Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obliczenia w OZC

Arek-L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I powinny być rzetelne, czy mogą być z kosmosu?

Wiele razy (szczególnie Arturo72) naśmiewano się tutaj z inwestorów, którzy nie zrobili osobno OZC. A ja się pytam po co, skoro obliczenia mają już w projekcie? Z jakiego powodu mają im nie wierzyć??? Czy ty kupując okna wierzysz w ich parametry, czy zlecasz ponowne obliczenia?

Okna to już wykonany przedmiot

Dom to projekt, który inwestor realizuje sam, w różnych waunkach (lokalizacja, materiały), z różną dokładnością wykonania.

Stąd trudno pojść i zaskarżyć ewentualną różnicę.

Obliczenia w projekcie nie są tożsame z OZC. Ja jestem zdsnia, że warto wydać te 400zł i mieć dokładne i szczegółowe obliczenia.

Edytowane przez fotohobby

Dom to projekt, który inwestor realizuje sam, w różnych waunkach (lokalizacja, materiały), z różną dokładnością wykonania.

Obliczenia w projekcie nie są tożsame z OZC. Ja jestem zdsnia, że warto wydać te 400zł i mieć dokładne i szczegółowe obliczenia.

A jaką masz gwarancje że są dokładne??

Załóżmy że wybudowałeś dom według projektu. Nagle widzisz, że dom zużywa dużo więcej energii niż powinien (mimo że dbałeś o szczegóły). Wzywasz fachowców, robisz badania termowizyjne, wreszcie zlecasz wtedy komuś ponowne OZC i wychodzi, że znacznie odbiega od projektu. Do kogo masz mieć pretensje, do siebie? Bzdura!

Obliczenia w projekcie są potrzebne? Są. Po co, skoro są nierzetelne (asolt ma na to dowody)? A skoro są nierzetelne, to po co za nie płacić? Niech sprzedają bez obliczeń, sami sobie zrobimy. No tak, ale nie mogą, więc kółko się zamyka.

Obliczenia w projekcie muszą poprawne i tylko wtedy wolno sprzedawać takie projekty. Inaczej to zwykłe buble.

A jaką masz gwarancje że są dokładne??

Szukam sprawdzonego audytora, zlecam mj obliczeniaii to z nim mogę się sądzić, jeżeli okaże się, ż np projekt podłogówki wykonany na ich podstawie jest wadliwdy.

Audytpr zrobi obliczenia dokladniej, niż architekt. Większość architektów, których poznałem ma chroniczny wstręt do obliczeń.

Załóżmy że wybudowałeś dom według projektu. Nagle widzisz, że dom zużywa dużo więcej energii niż powinien (mimo że dbałeś o szczegóły). Wzywasz fachowców, robisz badania termowizyjne, wreszcie zlecasz wtedy komuś ponowne OZC i wychodzi, że znacznie odbiega od projektu. Do kogo masz mieć pretensje, do siebie? Bzdura!

Obliczenia w projekcie są potrzebne? Są. Po co, skoro są nierzetelne (asolt ma na to dowody)? A skoro są nierzetelne, to po co za nie płacić? Niech sprzedają bez obliczeń, sami sobie zrobimy. No tak, ale nie mogą, więc kółko się zamyka.

Obliczenia w projekcie muszą poprawne i tylko wtedy wolno sprzedawać takie projekty. Inaczej to zwykłe buble.

Po pierwsze -nie zauważyłem, aby cena projektów wzrosła, po tym, jak obligaroryjne stały sie obliczenia zuzycia energii poczatkowej, koncowej.

Jakos nie słyszałem tez, aby ktos nie potrafil dogrzac domu bo , sugerując ske projektem wstawil za slaby kociol :)

Jesli ktos ma takie doswiadczenia, i zuzywa 2x wiecej, niz bylo wyliczone moze do sadu isc.

Osobiscie jestem za tym, aby obligatoryjme bylo wykonanie OZC na etepie adaptacji projektu

Jeszcze raz.. wyliczenie 1D czyli tzw U .. jest "proste" jak cep. gorzej z wyliczeniem strat na złożonych powierzchniach np narożnik 2D, oraz 3D

są tabele mostków termicznych, a można "wyłączyć" opcję mostków .. bo aż się przeraziłem. plus jeszcze straty na wentylacji..

tu są niedoszacowania.. A też na zasadzie program przyjmie wszystko ...

Nareszcie :)

Do sądu?

Pierwsze co podważy autor projektu, to zgodność wybudowanego domu z projektem - dokładność wykonawstwa, posiadane certyfikaty na materiały, a na początek umowy i faktury VAT za usługi i towary. Dalej - sprawność źródła ciepła, udowodnienie utrzymywanych temperatur (średnia z sezonu z wszystkich pomieszczeń - jak dowiedziesz tego?) itp. itd.

Powodzenia życzyłbym każdemu, kto pozwie projektanta za niezgodność zużytych kWh z projektem :lol2: Mission impossible.

Edytowane przez budowlany_laik

Do sądu?

Pierwsze co podważy autor projektu, to zgodność wybudowanego domu z projektem - dokładność wykonawstwa, posiadane certyfikaty na materiały, a na początek umowy i faktury VAT za usługi i towary. Dalej - sprawność źródła ciepła, udowodnienie utrzymywanych temperatur (średnia z sezonu z wszystkich pomieszczeń - jak dowiedziesz tego?) itp. itd.

Powodzenia życzyłbym każdemu, kto pozwie projektanta za niezgodność zużytych kWh z projektem :lol2: Mission impossible.

Jestem spokojny, zapomniałeś że asolt ma na oszustwa architektów DOWODY :)

Edytowane przez Liwko

OZC (jako takie) też jest w pewnym sensie projektem - nie mylić ze Świadectwem Energetycznym, czyli Świadectwem charakterystyki Energetycznej budynku.

Charakterystyce energetycznej budynku, wymaganej jako integralny element projektu budowlanego, bliżej jest do ŚE niż OZC.

OZC jest (upraszczając) tylko częścią charakterystyki energetycznej budynku i raczej i z założenia przeznaczone do projektowania/wykonania ogrzewania budynku/pomieszczeń.

przecież co innego pozwać za niezgodność obliczeń w projekcie z rzeczywistością (tu może być problem, co opisał wyżej budowlany_laik), a co innego za nieprawidłowe obliczenia - tu już łatwiej udowodnić powołując się na obliczenia wykonane przez audytora. dla obliczeń obowiązują normy. w zasadzie dane wejściowe do obliczeń wprowadzone wg norm przez dwie różne osoby powinny być takie same, więc wyniki również powinny być takie same. jeśli nie są, to oznacza że przynajmniej jedna z nich nie wiedziała co robi.

OZC (jako takie) też jest w pewnym sensie projektem - nie mylić ze Świadectwem Energetycznym, czyli Świadectwem charakterystyki Energetycznej budynku.

Charakterystyce energetycznej budynku, wymaganej jako integralny element projektu budowlanego, bliżej jest do ŚE niż OZC.

OZC jest (upraszczając) tylko częścią charakterystyki energetycznej budynku i raczej i z założenia przeznaczone do projektowania/wykonania ogrzewania budynku/pomieszczeń.

Jezeli juz to zasadniczą czescią, ozc jest podstawą do sporządzenia charakterystyki energetycznej budynku, bez ozc nie ma mozliwosci wykonania tej charakterystyki. To ze ozc przydaje sie równiez do innch celów nie zmienia faktu ze bez ozc charakterystyki nie wykonamy. OZC jest równiez podstawą do wykonania kolejnego integralnej czesci kompletu dokumentów do uzyskania PNB a mianowicie analizy ekonomiczno ekologicznej alternatywnych zródeł ciepła. Bez ozc równiez tego opracowania nie sporządzimy. Mozesz umniejszac znaczenie ozc w projekcie budowlanym ale fakty sa inne, kto sporządza takie opracowania ten wie, dla laika to bezsens. Tak juz jest ze im kto mniej wie na dany temat tym czesciej sie wypowiada tyle ze nic te wypowiedzi nie wnoszą do dyskusji.

Edytowane przez asolt

p.... w zasadzie dane wejściowe do obliczeń wprowadzone wg norm przez dwie różne osoby powinny być takie same, więc wyniki również powinny być takie same. jeśli nie są, to oznacza że przynajmniej jedna z nich nie wiedziała co robi.

Tak faktycznie to mozliwosci są cztery:

1) projektant i audytor obliczenia wykonali niedokładnie przy czym stopien niedokladnosci moze byc rózny (moze sie zdarzyc, ale dosc rzadko)

2) audytor wykonał dokładnie obliczenia, architekt nie (najczestsze przypadki)

3) audytor zle obliczył, architekt dobrze (nie spotkałem sie z takim przypadkiem, ale jest niewykluczony)

4) audytor dobrze obliczył, architekt tez dobrze (nie spotkałem sie z takim przypadkiem, ale jest niewykluczony)

Edytowane przez asolt

przecież co innego pozwać za niezgodność obliczeń w projekcie z rzeczywistością (tu może być problem, co opisał wyżej budowlany_laik), a co innego za nieprawidłowe obliczenia - tu już łatwiej udowodnić powołując się na obliczenia wykonane przez audytora. dla obliczeń obowiązują normy. w zasadzie dane wejściowe do obliczeń wprowadzone wg norm przez dwie różne osoby powinny być takie same, więc wyniki również powinny być takie same. jeśli nie są, to oznacza że przynajmniej jedna z nich nie wiedziała co robi.

DO KŁA DNIE :yes:

Tylko wszyscy tu piszą żeby robić ozc przed budową domu, więc pewnie wypadałoby zrobić zarówno przed jak i po. W sumie po to co Ci to da ? I tak w 99% nie wpłynie to na wybór źródła ciepła bo ono zostało wybrane już wcześniej