Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obliczenia w OZC

Arek-L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mysle, ze w programie jest blad. Czy mam racje, ze suma powietrza wentylacyjnego doplywajacego Vv ktora jest w wynikach obliczen wentylacji powinna sie zgadzac z suma Vmin w kazdym pomieszczeniu? Dodawalem kazde Vmin z pomieszczen i wychodzi mi bardzo duza roznica. Reasumujac Vv jest duzo wieksze od sumy z poszczegolnych pomieszczen.

a moze to nie o Vmin chodzi?

zrobilem modelowe 1 pomieszczenie. i tam Vv bylo zblizone do Vmin + krotnosc wymiany powietrza. Ale gdy jest cale mnostwo pomieszczen to niestety wyniki wariuja.

Edytowane przez wypas

mysle, ze w programie jest blad. Czy mam racje, ze suma powietrza wentylacyjnego doplywajacego Vv ktora jest w wynikach obliczen wentylacji powinna sie zgadzac z suma Vmin w kazdym pomieszczeniu? Dodawalem kazde Vmin z pomieszczen i wychodzi mi bardzo duza roznica. Reasumujac Vv jest duzo wieksze od sumy z poszczegolnych pomieszczen.

a moze to nie o Vmin chodzi?

zrobilem modelowe 1 pomieszczenie. i tam Vv bylo zblizone do Vmin + krotnosc wymiany powietrza. Ale gdy jest cale mnostwo pomieszczen to niestety wyniki wariuja.

mysle, ze znalazlem ta roznice w strumieniach. W pomieszczeniach ktore zaznaczylem jako kuchnia, wc i lazienka dodatkowo dochodza strumienie Vc powietrza kompensacyjnego doplywajacego z innych pomieszczen. I doliczaja sie do Vv.

Nie wiem tylko co z tym fantem zrobic. Moglbym zaznaczyc kuchnie i lazienki jako pokoj i wtedy to powietrze bedzie wyeliminowane i da mi Vv na dobrym poziomie. Ale nie wiem czy bedzie to realny wynik.

Gdy zamieniam kuchnie wc i lazienke na pomiesczzenia pokoj to otrzymuje takie bledy

1 W grupie pomieszczen 'PAR' z systemem wentylacji: 'Nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciep³a' suma strumieni powietrza usuwanego mechanicznie Vex = 97.2 m3/h jest mniejsza od sumy strumieni powietrza nawiewanego mechanicznie Vsu = 117.9 m3/h. Nadmiar nawiewu w stosunku do wywiewu wynosi 21.3 %. Powoduje to exfiltracje mechaniczna z pomieszczen w grupie.

2 W grupie pomieszczen 'PIETRO' z systemem wentylacji: 'Nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciep³a' suma strumieni powietrza usuwanego mechanicznie Vex = 85.5 m3/h jest mniejsza od sumy strumieni powietrza nawiewanego mechanicznie Vsu = 104.1 m3/h. Nadmiar nawiewu w stosunku do wywiewu wynosi 21.7 %. Powoduje to exfiltracje mechaniczna z pomieszczen w grupie.

czy ktos moze mi to wyjasnic?

...by nie umarl watek

krotkie pytanko. Czy wymiana w pomieszczeniu, jak to sugerujecie - srednio powinna byc na poziomie 0.5 - dotyczy ustawienia jej jako minimalna liczba wymian na 0.5? Czy tez ustawieniu minimalnej liczby wymian nmin w taki sposob by obliczona przez program liczba wymian wynosila 0.5

troche zagmatwane, ale wychodzi ze minimalna liczbe wymian musze ustawic na 0.2-0.3 to wtedy obliczona wynosi 0.5 gdyz duzy wplyw ma powietrze infiltracyjne (powieksza wymiane).

Prosze napisac czy mam racje?

zrobilem wszystko na nowej wersji OZC 5.0

i jeszcze obrazki, co sadzicie czy te obliczenia trzymaja sie kupy?

l1.png

l2.png

l3.png

l4.png

Same wyniki chociaż wyglądają na sensowne nie mówią nic na temat dokładności i rzetelności wprowadzania danych, prawidłowości definiowania przegród, mostków danych ogólnych, uproszczen konstrukcji budynku itd.

Aby ocenić prawidłowość wprowadzania danych trzeba by wyrywkowo sprawdzic kilka pomieszczen mając do dyspozycji projekt.

• 2 weeks później...
Ja to łączę jako jedno pomieszczenie.

Nie ma problemu gdy łączymy pomieszczenia o takiej samej normie wentylacyjnej, ale gdy łączymy salon z kuchnią to juz nie jest tak oczywiste gdyż inne są normy na wentylację dla tych pomieszczeń. Dla obliczeń strat ciepła dla poszczególnych pomieszczeń takie łączenie nie jest wskazane, gdyż nie możemy ich dokładnie obliczyć, a przecież straty dla kazdego pomieszczenia służą do obliczen podłogówki i lub doboru grzejników. Ja obliczam to ten sposób, definiuję przegrodę jako scianę wewnętrzną składającą sie z warstwy powietrza dobrze wentylowanej o grubości takiej jaką ma ściana istniejąca tak aby prosto było wyliczac wymiary w osiach. W przypadku kuchni i salonu trzeba sztucznie podzielic te pomieszczenie zgodnie z projektem lub konstrukcją budynku. Taki podział ułatwia nam przeliczanie powierzchni stropów nad tymi pomieszczeniami które jednoczesnie są podłogami pomieszczeń na piętrze. Szczególnie jest to ważne w przypadku pomieszczen na piętrze (łazienka, garderoba itp.) w ktorych temp rózni sie od temperatury w pomieszczeniach na parterze.

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.

Z początku odniosłem wrażenie, że masz na myśli kilka pomieszczeń oddzielonych ścianami, ale nieposiadających drzwi. Takie biorę jako jedno pomieszczenie, jeśli są na tej samej kondygnacji. Nie robi mi się żadna od tego żadna sieczka w stropach.

Pod sieczka w stropach miałem na myśli zamieszkanie uwzględnieniem powierzchni stropów w poszczególnych pomieszczeniach, czyli na przykład jak zrobię jeden wielki pokój z salonu jadalni korytarza i kuchni to później muszę rozbić strop na kilka części w zależności co znajduje się pomiędzy.

Ale pomysł asolta wygląda ok i będę go stosował.

• 1 month później...

Witam Panowie.

Mam problem.. jesteśmy z mężem zainteresowani pompą ciepła i chłopaki z wątku o pompach proszą o podanie OZC.. nie dość , że nie wiem co to jest to jeszcze jak się to liczy to już prawdziwy kosmos...

Proszę co muszę zrobić, co podać i do kogo się uśmiechnąć, żebym choć w przybliżeniu wiedziała za jaką pompą ciepła się rozglądać...

• 4 weeks później...

Zagląda tu jeszcze ktoś?

Mam pytanie do znawców tematu. Obliczyłem OZC w OZC4_InstalSoft ale coś nie mogę poradzić sobie z sezonowym zapotrzebowaniem na ciepło, czy wspomniane SZC jest potrzebne do dalszych analiz czy jest to tylko dodatek?

Aktualnie projektuje sobie ogrzewanie podłogowe w Therm4_Instalsoft i wygląda, że SZC nie jest mi potrzebne ale może się mylę?

Screenshot_29.jpg

dane budynku:

Screenshot_2.jpg

Straty przez przegrody:

Screenshot_37.jpg

witam a ktos moglby mi wyliczytc zapotrzebowanie mojego domku na cieplo ?? i koszty ogrzewania bo nie znam wogle programu ???:rolleyes:

domek z poddaszem uzytkowym 3 lukarny / BK 24cm sciany 25cm styropian 0.033 / okna 3 szybowe z ciepla ramka 0.5 dla szyby / podloga 20cm styropian 0.031/ dach 33cm welny 0.035 nie wiem co tam trzeba pewnie duzo byla domu 18x11 garaz na 2 samochody w bryle budynkiu nieogrzewany oizolowany 15 cm sciana z domem i 20 sufit 0.033 /

Edytowane przez Spawos

• 2 weeks później...

Spawos, to nie takie proste. Ja, z danymi, które podałeś, nawet bym nie podszedł do obliczeń. Bez projektu domu (a przynajmniej dużo większej liczby danych i rzutów), porządnie "niedasię" zrobić.

Jaką temperaturę przyjmujecie dla łazienki?

Normowe 24 stopnie to, moim zdaniem, zbyt dużo.

Raz - tak wysoka stała temperatura jest oderwana od rzeczywistości, dwa - ma istotny wpływ na zapotrzebowanie na ciepło w pomieszczeniach sąsiednich. Mam dwa identyczne pokoje (kształt, metraż, ściany, okno) i ten przylegający do łazienki ma o 25% niższą projektowaną moc cieplną.

Wydaje mi się, że sensowniej jest obliczać całkowite zapotrzebowanie domu oraz projektowane moce pomieszczeń dla temperatury łazienki 22 stopnie, a projektowaną moc łazienki dla temperatury 24 stopnie,

względnie,

przyjąć 24 stopnie, ale parametr "delta theta min" (Ogólne -> obciążenie cieplne ->) zwiększyć powyżej domyślnych czterech stopni Celsjusza, by nie zaniżać mocy pomieszczeń ościennych.

Zauważyliście, że program ma pewną niemiłą cechę i co jakiś czas automatycznie zapisuje bieżący projekt?

Powoduje to sytuacje, w których "bawisz" się parametrami (różne warianty ocieplenia, wentylacji, itp.), po czym wychodzisz z programu bez zapisywania zmian, a projekt i tak zostaje zmieniony.

Wie ktoś, czy można to jakoś wyłączyć? Jak sobie z tym radzić? Pozostaje jedynie pracować na kopii?