PeZet 30.12.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Ściągnąłem właśnie OZC 4.6Pro Demo i mam potwierdzenie, że trzeba grupować pomieszczenia, żeby mieć kontrolę nad wentylacją mech z odzyskiem. Inaczej wyliczenia są znacząco zawyżone. Polecam do analizy załączone do programu pliki przykładowe. ...:::...::: WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU :::...:::... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 03.01.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 a ja mam pytanie czy jest gdzies w sieci program OZC oline? niestety mam firmowy komp i nic nie mogę na nim instalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 03.01.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 a ja mam pytanie czy jest gdzies w sieci program OZC oline? niestety mam firmowy komp i nic nie mogę na nim instalować Tutaj mozesz na luziku sobie zassac: http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=77&cms=183 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.01.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 a ja mam pytanie czy jest gdzies w sieci program OZC oline? niestety mam firmowy komp i nic nie mogę na nim instalować Tutaj mozesz na luziku sobie zassac: http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=77&cms=183 chyba nie przeczytałeś uważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 03.01.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 http://img215.imageshack.us/img215/7955/24703512.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 08.01.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Ściągnąłem właśnie OZC 4.6Pro Demo i mam potwierdzenie, że trzeba grupować pomieszczenia, żeby mieć kontrolę nad wentylacją mech z odzyskiem. Inaczej wyliczenia są znacząco zawyżone. Polecam do analizy załączone do programu pliki przykładowe. ...:::...::: WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU :::...:::... Ja mam zdecydowanie inne doświadczenia/obserwacje. Mam 3 kondygnacje - parter, poddasze i nieogrzewany/niewentylowany strych. Na początku grupowałem pomieszczenia na każdej kondygnacji i wtedy miałem po pierwsze bardzo duże zużycie na wentylację (mechaniczną z odzyskiem) i po drugie bardzo duże zyski bytowe - nie wiem czy każda grupa nie była przypadkiem traktowana jako osobne mieszkanie z własnymi zyskami. Wydaje mi się też, że jeśli wentylacja nie jest zrównoważona to straty na wentylacji bardzo rosną. Kolejna sprawa to parametr n50 - jego wartość znacząco zmienia straty na wentylację. Właściwie to nie wiem jaki należałoby przyjąć. Na chwilę obecną nadal mam wątpliwości co do tej wentylacji. Strumień nawiewny i wywiewny mam po 330m3/h, n50=1,5 i wychodzi mi ciepło na wentylację 4743kWh/rok co stanowi 33% wszystkich strat, a po uwzględnieniu zysków solarnych i bytowych ponad 50% - STRASZNIE DUŻO. Czy tak ma być z rekuperatorem o sprawności 85%? Jak wam to wyszło? Przy tym wszystkim projektowane (końcowe) obciążnie cieplne budynku wynosi 5053W a projektowana wentylacyjna strata to zaledwie 953W czyli na wentylację idzie tylko 20% mocy - I GDZIE TU LOGIKA? Czy wie ktoś może o co w tym chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diakon 08.01.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 A mi może wyjaśnić taki oto problem. Robię obliczenia do budynku w OZC.Z obliczeń w OZC wychodzi mi dla budynku 166m2, ocieplonego 20 cm styro w scianach i podłodze, 30 cm wełny w dachu. Rekuperator. Zapotrzebowanie 8000 kWh/rok , straty ciepła 36 W/m2. Są to obliczenia dla opcji gdzie zaznaczyłem garaż jako ogrzewany i temperatura w nim 7stopni C.Ale robię drugą opcję,zaznaczam,że nie ogrzewam garażu i zapotrzebowanie na rok wychodzi mi już 12 000 kWh/rok. O co tu chodzi, więc taniej jest ogrzewać garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 08.01.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 A mi może wyjaśnić taki oto problem. Robię obliczenia do budynku w OZC. Z obliczeń w OZC wychodzi mi dla budynku 166m2, ocieplonego 20 cm styro w scianach i podłodze, 30 cm wełny w dachu. Rekuperator. Zapotrzebowanie 8000 kWh/rok , straty ciepła 36 W/m2. Są to obliczenia dla opcji gdzie zaznaczyłem garaż jako ogrzewany i temperatura w nim 7stopni C. Ale robię drugą opcję,zaznaczam,że nie ogrzewam garażu i zapotrzebowanie na rok wychodzi mi już 12 000 kWh/rok. O co tu chodzi, więc taniej jest ogrzewać garaż? To wklej screena z tego garażu. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 08.01.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Dodałem u siebie na szybko ogrzewanie w garażu - też mi się zmniejszyło zużycie energii Oj ciekaw jestem ile warte są te obliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diakon 08.01.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Nie podoba mi się jeszcze jedno, ja robiłem obliczenia u siebie dla drugiej strefy klimatycznej. Temp minimalna -18 stopni, średnia temp średnioroczna wyskakuje 7,9 stopni. Jak ustawię garaż nieogrzewany, który jest notabene w bryle budynku, temp w garażu ustawia się sama na 4,8 stopnia. Czyli nie dość,że jest to temp niższa niż temp zewnętrzna średniroczna, to jeszcze przecież garaż powinien przyjmować straty ciepła przez nieocieplone ściany domu. Czyli temp powinna być wyższa,niż temp. zewnętrzna. Tak na prosty mój chłopski rozum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 08.01.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 średnia temp średnioroczna wyskakuje 7,9 stopni temp w garażu ustawia się sama na 4,8 stopnia -czy to też jest temperatura srednioroczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 08.01.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Nie podoba mi się jeszcze jedno, ja robiłem obliczenia u siebie dla drugiej strefy klimatycznej. Temp minimalna -18 stopni, średnia temp średnioroczna wyskakuje 7,9 stopni. Jak ustawię garaż nieogrzewany, który jest notabene w bryle budynku, temp w garażu ustawia się sama na 4,8 stopnia. Czyli nie dość,że jest to temp niższa niż temp zewnętrzna średniroczna, to jeszcze przecież garaż powinien przyjmować straty ciepła przez nieocieplone ściany domu. Czyli temp powinna być wyższa,niż temp. zewnętrzna. Tak na prosty mój chłopski rozum. Nie jestem znawcą OZC, ale temperatury w OZC ustalają się przy temperaturze obliczeniowej, czyli u Ciebie -18 st.C. Zatem jak najbardziej garaż ogrzewa się od budynku mieszkalnego - stąd masz w nim +4,8 st.C. A poza tym (jeśli garaż nieogrzewany) radzę wstawić ocieplenie między nim, a domem. Zobacz jak to wpłynie na wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 08.01.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Nie podoba mi się jeszcze jedno, ja robiłem obliczenia u siebie dla drugiej strefy klimatycznej. Temp minimalna -18 stopni, średnia temp średnioroczna wyskakuje 7,9 stopni. Jak ustawię garaż nieogrzewany, który jest notabene w bryle budynku, temp w garażu ustawia się sama na 4,8 stopnia. Czyli nie dość,że jest to temp niższa niż temp zewnętrzna średniroczna, to jeszcze przecież garaż powinien przyjmować straty ciepła przez nieocieplone ściany domu. Czyli temp powinna być wyższa,niż temp. zewnętrzna. Tak na prosty mój chłopski rozum. Nie jestem znawcą OZC, ale temperatury w OZC ustalają się przy temperaturze obliczeniowej, czyli u Ciebie -18 st.C. Zatem jak najbardziej garaż ogrzewa się od budynku mieszkalnego - stąd masz w nim +4,8 st.C. A poza tym (jeśli garaż nieogrzewany) radzę wstawić ocieplenie między nim, a domem. Zobacz jak to wpłynie na wyniki. Budowlany_laik ma w pełni rację. Moc liczona jest dla -18. A jeśli chodzi o moje wcześniejsze wątpliwości: Na chwilę obecną nadal mam wątpliwości co do tej wentylacji. Strumień nawiewny i wywiewny mam po 330m3/h, n50=1,5 i wychodzi mi ciepło na wentylację 4743kWh/rok co stanowi 33% wszystkich strat, a po uwzględnieniu zysków solarnych i bytowych ponad 50% - STRASZNIE DUŻO. Czy tak ma być z rekuperatorem o sprawności 85%? Jak wam to wyszło? Przy tym wszystkim projektowane (końcowe) obciążnie cieplne budynku wynosi 5053W a projektowana wentylacyjna strata to zaledwie 953W czyli na wentylację idzie tylko 20% mocy - I GDZIE TU LOGIKA? Czy wie ktoś może o co w tym chodzi? to chyba już wiem jaka może być przyczyna. Ciepło na wentylację 33%, moc na wentylację to 20%. Wydaje mi się, że przy liczeniu mocy nie są brane zyski bytowe i solarne. Ale to tylko moje domysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diakon 08.01.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Macie rację co do tych temperatur, ale skąd te różnice pomiędzy garażem nieogrzewanym i ogrzewanym. Nadal przy ogrzwaniu garażu mam mniejsze zapotrzebowanie. Co do strat wentylacyjnych sprawdz jaką masz ustawioną wymianę powietrza w pomieszczeniach.Ja ustawiłem 0,5 wymiany na godzinę. Możesz porówanać strumienie i moje obliczenia.Oto moje wyniki, te są dla domu z garażem ogrzewanym. http://images50.fotosik.pl/246/3d61d4387703356cm.jpg http://images45.fotosik.pl/246/fa4b1a98dbe261ecm.jpg http://images36.fotosik.pl/132/6ecf79fabc6de7bdm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.01.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Dodałem u siebie na szybko ogrzewanie w garażu - też mi się zmniejszyło zużycie energii Oj ciekaw jestem ile warte są te obliczenia?Zmniejszyło się sezonowe zapotrzebowanie na energię w kWh, czy w kWh/m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diakon 09.01.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Po zaznaczeniu "garaż - brak ogrzewania" u mnie rośnie Roczne zapotrzebowanie na cipeło do ogrzewania Qh z 8000kWh/rok na 12900 kWh/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.01.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Po zaznaczeniu "garaż - brak ogrzewania" u mnie rośnie Roczne zapotrzebowanie na cipeło do ogrzewania Qh z 8000kWh/rok na 12900 kWh/rok.Jaką masz ustawioną temperaturę w garażu przy ogrzewaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.01.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Po zaznaczeniu "garaż - brak ogrzewania" u mnie rośnie Roczne zapotrzebowanie na cipeło do ogrzewania Qh z 8000kWh/rok na 12900 kWh/rok. Ja strzelam, że w danych ogólnych podałeś z ręki 'Powierzchnię ogrzewaną' i jej nie zmieniasz po zaznaczeniu opcji 'garaż - brak ogrzewania'. Zatem: dla ogrzewanego garażu i powierzchni ogrzewanej X masz 8000kWh/rok, a gdy zaznaczasz 'garaż - brak ogrzewania', to i powierzchnię ogrzewaną X musisz zmniejszyć o pow. garażu Y - inaczej zapotrzebowanie wzrasta. Zostaw w danych ogólnych 'powierzchnię' i 'kubaturę' ogrzewaną puste - program sam wyliczy na podstawie danych o pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diakon 09.01.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Przy ustawieniu temp w ogrzewanym garażu ustawiam 7*CJak ustawiam ogrzewany garaż i zwiększam powierzchnię do 200m2, zapotrzebowanie roczne jest takie samo jak dla 166m2. Zmienia się tylko wskażnik W/m2. Tak więc i tak to nie ma znaczenia.Ale znalazłem przyczynę strat, które zwiększa zapotzrbowanie budynku. Otóż przy ogrzewanym garażu program nie bierze pod uwagę strat ciepła przez ściany wewnętrzne, mimio tego,że powienien bo przecież temp w garażu 7 stopni. Jak zaznaczam garaż nieogrzewany to do strat cieplnych dochodzą starty przez ściany wewnętrzne domu, czyli te sąsiadujące z garażem. Wklejam bilans strat:Garaż nieogrzewanyhttp://images35.fotosik.pl/100/7d8f7826af3be118m.jpgGaraż ogrzewanyhttp://images45.fotosik.pl/246/fa4b1a98dbe261ecm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 11.01.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Po zaznaczeniu "garaż - brak ogrzewania" u mnie rośnie Roczne zapotrzebowanie na cipeło do ogrzewania Qh z 8000kWh/rok na 12900 kWh/rok.Jaką masz ustawioną temperaturę w garażu przy ogrzewaniu? Nadal nie wiem co się dzieje z tym garażem. Mam takie ustawienia: BRAK OGRZEWANIA W GARAŻU: - moc na ogrzewanie dla budynku - 5396W - sezonowe zapotrzebowanie na energię - 9021kWh/rok - zapotrzebowanie na energię na m2 - 44kWh/m2*rok - tempratura w garażu obliczona przez program - -1,5oC OGRZEWANIE PODŁOGOWE W GARAŻU: - moc na ogrzewanie dla budynku - 5819W - sezonowe zapotrzebowanie na energię - 8394kWh/rok - zapotrzebowanie na energię na m2 - 35,5kWh/m2*rok - tempratura ustawiona dla garażu : 5oC Dlaczego po włączeniu ogrzewania w garażu całkowite sezonowe zuzycie energii maleje?. Czy to są może niedoskonałosci programu OZC? Widać, że moc odpowiednio rośnie. Może to jakieś zyski z podłogi grażu albo solarne mają taki wpływ? Ma ktoś może jakieś pomysły? Powierzchnia garażu 32m2. Całkowita powierzchnia/kubatura ogrzewana obliczana automatycznie i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts