Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obliczenia w OZC

Arek-L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ad1. Nie, nie jest to normalne

ad2. Nie wiem , zmiana powinna być, im budynek szczelniejszy tym zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciązenie cieplne spada, zmniejsza sie wartość przepływu powietrza infiltracyjnego

ad.3 ja przyjmuję zyski wg metody uproszczonej zgodnej z rozporzadzeniem MI, norma 02025 jest przestarzała zastapiła ją norma 13790

ok, pomęczyłem jeszcze program i co do 1, tj

1. Czy to normalne, że jak zmieniam wentylację z naturalnej na nawiewno wywiewną z odzyskiem ciepła to zapotrzebowanie po obliczeniu wychodzi większe ?

Program w przypadku łazienki przy wentylacji mechaniczne z odzyskiem przyjmuje strumienie powietrza na 50m3/h, gdzie przy naturalnej mam 7,4, a w kuchni 70 m3/h (przy naturalnej 11).

O co tu chodzi? Powinienem poprawić wartości przy naturalnej czy przy mechanicznej?

ok, pomęczyłem jeszcze program i co do 1, tj

1. Czy to normalne, że jak zmieniam wentylację z naturalnej na nawiewno wywiewną z odzyskiem ciepła to zapotrzebowanie po obliczeniu wychodzi większe ?

Program w przypadku łazienki przy wentylacji mechaniczne z odzyskiem przyjmuje strumienie powietrza na 50m3/h, gdzie przy naturalnej mam 7,4, a w kuchni 70 m3/h (przy naturalnej 11).

O co tu chodzi? Powinienem poprawić wartości przy naturalnej czy przy mechanicznej?

ad. 1 nie, nie jest to normalne ale może wynikać z błednej wymiany dla łazienek i wc i kuchni niezgodnej z normą

ad.2 trzeba poprawić przepływy przy naturalnej, norma nie uzaleznia wymiany od systemu wentylacji , wartość wymiany jest niezalezna od rodzaju wentylacji

Czy ktos z forumowiczów jest w stanie mniejwiecej przeliczyc mi wspolczynniki z audytu energetycznego ? Mam juz swiadectwo na ktorym widnieje wynik 119kwh/m2 szczerze to liczylem na lepszy wynik inwestujac w ocieplenia.

Taki wynik to cos dobrego czy liczacy z allegro podszedl zlewajaco do sprawy ? Moglby mi ktos pomoc to zweryfikowac ?

Czy to jest swiadectwo z alledrogo za 60 zł ?, jezeli tak to nic nie trzeba weryfikować.

Tak to swiadectwo z allegro czy to stwierdza ze jest ono nie tak zrobione ? Niestety nie mam doswiadczenia w OZC i dlatego prosze czy komus na podstawie moich danych chce sie to zweryfikowac ?

Tak na 90% jest nieprawidłowe z powodu uzyskania go allegro. Ale jesli cena jest wyznacznikiem to o jakości mozna zapomnieć. Tę weryfikację chcesz dla siebie czy dla urzędu.

Jezeli dla urzędu to nie ma problemu, nadzór tego nie zakwestionuje, a jak dla siebie to tylko dokładne obliczenia ozc, weryfikacja takiego swiadectwa nic nie da poza stwierdzeniem jego nierzetelnosci.

Edytowane przez asolt

Jeśli to było pytanie do mnie, to grzeję gazem, ale kominek też mam i dość czesto używam.

Daniel... jeśli masz w domku ocieplenie standardowe na dzisiaj czyli 20cm styro ściany i 30cm wełny strop/skosty to bliższy prawdzie będzie wynik 50 kWh/m2

u mnie Ek wyszło ok 48 kWh/m2 dla 20cm styro grafit i 30cm wełny skosy, przy czym mam niekorzystne ustawienie chatki, od północnego wschodu salon więc i zyski bytowe (słoneczne) mniejsze

ad. 1 nie, nie jest to normalne ale może wynikać z błednej wymiany dla łazienek i wc i kuchni niezgodnej z normą

ad.2 trzeba poprawić przepływy przy naturalnej, norma nie uzaleznia wymiany od systemu wentylacji , wartość wymiany jest niezalezna od rodzaju wentylacji

Dzięki za wyjaśnienie. Ciekawe jest to, że program przy went mech. podstawia te przepływy, a przy naturalnej nie, pomimo tego, że wybrano odpowiedni typ pomieszcznia.

Jeszcze z ciekawostek (bo chyba tylko tak to można nazwać :) )

Dla mojego parteru 69,3m2 wyszło mi EA=75, Qh=5200 ściana szkielet (15cm wełna 0,033 + 10cm styro 0,045 + 2x osb+gips-kart), podłoga płyta (10 cm styro pod płytą, i 10 cm styro między płytą a wylewką), strop (10 cm wełna 0,0033) + wprowadziłem też poddasze nieogrzewane z dachem ocieplonym (20cm wełna 0,033)

program wyliczył że na poddaszy będzie około -1,5 C

I teraz zaczynają się dziwne rzeczy dziać jak włączam na tym poddaszu ogrzewanie.

jak dam jako pokój 20C to:

EA=57, Qh=7439 - niby logiczne, bo zwiększyła się powierzchnia ogrzewana więc zwiększyło się Qh, a dodatkowo wykorzystuje ciepło uciekające przez strop więc spadło EA.

Ale idąc dalej ustawiam temperaturę poddasza na 15 C

EA=45,8, Qh=6003

Następnie dla 10 C

EA=35,2 Qh=4619 zaczyna się robić ciekawie bo roczne zapotrzebowanie wyszło mniejsze niż jak bym poddasza nie ogrzewał.

Dla 5C na poddaszu

EA=22,4 Qh=2932

idąc dalej tym tropem projektowane obciążenie cieplne poddasza wychodzi ujemne :)

Wydaje mi się, że problem bierze się z tego że nie cały sezon grzewczy jest poniżej 0 C na dworze, i aby takie efekty uzyskać trzeba było by ciepło ze strychu trzeba by było wypompowywać na zewnątrz lub na parter, aby np. w maju utrzymać na poddaszu 10C. Niemniej jednak rodzi to możliwość popełnienia sporego błędu w obliczeniach moim zdaniem.

Jeśli macie u siebie w OZC jakieś duże pomieszczenie, w którym zaprojektowaliście niższą temperaturę niż w pozostałej części domu (np. garaż lekko podgrzewany, albo piwnica dogrzewana) to przez to pomieszczenie wyniki mogą wychodzić mocno zawyżone na korzyść.

Daniel... jeśli masz w domku ocieplenie standardowe na dzisiaj czyli 20cm styro ściany i 30cm wełny strop/skosty to bliższy prawdzie będzie wynik 50 kWh/m2

u mnie Ek wyszło ok 48 kWh/m2 dla 20cm styro grafit i 30cm wełny skosy, przy czym mam niekorzystne ustawienie chatki, od północnego wschodu salon więc i zyski bytowe (słoneczne) mniejsze

Tak mam własnie ocieplony, tylko ustawienie dobre bo najwieksze przeszklenia na południe.

Za to kształt taki sobie bo dwa wykusze i balkon chociaż starałem sie uniknąć mostki termiczne jak tp tylko możliwe.

może nie tyle pomieszczenie co dodatkowe ocieplenie dachu, ale tylko w przypadku gdy dach jest dodatkowo docieplony.

jeśli nad pomieszczeniami pateru ustalam przegrodę w postaci nieogrzewanego poddasza (jest taki gotowiec) który przyjmuje -20 po drugiej stronie przegrody (jako przegroda wełna), to otrzymuję wartości EA Qh podobne do tych, gdy wklepię ręcznie całe poddasze jako pomieszczenie (nad stropem z wełny) ale bez ocieplenia dachu.

natomiast gdy dodam do dachu dodatkowo ocieplenie to wynik się poprawia bo jest dodatkowa przegroda.Więc ciepło uciekające przez strop najpierw trafia na poddasze a dopiero potem przenika przez ocieplenie dachu na zewnątrz.

Efekt w sumie podobny jakby tę wełnę dał nie na dachu a wprost na stropie.

Tak na 90% jest nieprawidłowe z powodu uzyskania go allegro. Ale jesli cena jest wyznacznikiem to o jakości mozna zapomnieć. Tę weryfikację chcesz dla siebie czy dla urzędu.

Jezeli dla urzędu to nie ma problemu, nadzór tego nie zakwestionuje, a jak dla siebie to tylko dokładne obliczenia ozc, weryfikacja takiego swiadectwa nic nie da poza stwierdzeniem jego nierzetelnosci.

Potrzebuje to dla wlasnej informacji bo tak jak piszesz urzedu to nie interesuje dopoki spelniam normy. Moze to sie zmienic jak wymysl np jakies oplaty od nie ekologicznych domow. Jak ktos ma troche czasu to prosilbym o przeliczenie.

Ja też teraz analizuję jak postąpić, w projekcie jest ocieplenie stropu 25 cm wełny,czy dołożyć wełny na stropie,czy wykonać dodatkowo ocieplenie między krokwiami 15 cm wełny(dla rekuperatora lepsza ta druga wersja) a dla bilansu ogólnego?

a dla bilansu gorsza jednak. No i dla kieszeni jednak też.

jak tak u siebie sprawdzam to jednak przełożenie wełny z dachy na strop daje lepszy efekt. no a że dach jest skośmy to ma dodatkowo większą powierzchnie do ocieplenia.

pytanie w jaki sposób masz zamiar wykorzystywać poddasze. Ja zamierzam tam na razie trzymać graty które nie wejdą do domu i nie bardzo mi się widzi trzymanie ich w temperaturze prawie takiej jak na zewnątrz (od -20 do +30).

Dodatkowo chcę później adaptować górę na pomieszczenia użytkowe.

Tak więc planuję zamiast dawać w stropie 23cm wełny (0,033), to tylko 10cm, a na dach wrzucić 20cm (0,033) i załatać paroizolacją. Opcja niestety droższa, no i bilans wychodzi gorzej/drożej ogrzewanie, ale po pierwsze przy -20 na poddaszu nawet bez ogrzewania będzie góra -1,1 (a nie -18 ) i w lato też da radę tam wejść, a jak będę później adaptował poddasze do dołożę na dachu z 5cm wełny i na to karton gipsy na stelaże i będzie gotowe.

kurcze tylko ciągle mi coś z tą wentylacją w tym moim OZC nie pasi.

mam 46% strat na wentylację, to prawie połowa całości...

Edytowane przez MasterCheat

ok, trochę się tam pomyliłem poprzednio i miałem na tą wentylację nie 46 tylko 42,8%

po zmianie sprawności reku z domyślnych 70% na 95%, strata na wentylację zmalała na 34,6% to ju lepiej. Ale czy realne jest uzyskanie takiej sprawności rekuperatora?

dom z prawie 7 litrowego zrobił się 5,5 litrowy. przy ogrzewaniu prądem ponad 600 zł mnie za rachunek wychodzi rocznie.