sojek1 07.04.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Liczę w OZC zapotrzebowanie i mam kilka pytań, może jesteście w stanie mi pomóc. Na razie wychodzi:Projektowane obciążenie cieplne: 3188 W, czyli 21,2 W/m2EUco+cwu:5464 kWh/rok, co daje 36,3 kwh/m2/rok Budynek piętrowy z płaskim dachem, od północy nie ma okien, od południa duże.Płyta fundamentowa 15 cm xps + 8 cm eps na płycie, ocieplenie ścian 20cm styro 0,035, na dachu pir 25cm, WM, 150m2 powierzchni ogrzewanej, kubatura wewnętrzna 410 m3. I teraz moje pytania:1. Zmiany w harmonogramie ogrzewania nic nie dają, nie ważne czy dam z przerwami czy nie wynik obciążenia cieplnego pozostają bez zmian. Rozumiem że jeśli chcę grzać w drugiej taryfie przy doborze mocy grzewczej mnożyć moc przez dwa?2. W zakładce mostki nie ma rozwiązania dla płyty fundamentowej co wybrać?3. Ściany wewnętrzne nie spełniają U wg charakterystyki WT2018, program traktuje je jakby była różnica >niż 8stC a powinien inaczej (różnica w pomieszczeniach to max 4stC)4. Najważniejsze: W chrakterystyce w zestaiwieniu strat energii przez przegrody nie ma dachu! W tabeli przegród w kolumnie spełnienia WT2018 nie bierze dachu pod uwagę! Gdzie jest błąd? Nie ma znaczenia czy wybiorę dach czy stropodach niewentylowany. Będę wdzięczny za pomoc. Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez sojek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 07.04.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Z jakiego programu korzystasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 07.04.2019 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Z jakiego programu korzystasz? Audytor OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 07.04.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak program nie uwzględnia w obliczeniach dachu to brak strefy pomieszczeń na kondygnacji gdzie znajduje się dach albo ta strefa jest za niska.Możesz z nią "wyjechać" nawet sporo ponad dach to nie ma znaczenia dla obliczeń.Po jakichkolwiek naniesionych zmianach musisz zrobić import modelu 3D i kolejne obliczenia Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 08.04.2019 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 ...strefa jest za niska. Możesz z nią "wyjechać" nawet sporo ponad dach ... Pomogło, dzięki. Coś ktoś w pozostałych kwestiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.03.2021 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Ile zyskam w skali roku zaoszczędzonej energii jeśli usunę okno dachowe z U 1.0 i zastąpię to miejsce izolacją z U 0.15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casc 27.03.2021 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Liczę w OZC zapotrzebowanie i mam kilka pytań, może jesteście w stanie mi pomóc. Na razie wychodzi: Projektowane obciążenie cieplne: 3188 W, czyli 21,2 W/m2 EUco+cwu:5464 kWh/rok, co daje 36,3 kwh/m2/rok Budynek piętrowy z płaskim dachem, od północy nie ma okien, od południa duże. Płyta fundamentowa 15 cm xps + 8 cm eps na płycie, ocieplenie ścian 20cm styro 0,035, na dachu pir 25cm, WM, 150m2 powierzchni ogrzewanej, kubatura wewnętrzna 410 m3. I teraz moje pytania: 1. Zmiany w harmonogramie ogrzewania nic nie dają, nie ważne czy dam z przerwami czy nie wynik obciążenia cieplnego pozostają bez zmian. Rozumiem że jeśli chcę grzać w drugiej taryfie przy doborze mocy grzewczej mnożyć moc przez dwa? 2. W zakładce mostki nie ma rozwiązania dla płyty fundamentowej co wybrać? 3. Ściany wewnętrzne nie spełniają U wg charakterystyki WT2018, program traktuje je jakby była różnica >niż 8stC a powinien inaczej (różnica w pomieszczeniach to max 4stC) 4. Najważniejsze: W chrakterystyce w zestaiwieniu strat energii przez przegrody nie ma dachu! W tabeli przegród w kolumnie spełnienia WT2018 nie bierze dachu pod uwagę! Gdzie jest błąd? Nie ma znaczenia czy wybiorę dach czy stropodach niewentylowany. Będę wdzięczny za pomoc. 1. W obciążeniu cieplnym powinna zobaczyć zmianę. Powinno wzrosnąć. 2. Wybierz przypadek najbardziej podobny. 3. Wynika to pewnie z tego, że użyłeś pomieszczenia korytarz lub klatka schodowa. Niestety nasze przepisy wymagają izolacji ścian tych pomieszczeń. Głupota straszna. Przepis raczej dla bloku niż domki jednorodzinnego, ale niestety ustawodawca tego nie rozgraniczył. Stwórz sobie własne pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casc 27.03.2021 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Ile zyskam w skali roku zaoszczędzonej energii jeśli usunę okno dachowe z U 1.0 i zastąpię to miejsce izolacją z U 0.15? Za mało informacji. Nie podajesz powierzchni okna ani miejscowości. Ale tak, żeby złapać rząd wielkości 90kWh/rok dla 1m2 powierzchni okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.03.2021 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Za mało informacji. Nie podajesz powierzchni okna ani miejscowości. Ale tak, żeby złapać rząd wielkości 90kWh/rok dla 1m2 powierzchni okna. Ok, to mi na teraz wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pentlanamuratorze 18.05.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Cześć, mam prośbę staram się policzyć OZC dla swojego domu, obawiam się że chyba z miernym skutkiem. Czy może ktoś z was rzucićokiem na projekt i naprowadzićmnie gdzie popełniłem błąd. W załączeniu daje plik od programu ozc. Próbuje dobrać źródło ciepła dla domu parterowego 144 m2 z betonu komórkowego ocieplonego styro 15cm.plik z ozc umieściłem tutaj https://easyupload.io/cuwxgw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts