Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obliczenia w OZC

Arek-L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z resztą nawet jakby uwzględnił, to to może coś zmienić w wyniku oficjalnym a nie zmieni nic w realnych pieniądzach wydawanych.

podobnie dogrzewanie poddasza w rzeczywistości tylko zwiększy koszt całkowity (zmniejszając jednostkowy na metr).

więc pytanie zasadnicze: czy chodzi o wynik do świadectwa, czy też o wydatki realne.

swoją drogą, czy taki wynik 199 coś nie dyskwalifikuje projektu? tzn czy biuro projektowe ma prawo takie coś sprzedawać? czy jak się dostało na to PnB, to musi przejść i świadectwo?

Zaznacz tekst i kopiuj-wklej do painta i zapisz jako jpg.

Z załączonego wyżej zdjęcia widzę,że przyjęto mega dużą wentylację bo 4 krotność kubatury/h.Być może tu jest błąd wyliczeń.

Na załączonym zdjęciu pokazana jest wartość n50 =4.0, to nie jest 4 krotna wymiana powietrza na godzinę. n50 oznacza ile ile jest wymian w 1 godz.

przy róznicy cisnien 50 Pa, ta wartość okresla w przybliżeniu stopień szczelności budynku. Aby dokładnie wyznaczyć tę wartość potrzebne są pomiary

które wykonuje się rzadko z powodu kosztów. n50=4 to wartość dla srednio szczelnego budynku, myslę ze w tym przypadku dobrana prawidłowo.

Sezonowe zapotrzebowanie na ciepło powinno byc wyliczone za pomocą normy PN-EN ISO 13790 , która to norma jest nowsza i liczy się miesiecznie.

Wartość zapotrzebowania na ciepło powyzej 20000 kWh przy takim ociepleniu ścian zewnętrznych jest za duża, powinno się przeliczyć budynek jeszcze raz

dokładniej i rzetelniej a wyniki na pewno będą niższe.

• 2 weeks później...

dla tych co mają problem z OZC, dołączyłem prosty arkusz do wyliczenia zapotrzebowania na ciepło "OZC dla laika" - za to liczy przyzwoicie, jak na razie dla domu w prostej bryle stodoły z kątem pochylenia dachu 45st - tylko proszę wstawiać dane w szarych polach - inne zawierają formaty, wystarczy wstawić tylko podstawowe dane a na dole odczytać wynik, od razu szybko liczy jak zmienia się zapotrzebowanie w zależności od ustawienia WM, sprawności reku, czy temperatury w domu i na zewnątrz - zapraszam do testowania, jest w arkuszu 34 i 35 - oczywiście zmiany można wprowadzić to wersja testowa arkusza.

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=35

UWAGA, WSTAWIAĆ DANE W SZARE POLA, CYFRY DZIESIĘTNE ODDZIELAĆ KROPKĄ

Edytowane przez kbab

he he nawet całkiem skutecznie...

powstawiałem tak z pamięci dane i wyszło prawie tyle samo co nakręciły liczniki w tamtym roku:D

dzięki, pewnie jakieś jeszcze błędy w formułach są, ale to można poprawić, zatem wszelkie uwagi mile widziane, może będzie to całkiem proste i przydatne narzędzie.

• 2 weeks później...
Witam. Czy komuś z Was też notorycznie wyskakiwał problem w HCR wersji 4.10 "ELEMENT NIE MA PARY" -- chodzi o automatyczne rozwinięcie oraz zdalne połączenie. Na ok 70 par tylko w przypadku 12 wyskakuje ten błąd. I nie mam pojęcia jak go wyeliminować. Usuwałem i wstawiałem na nowo zdalne połączenia i rozwinięcia, oczywiście łączyłem je w pary i wciąż to samo... I drugie pytanie czy to jest powodem, że nigdzie nie mam przepływów? Z góry dziękuję, bo już załamanie mnie dopada z tym problemem.

Witam,

czy mógłby ktoś ocenić te wyniki? dom ocieplony 20 cm styro, w podlodze 20 cm styro, sufit nad poddaszem ok 30 cm welny. okna duze u=1,0 mniejsze u=1,2

w bryle domu nieogrzewane pom gospodarcze i garaz, nad polowa garazu i pom gosp pomieszczenia mieszkalne na poddaszu.

temp w domu 20 st C

temp w lazienkach 25 st C

reku sprawnosc 60% nawiewane 16 st C

wymiany 0,5/h

powierzchnia parter 166 m2 calkowita / 98 m2 uzytkowa

powierzchnia poddasza 142 m2 uzytkowa

duze okna w salonie wystawa polud-wsch / polud-zach

malo okien na poln-wsch

w mojej ocenie przy takim ociepleniu i reku zdecydowanie za duze zapotrzebowanie na cieplo.

wyniki z ozc

http://profarmaceuta.pl/budowa/ozc-v1.png

http://profarmaceuta.pl/budowa/parter.png

http://profarmaceuta.pl/budowa/poddasze.png

Edytowane przez nysander

nysanderwydaje mi sie że nie jest wcale źle.

Wyszedł Ci domek 4,5 litrowy. Zapotrzebowanie na moc 9 kW całkiem spore ale i dom pokaźny 240m2 użytkowej.

Dla porównania u mnie wyszedł 5,3 litrowy, zapotrzebowanie na moc 5,8 kW ale użytkowej 150m2 a mam ocieplony podobnie ja u Ciebie ( podłoga 20 cm styro, ściany 20 cm wełny, dach 35 cm wełny, gdyby nie te balkony, wykusze, podcienie ehhh :-)

nysander

Jeśli dom już wykończony to nie ma sensu robic rewolucji w stylu dodatkowe docieplenie czy lepsze okna.

Jedyne co widze z twoich wynikow to może zastosowanie lepszego reku ze sprawnoscią ~80 % i zmniejszenie ilości wymian powietrza szczególnie zimą (ale tak żeby komfort był zadawalający), na tym jakies 0,5kW możesz spokojnie zaoszczędzic.