Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obliczenia w OZC

Arek-L

Recommended Posts

Tutaj też coś nie tak " Zapotrzebowanie na moc cieplną dla wentylacji.. Qwent[W]: = 0 " - :roll:

Skoryguj wymiany bo zdaje się że są poniżej 0.66/h i wtedy straty wychodzą 0

Poza tym współczynnik dla okna = 0.8 - to też niemożliwe - szyba zespolona tak, ale pozostaje rama mniej niż 1.0 trudno jest ociągnąć. Proponuję użyć co najmniej 1.0.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cale okna maja wsp. 0.8 - okna do domow pasywnych (zadne 1.0 czy gorsze)

Kombinowelame wymiany od 0,5 do 0,8 i wyzej i nic tego nie zmienia (w tabeli uwzglednione sa a w wyliczeniach juz nie)

Cos ten programik nawala, zobacze w chwili wolnej moze cos zatrybi

We wczesnisjszych wyliczeniach uwzglednial mi straty na wentylacje ale teraz sie zapetlil chyba :cry:

Pzdr.

• 2 weeks później...

Dokladnie tak. Nie obawiam sie start wspolczynnika poniewaz okna mam zamiar miec pozamykane przez wiekszosc czasu wiec i nie ma problemu wspomnianego. Mysle ze u=o.8 jest jak najbardziej realny i bezpieczny. Zmianilem wyniki-aktualizacja na screenshot'ach. Policzylem cala moja czesc blizniaka wlacznie z gora wiec mozna sobie porownac. Mysle ze wypadlo nie najgorzej. Wychodzi 0 przy wentylacji, ale tak ma yc jezeli stosuje rekuperator i GWC wiec i straty w normach sa pomijalne. Po rozmowie z autorem programu uznalismy ze przyjete wartosci zawieraja duzy wspolczynnik bezpieczenstwa, powiedzial ze w rzeczywistosci wyjdzie duzo lepiej niz w obliczeniach. Niestety nie moga oni zmienic programu bo musi byc zgodny z obowiazujacymi normami. Moze jak wejda unijne jako obowiazujace to sie troszke zmieni.

Pzdr. i

Szczesliwego Nowego 2008 roku, aby nasze domy powstaly taj jak chcielibysmy i bez wiekszych problemow zbysmy je zasiedlili :wink:

• 3 weeks później...

Możecie pomóc? Zerknijcie proszę, bo nie mam pomysłu. Coś za dobre wyniki wychodzą.

Ściany - styro zwykłe 0,04 15cm

podłoga - styro zwykłe 0,04 12 cm

sufit poddasze - wełna 0,039 20 cm

okna - 1,2 - sporo ok. 50m2

ustawienie względem stron świata - dobre, większość przeszkleń od płd, zach i mało wsch., 2 światliki dachowe w schowkach od płn.

wymian pow. (reku) - 0,8, temp. nawiewu 15stC.

No i wychodzi tak a nie inaczej.

Jakieś pomysły co może być nie tak?

Istotne, bo wszyscy proponują mi PC minimum 9,7kW, większość 11kW, a wychodzi, że wystarczy 6kW.

Warunki glebowe mam chyba dobre, bo piasek, woda zaczyna się (w lipcu) na 80cm ppt.

http://img100.imageshack.us/img100/5048/wynikiogolnefs2.th.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/7606/zestpomieszczenci3.th.jpg

http://img153.imageshack.us/img153/8117/zestprzegrodls9.th.jpg

No faktycznie dobre masz wyniki. Tylko jak dla mnie za malo danych. Na razie przegrody masz OK, z tego co widze. Moze popelniles blad w sumowaniu poszczegolnych przegrod, swoja droga to bardzo duza wymiane zastosowales, wystarczy max 0,5. No ale wtedy jeszcze lepsze wyniki Ci wyjda :)

Z tego co jeszcze widze to raczej naleza Twoje przegrody do przyzwoitych, ale nie do az tak przyzwoitych zeby wychodzilo tak dobrze.

Jak chcesz to przeslij mi Swoj pliczek *.ozd to w wolniejszej chwili rzuce okiem naniego. Ciezko z tych informacji wiecej wycisnac

Pamietaj, ze do PC jeszcze dolicz moc na cwu, bo ozc jest tylko do ogrzewania

Pzdr.

Wychodzi 0 przy wentylacji, ale tak ma yc jezeli stosuje rekuperator i GWC wiec i straty w normach sa pomijalne.

Hmm, nie jestem przekonany. Na wyjściu z reku nie masz "pełnej" temperatury i musisz to powietrze jedna dogrzać. Jaką zakładasz sprawność reku?

Ja dla przyzwoitości wpisałem, że temp. powietrza nawiewanego będzie wynosić 15C.

Ja tez wpisywalem temp., nie zmienia to faktu ze w pewnych warunkach i przy pewnej wymianie sa one przez program pomijane, aczkolwiek sa uwzgledniane w wynikach ogolnych. Taka zasada dzialania programu OZC, to nie jest blad tylko tak powinno byc -taka metodologia obliczeniowa zostala przyjeta na podstawie norm. To ze nie pokazuje szczegolowo wynikow na wentylacje (w ogolnych wynikach) nie znaczy ze ich nie uwzglednia w obliczeniach. Popatrz sobie na zakladke straty i zobaczysz ze sa uwzglednione

Pzdr.

To sa stare normy, niestety nadal obowiazuja. Podobno juz wkrotce zaczna obowiazywac juz nowe. Dla pomieszczen mozna z powodzeniem (i komfortem) ustawic 0,5 wymiany/h, wtedy straty ciepla nie sa az tak wielkie a komfort bardzo wysoki :). W domach pasywnych tyle zalecaja wiec chyba nie jest najgorzej.

Pzdr.

Popraw ilość powietrza niezbędnego do wentylacji.

http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/articles/pjpwwp2003_ciep_went.pdf

powinno pomóc.

Punkt 4. z tego pdf-a.

Arek-L skorygowałbym ilość powietrza niezbędnego do wentylacji

To to jeszcze poprawi wyniki, jak zmniejszę wymiany....

No faktycznie dobre masz wyniki. Tylko jak dla mnie za malo danych. Na razie przegrody masz OK, z tego co widze. Moze popelniles blad w sumowaniu poszczegolnych przegrod, swoja droga to bardzo duza wymiane zastosowales, wystarczy max 0,5. No ale wtedy jeszcze lepsze wyniki Ci wyjda :)

Z tego co jeszcze widze to raczej naleza Twoje przegrody do przyzwoitych, ale nie do az tak przyzwoitych zeby wychodzilo tak dobrze.

Jak chcesz to przeslij mi Swoj pliczek *.ozd to w wolniejszej chwili rzuce okiem naniego. Ciezko z tych informacji wiecej wycisnac

Pamietaj, ze do PC jeszcze dolicz moc na cwu, bo ozc jest tylko do ogrzewania

Pzdr.

piwopijco,

Podaj adres to podeślę plik.

• 2 weeks później...

Liczenia ciąg dalszy. Zaobserwowałem takie zjawisko. Mam przegrodę strop z przepływem do góry z warstwami: beton 6,5 cm, styro 4 cm, strop Acermana.

No i teraz jak wytnę styropian, to zapotrzebowanie zmniejsza się o ok. 700kWh/rok. Sporo. Jak zmieniałem "strop przepływ do góry" lub "strop przepływ ciepła do dołu" - niewiele to zmienia (jakieś 30kWh/rok).

I teraz pytanie: czy przy dwóch kondygnacjach daję np. strop 2x, tj. pokój na dole daję ściany opdłogę i strop z przepływem ciepła do góry i w pomieszczeniu nad tym pokojem daję też stropz przepływem ciepła w dół?

To samo ze ścianami działowymi, czy daję ścianę działową pomiędzy pokojami w obydwu pomieszczeniach?

Obydwa pomieszczenia maja miec pelna grubosc scian dzialowych.

Jezeli temp. masz w sasiednich pomieszczeniach takie same to straty sa tylko na dogrzanie scian a jezeli w jednym pom. jest 24 (lazienka) a w drugim 20 (sypialnia) to sypialnia ma zysk od lazienki ale lazienka zalicza straty na poczet sypialni

Pzdr.

Te programy jakies dziwne. Na "piechotę" wychodza zupełnie inne wartości :(

Arek w danych podstawowych masz chyba błąd. Dotyczy to kubatury. Z prostego przeliczenia wynika, że średnia wysokość wszystkich pomieszczeń to 3,2 m. "Wpisując" kubature nie nalezy sugerować sie danymi z projektu, bo tam kubatura liczona jest "zewnetrznie". Dla potrzeb programu nalezy wyliczyć na "piechotę" - czyli m2 x wysokość.

I jeszcze jedno. od 2004r. obowiazują "przepisy" normy PN-83/B-03430 dotyczące wentylacji, a program liczy wg. starej juz nie obowiazujacej normy i liczy "krotność" wymiany.

Pozdrawiam

sSiwy, dzięki sprawdzę tę kubaturę, Swoją drogą, trudno z kubaturą przy kilku skosach - ach, trygonometria się kłania.

Ale po zsumowaniu wychodzi ok. 580m3. Wg projektu miałem podane 2 kubatury: jeśli mnie pamięć nie myli to kubatura netto 680m3 i kubatura coś koło 1000m3 (sprawdzę wieczorem).

I tak, bez względu na czy wartość w zakładce dane ogólne jest np. 680m3, czy mniejsza - nie zmienia się wynik (wpisałem 1m3 i nic na totalu się nie zmienia). Po wprowadzeniu średniej wysokości 2,4m na poddaszu ze skosami(normalnie jest 2,7) - wynik total zmienił się o ok. 60kWh/rok, czyli "śladowo".

A z tą krotnością wymian, to chodzi o to, że program liczy 1 wymianę/h? Ja założyłem średnio 0,7/h (wiadomo, w nocy mniej, w dzień więcej a jak spotkanie rodzinne to na maxa).