Uwe_czw 14.12.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 http://img504.imageshack.us/img504/3587/wynikiogolnekl5.jpg Tutaj też coś nie tak " Zapotrzebowanie na moc cieplną dla wentylacji.. Qwent[W]: = 0 " - Skoryguj wymiany bo zdaje się że są poniżej 0.66/h i wtedy straty wychodzą 0 Poza tym współczynnik dla okna = 0.8 - to też niemożliwe - szyba zespolona tak, ale pozostaje rama mniej niż 1.0 trudno jest ociągnąć. Proponuję użyć co najmniej 1.0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 15.12.2007 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 W Dąbrowie Górniczej na Kruczkowskiego są zamontowane okna U=0,4. Szyby mają na oko 7cm, rama około 10cm - jakiejś niemieckiej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uwe_czw 15.12.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 W Dąbrowie Górniczej na Kruczkowskiego są zamontowane okna U=0,4. Szyby mają na oko 7cm, rama około 10cm - jakiejś niemieckiej firmy. Jeżeli takie montujesz to gratuluję ... Współczynnik podałem dla szyby zespolonej 0.8 osadzonej w ramie drewnianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.12.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Cale okna maja wsp. 0.8 - okna do domow pasywnych (zadne 1.0 czy gorsze) Kombinowelame wymiany od 0,5 do 0,8 i wyzej i nic tego nie zmienia (w tabeli uwzglednione sa a w wyliczeniach juz nie) Cos ten programik nawala, zobacze w chwili wolnej moze cos zatrybi We wczesnisjszych wyliczeniach uwzglednial mi straty na wentylacje ale teraz sie zapetlil chyba Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 27.12.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 A czy uwzględniacie fakt, iż okna pod wpływem otwierania i zamykania mogą się trochę rozszczelnić i stracić co nieco ze swych właściwości cieplnych. Myślę, że nawet przy najlepszym współczynniku przenikania lepiej założyć większą wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 28.12.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Dokladnie tak. Nie obawiam sie start wspolczynnika poniewaz okna mam zamiar miec pozamykane przez wiekszosc czasu wiec i nie ma problemu wspomnianego. Mysle ze u=o.8 jest jak najbardziej realny i bezpieczny. Zmianilem wyniki-aktualizacja na screenshot'ach. Policzylem cala moja czesc blizniaka wlacznie z gora wiec mozna sobie porownac. Mysle ze wypadlo nie najgorzej. Wychodzi 0 przy wentylacji, ale tak ma yc jezeli stosuje rekuperator i GWC wiec i straty w normach sa pomijalne. Po rozmowie z autorem programu uznalismy ze przyjete wartosci zawieraja duzy wspolczynnik bezpieczenstwa, powiedzial ze w rzeczywistosci wyjdzie duzo lepiej niz w obliczeniach. Niestety nie moga oni zmienic programu bo musi byc zgodny z obowiazujacymi normami. Moze jak wejda unijne jako obowiazujace to sie troszke zmieni. Pzdr. i Szczesliwego Nowego 2008 roku, aby nasze domy powstaly taj jak chcielibysmy i bez wiekszych problemow zbysmy je zasiedlili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 16.01.2008 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Możecie pomóc? Zerknijcie proszę, bo nie mam pomysłu. Coś za dobre wyniki wychodzą.Ściany - styro zwykłe 0,04 15cmpodłoga - styro zwykłe 0,04 12 cmsufit poddasze - wełna 0,039 20 cmokna - 1,2 - sporo ok. 50m2ustawienie względem stron świata - dobre, większość przeszkleń od płd, zach i mało wsch., 2 światliki dachowe w schowkach od płn.wymian pow. (reku) - 0,8, temp. nawiewu 15stC.No i wychodzi tak a nie inaczej. Jakieś pomysły co może być nie tak?Istotne, bo wszyscy proponują mi PC minimum 9,7kW, większość 11kW, a wychodzi, że wystarczy 6kW.Warunki glebowe mam chyba dobre, bo piasek, woda zaczyna się (w lipcu) na 80cm ppt. http://img100.imageshack.us/img100/5048/wynikiogolnefs2.th.jpghttp://img20.imageshack.us/img20/7606/zestpomieszczenci3.th.jpghttp://img153.imageshack.us/img153/8117/zestprzegrodls9.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 16.01.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 No faktycznie dobre masz wyniki. Tylko jak dla mnie za malo danych. Na razie przegrody masz OK, z tego co widze. Moze popelniles blad w sumowaniu poszczegolnych przegrod, swoja droga to bardzo duza wymiane zastosowales, wystarczy max 0,5. No ale wtedy jeszcze lepsze wyniki Ci wyjda Z tego co jeszcze widze to raczej naleza Twoje przegrody do przyzwoitych, ale nie do az tak przyzwoitych zeby wychodzilo tak dobrze. Jak chcesz to przeslij mi Swoj pliczek *.ozd to w wolniejszej chwili rzuce okiem naniego. Ciezko z tych informacji wiecej wycisnac Pamietaj, ze do PC jeszcze dolicz moc na cwu, bo ozc jest tylko do ogrzewania Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 16.01.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Wychodzi 0 przy wentylacji, ale tak ma yc jezeli stosuje rekuperator i GWC wiec i straty w normach sa pomijalne. Hmm, nie jestem przekonany. Na wyjściu z reku nie masz "pełnej" temperatury i musisz to powietrze jedna dogrzać. Jaką zakładasz sprawność reku? Ja dla przyzwoitości wpisałem, że temp. powietrza nawiewanego będzie wynosić 15C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 16.01.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Ja tez wpisywalem temp., nie zmienia to faktu ze w pewnych warunkach i przy pewnej wymianie sa one przez program pomijane, aczkolwiek sa uwzgledniane w wynikach ogolnych. Taka zasada dzialania programu OZC, to nie jest blad tylko tak powinno byc -taka metodologia obliczeniowa zostala przyjeta na podstawie norm. To ze nie pokazuje szczegolowo wynikow na wentylacje (w ogolnych wynikach) nie znaczy ze ich nie uwzglednia w obliczeniach. Popatrz sobie na zakladke straty i zobaczysz ze sa uwzglednione Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 16.01.2008 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 ja też ustawiłem temp. nawiewu bezpiecznie na 15stC ( pisałem powyżej).Plik *.ozd zaraz podeślę na priva, tylko podeślij adres. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 16.01.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Popraw ilość powietrza niezbędnego do wentylacji. http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/articles/pjpwwp2003_ciep_went.pdf powinno pomóc. Punkt 4. z tego pdf-a. Arek-L skorygowałbym ilość powietrza niezbędnego do wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 16.01.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 To sa stare normy, niestety nadal obowiazuja. Podobno juz wkrotce zaczna obowiazywac juz nowe. Dla pomieszczen mozna z powodzeniem (i komfortem) ustawic 0,5 wymiany/h, wtedy straty ciepla nie sa az tak wielkie a komfort bardzo wysoki . W domach pasywnych tyle zalecaja wiec chyba nie jest najgorzej. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 17.01.2008 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Popraw ilość powietrza niezbędnego do wentylacji. http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/articles/pjpwwp2003_ciep_went.pdf powinno pomóc. Punkt 4. z tego pdf-a. Arek-L skorygowałbym ilość powietrza niezbędnego do wentylacji To to jeszcze poprawi wyniki, jak zmniejszę wymiany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 24.01.2008 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 No faktycznie dobre masz wyniki. Tylko jak dla mnie za malo danych. Na razie przegrody masz OK, z tego co widze. Moze popelniles blad w sumowaniu poszczegolnych przegrod, swoja droga to bardzo duza wymiane zastosowales, wystarczy max 0,5. No ale wtedy jeszcze lepsze wyniki Ci wyjda Z tego co jeszcze widze to raczej naleza Twoje przegrody do przyzwoitych, ale nie do az tak przyzwoitych zeby wychodzilo tak dobrze. Jak chcesz to przeslij mi Swoj pliczek *.ozd to w wolniejszej chwili rzuce okiem naniego. Ciezko z tych informacji wiecej wycisnac Pamietaj, ze do PC jeszcze dolicz moc na cwu, bo ozc jest tylko do ogrzewania Pzdr. piwopijco, Podaj adres to podeślę plik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 05.02.2008 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Liczenia ciąg dalszy. Zaobserwowałem takie zjawisko. Mam przegrodę strop z przepływem do góry z warstwami: beton 6,5 cm, styro 4 cm, strop Acermana. No i teraz jak wytnę styropian, to zapotrzebowanie zmniejsza się o ok. 700kWh/rok. Sporo. Jak zmieniałem "strop przepływ do góry" lub "strop przepływ ciepła do dołu" - niewiele to zmienia (jakieś 30kWh/rok).I teraz pytanie: czy przy dwóch kondygnacjach daję np. strop 2x, tj. pokój na dole daję ściany opdłogę i strop z przepływem ciepła do góry i w pomieszczeniu nad tym pokojem daję też stropz przepływem ciepła w dół?To samo ze ścianami działowymi, czy daję ścianę działową pomiędzy pokojami w obydwu pomieszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 05.02.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Obydwa pomieszczenia maja miec pelna grubosc scian dzialowych. Jezeli temp. masz w sasiednich pomieszczeniach takie same to straty sa tylko na dogrzanie scian a jezeli w jednym pom. jest 24 (lazienka) a w drugim 20 (sypialnia) to sypialnia ma zysk od lazienki ale lazienka zalicza straty na poczet sypialni Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 05.02.2008 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.02.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Te programy jakies dziwne. Na "piechotę" wychodza zupełnie inne wartości Arek w danych podstawowych masz chyba błąd. Dotyczy to kubatury. Z prostego przeliczenia wynika, że średnia wysokość wszystkich pomieszczeń to 3,2 m. "Wpisując" kubature nie nalezy sugerować sie danymi z projektu, bo tam kubatura liczona jest "zewnetrznie". Dla potrzeb programu nalezy wyliczyć na "piechotę" - czyli m2 x wysokość. I jeszcze jedno. od 2004r. obowiazują "przepisy" normy PN-83/B-03430 dotyczące wentylacji, a program liczy wg. starej juz nie obowiazujacej normy i liczy "krotność" wymiany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 05.02.2008 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 sSiwy, dzięki sprawdzę tę kubaturę, Swoją drogą, trudno z kubaturą przy kilku skosach - ach, trygonometria się kłania.Ale po zsumowaniu wychodzi ok. 580m3. Wg projektu miałem podane 2 kubatury: jeśli mnie pamięć nie myli to kubatura netto 680m3 i kubatura coś koło 1000m3 (sprawdzę wieczorem).I tak, bez względu na czy wartość w zakładce dane ogólne jest np. 680m3, czy mniejsza - nie zmienia się wynik (wpisałem 1m3 i nic na totalu się nie zmienia). Po wprowadzeniu średniej wysokości 2,4m na poddaszu ze skosami(normalnie jest 2,7) - wynik total zmienił się o ok. 60kWh/rok, czyli "śladowo".A z tą krotnością wymian, to chodzi o to, że program liczy 1 wymianę/h? Ja założyłem średnio 0,7/h (wiadomo, w nocy mniej, w dzień więcej a jak spotkanie rodzinne to na maxa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts