Arek-L 04.11.2007 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Tak z ciekawości wrzuciłem sobie dane "oryginalne' z projektu. Ściana jednowarstwowa porotherm 38, w podłodze 8cm stroprock, na górze 20cm wełny, okna min. 2W/m2K, wentylacja grawitacyjna. Wynik 35000 kWh/rok !!!!I to jest wszystko zgodne z normami (ściany 0,41, dach 0,3 itd). Przeraziło mnie to.A po zmianach wychodzi 8-9000 kWh/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 04.11.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 sorki, ze sie wetne, ale jaka wpisujecie temperature zasilania grzejnikow oraz powrotu z nich ? wiedze ze ma to duze znaczenie dla doboru grzejnikow i nie moge znalezc miejsca gdzie wpisujecie temperature powietrza wentylacyjnego oraz liczbe wymian itp :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 06.11.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 a co z tymi grzejnikami? jaką temp. ? przyjac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 20.11.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 mpoplaw mam takie zestawienie, czy wydaje sie ono poprawne tzn. bez bledow jesli tak czy to wystarczy zeby dobrac grzejniki w sklepie ? http://www.maudi.republika.pl/ozc.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 20.11.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Popraw ilość powietrza niezbędnego do wentylacji. http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/articles/pjpwwp2003_ciep_went.pdf powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 21.11.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 zaraz poprawie ilosci wymiany powietrza w kibelku masz coś dziwnego, 80W/m2 podczas gdy wszędzie indziej masz poniżej 30W/m2 ogólnie masz całkiem niskie zapotrzebowanie na ciepło, twój domek musi być dobrze ocieplony zastanawia mnie tylko czemu grzejniki chcesz dać we wszystkich pomieszczeniach ?? nawet w: schowanko, hol, wiatrołap, kotłownia itp ?? tam powinieneś według mnie wybrać opcje brak ogrzewania witam, nie moge dojsc co jest przyszyna tego 80W/m2 malutki kibelek a potrzebuje tyle ciepla :/, zaraz usune grzejnik w schowanku, w wietrolapie i holach chyba zostawie, zeby nie bylo zimno, sciany mam ocieplone 18cm styro, na dachu bedzie 27, na fundamencie 12 a na podlodze 10, czy w pomieszczeniach na parterze mam ustawiac podloge na gruncie w strefie 1wszej czy 2giej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 21.11.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 witam ponownie, teraz wyniki z OZC wygladaja nastepujaco:http://www.maudi.republika.pl/ogolne.JPG przegrody ustawione tak: http://www.maudi.republika.pl/przegrpdy.JPGzestawienie pomieszczen:http://www.maudi.republika.pl/ozc2.JPGporownanie kibelka na parterze i lazienki na poddaszu:http://www.maudi.republika.pl/lazienki.JPG prosze pomozcie uzyskac wmiare wiarygodne wyniki, chce kupic grzejniki, piec praktycznie mam juz wybrany (ZENIEC 15kw na groch), grzejniki maja byc stalowe i takie jakie kupie bede musial zamontowac bo w nich zeberek dokladac i ujmowac nie mozna :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 22.11.2007 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Fakt, coś ine tak. mpoplaw ma rację, przy takim ociepleniu to powinno niecałe 50 kWh/m2 rok, albo i mniej. A jak jest z temp nawiewanego powietrza? Planujesz odzysk czy grawitacyjne (bądź samo mechaniczne). To sporo daje zysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 22.11.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 1) podloga niestety tylko 10cm, wiecej chyba nie wloze, bo zmywarka pod oknem mi sie nie zmiesci... ale za to fundament od zewnatrz w czesci nadziemniej ocieplony 12cm, w czesci podziemnej 8cm, a od wewnatrz 2 cm, 2) w kibelku 25st no bo tam chyba jak w lazience musi byc cieplo.. a tyle wymian bo zgodnie z instrukcja przytoczona przez RAPczyn-a w kibelku powinno byc 30m3 :/ 3) co do drzwi zew, to ich wspolczynnik wzialem tak na oko, nie wiem jaki maja... :-/ sa to drzwi KMT+ niestety futryna metalowa ;( 4) Zyski bytowe napewno beda ale nie wiem jakie, wiec wpisuje "0" wole sie milo zaskoczyc 5) planuje dac GWC rurowy 3*110 na odcinku 20m + jakis tani rekuperator w miare mozliwosci zrobiony samemu (narazie brak czasu... przygotowuje sie do wylewek przed zima), na ta chwile temp. powietrza nawiewanego ustawiona na 12st 6) nie wiem jaką ustawic podloge na gruncie... jak wybiore strefir 2 to temperatura za przegroda ustawia sie 8stz jak w strefie pierwszej to -20, hmmm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 22.11.2007 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Strefa 1 podłogi to jest, z tego co pamiętam, 1m od ściany.Przy reku - ja założyłem delikatnie 15st - mi wychodzi ok. 400kWh/rok na każdy stopień C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 22.11.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 W WC można dać 20st.C nie trzeba 25. Zgadzam się,że norma normą a często gęsto mija się z rzeczywistością. Komfort świeżego powietrza trzeba zapewnić, moc do utrzymania komfortu cieplnego również. Jak jest impreza w domu to zwiększa się wymianę w pomieszczeniach gdzie są ludzie. Musimy być przygotowani do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 25.11.2007 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Walki ciąg dalszy. Jak obliczyć ewentualne mostki? W OZC jest do odhaczenia "dodatki na mostki przy liczeniu Qo i E" ale czy jest zaznaczone czy nie to niewiele to zmienia.Jak to ugryźć? Ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uwe_czw 10.12.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 witam ponownie, teraz wyniki z OZC wygladaja nastepujaco: http://www.maudi.republika.pl/ogolne.JPG przegrody ustawione tak: http://www.maudi.republika.pl/przegrpdy.JPG W zestawieniu przegród masz błąd - przy oknach powinieneś zmienić "Rodzaj przegrody" na "Okno zewnętrzne" - poza tym wartość 1.131 dla okna przy zastosowaniu szyby 1.1 jest zaniżona. Podobnie wygląda sprawa dachu - masz tam 35cm wełny ?? - bo dla tylu współczynnik jest 0.13 Poza tym również dołączę się do pytań: - jak ustalić temperaturę gruntu na 8st - gdy zdefiniuję przegrodę jako "Podłoga na gruncie strefa I" i Te=TG i tak program wpisuje TE i nie można tego zmienić (próbowałem różnych wersji OZC - z tym samym skutkiem) - czy przy dużych pomieszczeniach jak np. salon również stosować 1 wymianę powietrza na godzinę, u mnie to 95 m3 ! - nie za dużo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 10.12.2007 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Z tą temp. jak wejdziesz w szczegóły przegrody (podłoga), w prawym górnym rogu, zaraz obok opisu przegrody jest ikonka takiego wykresu., Jak tam wejdziesz, to można tam ustawić temp. zew. powietrza (przy podłodze trudno mówić o powietrzu). Tylko wcześniej trzeba zdefiniować zmienną (a raczej stałą) np. TG, ale ona chyba jest domyślnie zdef. na 8stC.Przynajmniej ja tam ustawiłem temp. zewnetrzną przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uwe_czw 10.12.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Wiem o tym i tam właśnie zmieniałem jednak po wyjściu z tego okna i powrocie do "Dane - pomieszczenia" nadal jest temperatura TE nie TG (na czerwono więc nie można jej wyedytować) . Sprawdź u siebie ... Niezły czas reakcji Arek-L - 19s na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 10.12.2007 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 czas reakcji - przypadek Fakt, kiedyś też miałem ten problem, ale za chiny nie pamiętam jak t osię udało zrobić. Teraz działa. Jak sobie przypomnę, znajdę to dam znać. Generalnie, jak w tych wykresach przestawisz rodzaj przegordy na I strefę, to można to zmieniać (tylko stałymi). Przy II strefie, fakt na czerwono, domyślnie 8stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 10.12.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 witam ponownie, teraz wyniki z OZC wygladaja nastepujaco: http://www.maudi.republika.pl/ogolne.JPG przegrody ustawione tak: http://www.maudi.republika.pl/przegrpdy.JPG W zestawieniu przegród masz błąd - przy oknach powinieneś zmienić "Rodzaj przegrody" na "Okno zewnętrzne" - poza tym wartość 1.131 dla okna przy zastosowaniu szyby 1.1 jest zaniżona. Podobnie wygląda sprawa dachu - masz tam 35cm wełny ?? - bo dla tylu współczynnik jest 0.13 Poza tym również dołączę się do pytań: - jak ustalić temperaturę gruntu na 8st - gdy zdefiniuję przegrodę jako "Podłoga na gruncie strefa I" i Te=TG i tak program wpisuje TE i nie można tego zmienić (próbowałem różnych wersji OZC - z tym samym skutkiem) - czy przy dużych pomieszczeniach jak np. salon również stosować 1 wymianę powietrza na godzinę, u mnie to 95 m3 ! - nie za dużo ?? w zestawieniu przegrod nie mam do wyboru OKNO ZEWNETRZNE... ;( dlatego wybralem sciana zewnetrzna ;/ co do dachu mam tam 27 cm unimaty o wspolczynniku 0,039 + deski i plyty KG i te 0,13 wyliczyl OZC :/ a ile powinno byc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 10.12.2007 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Wg ozc wełna Uni ma 0,036, ja mam 25 cm +płyta k-g i to daje wg ozc sufit oA prwsp. 0,138, u mnie.A przy przegrodach typowych można z listy wybrać "Okno (Świetlik) zewnętrzne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 10.12.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 witam ponownie, od kilku dni walcze z doborem grzejnikow... w kazdym sklepie smieja sie z moich wyliczen... mnie w gorszej wersji bez reku i gwc wychodzi na caly domek 60 rzeber aluminiowych po 120W na kazde z nich (dom 118m2 uzytkowych) generalnie w sklepach dobieraja grzejniki wg roznych parametrow bez zaglabiania sie w sposob ocieplenia i wentylacji, jedni przyjmuja 35W/m3 z bulem naq moja prosbe policzyli dla 25w/m3 , inni licza 100w/m2 a jeszcze inni nawet 150w/m2, a jak mowie ile mnie wat na m2 czy m3 wychodzi wzbudzam smiech pytanko, czy moge do tych "gorszych" wynikow z OZC dodac 15% i przeliczyc na grzejniki, czy jednak dla bezpieczenstwa przyjac 20W/m3 i nie sluchac sklepikarzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 10.12.2007 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Wg mnie, jeżeli dobrze policzyłeś i wykonałeś dom, to zaufaj swoim wyliczeniom. Pamiętaj również, że handlarz che sprzedać i zarobić. Nie mówię, że wszyscy tak robią.Ja na dom 118 zapotrz. 7,2kWh to wg mnie średnia "rynkowa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts