Arek-L 17.03.2007 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 tak nie kombinowałem, to czysty przypadek (żyłem w błogim przekonaniu, że styropian jest zrobiony z pianki poliuretanowej).Człowiek całe życie się uczy.Dzięki za cenne uwagi, mi też za dobrze to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 17.03.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Witam kolegów. Tak sobie czytam wasze posty i trochę jestem zszokowany wynikami obliczeń kolegi. Baaardzo niskie. Arek-L napisał że wynik przy zastosowaniu styropianu prawie się nie zmienił. Wprowadziłem dane w OZC i okazuje się że mur z pianką ma współczynnik 0,154 a ze styropianem prawie 0,2 więc różnica jest ogromna. Dodam jeszcze że zapotrzebowanie dal pomieszczeń liczy się w osiach przegród. Ja buduję dom o powierzchni 170m2 i zapotrzebowanie wychodzi mi na poziomie 6,8kW. Co prawda dom parterowy ale mniejszy o 100m2. Więc trochę mi się to nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 17.03.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 O nie o 100m2 tylko o 70m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 17.03.2007 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Mi przy maxie i styropianie 20cm wychodzi 0,174 W/m2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 18.03.2007 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Dobra, wyjaśniło się skąd te super wyniki Pytanie: jak policzyć zapotrzebowanie na energię do CWU? Powiedzmy, że wiem ile potrzeba wody/mieszkańca. A jak policzyć energię? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 18.03.2007 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 01.05.2007 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Męczę tego Audytora i patrzę co jeszcze można zmienić, żeby miało to wpływ na energooszczędność, przy zachowaniu zdrowego rozsądku (patrz. inwestycja nie przekłada się na zwrot kilkudziesięcioletni).Mam do was pytanie: zakładając, że będzie odzysk ciepła przez rekuperator, jakie założenie przyjąć? Powiedzmy, że zakładam rekuperator odzyskujący np. 70%, temp. wew. 20st, zew - II strefa czyli -20.Czyli jeżeli rekuperator odzyskuje 70% tzn. że do pomieszczenia napływa mi 14st? Gdzieś ostatnio znalazłem wątek, że na wejściu z anemostatu ktoś miał 8 st...Jak to jest?Jest to bardzo ważne, bo jeśli zmienię temp. napływającą do pomieszczeń z np. 16 st do 8st (czyli temp. z GWC) to z 48kWh/m2*rok robi się ..... 77kWh/m2 *rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 01.05.2007 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 to nawet jak będzie 77 kWh/m2*rok zapotrzebowanie jest 16500 kWh +jakieś 2000 kWh na CWU. Przy tych wartościach wychodzi, że koszt ogrzewania prądem lub gazem z butli jest baaardzo podobny, a w ziemi nie mam rury. I co robić? Prawdopodobnie pompa ciepła (przy PC z COP 4 koszt poniżej 1500 pln rocznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 02.05.2007 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 mpoplaw, dzieki za podpowiedz, sprobuje zmienic ilosci wymian. A jak jest z temp. nawiewanego powietrza? czy przy reku z np. 70% odzysku i temp. wew. moge przyjac, ze wraca 14stC,nawet jezeli na zew. bedzie -20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 02.05.2007 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 mpoplaw, zmiana wymiany z 1 na 0,5 na godz baaardzo pomogło: zapotrzebowanie spadło z 16500 na 11 000 kWh/rok no i automatycznie z 77 kWh/m2*rok do 51 kWh/m2*rok Dzięki wielkie. A jeszcze jedno pytanie, z serii wyciągających: czy pojecie wystepujace w Audytorze: " Wskaźnik sezonowego zapotrzeb. na ciepło EA, [MJ/m2*rok]:" oznacza cały rok czy sezon październik-marzec? Wg mnie cały rok. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 07.05.2007 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Ponawiam pytanie: jak jest z tą temp. powrotu/nawiewu? W kilku wątkach widziałem opisy mówiące o temp. na poziomie 2stC? mpoplaw, dzieki za podpowiedz, sprobuje zmienic ilosci wymian. A jak jest z temp. nawiewanego powietrza? czy przy reku z np. 70% odzysku i temp. wew. moge przyjac, ze wraca 14stC,nawet jezeli na zew. bedzie -20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 08.05.2007 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 mpoplaw, dzięki wielkie, poprawiło mi to baaardzo samopoczucie No i od razu inny, lepszy wynik: z 10500 kWh spadło na 7950 kWh, czyli 37 kWh/m2*rok, co stanowi 17.9 W/m2 Uwzględniając margines błędu (powiedzmy 15%), wynik i tak jest bardziej niż ok I to przy temp. z rekuperatora 14stC Dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 09.05.2007 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 To się zgadza, kiedyś zmieniałem temp. o 1 stC z rekuperatora i to zmniejszało zapotrzebowanie o kilkaset kWh/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 20.05.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 W programie wprowadza się dane dotyczace mieszkań: >50m, =50m itd. Jak to rozumieć? Są to pokoje, pomieszcenia? Jeżeli tak, to jak to rozrzucić na detale tzn na ilość pokoi. Pomoc programu niewiele wyjaśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 20.05.2007 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 miałem ten sam problem, najpierw traktowałem "pomieszczenia" jako pokoje i wyniki wychodziły za dobre (dzięki szanownym forumowiczom błąd skorygowany).Pomieszczenia to tak naprawdę cały dom. Później przy definiowaniu pomieszczeń dajesz dane dot. poszczególnych pokoi/pomieszczeń. Przy tej stronie o danych głównych musisz to brać jako 1 pomieszczenie pow. 50mkw.Pzdr,Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 22.06.2007 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Eksperymentów ciąg dalszy. Dziwna sprawa, jak zmieniam kubaturę w Audytorze, to całkowite zapotrzebowanie nie zmienia się, tylko zapotrzebowanie kWh/rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 23.06.2007 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 W sumie racja, mpoplaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 03.10.2007 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Jeśli masz REKU podaj temperaturę 14-16 stopni na powrocie, jeśli masz tylko GWC to wstaw do obliczeń +2 stopnie. Wrócę na chwilę do tematu. Jak to jest z tą temp. powrotu powietrza z reku? Jeżeli wew. temperatura jest 21 stC, na zewnątrz -20 (III strefa), odzysk powiedzmy 70%, to czy na powrocie jest ok.15stC, czy -5 stC? Zainspirowało mnie to: http://www.budzaj.yoyo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=20 przy -12, temp nawiewu 6,6stC I ta wersja jest bardziej logiczna. Jeżeli tak, to jak przyjąć temperaturę nawiewu? Wiadomo, że -20 to kilka dni tylko jest w roku. Jest to istotne, bo przy -5 stC wychodzi 101kWh/m2/rok, a przy 15stC - 41kWh/m2/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 03.10.2007 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 ok, czyli tak na moją logikę są 2 możliwości: 1. czerpnia "na żywca" w ścianie, czyli potrzebne grzałki, bo inaczej sopel. 2. +8 po przejściu przez GWC (np. rurowe). Tylko wtedy co? Przecież, powiedzmy, mamy odzysk 70%, temp. wew 21, czyli odzyskujemy 15stC. A jak dodamy do tego 8stC z GWC to...... mamy za gorąco Czyli do wyliczeń, najlepiej przyjąć średnią temp. ok. 12 stC. I to jest super bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 04.10.2007 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 przyjąłem 0,6 wymiany/h - z resztą tak swego czasu podpowiadałeś. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts