wypas 21.08.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 zrobilem jak mowisz i dodalem termalike. Dzieki. Wpisalem parametry ktore znalem a reszte zerznalem z tego bloczka ytong co dales w przykladzie. Teraz U dla calej przegrody wynosi 0.193 razem z tynkami. Wiec juz mysle duzo lepszy wynik. Przeslij mi prosze swoj plik.Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.08.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 parametry termaliki http://termalica.pl/images/uploads/file/katalog_termalica.pdf no i ta cena bloczka 13zł/sztuka powala, Przecież dobrze wiesz że cena katalogowa do faktycznej ma się nijak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.08.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Przeslij mi prosze swoj plik. Podrawiam poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.08.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 może nie 50% bez przesady ale 20-30 % taniej składy sprzedają bez problemu. U mnie i tak była zupełnie inna sytuacja i kupowałem od kogoś kto zrezygnował z budowania i materiału nawet ze składu nie odebrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wypas 23.08.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Mam pytanie, w zakladce wentylacja (purmo 4.1) mozna wybrac dwie wartosci procentowe jezeli chodzi o odzysk ciepla z wentylacji mechanicznej z reku. Jezeli mam miec reku o sprawnosci okolo 90% to czy mam wpisac w obu tych polach po 90% ? Bo porownalem z innymi ze pierwsza sprawnosc jest 90% a druga ustawiona byla na 65% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.08.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Z 90% sprawności to byłbym ostrożny. To naprawdę byłby super wynik. Ja przyjąłem 80% chociaż i tak nie wiem czy nie przesadziłem. Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wypas 23.08.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Z 90% sprawności to byłbym ostrożny. To naprawdę byłby super wynik. Ja przyjąłem 80% chociaż i tak nie wiem czy nie przesadziłem. ale to oznacza ze w obu miejscach wpisujesz po 80% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.08.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Dla sezonu grzewczego program sam oblicza. Np. 80 sezon grzewczy 56, 90/63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wypas 23.08.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) czyli musi tak zostac. Bo strasznie duze straty na wentylacje mi wychodza z obliczen. Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 23.08.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 czyli musi tak zostac. Bo strasznie duze straty na wentylacje mi wychodza z obliczen. No jak sobie przyjąłeś 540 m3 / h, to nie dziwne, że takie wychodzą. W praktyce nie będziesz miał ochoty na więcej niż 100 - 150. Możesz powiedzieć ile sobie wyliczyłeś zysków słonecznych i bytowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.08.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 realna wymiana powietrza dla WM to 0,5 normatywna (czy jak to się tam nazywa) to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wypas 23.08.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 No jak sobie przyjąłeś 540 m3 / h, to nie dziwne, że takie wychodzą. W praktyce nie będziesz miał ochoty na więcej niż 100 - 150. Możesz powiedzieć ile sobie wyliczyłeś zysków słonecznych i bytowych? samo tak sie ustawilo 540m3/h. Gdzie to zmienic? Czy trzeba dla kazdego pomieszczenia osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wypas 23.08.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 No jak sobie przyjąłeś 540 m3 / h, to nie dziwne, że takie wychodzą. W praktyce nie będziesz miał ochoty na więcej niż 100 - 150. Możesz powiedzieć ile sobie wyliczyłeś zysków słonecznych i bytowych? pytales o zyski bytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 23.08.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 pytales o zyski bytowe. Dzięki. W wersji demo 4.8 pro parametr 'krotność wymian powietrza' ustawia się w tych najbardziej ogólnych parametrach budynku, nie wiem jak w innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.08.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Dzięki. W wersji demo 4.8 pro parametr 'krotność wymian powietrza' ustawia się w tych najbardziej ogólnych parametrach budynku, nie wiem jak w innych. Jezeli komuś doradzamy to robmy to dobrze, taka porada to wprowadzanie w bład. W ustawieniach ogólnych ustawiamy parametr "krotność wymiany powietrza n50", pokazuje on nam jaka jest szczelność domu. Dokładnie oznacza tyle ile mamy wymian powietrza w ciągu godziny przy róznicy ciśnien 50 Pa. Krotność tą przyjmujemy z norm lub w audytorze są podane zakresy najczęsciej spotykane. Aby uzyskać ten parametr w realnym domu konieczne jest badanie szczelności domu. (nie takie proste i tanie) Wracając do meritum. Jezeli chcemy ustawić dowolną wymianę musimy przy kazdym pomieszczeniu zdefiniować wielkość nawiewu lub wywiewu zachowując proporcje miedzy wywiewem i nawiewem na danej kondygnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 23.08.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Jezeli komuś doradzamy to robmy to dobrze, taka porada to wprowadzanie w bład. Jasne, przepraszam, zmyliło mnie, że przy n50 = 0,5 Vmin dla pomieszczeń dawał wartość połowy kubatury. O ile nie skończy się to pozwaniem do sądu lub seppuku, obiecuję już nigdy nie wprowadzić nikogo w błąd. Tak na poważnie, mam nadzieję, że wszyscy, podobnie jak ja, mogą się bawić we własnym zakresie, ale w celach "poważnych" i tak zgłoszą się do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wypas 23.08.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Jezeli komuś doradzamy to robmy to dobrze, taka porada to wprowadzanie w bład. W ustawieniach ogólnych ustawiamy parametr "krotność wymiany powietrza n50", pokazuje on nam jaka jest szczelność domu. Dokładnie oznacza tyle ile mamy wymian powietrza w ciągu godziny przy róznicy ciśnien 50 Pa. Krotność tą przyjmujemy z norm lub w audytorze są podane zakresy najczęsciej spotykane. Aby uzyskać ten parametr w realnym domu konieczne jest badanie szczelności domu. (nie takie proste i tanie) Wracając do meritum. Jezeli chcemy ustawić dowolną wymianę musimy przy kazdym pomieszczeniu zdefiniować wielkość nawiewu lub wywiewu zachowując proporcje miedzy wywiewem i nawiewem na danej kondygnacji. zostawilem wiec n50=4 i tak wyglada ustawienie wentylacji o ile dobrze rozumiem twoje slowa, zmieniajac te parametry moglbym uzyskac zmniejszenie strat na wentylacje? tylko skad mam wiedziec jakie przyjac parametry? Siedzialem dzis kilka godz i zrobilem wszystko od nowa. tak wyglada wymiana wentylacji. Czy uwazasz, ze to ciagle za duzo jak na moj budynek? a tak wyglada obliczenie dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.08.2012 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 O ile nie skończy się to pozwaniem do sądu lub seppuku, obiecuję już nigdy nie wprowadzić nikogo w błąd.. Wyjaśnienia przyjęte i zaakceptowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wypas 24.08.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 probowalem przyjmowac rozne wartosci n50 od nawet nierealnych jak 0,001 do 4 i inie wplywa to na duza zmiane Vv (doplywajace powietrze wentylacyjne)jak zmienialem Vmin dla poszczegolnych pomieszczen zgodnie z normami np pokoj 30m3/h, lazienka 50m3/h to w moich pomieszceniach i tak jest wpisane mniej. tylko w salonie dalo to efekt. Jak mam wiec zejsc z Vv ponizej? Jaka powinna byc wartosc Vv przy kubaturze 482m3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.08.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 probowalem przyjmowac rozne wartosci n50 od nawet nierealnych jak 0,001 do 4 i inie wplywa to na duza zmiane Vv (doplywajace powietrze wentylacyjne) jak zmienialem Vmin dla poszczegolnych pomieszczen zgodnie z normami np pokoj 30m3/h, lazienka 50m3/h to w moich pomieszceniach i tak jest wpisane mniej. tylko w salonie dalo to efekt. Jak mam wiec zejsc z Vv ponizej? Jaka powinna byc wartosc Vv przy kubaturze 482m3 ? Zmieniając wartość n50 zmieniałeś wartość tzw. infiltracji. Nie powinno się tego zmieniać, wartość 4,0 jest dobra dla zdecydowanej większości domów energooszczędnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts