aksamitka 24.08.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) powierzchnia ogrzewana to 148 czyli sam parter obliczenia mam w pdf wiec nie bardzo wiem jak je tu wstawić Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 24.08.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 z resztą nawet jakby uwzględnił, to to może coś zmienić w wyniku oficjalnym a nie zmieni nic w realnych pieniądzach wydawanych.podobnie dogrzewanie poddasza w rzeczywistości tylko zwiększy koszt całkowity (zmniejszając jednostkowy na metr).więc pytanie zasadnicze: czy chodzi o wynik do świadectwa, czy też o wydatki realne.swoją drogą, czy taki wynik 199 coś nie dyskwalifikuje projektu? tzn czy biuro projektowe ma prawo takie coś sprzedawać? czy jak się dostało na to PnB, to musi przejść i świadectwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 24.08.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 zaczęło mnie męczyć: czy może się tak zdarzyć, że kupię/zlecę projekt, dostanę na niego PnB, wybuduję zgodnie z projektem, i na końcu się okaże, że nie dostanie pozytywnego świadectwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 24.08.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 24.08.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 w projekcie jest 24+12 ocieplenia, u nas będzie solbet 24 + 15-20 styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.08.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Zaznacz tekst i kopiuj-wklej do painta i zapisz jako jpg. Z załączonego wyżej zdjęcia widzę,że przyjęto mega dużą wentylację bo 4 krotność kubatury/h.Być może tu jest błąd wyliczeń. Na załączonym zdjęciu pokazana jest wartość n50 =4.0, to nie jest 4 krotna wymiana powietrza na godzinę. n50 oznacza ile ile jest wymian w 1 godz. przy róznicy cisnien 50 Pa, ta wartość okresla w przybliżeniu stopień szczelności budynku. Aby dokładnie wyznaczyć tę wartość potrzebne są pomiary które wykonuje się rzadko z powodu kosztów. n50=4 to wartość dla srednio szczelnego budynku, myslę ze w tym przypadku dobrana prawidłowo. Sezonowe zapotrzebowanie na ciepło powinno byc wyliczone za pomocą normy PN-EN ISO 13790 , która to norma jest nowsza i liczy się miesiecznie. Wartość zapotrzebowania na ciepło powyzej 20000 kWh przy takim ociepleniu ścian zewnętrznych jest za duża, powinno się przeliczyć budynek jeszcze raz dokładniej i rzetelniej a wyniki na pewno będą niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.09.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 (edytowane) dla tych co mają problem z OZC, dołączyłem prosty arkusz do wyliczenia zapotrzebowania na ciepło "OZC dla laika" - za to liczy przyzwoicie, jak na razie dla domu w prostej bryle stodoły z kątem pochylenia dachu 45st - tylko proszę wstawiać dane w szarych polach - inne zawierają formaty, wystarczy wstawić tylko podstawowe dane a na dole odczytać wynik, od razu szybko liczy jak zmienia się zapotrzebowanie w zależności od ustawienia WM, sprawności reku, czy temperatury w domu i na zewnątrz - zapraszam do testowania, jest w arkuszu 34 i 35 - oczywiście zmiany można wprowadzić to wersja testowa arkusza.https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=35 UWAGA, WSTAWIAĆ DANE W SZARE POLA, CYFRY DZIESIĘTNE ODDZIELAĆ KROPKĄ Edytowane 5 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 05.09.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 mnie wyskakuje info ze strona nie istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.09.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 mnie wyskakuje info ze strona nie istnieje mi wchodzi, ale wkleiłem jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.09.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 jest działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.09.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 he he nawet całkiem skutecznie...powstawiałem tak z pamięci dane i wyszło prawie tyle samo co nakręciły liczniki w tamtym roku:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.09.