Szef23 20.03.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 ja się zgubiłem w tym formularzu straty w nim to 223W przez przegrody + 3MW na wentylację a więc w sumie 10MW ?? idźmy dale zapotrzebowanie na ciepło 10MW strat - 1MW zysków i program wylicza na 8,5MW ?? nie powinno być 9MW albo zapotrzebowanie na moc na m2 8,5MW/218m2 = według mnie 39W/m2 program podaje 30W/m2 Tam poprostu slabo widac na tym screenie Straty przez przegrody to 6,223.43 W Na wentylacje 3,902.31 W Zyski od naslonecznienia 445.82 W mieszkancow 320.00 W sprzetu 413.33 W Inne 436.00 W wiec wszystko sie zgadza w obliczeniach Wyniki zapotrzebowania na mocy wyszły mi niemal identyczne: OZC 13937W; exergy13 13948W Dom 464m^2 1465m^3 (GWC) mi w tych dwoch programach straty przez przegrody tez wyszly niemal identyczne OZC 4,4 KW LowEX 4,6 KW Dopiero ze stratami na wentylacje wychodza jakies bajki OZC 1,2 KW LowEX 3,9 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivianek 25.08.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Robie obecnie projekt ogrzewania budynku jednorodzinnego w OZC - praca inzynierska i mam maly problem przy liczeniu sezonowego zapotrzebowania na cieplo przy podawaniu danych do czesci podpiwniczonej i niepodpiwniczonej wyskakuje mi blad " nie nalezy wprowadzac danych o podlogach na gruncie w nieogrzewanych pomieszczeniach" problem w tym ze wieksza czesc piwnicy jest ogrzewana z wyjatkiem kotlowni i skladu paliwa. Moze gdzies w ustawieniach mam cos zle zaznaczone ? Czy mogly ktos cos poradzic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.10.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Odgrzeje trochę starego kotleta bo może ktoś nie zauważył. Pojawił się już Audytor OZC 4.0 Demo http://www.sankom.pl/download/free/dem/setupozc.exePozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 04.10.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 U la la. Pobrałem, widzę sporo zmian na lepsze. Wygląda to naprawdę ciekawie, zobaczymy tylko jak liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.10.2008 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Odgrzeje trochę starego kotleta bo może ktoś nie zauważył. Pojawił się już Audytor OZC 4.0 Demo http://www.sankom.pl/download/free/dem/setupozc.exe Ohoho! Wyglada duuuzo lepiej od poprzedniej wersji i wprowadzanie jest duzo szybsze (sam np. przy wprowadzaniu dodaje przegrode w pomieszczeniu obok). No i jest w koncu wybor co do roznych rodzai wentylacji - w tym z rekuperatorem. W poprzedniej wersji nie wiedzialem (i nie tylko ja - czytajac ten watek:-) jakie konkretnie wartosci wpisywac przy temperaturze nawiewu.. Teraz juz nie trzeba glowkowac Tylko Panowie.. Wychodza Wam z reguly swietne wyniki. W moim domku tez wyszly calkiem w porzadku (ok 50kWh/m2*rok). Tylko ze jest pewien problem! Moj dom to Mila Chwila Z tym ze ja mam jeszcze pelne podpiwniczenie (140m2 piwnicy), ogrzewane! I mi, mimo podobnych parametrow, izolacji etc wychodzi 50kWh/m2*rok, a Murator sprzedaje z 69kWh/m2*rok! W sumie uswiadomilem sobie, ze to moze przez to, ze do w/w wskaznika brana jest pod uwage cala powierzchnia ogrzewana (wiec u mnie rowniez +140m2 piwnicy), a ze piwnica na ogrzewanie potrzebuje znacznie mniej energii niz parter i poddasze - dlatego wskaznik sezonowego zapotrzebowania jest nizszy! I wlasnie uswiadomilem sobie, ze w ten oto sposob posiadanie ogrzewanej piwnicy "uzytkowej" podwyzsza nam klase energetyczna budynku Mam racje ? ;D pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudezm 21.10.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 A ja mam pytanko co do Audytora 4.0 demo.Wybierając mostki termiczne nie wyświetla mi poprawnie obrazków. W instrukcji jest przykładowy zrzut ekranu, na którym wszystko widać cacy, natomiast u mnie wygląda to tak: http://lh3.ggpht.com/dudezm/SP5Wf22RwfI/AAAAAAAAArI/iUtI0QMmbQE/s400/ozc.JPG W lewym okienku nic nie ma, a prawe pokazuje czerwone prostokąty "brak bloku". Ktoś miał już podobny problem albo wie jak sobie z tym poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudezm 12.11.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 z mostkami dalej nie wiem co i jak, na razie wybrałem metodę liczenia automatycznego, uproszczonego. tam już nie trzeba ręcznie wybierać poszczególnych mostków. Mam jednak wątpliwości, na ile poprawnie są one wyznaczane przez program. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 12.11.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Ja mam PURMO OZC 4.0 i mostki widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudezm 12.11.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Dzięki RAPczyn!Dawno nie sprawdzałem nowych wersji, ja miałem audytor 4.0 demo. Widocznie problem z mostkami to jedno z wielu ograniczeń tej wersji.Zainstalowałem PURMO i wszystko śmiga. No prawie, bo nie można otworzyć pliku z wersji demo, wszystko muszę wpisywać od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.11.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Zrób kopiuj/wklej rzeczy z tabelki pomieszczenia, nie trzeba będzie wpisywać wszystkiego od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudezm 13.11.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Hmm, pomysł dobry ale już zacząłem wprowadzać od nowa, trochę pozmieniałem oznaczenia i sypie błędami przy próbie wklejania.Wpiszę jeszcze raz ręcznie, może jakieś byki przy okazji znajdę i poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.11.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Zrób kopiuj/wklej rzeczy z tabelki pomieszczenia, nie trzeba będzie wpisywać wszystkiego od nowa. Nie do konca - w nowym OZC wpisuje sie np. tylko dlugosci przegrod pionowych, a program sam oblicza powierzchnie mnozac to sobie przez podana "u gory" wysokosc pomieszczenia. Takze proste "kopiuj / wklej" nie wystarczy Ale u mnie Purmo OZC 4.0 otworzyl projekt stworzony w Kisan OZC 3.6, choc liczyc nie chce - bledow od cholery Wiec tez wpisuje od nowa. Przynajmniej porownam wyniki - jak beda w miare takie same to znaczy ze sie nigdzie nie machnalem pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 14.11.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Do tego należy podawać długości ścian w osiach - jak w starej normie - program sam będzie wiedział jaki mostek zastosować i, że musi dodać kawałek ściany (licząc wg. PN-EWN12831.). W OZC 4.0 można odczytywać projekty z OZC 3.0, wszystko będzie dobrze pod warunkiem, że powierzchnie ścian wpisaliśmy np. "5*3,3" program domyśli się, że "5" do L a "3,3" to H.Sugeruje się by zmienić krotność wymiany pow.wen. w kuchni i łazience z 1.5 na 0.5 są silne przypuszczenia, że ktoś kiedyś się pomylił przepisując i błąd był powielany.Rzućcie okiem na instrukcje jak wpisywać pomieszczenia aby mostki były odpowiednie. ściana zew. i zgodnie ze wskazówkami zegara.Więcej uwag w tym momencie nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 14.11.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Różnice są dośc duże. W końcu jest wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Jest też ogrzewanie podłogowe. U mnie import przeszedł OK. Po obliczeniach wynik w porównaniu z 3.0 jest 2x gorszy. Muszę poedytować większość pomieszczeń - szczególnie ściany. Nie wiecie czy przy dowiązywaniu np. okien do przegród z automatu odlicza ich pole powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 14.11.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Odlicza, po lewej stronie tam gdzie wpisuje się przegrody masz "0" lub "1". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.11.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 W OZC 4.0 można odczytywać projekty z OZC 3.0, wszystko będzie dobrze pod warunkiem, że powierzchnie ścian wpisaliśmy np. "5*3,3" program domyśli się, że "5" do L a "3,3" to H.Chyba jednak przeceniasz "inteligencję" tego programu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 14.11.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Byłem ostatnio na "Szkoleniu Purmo OZC 4.0" i twórca twierdzi, że odczyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.11.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Odczytuje starsza wersje, sam to sprawdzilem i przeszedlem na 4.0 prawie bezbolesnie. trzeba wiecej rzeczy tam zdefiniowac, ale jest dobrzeWszystko mi przeszlo, a 'domyslenie" sie programu jest mozliwe o ile zdefiniowalismy srednia wysokosc kondygnacji/pomieszczen -program dopasowuje sobie wartosci ktore odbiegaja od zadanej wysokosci z danych ogolnych. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.11.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Byłem ostatnio na "Szkoleniu Purmo OZC 4.0" i twórca twierdzi, że odczyta.Program już "ściągnąłem", ale jeszcze nie zdążyłem go przetestować . Wygląda obiecująco. W wolnej chwili do niego też siądę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 14.11.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Trochę poprawek w kolejności przegród i już spadło o 2000kWh/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts