Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obliczenia w OZC

Arek-L

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do ekspertów od OZC.

Trochę się bawię Purmo OZC 5.0, w miarę jak mam wolny czas, aby wstępnie oszacować koszty ogrzewania dla koncepcji budynku.

Ostatnio wstawiłem super prosty domek parterowy, tzw. stodołę, i się trochę nad nią znęcam.

Czy dochodzę do słusznego wniosku, że w przypadku konstrukcji parterowej, bez poddasza użytkowego, ciężko zejść do poziomu domu paywnego?

Ciężko właściwie zbliżyć się do domu dwu litrowego, nawet jeśli w ściany, fundamenty i strop wpakuję 40cm styropianu, a i okna wszystkie nie gorsze niż U=0,7. Dodam, że dom ustawiony na południe, z dużą ilością przeszkleń od tej strony.

Wentylacja z odzyskiem z ustawioną wymianą ok 100m3/h.

I teraz pytanie główne, czy program zawyża starty, czy po prostu taka jest smutna prawda?

Stosunek A/V na pewno ma znaczenie, wiec dom z poddaszem użytkowym ma generalnie większe aspiracje na dom pasywny, ale nie chce mi się wierzyć że parterówki pasywnej przy obecnych materiałach zrobić się nie da.

U ciebie te 22 stopnie zawyżają wynik. Typowo liczy się dla 20 stopni, ale wiadomo zawsze lepiej policzyć dla temp. takiej jaka ma docelowo być w domu.

• 4 weeks później...

Witam,

Mam trudny temat do rozgryzienia, nie wiem, czemu dom projektowany jako energooszczędny nagle w OZC robi się ledwo zgodny z WNT. Mógłby mnie ktoś pokierować co źle zrobiłem?

Ogólne dane to 20 cm styro w podłodze, 25 cm styro na elewacje, ok. 35 cm wełny w stropodach, okna od 0,6 do 0,87, drzwi wejściowe 1,8, brama garażowa 2,1, okna dachowe 0,6 więc trudno jest mi przełknąć ponad 100 kWh/m2 / rok

Witam,

Mam trudny temat do rozgryzienia, nie wiem, czemu dom projektowany jako energooszczędny nagle w OZC robi się ledwo zgodny z WNT. Mógłby mnie ktoś pokierować co źle zrobiłem?

Ogólne dane to 20 cm styro w podłodze, 25 cm styro na elewacje, ok. 35 cm wełny w stropodach, okna od 0,6 do 0,87, drzwi wejściowe 1,8, brama garażowa 2,1, okna dachowe 0,6 więc trudno jest mi przełknąć ponad 100 kWh/m2 / rok

Budynek do skomplikowany do liczenia, 3 balkony, duzo okien połaciowych (czy Uw=0,6 ?, jeszcze nie liczyłem tak dobrych okien połaciowych, kosztują majątek), duzo przeszklen (okna z Uw=0,6 potwierdzone?) W ozc masz inne wartosci?

Sprawdziłem twoje obliczenia, jest trochę błedów, wiekszych i mniejszych. Niemniej nie wiem jak Tobie wyszedł tak słaby wynik, mi wyszło całkiem dobrze. 50 % sprawnosci gwc to skad wzięte, n50=2 równiez.

Zakładajac pewne wartosci trzeba byc ich pewnym, inaczej robi sie z tego kreatywna księgowośc i otrzymujemy wyniki takie nam pasują a nie takie jakie są w rzeczywistosci.

Z tego co widzę to n50 mam 4 w OZC, proszę patrzeć na plik z hyperlinka w tekście postu, a nie podpisu pod postem, tamten jest ze stycznia :)

Gdzie jest ten współczynnik od GWC ?

Wentylacja nawiewno - wywiewna z rekuperacją i zasilaniem z GGWC z bypassem.

Edytowane przez MRQ69

Z tego co widzę to n50 mam 4 w OZC, proszę patrzeć na plik z hyperlinka w tekście postu, a nie podpisu pod postem, tamten jest ze stycznia :)

Gdzie jest ten współczynnik od GWC ?

Wentylacja nawiewno - wywiewna z rekuperacją i zasilaniem z GGWC z bypassem.

Nie widzę linka w tekscie

• 3 weeks później...

Witam szanownych OZC-owców.

Potrzebuję pomocy/weryfikacji moich obliczeń.

Skupiam się tylko na podłodze na gruncie. Chcę obliczyć straty w trzech wariantach ocieplenia płyty fundamentowej.

I - 30 cm XPS * 25cm beton * 20 cm styro * 8 cm jastrych

II - 20 cm XPS * 25cm beton * 20 cm styro * 8 jastrych

III - 10 cm XPS * 25 cm beton * 20 cm styro * 8 jastrych

Pow całkowita podłogi/pyty 51,14 m2

Dzielę ją na dwie powierzchnie. Pow1=42,35m2 (jest to powierzchnia w której jest 20 cm styro pod jastrychem). Pow2=8,79 (powierzchnia styku płyty ze ścianą zewnętrzną). Zaznaczam brak wentylacji. II strefa klimatyczna.

Z OZC wychodz mi Całkowita projektowa strata ciepła

wariant I = 72 W; 10 kWh/rok

wariant II = 88 W; 15kWh/rok

wariant III = 113 W; 25kWh/rok

koszty styro dla wariantu I (11 tys.) a dla III (4 tys.). Dopłata do ogrzewania pomiędzy wariantem I a III, to koło 2m3 gazu/rok (czyli 4-5 zł).

Czy moje wyliczenia są prawidłowe?

• 3 weeks później...

Witam,

Odwzorowałem myślę dość dokładnie mój projekt, wprowadziłem przegrody, pomieszczenia i grupy,

jednak mimo osiągnięcia na ogrzewanie na poziomie 43,3 kWh/(m2/rok) mam problem z 42% stratą ciepła na wentylację.

Bardzo bym prosił forumowych ekspertów o zerknięcie na OZC i ewentualnie komentarz na temat błędów

https://docs.google.com/a/gazeta.pl/file/d/0B-JNQlWrYMjgZ1NEU0RkVFZrTGs/edit

plik pochodzi z Purmo OZC 5.0