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 he he nawet całkiem skutecznie... powstawiałem tak z pamięci dane i wyszło prawie tyle samo co nakręciły liczniki w tamtym roku:D dzięki, pewnie jakieś jeszcze błędy w formułach są, ale to można poprawić, zatem wszelkie uwagi mile widziane, może będzie to całkiem proste i przydatne narzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gypsy 14.09.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam. Czy komuś z Was też notorycznie wyskakiwał problem w HCR wersji 4.10 "ELEMENT NIE MA PARY" -- chodzi o automatyczne rozwinięcie oraz zdalne połączenie. Na ok 70 par tylko w przypadku 12 wyskakuje ten błąd. I nie mam pojęcia jak go wyeliminować. Usuwałem i wstawiałem na nowo zdalne połączenia i rozwinięcia, oczywiście łączyłem je w pary i wciąż to samo... I drugie pytanie czy to jest powodem, że nigdzie nie mam przepływów? Z góry dziękuję, bo już załamanie mnie dopada z tym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nysander 18.09.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 (edytowane) Witam, czy mógłby ktoś ocenić te wyniki? dom ocieplony 20 cm styro, w podlodze 20 cm styro, sufit nad poddaszem ok 30 cm welny. okna duze u=1,0 mniejsze u=1,2 w bryle domu nieogrzewane pom gospodarcze i garaz, nad polowa garazu i pom gosp pomieszczenia mieszkalne na poddaszu. temp w domu 20 st Ctemp w lazienkach 25 st Creku sprawnosc 60% nawiewane 16 st Cwymiany 0,5/h powierzchnia parter 166 m2 calkowita / 98 m2 uzytkowapowierzchnia poddasza 142 m2 uzytkowaduze okna w salonie wystawa polud-wsch / polud-zachmalo okien na poln-wsch w mojej ocenie przy takim ociepleniu i reku zdecydowanie za duze zapotrzebowanie na cieplo. wyniki z ozchttp://profarmaceuta.pl/budowa/ozc-v1.pnghttp://profarmaceuta.pl/budowa/parter.pnghttp://profarmaceuta.pl/budowa/poddasze.png Edytowane 18 Września 2011 przez nysander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 18.09.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 nysanderwydaje mi sie że nie jest wcale źle. Wyszedł Ci domek 4,5 litrowy. Zapotrzebowanie na moc 9 kW całkiem spore ale i dom pokaźny 240m2 użytkowej. Dla porównania u mnie wyszedł 5,3 litrowy, zapotrzebowanie na moc 5,8 kW ale użytkowej 150m2 a mam ocieplony podobnie ja u Ciebie ( podłoga 20 cm styro, ściany 20 cm wełny, dach 35 cm wełny, gdyby nie te balkony, wykusze, podcienie ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nysander 18.09.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Głównie chodzi mi o współczynnik EA, wydaje mi sie ze powinien byc troche nizszy. tak ok 36 mysle. poprostu nie wiem czy dobrze to wszystko zdefiniowalem w ozc, jeżeli mógłbym komuś podesłać do przejrzenia będę wdzięczny. plik mam w wersji audytor 4,8 pro demo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.09.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 jak dla mnie wyniki okey, dom kwalifikuje sie na 4-5 litrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.09.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 jak tak patrze na wasze zapotrzebowanie to mam wrażenie ze u mnie nadal jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nysander 19.09.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 hmm co w takim razie zrobić żeby było lepiej ... 3-4 litrowy ;/ wiem że powierzchnia robi swoje ale założyłem sobie psychologiczną barierę 3000 zł/sezon/CO gazem a teraz to chyba nie wyjdzie tak pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 19.09.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 nysanderJeśli dom już wykończony to nie ma sensu robic rewolucji w stylu dodatkowe docieplenie czy lepsze okna.Jedyne co widze z twoich wynikow to może zastosowanie lepszego reku ze sprawnoscią ~80 % i zmniejszenie ilości wymian powietrza szczególnie zimą (ale tak żeby komfort był zadawalający), na tym jakies 0,5kW możesz spokojnie zaoszczędzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts