mrio 16.01.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 dodaj izolacje na ścianach w garazu nieogrzewanym - 10 cm styro i masz problem z głowy podobnie - jesli nie dales - to zaizoluj sufit i strop od góry na poddaszu w miejscach nieuzytkowych przy garażu nie ma co kombinować zmiana lambdy 10cm styro ściany miedzy garażem a domem z 0,04 na 0,032 daje zmianę z U=0,3 na U=0,253 co przekłada się 6 kWh/rok - czyli nieopłacalne to możne grubość dodaję +10 czyli razem 20cm z lambdą 0,040 U ściany robi się 0,171W/m2·K co przekłada się 14 kWh/rok - czyli też nieopłacalne z koleji strop nad garażem dołokładam do tego co jest +10cm styro o lambda 0,032 U stropu=0,149W/m2·K zyskuję tym zabiegiem 100kWh/rok z wykresu widac ewidentnie ze bardzo duze straty sa przez drzwi wejsciowe i wentylacje tam szukalbym oszczednosci wiatrołap, hol, klatka - zastanow sie czy nie warto zrobic chocby lekko ogrzewane - chocby dla komfortu sciaganego obuwia Poprawiłem, zrobiłem ogrzewane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 16.01.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Zastosowałem poprawki i tak zapotrzebowanie spadło do: 9515kWh/rok przy dodaniu ogrzewania w klatce schodowej i holu 9277kWh/rok przy zmianie drzwi między domem a garażem z U=5,1 na U=2,5W/(m2·K) (lepszych drzwi rozsądnych cenowo chyba nie ma prawda?) 9277kWh/rok to jest baza do dalszych poprawek. zestawienie przegr I teraz patrząc na % zestawienia strat energii cieplnej jak na rysunku warto coś pokombinować w ścianach zewnętrznych 16% strat, wentylacji 30%strat,oknach 22% strat. Dla eksperymentu zmieniłem: grubość styro -lambda 0,032 na ścianie zewnętrznej z 20cm U=0,142W/(m2·K) na 40cm U=0,075W/(m2·K) zysk 1186kWh/rok- nie opłaca chyba się bo zyskam rocznie na gazie 534zł (taryfa W-2.1mazowieckie przy wartości opałowej 9,56kWh/m3) w oknach mam obecnie U=1,1 mi z podwójną szybą gG=0,75 zmieniam U na 0,7 zysk 1348kWh/rok co daje zysk rocznie 564zł (taryfa W-2.1mazowieckie) w wentylacji nie za bardzo wiem co zmienić wyśrubować mam nawiewną wywiewną z odzyskiem ciepła ustawione krotność wymiany powietrza n50=0,51/h sprawność odzysku ciepła w rekupuratorze 80% zmiana tego na 90% daje zysk 735kWh/rok ale taka sprawność w praktyce raczej nierealna. Wiadomo, że na forum nikt mi nie będzie analizował szczegółów. Dlatego proszę o skoncentrowanie się na tych trzech aspektach: 1.ściana zewnętrzna 2.okna 3.wentylacja -jak to usprawnić przy rozsądnym zwrocie kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.01.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Okna dwuszybowe czyli jednokomorowe mają U w granicach 1,5 do 1,8. Okna dwukomorowe realny U to od 0.8 do 1,3 w zalezności od rozmiaru i rodzaju.Przyjęcie 0,7 dla wszystkich okien jest nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.01.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Krotność wymiany powietrza n50 to nie jest ilośc wymian powietrza wentylacyjnego a jedynie współczynnik okreslający szczelność domu. Przyjecie n50=,51 oznacza \ze dom jest super szczelny, przy tradycyjnym budowaniu w zasadzie niemozliwe do zrealizowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 16.01.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Krotność wymiany powietrza n50 to nie jest ilośc wymian powietrza wentylacyjnego a jedynie współczynnik okreslający szczelność domu. Przyjecie n50=,51 oznacza \ ze dom jest super szczelny, przy tradycyjnym budowaniu w zasadzie niemozliwe do zrealizowania. Wyszła mi literówka miało być, że n50 = 0,5 na 1h Sugerowałem się wcześniejszymi wpisami z tego wątku na str.4 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?80617-Obliczenia-w-OZC/page4 post 63-65 oraz 79-80. Piszą, też gdzie indziej inni, że dla domów energooszczednych przyjmować n50 poniżej 1,5 na 1h Więc nie wiem jak to jest. Nie planuję zadnych niespodzianek, typu nieszczelne okna, dmuchajace kontakty i włączniki czy podejścia pod rury oraz nieszczelna wiatro i paroizolacja dachu czy stropów. Nie jest to realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 16.01.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Okna dwuszybowe czyli jednokomorowe mają U w granicach 1,5 do 1,8. Okna dwukomorowe realny U to od 0.8 do 1,3 w zalezności od rozmiaru i rodzaju. Przyjęcie 0,7 dla wszystkich okien jest nierealne. Planuje zakupić okna o łącznym współczynniku szyba + ramka U=1,1. Wiem, że jak szyba ma np. 0,7 to nie znaczy, że całe okno tyle ma. Dlatego patrze całościowo na U dla całego okna. Wpisuje to w zielone pole - w przegrody/ zakładka przegrody typowe. Udział szyb daję na 80% (tak chyba było w instrukcji sankom). Jest tam w tej zakładce też pole pt. typ szyb ale tam nie wiem na ten moment co wstawić. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.01.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Wyszła mi literówka miało być, że n50 = 0,5 na 1h Sugerowałem się wcześniejszymi wpisami z tego wątku na str.4 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?80617-Obliczenia-w-OZC/page4 post 63-65 oraz 79-80. Piszą, też gdzie indziej inni, że dla domów energooszczednych przyjmować n50 poniżej 1,5 na 1h Więc nie wiem jak to jest. Nie planuję zadnych niespodzianek, typu nieszczelne okna, dmuchajace kontakty i włączniki czy podejścia pod rury oraz nieszczelna wiatro i paroizolacja dachu czy stropów. Nie jest to realne? Jeżeli n50 = 4,0 to przyjmujemy ze budynek jest szczelny, dla domów pasywnych n50 =< 0,6. Jezeli jestes w stanie wybudować dom ze wsp. n50=1,5 to moje gratulacje. Papier czy tez program przyjmie wszystkie wartości nawet te nierealne lub mało realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 16.01.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Jeżeli n50 = 4,0 to przyjmujemy ze budynek jest szczelny, dla domów pasywnych n50 =< 0,6. Jezeli jestes w stanie wybudować dom ze wsp. n50=1,5 to moje gratulacje. Papier czy tez program przyjmie wszystkie wartości nawet te nierealne lub mało realne. Wiem, ze papier wszystko przyjmnie. Tak nie chcę. Czym różni się dom pasywcy w zakresie szczelności. Jak do takiego dążyć. Mi na pierwszy rzut oka wydaje się, że nieszczelności mogą być na: oknach drzwiach stropach podasza przejściach pod instalacje itp. te wszyskie zamierzam nie popełnić. Gdzie jeszcze? Przez ściany pokryte styro chyba nie ucieknie tak, żeby mi 4 kubatury wywiało na 1h. (a dla ogrzewanych wynosi ona 686m3) Dopływające powietrze wentylacyne mam obliczone na 652m3/h przy średniej wymianie n=1 To na logikę n50=4 robi mi wymianę 4x686m3 - to rekupurator nie wiem po co instalować. Nie chcę męczyć -czy jest jakiś błąd w tym co piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.01.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Wsp. n50 w OZC odpowiada za wartość tzw. infiltracji, natomiast średnia wymiana 1,1 wynika z norm. Praktycznie jest ona za duża, dla swojej ciekawości mozna jązmniejszyć, ale nie poprzez zmianę n50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.01.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 To że n50 = 4,0 to nie znaczy ze mamy wymianę 4x686. n50 oznacza ile wymian jest w ciągu 1 h przy róznicy cisnień 50 Pa. Tzn uszczelniamu dom, pompujemy go do cisnienia o 50 Pa wiekszego niz zewnetrzne i mierzymy przeplyw powietrza wypływajacego z budynku przez 1 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 17.01.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Zmieniłem n50 na 1,5. Tyle chyba osiągnę sam wszystkiego pilnując. ;)Wiem wiem - tylko badanie to może potwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 17.01.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Tam wcześniej wkradł się błąd w moich obliczeniach. Bo liczyłem zyskane kWh na m3 i do tabeli z cenami. Przecież wiadomo, że jak obliczę np koszt 1000kWh/rok w taryfie W2 to wyjdzie więcej niż jak porównam np koszt dla 9000 - koszt dla 8000kWh (odpowiednio przeliczonych na m3 GZ)Dzieje się tak gdyż przy niskim użyciu wzrasta cena z m3 gazu z uwagi na nie zmieniające się opłaty stałe (abonament,sieciowa stała i sieciowa zmienna). Dla użytkownika prywatnego to tylko zbędne zamulanie rachunku.Liczy się przecież zużycie m3 przez kwotę brutto rachunku. Napiszę moje przemyślenia -może będzie to coś warte dla innych w zbliżonym przypadku.Co do ściany i jej ocieplenia.Zakładając, że zapotrzebowanie mam na poziomie 8000-9000kWh/rok to teoretycznie wpadam w taryfę W2 - i wybieram najtańszą z nich.I tak rachunek brutto wynosi przy przyjętej kaloryczności gazu 9,56 (podają też większą) wynosi na poziomie 2080-2100zł/rok bruttoZakładając że bazą jest styropian 20cm U=0,032 to dołożenie kolejnych 5cm zwraca się mi 30lat bo zyskuje niecałe 100zł/rok.Z kolei te 5cm warte jest przy cenie 190zł/m3 dla mojej ściany ok 3000tyś. W skali całej inwestycji kusi.Niech z tych 30 lat zrobi się 20lat z uwagi na galopujące koszty to jeszcze te 5cm można dodać. Więcej to już rzecz do zastanowienia. Pozostają okna - tu muszę wysłać zapytania o koszt stolarki o wsp. U=1.1 oraz np U=0,7. wtedy obliczę czy się opłaca inwestować. W wentylacji to chyba już nie poprawię za dużo? 30% idzie w gwizdek. Jak u was wychodzi przy rekupuratorze i jak to skomentują użytkownicy reku?Może to już jest normalne i za dużo się nie wyciśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomku 25.01.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Jestem na etapie projektu i "zakodowałem" go właśnie w OZC, by się dowiedzieć co i jak pozmieniać. Mam pytanie do forumowych ekspertów Czy moja metodyka pracy z programem jest właściwa? Zdefiniowałem przegrody pionowe (tu właściwie nie mam pytań) i poziome (tu jest pytanie). Nie wiem czy dobrze definiuję płytę fundamentową: opcja 1: "strop ciepło do dołu" wszystkie warstwy: XPS, folia, beton, eps, folia, jastrych - wychodzi U=0,123W/m2K. W pomieszczeniach, pod tą przegrodą definiuję t=8*C. opcja 2: "podłoga na gruncie" warstwy jak w opcji1, tylko nie wiem jakie wartości wpisać w polach dot. wymiarów izolacji krawędziowych: poziomej i pionowej. (wpisałem "na rybkie" - izolacja XPS; dnh=0,2m; Dh=6m; dnv=0,2m; Dv=0,2m - moja płyta ma w przybliżeniu 12x12m, a warstwa xps pod spodem ma 20cm) - wychodzi U=0,078W/m2K. W pomieszczeniach program sam określa temperaturę gruntu: najczęściej 2*C, w 1 pomieszczeniu 0,2*C, w jednym 3,8*C - nie da się jej edytować (wydaje się ciut za niska?) opcja 3: znalazłem radę na forum: "podłoga na gruncie"+"podłoga na gruncie II strefa" - tu napotykam na problem zasadniczy - "podłoga na gruncie II strefa" jest w menu martwa - czy to ograniczenie wersji demo OZC? Która z opcji jest właściwa (proszę o sugestie co zmienić by zbliżyć się do prawdy)? Pola powierzchni ścian, podłóg i skosów liczę "w osiach" co rozumiem przez dodanie dookoła po pół grubości przegród "prostopadłych". Gdy ściana ma skomplikowany kształt - jakiś wielokąt - liczę jej pole (z przyległościami), a potem zamieniam to na prostokąt - dzielę pole powierzchni przez "standardową wysokość przegrody pionowej" H=powiedzmy 2,7m i otrzymuję długość L tej ściany jako prostokąta o wysokości H do wpisania w tabeli OZC określającej przegrodę w pomieszczeniu. Ktoś tu wcześniej pisał o konieczności wprowadzania przegród "od lewej" - to znaczy jak? - np. zaczynając od ściany północnej jechać zgodnie z ruchem zegara? a podłoga i sufit(y) kiedy? Ja nie zwracam uwagi na kolejność wprowadzanych przegród - oczywiście okna i drzwi przypisuję do właściwych przegr.nadrzędnych - wydaje mi się, że poza tym kolejność nie ma znaczenia. Minimalną liczbę wymian powietrza ustaliłem na 0,5 [1/h], a parametr stopnia szczelności n50=4,0 [1/h]. Czy robię to dobrze? Albo co robię źle? Chciałbym to zrobić dobrze, pola powierzchni liczę dokładnie, problem mam z tą płytą fundamentową - "strop ciepło do dołu" wychodzi z gorszym współczynnikiem U, a za to da się rzeźbić z temperaturą pod spodem, zaś "podłoga na gruncie" jest dla fundamentu z ławami i nie da się zmienić temperatur pod spodem (te,które OZC przyjmuje są IMHO za niskie). Nie wiem jak wykonać dobrą "protezę" Pozdrawiam! Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Ponieważ nie nie jeszcze mozliwosci definiowania płyty fundamentowej, trzeba przyjąć ze jest to podłoga na gruncie.Pionową i poziomą izolację nie wpisujemy. Opcja podłoga na gruncie II strefa jest nieaktywna.Musimy poczekać az Sankom taką opcję wprowadzi.Pola powierzchni liczymy w osiach, jezeli podajemy dlugość sciany w "osiach" to wysokość tej ściany też musi być w osiach czyli musimy dodać po 1/2 grubości podłogi i stropu.Podłogę i sufit możemy wpisać na końcu wszystkich przegród w danym pomieszczeniu.Straty do gruntu stanowią ok 10% całkowitych strat, ewentualne niewielkie niescisłości przy definiowaniu płyty która jest dobrze ocieplona powodują ze całkowity bład obliczeń to max ok 1-2%. Wazniejsze jest dokładne wymiarowanie przegród, zgodność przegród ze stronami swiata, prawidłowe wymiarowanie skosów, uwzględnienie włazów na strych, wpisanie kazdego nawet najmniejszego pomieszczenia. Temperatura pod podłogą uzależniona jest jest wsp U danej podłogi i od strefy klimatycznej. Edytowane 25 Stycznia 2012 przez asolt literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomku 25.01.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Dzięki! Czyli pola liczę dobrze, a żadnej klitce na poddaszu nie przepuszczę Jak uwzględnić prefabrykowany komin z ocieplonym przewodem spalinowym? Albo kanał dolotowy powietrza do kominka (zamykany przepustnicą)? Eksperymentowałem ze szczelnością i przy n50=4,0 [1/h] mam w raporcie powietrze infiltrujące w ilości 48,7m3/h, co daje spory spadek temperatury powietrza dopływającego - wygląda na niezły przeciąg, czy to mieści się w rozsądnych granicach przy kubaturze 490m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomku 26.01.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Racja, lepiej w założeniach mieć wariant pesy Poproszę jeszcze jakąś podpowiedź co do prefabrykowanego komina i kanału powietrznego kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszysiek20 29.01.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Możecie zerknąć na moje wyniki /link do zdjęć poniżej/ i napisać czy trzeba coś zmieniać? https://picasaweb.google.com/101875401789879506647/OZC?authkey=Gv1sRgCKqu2LHTwOfYTA Największy problem mam z wentylacją - przyjąłem dla każdego pomieszczenia osobno krotność wymian zgodnie z wyliczeniami - z tabeli bieg 5 - średnia dla całego domu 0,57wymian/h (rury elastyczne fi75 na skrzynkach rozprężnych i rozdzielczych) https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0ArHE_JK4IgpcdC1DWWJneGhRSlcydlNwSm5taHJKRXc Pozdrawiam,Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 11.02.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 potrzebuje pomocy w rozszyfrowaniu OZC właśnie dostałem obliczeniamam taką pozycję Obciąż cieplne / ogrz. pow. budynku 34W/m2(bez rekup) czy to jest moje zapotrzebowanie na ciepło?a z reku. 26,2W/m2bo jeśli tak to chyba całkiem nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.02.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 potrzebuje pomocy w rozszyfrowaniu OZC właśnie dostałem obliczenia mam taką pozycję Obciąż cieplne / ogrz. pow. budynku 34W/m2(bez rekup) czy to jest moje zapotrzebowanie na ciepło? a z reku. 26,2W/m2 bo jeśli tak to chyba całkiem nieźle Napisz cos wiecej o budynku. Wyniki az nazbyt optymistyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 11.02.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Opis przegrody - dach skośny/płaski dach dwuspadowy dachówka ceramiczna folia corotop strong 17cm wełny pomiędzy krokwie w części mieszkalnej 10cm na krokwie płyty GKŚciana zewnętrzna 24 cm beton komórkowy klasy 600 20cm styropianu grafitowegoŚciana wewnętrzna 12 cm beton komórkowy tynki cementowo wapienneOpis budowy podłogi na gruncie 15cm chudego betonu 15 cm styropianu w dwóch warstwach 6cm jastrych 1cm gresOpis budowy stropu między kondygnacjami Strop Teriva 4,0/1 5cm styropianu w części mieszkalnej i 10cm styropianu na pozostałej części 6cm jastrych na całości okna średnie U=0,78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts