-3 tygodnie temu) okazało się, że oni nie podejmą się dostarczenia mi materiału na sierpień tego roku.

Sami już bloczków nie produkują (generalnie cienizna finansowa) ale jakoś współpracują z Sukiennikiem.

Konkluzja jest taka, że nie mogą mi zapewnić dostarczenia materiału w aktualnie ustalonej cenie, ale za 4 miesiące.

Witam

Chylę czoło moje "sprawdzenie" polegało na zdobyciu ich cennika porównani cen jednostkowych ale Ty jesteś z Łodzi więc wiadomości prosto od źródła

Będąc na miejscu może masz jakieś doświadczenie z jakościa tych wyrobów??

:D

Witam

mam podobny problem rozważam ( mam juz nawet oferte ) na Fortisa 36 od Sukiennika ale......

nie porównywałem z pezamem może tańszy ale co z jakością?

:wink:

Witam,

równiez interesuje mnie keramzyt, obejrzalam sobie własnie strone sukiennika i niestety nigdzie nie widzę cennika :(:(

Mozna poznać szczegóły tej oferty?

pozdrawiam :)