Ifarrg 15.07.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Ale tak na chłopski rozum to to jest nielogiczne, żeby ściana która nie ma w ogóle izolacji dawała mniejszy mostek niż ściana, która tą izolację ma.... A jakie Ty przyjmujesz, jak masz ocieploną ścianę od ławy w górę oraz izolację podłogi tak, jak w wariancie drugim? Przyjmujesz jakiś mostek w ogóle predefiniowany, czy definiujesz swój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 28.08.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Panowie potrzebuje pomocy przy obliczeniach OZC. Wyszło mi 47,1 kWh/m2... Nie wiem czy nie jest to zbyt optymistyczne.. Parametry: Projekt: Nugat4 Ogrzewana powierzchnia - 154m2 Parter+poddasze użytkowe Fundament-8cm styrodur Podłoga - 14cm 0,031 Ściana - Max 29cm + 20cm 0,031 Skosy betonowe - 22 cm 0,040 Strop płaski - 36cm 0,040 Wentylacja mechaniczna Okna 3 szyby Vetrex v82 Ponieważ nie wiedziałem jak zdefiniować skosy + płaski strop, do obliczeń przyjąłem tylko skosy czyli 22cm styro. W rzeczywistości skosy zajmują połowę powierzchni a druga połowa to strop płaski z 36cm styro. Czyli przyjąłem gorszą wersję do obliczeń. Parter: Poddasze: Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 28.08.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) i jeszcze pytanie: - temp gruntu - dlaczego program przyjmuje w salonie temp. gruntu = 2 stopnie a np w wiatrołapie gdzie projektowana temp. ma wynosić 16 stopni temp. gruntu to 3.8 stopnia. Nieogrzewany garaż ma temp. gruntu 13.7 stopnia !!! Salon: Wiatrołap: Czy dobrze zdefiniowałem podłogę? I jeszcze tabelka zbiorcza: Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 03.09.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 podbijam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.09.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 podbijam..... Nikt z normalnych uzytkowników audytora ozc nie zna algorytmu obliczen temp. podłogi. Sa normy i wytyczne, jak je zaimplementowano w programie wiedzą tylko projektanci i programisci Sankomu. I to jest własciwy adres gdzie powinienies zwrócic sie z tym bardzo szczególowym pytaniem. Forum moze duzo pomóc ale nie nalezy przeceniac mozliwosci i wiedzy jego uzytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 03.09.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Chodzi mi o to czy otrzymane wyniki mogą być poprawne przy podanych parametrach ociepleniowych? Chcę poznać obciążenie cieplne poszczególnych pomieszczeń. Jest mi to potrzebne do zaprojektowania podłogówki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.09.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Ten garaz cos mi nie pasuje, ale zawsze mozna sie zwrócic do pomocy technicznej Sankomu, mysle ze pomogą z tą temperaturą podłogi w garazu, moim zdaniem jest za wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 04.09.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Już sobie odpowiadam... Nie włączyłem korekty normy 13370 na obliczanie strat ciepła w przegrodach stykających się z gruntem.... Po tej operacji, temp gruntu garażu spadła z 13.7 do 7.6 stopnia. Temperatura gruntu w pozostałych pomieszczaniach pozostała na podejrzanie niskim poziomie tj 2 stopnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 04.09.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Mam jeszcze pytanie odnośnie mostków które muszę określić przy przegrodach typowych. Dokładniej mi chodzi o okna. Mam okna 3-szybowe montowane w licu ściany na podkładzie podparapetowym ze styroduru (ciepły parapet). Pianka jest nałożona staranie, przycięta oraz, od wewnątrz położony jest silikon, Najbardziej zbliżonym mostkiem jest mostek typu W7: Ale nie uwzględnia on węgarka. Czy mogę do obliczeń przyjąć mostek typu W18? : Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 05.09.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 (edytowane) Chciałbym zapytać na jakie oszczędności mogę liczyć zmieniając U drzwi z 2,1 na 1,4. Wymiary 123x208. Zastanawiam się czy jest sens dopłaty 700zł Edytowane 5 Września 2015 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.09.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Chciałbym zapytać na jakie oszczędności mogę liczyć zmieniając U drzwi z 2,1 na 1,4. Wymiary 123x208. Zastanawiam się czy jest sens dopłaty 700zł Przelicze i podam na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 07.09.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Mam jeszcze pytanie odnośnie mostków które muszę określić przy przegrodach typowych. Dokładniej mi chodzi o okna. Mam okna 3-szybowe montowane w licu ściany na podkładzie podparapetowym ze styroduru (ciepły parapet). Pianka jest nałożona staranie, przycięta oraz, od wewnątrz położony jest silikon, Najbardziej zbliżonym mostkiem jest mostek typu W7: [ATTACH=CONFIG]329516[/ATTACH] Ale nie uwzględnia on węgarka. Czy mogę do obliczeń przyjąć mostek typu W18? : [ATTACH=CONFIG]329517[/ATTACH] Pozdrawiam Pomoze ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 21.10.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Hektor:w moim przypadku przy oknach wymiarze 270x230 z U=0,7 , strata przenikania przez przegrodę wyniosła 183 W ,natomiast strata mocy przez mostek cieplny W7 po obwodzie długości 10 metrów dla tego okna wyniósł 189 W. w przypadku zmiany na mostek W18 rzeczywiście następuje zmiana straty mocy przez mostek na 84 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 21.10.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Co to znaczy że Hektor: strata przenikania przez przegrodę wyniosła 183 W zmierzyłeś to? Jak masz montowane okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 21.10.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 To tylko informacja z OZC z sekcji Przegrody w Pomieszczeniach. Okna montowane jak Twoje, w licu ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekkir 17.12.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Panowie mam prośbę, troszkę się namęczyłem z wprowadzeniem danych do Purmo OZC 6,5 Basic lecz nie wiem czy zrobiłem to poprawnie. Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie czy jest to OK oraz ewentualne sugestie/poprawki. Dodam tylko, że:- dom parterowy 167,6m2 łącznie z garażem (garaż nieogrzewany 40,8m2)- nieogrzewane poddasze- dach koperta 30st. ceramika- ściany BK24 + 15cm styro- podłoga na gruncie 10cm styro- strop drewniany 35cm wełny- okna 3-szybowe >1,0- 100% podłogówka- wentylacja grawitacyjna, zastanawiam się nad rekuperacją - warto? link: https://drive.google.com/file/d/0BwMq21vBicutaXVjblZqZDlqU1E/view?usp=sharing Z góry dzięki. ==== Albo inaczej, wyniki mam tak jak poniżej, czy wychodzi to w miarę sensownie? Czy nieuwzględnienie dachu (poddasze nieużytkowe i nieocieplone) będzie miało znaczący wpływ na wynik? bo kurczę nie potrafię sobie dać z tym rady... PDF: https://drive.google.com/file/d/0BwMq21vBicutbWVRbTNESjJhRW8/view?usp=sharing Normy:Norma na obliczanie wsp. przenikania ciepła: PN-EN ISO 6946Norma na obliczanie projekt. obciążenia cieplnego: PN-EN 12831:2006Norma na obliczanie E: PN-EN ISO 13790 Dane klimatyczne:Strefa klimatyczna: IIIProjektowa temperatura zewnętrzna !^q!~!-e!=: -20Średnia roczna temperatura zewnętrzna !^q!~!-m,e!=: 7,6Stacja meteorologiczna: Bielsko Biała Grunt:Rodzaj gruntu: Glina lub iłPojemność cieplna: 3,000Głębokość okresowego wnikania ciepła !^d!~: 2,239Współczynnik przewodzenia ciepła !^l!~!-g!=: 1,5 Podstawowe wyniki obliczeń budynku:Powierzchnia ogrzewana budynku A!-H!=: 167,3Kubatura ogrzewana budynku V!-H!=: 418,4Projektowa strata ciepła przez przenikanie !^F!~!-T!=: 4997Projektowa wentylacyjna strata ciepła !^F!~!-V!=: 2760Całkowita projektowa strata ciepła !^F!~: 7757Nadwyżka mocy cieplnej !^F!~!-RH!=: 0Projektowe obciążenie cieplne budynku !^F!~!-HL!=: 7757 Wskaźniki i współczynniki strat ciepła:Wskaźnik !^F!~!-HL!= odniesiony do powierzchni !^f!~!-HL,A!=: 46,4Wskaźnik !^F!~!-HL!= odniesiony do kubatury !^f!~!-HL,V!=: 18,5Wsp. proj. straty ciepła przez przenikanie H!-T!=: Wsp. wentylacyjnej proj. straty ciepła H!-V!=: Wyniki obliczeń wentylacji na potrzeby projektowego obciążenia cieplnego:Powietrze infiltrujące V!-infv!=: 36,9Powietrze dodatkowo infiltrujące V!-m.infv!=: Wymagane powietrze nawiewane mech. V!-su,min!=: Powietrze nawiewane mech. V!-su!=: Wymagane powietrze usuwane mech. V!-ex,min!=: Powietrze usuwane mech. V!-ex!=: Średnia liczba wymian powietrza n: 0,5Dopływające powietrze wentylacyjne V!-v!=: 209,2Średnia temperatura dopływającego powietrza !^q!~!-v!=: -20,0 Wyniki doboru grzejników:Suma projektowych mocy cieplnych grzejników !^F!~!-p,r!=: 0Suma rzeczywistych mocy cieplnych grzejników !^F!~!-r,r!=: 0Suma deficytów mocy cieplnych grzejników !^F!~!-def,r!=: 0Suma mocy innych urządzeń grzewczych !^F!~!-he!=: 0Suma mocy urządzeń grzewczych !^F!~!-r,r!=+ !^F!~!-he!=: 0Suma deficytów mocy urządzeń grzewczych !^F!~!-def!=: 0 Wyniki obliczeń sezonowego zapotrzebowania na energię wg PN-EN ISO 13790Stacja meteorologiczna: Bielsko BiałaSezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanieStrumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie V!-v,H!=: 225,0Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie Q!-H,nd!=: 44,79Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie Q!-H,nd!=: 12443Powierzchnia ogrzewana budynku A!-H!=: 167Kubatura ogrzewana budynku V!-H!=: 418,4Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EA!-H!=: 267,7Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EA!-H!=: 74,4Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EV!-H!=: 107,1Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EV!-H!=: 29,7 Parametry obliczeń projektu:Obliczanie przenikania ciepła przy min. !^Dq!~!-min!=: 4,0Wariant obliczeń strat ciepła do pomieszczeń w sąsiednich grupach: Obliczaj z ograniczeniem do !^q!~!-j,uMinimalna temperatura dyżurna !^q!~!-j,u!=: 16Obliczaj straty do pomieszczeń w sąsiednich budynkach tak jak by były nieogrzewane: TakObliczanie automatyczne mostków cieplnych: TakObliczanie mostków cieplnych metodą uproszczoną: Nie Parametry doboru grzejników:Projektowa temp. wody zasilającej instal. !^q!~!-s,r!=: 35,0Projektowe ochłodzenie wody w grzejnikach !^Dq!~!-r!=: 25,0Zwiększenie mocy grzejników z zaworami termostatycznymi: Zwiększaj z wyjątkiem pomieszczeń z nadwyżką mocy cieplnej !^F!~!-RH!=.Zwiększanie grzejników z zaworami termost. o: 15 Domyślne parametry dobieranych grzejników:Symbol grzejnika: Współczynnik usytuowania grzejnika: 1,00Współczynnik osłonięcia grzejnika: 1,00Maksymalna długość grzejnika L!-max!=: 0,00Domyślny sposób podłączenia: ABDomyślnie grzejniki wyposażono w zawory termost.: TakDomyślnie grzejnik jest: Projektowany Domyślne dane do obliczeń:Typ budynku: JednorodzinnyTyp konstrukcji budynku: ŚredniaTyp systemu ogrzewania w budynku: PodłogoweOsłabienie ogrzewania: Bez osłabieniaRegulacja dostawy ciepła w grupach: Centralna reg.Stopień szczelności obudowy budynku: WysokiKrotność wymiany powietrza wewn. n!-50!=: 4,0Klasa osłonięcia budynku: Średnie osłonięcie Domyślne dane dotyczące wentylacji:System wentylacji: NaturalnaTemperatura powietrza nawiewanego !^q!~!-su!=: Temperatura powietrza kompensacyjnego !^q!~!-c!=: 20,0 Domyślne dane dotyczące rekuperacji i recyrkulacji:Temperatura dopływającego powietrza !^q!~!-ex,rec!=: 20,0Projektowa sprawność rekuperacji !^h!~!-recup!=: 70,0Sezonowa sprawność rekuperacji !^h!~!-E,recup!=: 49,0Projektowy stopień recyrkulacji !^h!~!-recir!=: Sezonowy stopień recyrkulacji !^h!~!-E,recir!=: Geometria budynku:Rzędna poziomu terenu: 0,00Domyślna rzędna podłogi L!-f!=: Rzędna wody gruntowej: -1,50Domyślna wysokość kondygnacji H: Domyślna wys. pomieszczeń w świetle stropów H!-i!=: Pole powierzchni podłogi na gruncie A!-g!=: 168,00Obwód podłogi na gruncie w świetle ścian zewn. P!-g!=: 59,00Obrót budynku: Bez obrotu Statystyka budynku:Liczba kondygnacji: 1Liczba stref budynku: Liczba grup pomieszczeń: 1Liczba pomieszczeń: 12 Edytowane 19 Grudnia 2015 przez lekkir dodanie wyników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian PE 31.01.2016 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Witam Serdecznie, obserwuję forum i widzę ,ze są tu Panowie zorjentowani w tym temacie więc bardzo bym chciał prosić o pomoc.Chciał bym policzyć ile ciepła w skali roku ucieknie mi przez betonowe nadproża jeśli powierzchnia nadproży wynosi łacznie 2.2 m2 ,a ile ucieknie jeśli ocieplę to 5 mm i 10 mm matą aerożelową o lambdzie 0.014.Temp w domu to 22 stopnie.Szukał w internecie bardzo dużo ,ale jestem zielony i boje się,ze coś źle policzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 07.02.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Ja nie wierzę danym dot. zapotrzebowania domu zawartym w projekcie gotowym. Tak jak nie wierzyłem w proponowane źródło ciepła i proponowaną izolację. Wszystko zostało policzone i ustalone na nowo z projektantem. Ustalone było czym chcemy grzać, jakie mamy oczekiwania względem rachunków. Bez OZC i dopasowywania w nim parametrów domu, nie można ustalić tych spraw. Koszt OZC to ułamek kosztów budowy, a, jak widać, temat ogrzewania domów to jeden z najpoczytniejszych wątków na forum. Pewność, nawet w 90%, o przyszłych kosztach ogrzewania na podstawie OZC - bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.02.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Ja nie wierzę danym dot. zapotrzebowania domu zawartym w projekcie gotowym. Tak jak nie wierzyłem w proponowane źródło ciepła i proponowaną izolację. Wszystko zostało policzone i ustalone na nowo z projektantem. Ustalone było czym chcemy grzać, jakie mamy oczekiwania względem rachunków. Bez OZC i dopasowywania w nim parametrów domu, nie można ustalić tych spraw. Koszt OZC to ułamek kosztów budowy, a, jak widać, temat ogrzewania domów to jeden z najpoczytniejszych wątków na forum. Pewność, nawet w 90%, o przyszłych kosztach ogrzewania na podstawie OZC - bezcenna. Skoro im nie wierzyłeś, to dlaczego za to zapłaciłeś? Stać cię na płacenie za to samo dwa razy? Jeżeli są zmiany, to MOŻNA to policzyć na nowo. Jeżeli nie ma, to projekt MUSI być policzony dobrze. Jeżeli nie jest, a masz na to dowody (np. OZC asolta), to powinieneś żądać zwrotu części zapłaty za projekt. Przecież jest to NORMALNA reklamacja. Jeżeli wszyscy będziemy to olewać, to będziemy zwyczajnymi owieczkami do strzyżenia. No tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 07.02.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Skoro im nie wierzyłeś, to dlaczego za to zapłaciłeś? Stać cię na płacenie za to samo dwa razy? Jeżeli są zmiany, to MOŻNA to policzyć na nowo. Jeżeli nie ma, to projekt MUSI być policzony dobrze. Jeżeli nie jest, a masz na to dowody (np. OZC asolta), to powinieneś żądać zwrotu części zapłaty za projekt. Przecież jest to NORMALNA reklamacja. Jeżeli wszyscy będziemy to olewać, to będziemy zwyczajnymi owieczkami do strzyżenia. No tak czy nie? No przecież wiadomo, że są zmiany wobec projektu gotowego. Miałem w nim chyba 18 cm styropianu na ścianie i ogrzewanie z kominem... Żonie zawsze posiadanie domu (z doświadczenia) kojarzyło się z ciężką pracą przy jego ogrzaniu. Wcześniej nie myślała, że jego posiadanie może wiązać się z dużym komfortem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts