MasterCheat 22.01.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 ok rozumiem czyli należało by do obliczeń podzielić pomieszczenie na 2 i w obu wstawić jedną wirtualną przegrodą z powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.01.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 ok rozumiem czyli należało by do obliczeń podzielić pomieszczenie na 2 i w obu wstawić jedną wirtualną przegrodą z powietrza? Własnie tak, kwestia jak podzielić powinna wynikać z projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 22.01.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 ok dzięki. będę się musiał jeszcze raz pobawić ciekawe co tym razem wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 23.01.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 ok wklepałem dane, ale mam jeszcze takie pytania:1. Czy to normalne, że jak zmieniam wentylację z naturalnej na nawiewno wywiewną z odzyskiem ciepła to zapotrzebowanie po obliczeniu wychodzi większe ?2. Dlaczego zmiana parametru w danych ogólnych "stopień szczelności" w żaden sposób nie wpływa na wyniki zapotrzebowania ciepła?3. Jak prawidłowo uzupełnić tabelkę "Średnie strumienie bytowych zysków ciepła przypadające na jedno mieszkanie" ?generalnie liczę dom parterowy 69,3m2 o w sumie 7-miu pomieszczeniach. 4 osoby w tym 2 dzieci.ta tabelka ma bardzo duży wpływ na wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.01.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 ok wklepałem dane, ale mam jeszcze takie pytania: 1. Czy to normalne, że jak zmieniam wentylację z naturalnej na nawiewno wywiewną z odzyskiem ciepła to zapotrzebowanie po obliczeniu wychodzi większe ? 2. Dlaczego zmiana parametru w danych ogólnych "stopień szczelności" w żaden sposób nie wpływa na wyniki zapotrzebowania ciepła? 3. Jak prawidłowo uzupełnić tabelkę "Średnie strumienie bytowych zysków ciepła przypadające na jedno mieszkanie" ? generalnie liczę dom parterowy 69,3m2 o w sumie 7-miu pomieszczeniach. 4 osoby w tym 2 dzieci. ta tabelka ma bardzo duży wpływ na wyniki. ad1. Nie, nie jest to normalne ad2. Nie wiem , zmiana powinna być, im budynek szczelniejszy tym zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciązenie cieplne spada, zmniejsza sie wartość przepływu powietrza infiltracyjnego ad.3 ja przyjmuję zyski wg metody uproszczonej zgodnej z rozporzadzeniem MI, norma 02025 jest przestarzała zastapiła ją norma 13790 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 23.01.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 No to będę szukał błędów. Zacznę chyba do przeinstalowania programu Ps. rozumiem, że nowa norma jest dostępna w nowym programie? ja aktualnie męczę 4,01B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.01.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 No to będę szukał błędów. Zacznę chyba do przeinstalowania programu Ps. rozumiem, że nowa norma jest dostępna w nowym programie? ja aktualnie męczę 4,01B Sciągnij sobie wersję ozc 4.8 demo, lub 5.0 która jest najnowsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.01.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Zawsze trzeba uzywać najnowszej wersji, aktualizacje też są dość częste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 23.01.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 No tak wiadomo. Ale też nie można powiedzieć, że wszystkie obliczenia robione do czasu wydania nowszej wersji są błędne i można je wyrzucić do kosza, ani, że starszy program przestał nagle działać. Liczyć powinien dalej tak jak liczył, a nawet lepiej, bo są aktualizacje. Piracić nie chcę ,na najnowszą wersję mnie nie stać, a program traktuję raczej jako ciekawostkę i poszerzanie horyzontów. Więc korzystam z najnowszej darmowej. Jest demo 4.8 ale obawiam się, że się narobię a na koniec nic nie zobaczę, albo nie będzie dało się zapisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.01.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Nic nie trzeba piracić, wersja demo pomimo swoich ograniczen do domu parterowego jest całkowicie wystarczająca. Najnowsza darmowa to wersja 5.0 demo.Wersje demo i obliczają i zapisują. Sam czasami z nich korzystam gdy sprawdzam obliczenia innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Szkoda tylko że nie można wczytać danych ze starszej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 23.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 ok, no to w takim razie kolejna nocka obliczeń przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 25.01.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 ok wklepałem na razie budynek jako jeden pokój do testów. niestety w wersji demo nie da się dodawać nowych materiałów. wiec nie mogę dodać wełny 0,033 14cm, oraz paraizolacji. szkoda. z ciekawostek: Dodanie na południowej ścianie budynku okna tarasowego 1,8x2,1 m o współ. 1,1 zmniejszyło zapotrzebowanie sezonowe kWh/(m2*rok) z 58,8 na 56,5. a byłem przekonany, że zapotrzebowanie wzrośnie A tak w ogóle to samą zmianą parametrów na danych ogólnych (mostki termiczne, wentylacja, zyski można zmienić wynik o 100%) przy dokładnie takim samym budynku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 25.01.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 niestety w wersji demo nie da się dodawać nowych materiałów. wiec nie mogę dodać wełny 0,033 14cm, oraz paraizolacji. szkoda. Możesz zasymulować taki materiał, korzystając ze wzoru: R1=R2 (opór cieplny jednej i drugiej przegrody), gdzie: R1=x/0,042 R2=14/0,033. Przyrównujesz R1 do R2, wyliczasz x i wówczas zamiast wełny o grubości 14 i współczynniku 0,033 stosujesz wełnę o grubości x i współczynniku 0,042. Przegroda opór będzie miała identyczny (jeśli będzie jednorodna). z ciekawostek: Dodanie na południowej ścianie budynku okna tarasowego 1,8x2,1 m o współ. 1,1 zmniejszyło zapotrzebowanie sezonowe kWh/(m2*rok) z 58,8 na 56,5. ... a jednocześnie, zauważ, parametr "Całkowita projektowa strata ciepła" wzrósł. Ot ciekawostka a byłem przekonany, że zapotrzebowanie wzrośnie I w sumie ...dobrze myślałeś. Ponieważ straty rzeczywiście wzrosły (zakładka "Zestawienie strat energii cieplnej"), ale zyski wzrosły jeszcze bardziej (zakładka "Zestawienie zysków energii cieplnej) i zrekompensowały straty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 28.01.2013 02:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Czy ktos z forumowiczów jest w stanie mniejwiecej przeliczyc mi wspolczynniki z audytu energetycznego ? Mam juz swiadectwo na ktorym widnieje wynik 119kwh/m2 szczerze to liczylem na lepszy wynik inwestujac w ocieplenia. Taki wynik to cos dobrego czy liczacy z allegro podszedl zlewajaco do sprawy ? Moglby mi ktos pomoc to zweryfikowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Czy ktos z forumowiczów jest w stanie mniejwiecej przeliczyc mi wspolczynniki z audytu energetycznego ? Mam juz swiadectwo na ktorym widnieje wynik 119kwh/m2 szczerze to liczylem na lepszy wynik inwestujac w ocieplenia. Taki wynik to cos dobrego czy liczacy z allegro podszedl zlewajaco do sprawy ? Moglby mi ktos pomoc to zweryfikowac ? Aby dokładnie to zweryfikować trzeba obliczenia wykonać powtórnie obliczenia ozc, nie ma innego sposobu niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 28.01.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) powinieneś wiecej danych podać na temat domu, ocieplenia i źródła ciepła. czy podany wskaźnik 119 to Ep czy Ek czy Ea? Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 28.01.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Czy ktos z forumowiczów jest w stanie mniejwiecej przeliczyc mi wspolczynniki z audytu energetycznego ? Mam juz swiadectwo na ktorym widnieje wynik 119kwh/m2 szczerze to liczylem na lepszy wynik inwestujac w ocieplenia. Taki wynik to cos dobrego czy liczacy z allegro podszedl zlewajaco do sprawy ? Moglby mi ktos pomoc to zweryfikowac ? Mam podobne odczucia co do tego co widnieje w świadectwie dla mojego domu. Mam wyniki: EP =111 kWh/m2*rok EK =103 kWh/m2*rok A mi w obliczeniach OZC wychodziło EA=53 kWh/m2*rok. Puki co spalanie wygląda na bliższe moim amatorskim obliczeniom ale z wnioskami zaczekam do konca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 28.01.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 a czym grzejesz? jakie źródło ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 28.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ep 119kwh/m2 na rok Ek 105kWh/m2, jak ktos ma checi pomoc to bede wdzieczny za probe przeliczenia mniejweicej. Moge dostarczyc niezbedne dane. Z grubsza to : powierzchnia uzytkowa wszystkich pomieszczen ok 150m2, po podlogach 176m2, ogrzewanie gazowe kotlem kondensacyjnym z wbudowanym zasobnikiem, wszedzie podlogowka. Ocieplnie grafit na podlodze 2x5cm na to 3cm styro podlogowego, sciany 15cm grafit 0,32 z frezem, skosy welna 2x15cm, sufit 18cm+15cm lamba 0,33. Okna 3 szybowe Uokna ok 1.0, drzwi stalowe Udrzwi 1.4, brak kominka, okna dachowe o Uokna 1.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts