Jacekss 28.01.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 no to wg mnie Ek wyszło coś za bardzo wysokie, powinno być raczej ok 2 razy mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 28.01.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 ad1. Nie, nie jest to normalne ad2. Nie wiem , zmiana powinna być, im budynek szczelniejszy tym zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciązenie cieplne spada, zmniejsza sie wartość przepływu powietrza infiltracyjnego ad.3 ja przyjmuję zyski wg metody uproszczonej zgodnej z rozporzadzeniem MI, norma 02025 jest przestarzała zastapiła ją norma 13790 ok, pomęczyłem jeszcze program i co do 1, tj 1. Czy to normalne, że jak zmieniam wentylację z naturalnej na nawiewno wywiewną z odzyskiem ciepła to zapotrzebowanie po obliczeniu wychodzi większe ? Program w przypadku łazienki przy wentylacji mechaniczne z odzyskiem przyjmuje strumienie powietrza na 50m3/h, gdzie przy naturalnej mam 7,4, a w kuchni 70 m3/h (przy naturalnej 11). O co tu chodzi? Powinienem poprawić wartości przy naturalnej czy przy mechanicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 ok, pomęczyłem jeszcze program i co do 1, tj 1. Czy to normalne, że jak zmieniam wentylację z naturalnej na nawiewno wywiewną z odzyskiem ciepła to zapotrzebowanie po obliczeniu wychodzi większe ? Program w przypadku łazienki przy wentylacji mechaniczne z odzyskiem przyjmuje strumienie powietrza na 50m3/h, gdzie przy naturalnej mam 7,4, a w kuchni 70 m3/h (przy naturalnej 11). O co tu chodzi? Powinienem poprawić wartości przy naturalnej czy przy mechanicznej? ad. 1 nie, nie jest to normalne ale może wynikać z błednej wymiany dla łazienek i wc i kuchni niezgodnej z normą ad.2 trzeba poprawić przepływy przy naturalnej, norma nie uzaleznia wymiany od systemu wentylacji , wartość wymiany jest niezalezna od rodzaju wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Czy ktos z forumowiczów jest w stanie mniejwiecej przeliczyc mi wspolczynniki z audytu energetycznego ? Mam juz swiadectwo na ktorym widnieje wynik 119kwh/m2 szczerze to liczylem na lepszy wynik inwestujac w ocieplenia. Taki wynik to cos dobrego czy liczacy z allegro podszedl zlewajaco do sprawy ? Moglby mi ktos pomoc to zweryfikowac ? Czy to jest swiadectwo z alledrogo za 60 zł ?, jezeli tak to nic nie trzeba weryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 29.01.2013 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Tak to swiadectwo z allegro czy to stwierdza ze jest ono nie tak zrobione ? Niestety nie mam doswiadczenia w OZC i dlatego prosze czy komus na podstawie moich danych chce sie to zweryfikowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 29.01.2013 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 a czym grzejesz? jakie źródło ciepła? Jeśli to było pytanie do mnie, to grzeję gazem, ale kominek też mam i dość czesto używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.01.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Tak to swiadectwo z allegro czy to stwierdza ze jest ono nie tak zrobione ? Niestety nie mam doswiadczenia w OZC i dlatego prosze czy komus na podstawie moich danych chce sie to zweryfikowac ? Tak na 90% jest nieprawidłowe z powodu uzyskania go allegro. Ale jesli cena jest wyznacznikiem to o jakości mozna zapomnieć. Tę weryfikację chcesz dla siebie czy dla urzędu. Jezeli dla urzędu to nie ma problemu, nadzór tego nie zakwestionuje, a jak dla siebie to tylko dokładne obliczenia ozc, weryfikacja takiego swiadectwa nic nie da poza stwierdzeniem jego nierzetelnosci. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 29.01.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Jeśli to było pytanie do mnie, to grzeję gazem, ale kominek też mam i dość czesto używam. Daniel... jeśli masz w domku ocieplenie standardowe na dzisiaj czyli 20cm styro ściany i 30cm wełny strop/skosty to bliższy prawdzie będzie wynik 50 kWh/m2 u mnie Ek wyszło ok 48 kWh/m2 dla 20cm styro grafit i 30cm wełny skosy, przy czym mam niekorzystne ustawienie chatki, od północnego wschodu salon więc i zyski bytowe (słoneczne) mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 29.01.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 ad. 1 nie, nie jest to normalne ale może wynikać z błednej wymiany dla łazienek i wc i kuchni niezgodnej z normą ad.2 trzeba poprawić przepływy przy naturalnej, norma nie uzaleznia wymiany od systemu wentylacji , wartość wymiany jest niezalezna od rodzaju wentylacji Dzięki za wyjaśnienie. Ciekawe jest to, że program przy went mech. podstawia te przepływy, a przy naturalnej nie, pomimo tego, że wybrano odpowiedni typ pomieszcznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.01.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Mozna zgłosić taką uwagę do Sankomu, może uwzględnią przy kolejnych aktualizacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 29.01.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Jeszcze z ciekawostek (bo chyba tylko tak to można nazwać ) Dla mojego parteru 69,3m2 wyszło mi EA=75, Qh=5200 ściana szkielet (15cm wełna 0,033 + 10cm styro 0,045 + 2x osb+gips-kart), podłoga płyta (10 cm styro pod płytą, i 10 cm styro między płytą a wylewką), strop (10 cm wełna 0,0033) + wprowadziłem też poddasze nieogrzewane z dachem ocieplonym (20cm wełna 0,033) program wyliczył że na poddaszy będzie około -1,5 C I teraz zaczynają się dziwne rzeczy dziać jak włączam na tym poddaszu ogrzewanie. jak dam jako pokój 20C to: EA=57, Qh=7439 - niby logiczne, bo zwiększyła się powierzchnia ogrzewana więc zwiększyło się Qh, a dodatkowo wykorzystuje ciepło uciekające przez strop więc spadło EA. Ale idąc dalej ustawiam temperaturę poddasza na 15 C EA=45,8, Qh=6003 Następnie dla 10 C EA=35,2 Qh=4619 zaczyna się robić ciekawie bo roczne zapotrzebowanie wyszło mniejsze niż jak bym poddasza nie ogrzewał. Dla 5C na poddaszu EA=22,4 Qh=2932 idąc dalej tym tropem projektowane obciążenie cieplne poddasza wychodzi ujemne Wydaje mi się, że problem bierze się z tego że nie cały sezon grzewczy jest poniżej 0 C na dworze, i aby takie efekty uzyskać trzeba było by ciepło ze strychu trzeba by było wypompowywać na zewnątrz lub na parter, aby np. w maju utrzymać na poddaszu 10C. Niemniej jednak rodzi to możliwość popełnienia sporego błędu w obliczeniach moim zdaniem. Jeśli macie u siebie w OZC jakieś duże pomieszczenie, w którym zaprojektowaliście niższą temperaturę niż w pozostałej części domu (np. garaż lekko podgrzewany, albo piwnica dogrzewana) to przez to pomieszczenie wyniki mogą wychodzić mocno zawyżone na korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 29.01.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Daniel... jeśli masz w domku ocieplenie standardowe na dzisiaj czyli 20cm styro ściany i 30cm wełny strop/skosty to bliższy prawdzie będzie wynik 50 kWh/m2 u mnie Ek wyszło ok 48 kWh/m2 dla 20cm styro grafit i 30cm wełny skosy, przy czym mam niekorzystne ustawienie chatki, od północnego wschodu salon więc i zyski bytowe (słoneczne) mniejsze Tak mam własnie ocieplony, tylko ustawienie dobre bo najwieksze przeszklenia na południe. Za to kształt taki sobie bo dwa wykusze i balkon chociaż starałem sie uniknąć mostki termiczne jak tp tylko możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 29.01.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Czy rozważałeś taką możliwość że program traktuje pomieszczenie nieogrzewane jako dodatkowy izolator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 29.01.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 może nie tyle pomieszczenie co dodatkowe ocieplenie dachu, ale tylko w przypadku gdy dach jest dodatkowo docieplony. jeśli nad pomieszczeniami pateru ustalam przegrodę w postaci nieogrzewanego poddasza (jest taki gotowiec) który przyjmuje -20 po drugiej stronie przegrody (jako przegroda wełna), to otrzymuję wartości EA Qh podobne do tych, gdy wklepię ręcznie całe poddasze jako pomieszczenie (nad stropem z wełny) ale bez ocieplenia dachu. natomiast gdy dodam do dachu dodatkowo ocieplenie to wynik się poprawia bo jest dodatkowa przegroda.Więc ciepło uciekające przez strop najpierw trafia na poddasze a dopiero potem przenika przez ocieplenie dachu na zewnątrz.Efekt w sumie podobny jakby tę wełnę dał nie na dachu a wprost na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 29.01.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Ja też teraz analizuję jak postąpić, w projekcie jest ocieplenie stropu 25 cm wełny,czy dołożyć wełny na stropie,czy wykonać dodatkowo ocieplenie między krokwiami 15 cm wełny(dla rekuperatora lepsza ta druga wersja) a dla bilansu ogólnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 30.01.2013 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Tak na 90% jest nieprawidłowe z powodu uzyskania go allegro. Ale jesli cena jest wyznacznikiem to o jakości mozna zapomnieć. Tę weryfikację chcesz dla siebie czy dla urzędu. Jezeli dla urzędu to nie ma problemu, nadzór tego nie zakwestionuje, a jak dla siebie to tylko dokładne obliczenia ozc, weryfikacja takiego swiadectwa nic nie da poza stwierdzeniem jego nierzetelnosci. Potrzebuje to dla wlasnej informacji bo tak jak piszesz urzedu to nie interesuje dopoki spelniam normy. Moze to sie zmienic jak wymysl np jakies oplaty od nie ekologicznych domow. Jak ktos ma troche czasu to prosilbym o przeliczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 30.01.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Ja też teraz analizuję jak postąpić, w projekcie jest ocieplenie stropu 25 cm wełny,czy dołożyć wełny na stropie,czy wykonać dodatkowo ocieplenie między krokwiami 15 cm wełny(dla rekuperatora lepsza ta druga wersja) a dla bilansu ogólnego? a dla bilansu gorsza jednak. No i dla kieszeni jednak też. jak tak u siebie sprawdzam to jednak przełożenie wełny z dachy na strop daje lepszy efekt. no a że dach jest skośmy to ma dodatkowo większą powierzchnie do ocieplenia. pytanie w jaki sposób masz zamiar wykorzystywać poddasze. Ja zamierzam tam na razie trzymać graty które nie wejdą do domu i nie bardzo mi się widzi trzymanie ich w temperaturze prawie takiej jak na zewnątrz (od -20 do +30). Dodatkowo chcę później adaptować górę na pomieszczenia użytkowe. Tak więc planuję zamiast dawać w stropie 23cm wełny (0,033), to tylko 10cm, a na dach wrzucić 20cm (0,033) i załatać paroizolacją. Opcja niestety droższa, no i bilans wychodzi gorzej/drożej ogrzewanie, ale po pierwsze przy -20 na poddaszu nawet bez ogrzewania będzie góra -1,1 (a nie -18 ) i w lato też da radę tam wejść, a jak będę później adaptował poddasze do dołożę na dachu z 5cm wełny i na to karton gipsy na stelaże i będzie gotowe. kurcze tylko ciągle mi coś z tą wentylacją w tym moim OZC nie pasi. mam 46% strat na wentylację, to prawie połowa całości... Edytowane 30 Stycznia 2013 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.01.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 kurcze tylko ciągle mi coś z tą wentylacją w tym moim OZC nie pasi. mam 46% strat na wentylację, to prawie połowa całości... Przy rekuperacji stanowczo za duża, powinna byc od 27, 28% do 31, 32 % w zalezności od kubatury kuchni łazienek, wc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 30.01.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 ok, trochę się tam pomyliłem poprzednio i miałem na tą wentylację nie 46 tylko 42,8% po zmianie sprawności reku z domyślnych 70% na 95%, strata na wentylację zmalała na 34,6% to ju lepiej. Ale czy realne jest uzyskanie takiej sprawności rekuperatora? dom z prawie 7 litrowego zrobił się 5,5 litrowy. przy ogrzewaniu prądem ponad 600 zł mnie za rachunek wychodzi rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.01.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Bez sprawdzenia struktury strat nic nie mozna powiedzeic czy te 35% na wentylacje jest prawidłowe czy nie jest. Jezeli są stosunkowo małe straty na inne przegrody bo dom jest bardzo dobrze zaizolowany to moze być to prawidłowo. 95% sprawnosci reku zbyt optymistyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts