Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obliczenia w OZC

Arek-L

Recommended Posts

No przecież wiadomo, że są zmiany wobec projektu gotowego.

Dlaczego uogólniasz? Dzisiejsze normy już są na tyle wyśrubowane (a będą jeszcze bardziej), że gotowiec powinien być już często (jeżeli chodzi o ocieplenie) wersją ostateczną. No tak czy nie?

A jeżeli okazuje się, że projekt to bubel, to powinieneś go reklamować czy nie?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nawet są tacy którzy namawiają innych na takie zgłaszanie (kablowanie/donoszenie/etc) nie koniecznie do moderatora

Masz jeszcze jakiś problem?

Najłatwiej na forum oskarżyć kogoś o oszustwo (tym razem architektów), nie podając żadnych dowodów.

Architekci to oszuści, za to ja asolt jestem tym, który wam te ich oszustwa naprawi. Wystarczy że mi zapłacicie. To nic, że już raz za te oszustwa, na które mam dowody zapłaciliscie, nie moja kasa, ja wam policzę to ponownie. No owieczki, zapraszam do mnie, a nie do oszustów architektów. :p

Nie wiem usłużny moderator.. moja wina była taka że napisałem słowo "syf" więcej winy się nie doszukuje...

- a że ukazałem kolorowo wybiórczość ludzkich osądów.. że dużo mniej szkodliwe rzeczy, są napiętnowane..

a akurat czarne kocury z komina.. o tam.. każdy tak robi..

Przepraszam jeśli Cie posądziłem o konfidenctwo.. ale już wiem kto tu jest usłużny z M.O..szkoda że nie napisze w prost..

Widac nacisnąłem komus na odcisk bo i moje posty poszły, jest jak widac silna grupa nacisku która bedzie blokowała wszelką krytykę zawodu który jak stwierdził jeden z forumowiczów ktory jest architektem, jest a w zasadzie powinien byc zawodem zaufania publicznego, a tak faktycznie to okreslenie jest mocno ale to mocno naduzywane, bo faktycznie to jest zawod braku zaufania publicznego.

E no nie przesadzaj słyszałeś o prawidłowym OZC z projektu?

Masz dowód na to, że twój był źle policzony?

A przy dzisiejszych normach wyliczenia projektowe powinny być rzetelne, inaczej łatwo mozna takie biuro podać do sadu i żądać sporego odszkodowania. Wszak rachunki za złe obliczenia ty będziesz płacił.

Masz jeszcze jakiś problem?

Najłatwiej na forum oskarżyć kogoś o oszustwo (tym razem architektów), nie podając żadnych dowodów.

Architekci to oszuści, za to ja asolt jestem tym, który wam te ich oszustwa naprawi. Wystarczy że mi zapłacicie. To nic, że już raz za te oszustwa, na które mam dowody zapłaciliscie, nie moja kasa, ja wam policzę to ponownie. No owieczki, zapraszam do mnie, a nie do oszustów architektów. :p

Znowu masz problem z nie swoimi finansami, to jakas mania, fobia czy zwyczajna zazdrosc a moze zwykłe pieniactwo na forum (jest staropolskie okreslenie na takie zachowanie to po prostu warcholstwo), oskarzam bo mam na to dowody, dowody nie dla ciebie, jeszcze raz powtarzam ze nie musze sie reklamowac a tym bardziej w taki sposób. Co zaobserwowałem to opisuję, ja nie jestem jedynym audytorem w Polsce, jezt wolny rynek kazdy moze zlecic obliczenia dowolnemu audytorowi, zwracam uwagę na błedy w obliczeniach architektów co potwierdza wielu uzytkowników tego forum, czy oni działaja w moim interesie, czy ich przekupiłem. Wiesz co to spiskowa teoria dziejów?, jestes jej fanem ale nie przekładaj tego do rzeczywistosci.

Edytowane przez asolt

Dlaczego uogólniasz? Dzisiejsze normy już są na tyle wyśrubowane (a będą jeszcze bardziej), że gotowiec powinien być już często (jeżeli chodzi o ocieplenie) wersją ostateczną. No tak czy nie?

Budowałem w 2010 r. Poza tym projekt kupiłem przed pierwszym postem na FM. Pozdrawiam 'stare ryj... - twarze' :)

...oskarzam bo mam na to dowody

To nam je tu przedstaw, a nie rzucaj oskarżeniami niczym nie popartymi! Oszukują was, ale nie powiem kto, ważne żebyście się do mnie zgłosili!

Skoro się mówi A, to trzeba też umieć powiedzieć B, a nie rzucać oskarżeniami na lewo i prawo (w wiadomym celu).

Tak samo było ze mną. Oskarżyłeś mnie o zarabianie na pompach ciepła i do dzisiaj nie podałeś na to dowodów (stąd stopka). Lubisz widać rzucać oszczerstwa. Zdanie na ten temat pozostawiam innym.

Liwko - powstał tu poważny problem, nie tylko Kolega Asolt się spotkał z tym, z czym się spotkał.. teraz rządzi poprawność.. sam widzisz, że poszły się paść posty dotykające problemu.. nie wiem czyja to sprawka - komu to się nie spodobało, że duże braki ukazane te braki w liczbach.. tego nie dostrzegasz ?

że w czuły punkt trafiły posty Kolegi i moje chyba też.. bo poszły .. z forum.. a zostały niegroźne, teraz dopiero dociera do mnie co tu się wydarzyło.

Czemu jest tak jak jest, były konkrety podane, w tym obrazek z wyliczeniami .. to widać było uderzenie wręcz chirurgiczne.

Jeżeli biura projektowe nie potrafią tego dobrze policzyć (asolt wrzuca wszystkie do jednego wora- architekci), to powinny to jemu zlecać :)

fakt jest faktem, że obliczenia w projekcie powinny być rzetelne, w innym przypadku taki projekt to bubel. A za buble nie powinno się płacić.

Zapotrzebowanie wzięte "z czapy", podobnie obciążenie, no i kociołek gazowy 24kW - klasyczna, radosna twórczość architektów w projektach typowych

Myślę że fajnie, że doszło do tej dyskusji, bo widać jest problem, który powinno się jakoś rozwiązać. Nie wiem jak. Ale jakbym miał obliczenia OZC, które znacząco odbiegałyby od projektu, to złożyłbym reklamacje. Projekt to towar, nie powinien mieć wad. Za wadliwy projekt należy się zwrot pieniędzy. Jak masz dowody (OZC) to do dzieła :)

To nam je tu przedstaw, a nie rzucaj oskarżeniami niczym nie popartymi! Oszukują was, ale nie powiem kto, ważne żebyście się do mnie zgłosili!

Skoro się mówi A, to trzeba też umieć powiedzieć B, a nie rzucać oskarżeniami na lewo i prawo (w wiadomym celu).

Tak samo było ze mną. Oskarżyłeś mnie o zarabianie na pompach ciepła i do dzisiaj nie podałeś na to dowodów (stąd stopka). Lubisz widać rzucać oszczerstwa. Zdanie na ten temat pozostawiam innym.

Lepiej zostaw zdanie na swoj temat innym. A jakie jest to zdanie to wszystkim którzy czytają twoje posty to ogolnie wiadomo. To nie jest jest oszczerstwo a fakty, tyle ze te fakty nie są dla ciebie. A tak ogolnie to twoja obecnosc na kazdym watku w celu rozróby jest niepozadana, mysle ze moze nalezy sie tobie troche urlopu od tego forum.

No ale dalej nie odpowiadasz na pytania.

Odpowiadam cały czas.

Kupiłem projekt gotowy, który został zmieniony razem z architektem adaptującym.

W 2009 r. projektów energooszczędnych było niewiele, albo nie umiałem szukać.

Miałem budować wg projektu gotowego, a później się dziwić, że mnie nie stać na ogrzewanie? Do kogo wtedy mógłbym mieć pretensje?

A generalnie - 'sprawa jest do rozstrzygnięcia, lecz ciekawsze znam zajęcia'. Np. zajęcia w ogrodzie gdy tylko nadejdzie wiosna.

Jeżeli biura projektowe nie potrafią tego dobrze policzyć (asolt wrzuca wszystkie do jednego wora- architekci), to powinny to jemu zlecać :)

fakt jest faktem, że obliczenia w projekcie powinny być rzetelne, w innym przypadku taki projekt to bubel. A za buble nie powinno się płacić.

Wiem że jesteś na "wojennej ścieżce" ale nie mnie widzi co się dzieje, a wyciągnięcie wprost błędu = sąd.. i udowadnianie, że jest tak, nie inaczej..

cdn

Myślę że fajnie, że doszło do tej dyskusji, bo widać jest problem, który powinno się jakoś rozwiązać. Nie wiem jak. Ale jakbym miał obliczenia OZC, które znacząco odbiegałyby od projektu, to złożyłbym reklamacje. Projekt to towar, nie powinien mieć wad. Za wadliwy projekt należy się zwrot pieniędzy. Jak masz dowody (OZC) to do dzieła :)

Tylko, że to projektów nie dołącza sie OZC

Zostaw ten swój czy mój dom, nie chodzi o nie tylko o zasadę. Jeszcze raz zapytam jak powinno być?