gentoonx 04.06.2013 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Poszukaj programu CASAnova i sam sobie policz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 20.10.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Pytanie do ekspertów od OZC. Trochę się bawię Purmo OZC 5.0, w miarę jak mam wolny czas, aby wstępnie oszacować koszty ogrzewania dla koncepcji budynku.Ostatnio wstawiłem super prosty domek parterowy, tzw. stodołę, i się trochę nad nią znęcam.Czy dochodzę do słusznego wniosku, że w przypadku konstrukcji parterowej, bez poddasza użytkowego, ciężko zejść do poziomu domu paywnego?Ciężko właściwie zbliżyć się do domu dwu litrowego, nawet jeśli w ściany, fundamenty i strop wpakuję 40cm styropianu, a i okna wszystkie nie gorsze niż U=0,7. Dodam, że dom ustawiony na południe, z dużą ilością przeszkleń od tej strony.Wentylacja z odzyskiem z ustawioną wymianą ok 100m3/h. I teraz pytanie główne, czy program zawyża starty, czy po prostu taka jest smutna prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.10.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 nie wiem jak to jest, ja mam OZC Asolta, 25 cm izolacji w podłodze, 30 cm w ścianach, 50 cm w stropie. Kształt domu taki jak kilku laureatów Muratorowego konkursu, okna prawie od południa, a zapotrzebowanie trzy razy większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 20.10.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Ja napiszę jeszcze tylko, że jeśli dodam do opisanej wyżej parterówki, użytkowe poddasze, to bez problemu schodzę poniżej 2 litrów.Czyli co? Do parterowy na pasywniaka jest be? Chyba, że program liczy za duże straty do gruntu, bo niestety nie ma tam opcji płyta fundamentowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.10.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 a porównywałeś stosunek A/V obu brył?? dodatkowo zwykle dach/strop jest lepiej izolowany a przy poddaszu rośnie udział tych przegród. chociaż widzę że masz wszędzie 40 cm, więc powinno być bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 20.10.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Stosunek A/V na pewno ma znaczenie, wiec dom z poddaszem użytkowym ma generalnie większe aspiracje na dom pasywny, ale nie chce mi się wierzyć że parterówki pasywnej przy obecnych materiałach zrobić się nie da. U ciebie te 22 stopnie zawyżają wynik. Typowo liczy się dla 20 stopni, ale wiadomo zawsze lepiej policzyć dla temp. takiej jaka ma docelowo być w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRQ69 14.11.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam, Mam trudny temat do rozgryzienia, nie wiem, czemu dom projektowany jako energooszczędny nagle w OZC robi się ledwo zgodny z WNT. Mógłby mnie ktoś pokierować co źle zrobiłem? Ogólne dane to 20 cm styro w podłodze, 25 cm styro na elewacje, ok. 35 cm wełny w stropodach, okna od 0,6 do 0,87, drzwi wejściowe 1,8, brama garażowa 2,1, okna dachowe 0,6 więc trudno jest mi przełknąć ponad 100 kWh/m2 / rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 14.11.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Patrząc na projekt, to taki prosty/energooszczędny to on nie jest. Wentylacja grawitacyjna czy mechaniczna z reku?Jaki duży masz strumień powietrza wentylacyjnego w m3/h w wynikach OZC? Obejrzyj sobie zestawienie start energii cieplnej (taki torcik), i zobacz gdzie najwięcej jej tracisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.11.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam, Mam trudny temat do rozgryzienia, nie wiem, czemu dom projektowany jako energooszczędny nagle w OZC robi się ledwo zgodny z WNT. Mógłby mnie ktoś pokierować co źle zrobiłem? Ogólne dane to 20 cm styro w podłodze, 25 cm styro na elewacje, ok. 35 cm wełny w stropodach, okna od 0,6 do 0,87, drzwi wejściowe 1,8, brama garażowa 2,1, okna dachowe 0,6 więc trudno jest mi przełknąć ponad 100 kWh/m2 / rok Budynek do skomplikowany do liczenia, 3 balkony, duzo okien połaciowych (czy Uw=0,6 ?, jeszcze nie liczyłem tak dobrych okien połaciowych, kosztują majątek), duzo przeszklen (okna z Uw=0,6 potwierdzone?) W ozc masz inne wartosci? Sprawdziłem twoje obliczenia, jest trochę błedów, wiekszych i mniejszych. Niemniej nie wiem jak Tobie wyszedł tak słaby wynik, mi wyszło całkiem dobrze. 50 % sprawnosci gwc to skad wzięte, n50=2 równiez. Zakładajac pewne wartosci trzeba byc ich pewnym, inaczej robi sie z tego kreatywna księgowośc i otrzymujemy wyniki takie nam pasują a nie takie jakie są w rzeczywistosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRQ69 14.11.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) Z tego co widzę to n50 mam 4 w OZC, proszę patrzeć na plik z hyperlinka w tekście postu, a nie podpisu pod postem, tamten jest ze stycznia Gdzie jest ten współczynnik od GWC ? Wentylacja nawiewno - wywiewna z rekuperacją i zasilaniem z GGWC z bypassem. Edytowane 14 Listopada 2013 przez MRQ69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.11.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Z tego co widzę to n50 mam 4 w OZC, proszę patrzeć na plik z hyperlinka w tekście postu, a nie podpisu pod postem, tamten jest ze stycznia Gdzie jest ten współczynnik od GWC ? Wentylacja nawiewno - wywiewna z rekuperacją i zasilaniem z GGWC z bypassem. Nie widzę linka w tekscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRQ69 14.11.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 JEst w sowie DOM w pierwszym poscie :http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Ffile%2Fd%2F0B9usco8QoihOREM2eUxRMnhhVUk%2Fedit%3Fusp%3Dsharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.11.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 JEst w sowie DOM w pierwszym poscie : http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Ffile%2Fd%2F0B9usco8QoihOREM2eUxRMnhhVUk%2Fedit%3Fusp%3Dsharing Przeliczyłem powtórnie i dalej nie wiem skąd te 100 kWh/m2, błedy te same co wersji pierwotnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRQ69 14.11.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) To w takim razie ile ci wychodzi ? Mi EP=100,9 EK 73,3 Edytowane 14 Listopada 2013 przez MRQ69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.11.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Podaj lokalizację, jest kilka miejscowosci o nazwie z profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.11.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Nie patrz na Ep, Ek a na Eu bo to jest najbardziej wiarygodne do porównian, chociaz w domu ze skosami to tez nie do konca.Podaj zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciazeniae cieplne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRQ69 14.11.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam ponownie, nie bardzo wiem który to jest. https://www.dropbox.com/s/2cpyavx55giqcnc/PrintoutBuildEnerChar.fr3.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiloGwoździ 02.12.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Witam szanownych OZC-owców.Potrzebuję pomocy/weryfikacji moich obliczeń.Skupiam się tylko na podłodze na gruncie. Chcę obliczyć straty w trzech wariantach ocieplenia płyty fundamentowej. I - 30 cm XPS * 25cm beton * 20 cm styro * 8 cm jastrychII - 20 cm XPS * 25cm beton * 20 cm styro * 8 jastrychIII - 10 cm XPS * 25 cm beton * 20 cm styro * 8 jastrychPow całkowita podłogi/pyty 51,14 m2Dzielę ją na dwie powierzchnie. Pow1=42,35m2 (jest to powierzchnia w której jest 20 cm styro pod jastrychem). Pow2=8,79 (powierzchnia styku płyty ze ścianą zewnętrzną). Zaznaczam brak wentylacji. II strefa klimatyczna.Z OZC wychodz mi Całkowita projektowa strata ciepławariant I = 72 W; 10 kWh/rokwariant II = 88 W; 15kWh/rokwariant III = 113 W; 25kWh/rokkoszty styro dla wariantu I (11 tys.) a dla III (4 tys.). Dopłata do ogrzewania pomiędzy wariantem I a III, to koło 2m3 gazu/rok (czyli 4-5 zł).Czy moje wyliczenia są prawidłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 19.12.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Witam,Odwzorowałem myślę dość dokładnie mój projekt, wprowadziłem przegrody, pomieszczenia i grupy, jednak mimo osiągnięcia na ogrzewanie na poziomie 43,3 kWh/(m2/rok) mam problem z 42% stratą ciepła na wentylację.Bardzo bym prosił forumowych ekspertów o zerknięcie na OZC i ewentualnie komentarz na temat błędów https://docs.google.com/a/gazeta.pl/file/d/0B-JNQlWrYMjgZ1NEU0RkVFZrTGs/edit plik pochodzi z Purmo OZC 5.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.12.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Mysle ze jednak nie dosc dokładnie, prawdopodobnie masz skosy i tu są najwieksze błedy, nie podajesz wymiarów przegród w osiach, tak wysokie straty (procentowe) na wentylacje realne gdyz załozyłes sprawnsc reku na poziomie 70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts