asolt 19.01.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 jeśli brać pod uwagę standard pasywny jako odniesienie różnica jest kolosalna .. na każde 0,6 wymiany przypada 10W/K straty na 500m3 kubatury. Czasem warto nie wklepywać wsiego w programy, tylko mieć arkusz kalk .. przy 0,6 będzie około 20-25 W/K zależy ile było by n50=0 hipotetycznie .. stąd nie ma 10 - 20 -30..etc. Jesli brac uwagę standart pasywny, ale przy 13 lub 7 kW to nie ma mowy o takim standardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.01.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 podsumujmy, projektantowi wyszło sypialnia 50 W/m2 tobie 22 W/m2 łazienka 94 W/m2 tobie 48 W/m2 ergo: jemu wyszły rozstawy sypialnia co 30 cm i tobie wyszły co 30 cm łazienka jemu co 10 cm tobie co 20 cm wnioski: robić sypialnię co 25 a łazienkę 10 i masz 200% zapasu na wszelki wypadek Dla mnie wniosek jest trochę inny, trzeba zweryfikowac ozc i policzyc lub co jest mniej dokładne dobrac rozstawy. I nie musimy to robic z zapasem wystarczy 10 %, gdy bedzie potrzeba wieksze mocy to zawsze mozna podniesc Tz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 20.01.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 ... gdy bedzie potrzeba wieksze mocy to zawsze mozna podniesc Tz. Można tez wstawić piecyk elektryczny Bez urazy, ale podnoszenie Tz to ostateczność i często występuje jako argument na spieprzony projekt i/lub wykonawstwo podłogówki. I wcale nie chodzi tu tylko o użytkowników PC. Z dwojga złego wolałbym już dławić pętle niż podnosić Tz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.01.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Jeśli coś projektowane jest na stan -20 średnio na dobę, to nie jest to dobre rozwiązanie.Chyba na pewno jest wskaźnik mocy dla 1mb rurki przy danej temp zasilania ?czy nie lepiej władować zdublowane/ obwody ? aby trzymać karnie np +22 st całej podłogi ? +25 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.01.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Można tez wstawić piecyk elektryczny Bez urazy, ale podnoszenie Tz to ostateczność i często występuje jako argument na spieprzony projekt i/lub wykonawstwo podłogówki. I wcale nie chodzi tu tylko o użytkowników PC. Z dwojga złego wolałbym już dławić pętle niż podnosić Tz. Mówimy o pojedynczych nie dniach a godzinach w ciagu sezonu grzewczego, kazda moja pętla ma pewien zapas (ok 5-10%) i to calkowicie wystarcza. Nie projektuję w oczekiwaniu na zimę stulecia, gdyby jednak ta się pojawiła to pomoze podniesienie o 2-3 oC Tz. Mozna sie zabezpieczyc na rózne kleski ale czy jest sens. Tu rachunek ekonomiczny nie jest najwazniejszy a pewnosc przeczekania tych ciezkich czasów. Jak to wycenic? i jak to ując w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 20.01.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Mówimy o pojedynczych nie dniach a godzinach w ciagu sezonu grzewczego, kazda moja pętla ma pewien zapas (ok 5-10%) i to calkowicie wystarcza. Nie projektuję w oczekiwaniu na zimę stulecia, gdyby jednak ta się pojawiła to pomoze podniesienie o 2-3 oC Tz. Mozna sie zabezpieczyc na rózne kleski ale czy jest sens. Tu rachunek ekonomiczny nie jest najwazniejszy a pewnosc przeczekania tych ciezkich czasów. Jak to wycenic? i jak to ując w projekcie? OK. To to ja rozumiem. Są jeszcze przypadki niedoszacowania strat w jednym pomieszczeniu, skutkujące podniesieniem Tz dla całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greggy 28.01.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Dla mnie wniosek jest trochę inny, trzeba zweryfikowac ozc i policzyc lub co jest mniej dokładne dobrac rozstawy. I nie musimy to robic z zapasem wystarczy 10 %, gdy bedzie potrzeba wieksze mocy to zawsze mozna podniesc Tz. Wprowadziłem dane do SDG. Uwzględniłem powierzchnie A i śr wysokość z OZC. Poustawiałem parametry ilości ścian i policzyłem krycie całej powierzchni bez stref brzegowych. Wyszło zapotrzebowanie na moc 11kW Przy zasilaniu podłogówki i drabinek łazienkowych 45/35 wszędzie wychodzi rozstaw po 30cm, a łazienkach 10cm. W moim projekcie jest 15cm wszędzie tam gdzie SDG zaproponował 30cm. Z kotła Tz 55/40, ale projekt ma układ mieszany z grzejnikami na pietrze i w garażu, a ja chce zrobić całość w podłogówce. Jak dla mnie różnica duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greggy 29.01.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Ale czy jeżeli instalacja zostanie wykonana wg projektu tzn 300% wieksza moc z m2 to czy to nie bedzie miało negatywnych efektów? Chcialbym zasilać układ takim Tz aby sprawność pracy kotła kondensacyjnego była optymalnaRozumiem 50% zapasu na zimę stulecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greggy 30.01.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Czy więc mam uwierzyć dobranemu przez SDG roztawowi 30, mieć na uwadze, że wyniki OZC tym bardziej utwierdzają przy tych 30cm? Czy jak zrobie obliczenia i dobór dla 30 i 15(w strefach brzegowych to będzie to poprawne? Tak na marginesie. Zastanawiam się tylko dlaczego "szanujący się" wykonawca, który wycenił wykonastwo instalacji, policzył też na rozstawie 15cm i liczy sobie 100zl/m2 z zastrzeżeniem, że styropian to uloży inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.01.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Dziś policzyłem te temp z "zimy stulecia" dl stacji Sulejów.Średnio w roku jest ~1520 godzin z temp poniżej 0 st czyli około 63 dni i tak godzin z temp w zakresie 0 do -2 jest około 840, -2 do -5 - około 300, -5 do -10 około 280, -10 do -12 około 64, -12 do -14 około 13, -14 do -16 około 10 i poniżej -16 około 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 30.01.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Czy więc mam uwierzyć dobranemu przez SDG roztawowi 30, mieć na uwadze, że wyniki OZC tym bardziej utwierdzają przy tych 30cm? Czy jak zrobie obliczenia i dobór dla 30 i 15(w strefach brzegowych to będzie to poprawne? Tak na marginesie. Zastanawiam się tylko dlaczego "szanujący się" wykonawca, który wycenił wykonastwo instalacji, policzył też na rozstawie 15cm i liczy sobie 100zl/m2 z zastrzeżeniem, że styropian to uloży inwestor. hej, jak patrzę na info o twoich stratach przez przegrody to wygląda to podobnie jak u mnie. więc bardziej twoje obliczenia są poprawne niż projektanta.. pewnie dlatego że uwzględniłeś swoje zmiany a on nie. u siebie mam 25-30cm rozstawy w pokojach, w łazienkach - 10cm.. póki co jest ok. na pewno mniejszy rozstaw zapewni bardziej równomierne grzanie podłóg.. więc spokojnie możesz dać te 20-25cm w pokojach, zależnie jaką okładzinę zastosujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greggy 30.01.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Też tak myślę Edytowane 30 Stycznia 2015 przez greggy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greggy 02.02.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 G.. policzył. Dostał ode mnie projekt do wyceny zanim wbiłem pierwszy szpadel na budowie. Na wycenę czekałem 6mc, a na swojej stronie pisze, że odpowiedź w w kilka dni ). Fakt nie spieszyło mi się ale niesmak pozostał. Za te pieniądze co zawołał za wykonanie całej instalacji wod-kan-gaz-wm to powinienem dostać szczegółowy projekt i kosztorys (ofertowo mógł pokazać jako wzór podobny z innych realizacji), a nie całość wyliczeń zmieściła mu się na jednej stronie A4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 03.02.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Witam,Czy ktoś może rzucić okiem na moje wyniki.Jakoś dziwnie małe straty przez dach mi wyszły w stosunku do innych. No i wentylacja 320m3/h!?Link do obliczeń:http://przeklej.org/file/s1lNnC/Domek.maj.ozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greggy 04.02.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Pomieszczenie 1.5 Sypialnia ma pow 14m2, a przegrody STR_POD 16,13m2 + STR_DACH 2m2.Nie wiem jak to liczyłeś, ale w świetle osi przegród powierzchnia powinna się zgadzać się. Generalnie u mnie pow 261m2 i kubatura 675m3 czyli podobnie jak u Ciebie.Obciążenie cieplne 7,3kW, u Ciebie 8,3kWU mnie Dach (skosy) 3,6%, Stropodach pod nieogrzewanym poddaszem 5,5%, u Ciebie sumarycznie wychodzi mi 8%Ale u mnie ciepło na wentylacje 29%, u Ciebie 47%400m3/h przez WM, reszta grawitacyjna w garaży i kotłowni Na oko wygląda OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 04.02.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Dzięki za opinię, być może pomyliłem gdzieś przy wpisywaniu powierzchni.Co do wentylacji to nie czaję tego w tym programie, skoro wentylujesz więcej czemu masz mniejszy udział strat na wentylację? Może mam źle podane sprawności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greggy 07.02.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Sprawdź jeszcze w parametrach wartość n50, który oznacza szczelność budynku ja zmieniłem na 1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 09.02.2015 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Wiem, tak miałem wcześniej specjalnie zmieniłem przed wrzuceniem tu, żeby nikt się nie czepiał, że nie normowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 15.07.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Mam takie zapytanie. Jest audytor OZC. I on tam ma mostnie termiczne zdefiniowane, można sobie wybrać. Zastanawia mnie, dlaczego ten mostek ma mniej utraty ciepła, niż ten mostek Na przykładzie mojego domu w pierwszym wypadku wychodzi mi 10303 kWh na rok, a w tym drugim 10706 kWh na rok. A tam są jeszcze inne rodzaje mostków, które mają wg mnie gorszą izolacje, ale epsze wyniki z nimi wychodzą. W zasadzie mostek drugi z tego postu, niby najlepie zaizolowany, bo od fundamentu w górę, a najgorsze wyniki ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.07.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Trzeba by znac dokładne obliczenia wartosci mostków dla kazdego wariantu. Nie wiem dokładnie czy sankom takie obliczenia posiada czy korzystał z innym zródeł przy tworzeniu katalogu mostków, w kazdym razie nie zaszkodzi zapytac w dziale technicznym sankomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts