Lobo_M 20.07.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 dodam kilka zdjęć dla lepszego wglądu na temat,http://lh4.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TEVo2hAsTVI/AAAAAAAAHnM/nd09zgPOiPg/s912/2.jpghttp://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TEVo3i_VMsI/AAAAAAAAHnQ/H3ufMvdGg6A/s640/3.jpghttp://lh3.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TEVo4avIthI/AAAAAAAAHnU/6X2VHOlv-oE/s640/4.jpghttp://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TEVo8op1uHI/AAAAAAAAHns/Ok0lnrxS4og/9.jpghttp://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TEVo74Tg7XI/AAAAAAAAHnk/tMJ0-qfcODM/8.jpghttp://lh4.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TEVppi28T4I/AAAAAAAAHoA/IAqGuuwpC4o/s640/10.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.07.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 http://lh6.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TEVo5atXpAI/AAAAAAAAHnY/Kx7xMPijl2c/s640/5.jpghttp://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TEVo6ZMeOmI/AAAAAAAAHnc/fpMNXp6_yGo/s640/6.jpghttp://lh6.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TEVo7WfrPnI/AAAAAAAAHng/mmkTUF1NTD0/s640/7.jpg a tak dobrałem kable grzejne, nie ma korytarza bo wnim nie bedzie ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.07.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 i jeszcze tylko rzut domuhttp://lh4.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TD_wVRjfrGI/AAAAAAAAHl8/6pl0r9A8aF0/s640/pomieszczenia.jpg sorry za wielkosc postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.07.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 a tak dobrałem kable grzejne, nie ma korytarza bo wnim nie bedzie ogrzewania Patrzę, i nie widzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 01.08.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 (edytowane) Ciekawą masz ścianę zewnętrzną: Warstwą nośną będzie 24 cm grubości śnieg. Nono z czego to ludzie nie budują I drugi babol: na wentylacji masz stanowczo zbyt duże straty! Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.08.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Ciekawą masz ścianę zewnętrzną: Warstwą nośną będzie 24 cm grubości śnieg. Nono z czego to ludzie nie budują !Faktycznie - bardzo innowacyjny materiał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 15.10.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Czy jest jakiś darmowy OZC żeby później wyniki wkleić i użyć do obliczenia podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jka222 15.10.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Na przykład Audytor OZC. Wersja testowa wystarczająca do przeliczenia własnej budowy.Do podłogówki używałem OVplan, też darmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 16.10.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 A czy ktoś może zastanawiał się jak uwzględnić mostek termiczny spowodowany roletami nadstawnymi. Bo nie da się ukreyć,że jest tam spory mostek. Może wstawić np przegrodę nad oknem, stal + 3 cm styropian wielkości kasety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 25.10.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Szukam pomocy odnośnie programu audytora OZC.Nie mogę wczytać pliku napisanego w wersji KAN OZC 4.01 do wersji audytor OZC 4.8 pro demo. Czy jest to związane z ograniczeniem demo w audytorze? Gdzie można zdobyć wersje KAN OZC 4.5 - 4.7 które będą miały możliwość importu ze starszych wersji, możliwości zmian strumieni powietrza w wentyl mech w nocy i uwzględnianiu GWC? Na tym ostatnim mi najbardziej zależy a wersja 4.01 nie ma tych możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 28.10.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Ja w takich różnych sytuacjach (mostek od komina, mostek do garażu pod pomieszczeniem, ...) wstawiałem kawałek dodatkowej przegrody o odpowiednich parametrach. Np dla mostka z garażem dałem dodatkowy kawałek stropu (beton 16cm) o powierzchni 10cm x obwód garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 01.11.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Witam,Ja mam pytanie co do zysków od słońca.Mam prosty domek (prostopadłościan, dach dwuspadowy bez udziwnień typu "gołębnik"...).Powierzchnia ogrzewana 154m2 (użytkowa 130), kubatura 410m3.Ocieplenie ścian 16cm styro, podłoga 18cm styro, strop nad poddaszem żelbetowy na nim 20cm styro. Okna Uw=1,3.Od południa ok 10m2 przeszkleń, od zachodu 8m2, wschód 4,5m2.Mam GWC i reku nastawione na 14st. Krotność wymian 0,7.Wyniki:EA - 50,5kWh/m2*rok oraz 38,2W/m2A zyski słonka? 16069kWh/rok, wewnętrze 6748kWh/rok - suma ponad 22000kWh/rok. Co to elektrownia??? 22GWh/rok? Dodam, że jeśli odznaczę uwzględnianie zysków to wyjdzie mi EA niższe - 49,8kWh/m2*rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 14.11.2010 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) chciałabym zwrócić się o pomoc, bo nie radzę sobie z tym OZC. Jestem w trakcie budowy i przed paroma decyzjami, przede wszystkim izolacyjnymi i wentylacyjnymi. Chciałam zrobić OZC, ale obawiam się, że coś poknociłam i nie wiem gdzie. Mam jednak pytanie dotyczące podstaw (proszę o wyrozumiałość, bo nie znam się na tych rzeczach, ale chcę przez to przebrnąć). Mamy dom z poddaszem użytkowym. Nad częścią użytkową jest też poddasze nieużytkowe. Tam będzie zlokalizowany rekuperator. Jak wprowadzić skosy na poddaszu i okna dachowe w dachu (czy program automatycznie działa jak przy ścianie zewnętrznej)? Jak mam wisać tę część nieużytkową? Z czego mogą wynikać duże straty na wentylacji? Rozważamy podłogówkę na całości, więc zaznaczyłam wszędzie podłogówkę bez dobierania grzejników. I jeszcze coś takiego - dane z projektu: pow. użytkowa 177,19 pow. całkowita 217 m2 kubatura 1094m3 w OZC należało wpisywać jedynie powierzchnie ogrzewane. Kubatura wyszła więc znacznie niższa. Jak sobie z tym poradzić, jak mam sprawdzić, czy program "widzi" cały dom, czy niczego nie przeoczyłam. Jak potraktować pomieszczenia parteru, w których będzie obniżony sufit na kanały wentylacyjne? Ma wysokość pomieszczeń ok. 3,3m i z tego 30 cm jest pustką wentylacyjną. Wiem już, że nie było to niezbędne (ale dowiedzieliśmy się o tym, jak już robiono strop) i w niektórych pomieszczeniach może zostawimy taką wysokość, ale w niektórych zrobimy sufit podwieszany. Czy liczyć drzwi wewnętrzne jeśli po jednej i drugiej stronie jest ta sama temperatura? Czy wprowadzając ścianę i potem okno program automatycznie odejmuje powierzchnię okna od powierzchni ściany czy powinnam to sama zrobić? m.in. powychodziło mi coś takiego: Podstawowe wyniki obliczeń budynku: Powierzchnia ogrzewana budynku 173,1 m2 Kubatura ogrzewana budynku 631,4 m3 Projektowa strata ciepła przez przenikanie 7539 W Projektowa wentylacyjna strata ciepła 2578 W Całkowita projektowa strata ciepła 10118 W Nadwyżka mocy cieplnej 0 W Projektowe obciążenie cieplne budynku 10118 W Wskaźniki i współczynniki strat ciepła: Wskaźnik odniesiony do powierzchni 58,5 Wskaźnik odniesiony do kubatury 16,0 Wyniki obliczeń wentylacji na potrzeby projektowego obciążenia cieplnego: Powietrze infiltrujące 111,8 Powietrze dodatkowo infiltrujące 0,0 Wymagane powietrze nawiewane mech. 283,9 Powietrze nawiewane mech. 283,9 Wymagane powietrze usuwane mech. 217,0 Powietrze usuwane mech. 283,9 Średnia liczba wymian powietrza n: 1,2 Dopływające powietrze wentylacyjne 735,9 Średnia temperatura dopływającego powietrza 5,8 Wyniki obliczeń sezonowego zapotrzebowania na energię wg PN-B 02025 Wariant obliczeń: Stacja meteorologiczna:Wrocław Stacja aktynometryczna:Legnica Liczba mieszkańców budynku:3 Liczba mieszkań o powierzchni < 50 m2 Liczba mieszkań o powierzchni 50 -100 m2 Liczba mieszkań o powierzchni > 100 m2 1 Liczba mieszkań z dziećmi 1 Zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Q-H,nd 47,32 GJ/rok Zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Q-Hnd 13143 kWh/rok Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EA-H 273,4 MJ/(m2/rok) Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EA-H 75,9 kWh/(m2/rok) Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EV H74,9 MJ/(m3/rok) Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EV-H 20,8 kWh/(m3/rok) Założenia wpisane do OZC: -ściana zewn. 25 Porotherm + 20 cm zwykły styropian - dach - 30 cm (20 między krokwiami i 10 na krokwie, ale w obliczeniach dałam 20 i 10 bez krokwi, bo nie wiedziałam jak) - podłoga 15 cm z U 0,04 - wentylacja mechaniczna z rekuperatorem sprawność 85% - okna w ścianach w ok. 0,8-0,9 (pakiet trzyszybowy, profil 6komorowy) - okna dachowe zwykłe (nie opłaca się chyba dopłacać 3-4 tys. do energooszczędnych, m.in. to chciałabym sprawdzić w OZC). W zasadzie nie wiem już czy powyższe wyniki są ok dla mojego domu (duża kubatura) czy nie. Jeśli powyższe wyniki i pytania mogą świadczyć o tym, żebym lepiej dała sobie spokój, bo nie dam rady, to też napiszcie dziękuję z góry za pomoc. Edytowane 14 Listopada 2010 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.11.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 coś mi się wydaje, że pomieszałam z wpisywaniem tych pomieszczeń i stąd to wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.11.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Albo zrób sobie grube okiennice, mocno zaizolowane styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 16.12.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam, Poszukuję firmy, osoby która policzyła by mi OZC budynku mieszkalnego. Macie może kogoś godnego polecenia?? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.12.2010 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Ja Ci jestem w stanie policzyć, ale trudno żebym sam siebie polecał, poza tym mieszkasz daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 04.01.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 ku pamięci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.01.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 mam do Was pytanie czy nie zdarzyło się tak że po zmianie temp powietrza wewnętrzną z 20C na 22C zapotrzebowanie na ciepło zmniejszyło sie znacznie i z domu 4 litrowego zrobił sie dom 3 litrowy ?! Używam Audytora 4.5Pro. Wydaje się że po zmianie temperatury źle podlicza straty w budynku - w Zestawieniu strat energii cieplnej suma całkowita nie zgadza sie z sumą poszczególnych składników. czy jest wersja programu która nie ma tego błedu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 07.01.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Liczę straty ciepła w Audytorze OZC.Fajny program.Gęba mi się śmieje jak widzę jak mało będę płacił za ogrzewanie w nowobudowanym domku. Mniej więcej tyle ile kosztuje jedna tona węgla. Teraz kupujemy od pięciu do sześciu ton na sezon.Tyle, że - no właśnie - OZC wypluwa wartości wirtualne.Czy możecie, wy którzy użytkujecie już swoje domy, a ustalaliście parametry ogrzewania posiłkując się OZC, podzielić się wrażeniami z konfrontacji teoretycznych wyliczeń z rzeczywistością?Czy obliczenia Audytora znajdują odzwierciedlenie w praktyce?Jestem bardzo ciekaw. Boję się, że model stworzony w programie jest zbyt prosty.Reasumując, czy można zaufać OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts