Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obliczenia w OZC

Arek-L

Recommended Posts

ja się zgubiłem w tym formularzu

straty w nim to 223W przez przegrody + 3MW na wentylację a więc w sumie 10MW ??

idźmy dale zapotrzebowanie na ciepło 10MW strat - 1MW zysków i program wylicza na 8,5MW ?? nie powinno być 9MW

albo zapotrzebowanie na moc na m2 8,5MW/218m2 = według mnie 39W/m2 program podaje 30W/m2

Tam poprostu slabo widac na tym screenie

Straty przez przegrody to 6,223.43 W

Na wentylacje 3,902.31 W

Zyski od naslonecznienia 445.82 W

mieszkancow 320.00 W

sprzetu 413.33 W

Inne 436.00 W

wiec wszystko sie zgadza w obliczeniach

Wyniki zapotrzebowania na mocy wyszły mi niemal identyczne: OZC 13937W; exergy13 13948W

Dom 464m^2 1465m^3 (GWC)

mi w tych dwoch programach straty przez przegrody tez wyszly niemal identyczne

OZC 4,4 KW

LowEX 4,6 KW

Dopiero ze stratami na wentylacje wychodza jakies bajki

OZC 1,2 KW

LowEX 3,9 KW

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Robie obecnie projekt ogrzewania budynku jednorodzinnego w OZC - praca inzynierska i mam maly problem przy liczeniu sezonowego zapotrzebowania na cieplo przy podawaniu danych do czesci podpiwniczonej i niepodpiwniczonej wyskakuje mi blad " nie nalezy wprowadzac danych o podlogach na gruncie w nieogrzewanych pomieszczeniach" problem w tym ze wieksza czesc piwnicy jest ogrzewana z wyjatkiem kotlowni i skladu paliwa. Moze gdzies w ustawieniach mam cos zle zaznaczone ? Czy mogly ktos cos poradzic ? :)

• 1 month później...
Odgrzeje trochę starego kotleta bo może ktoś nie zauważył. Pojawił się już Audytor OZC 4.0 Demo http://www.sankom.pl/download/free/dem/setupozc.exe

Ohoho! Wyglada duuuzo lepiej od poprzedniej wersji i wprowadzanie jest duzo szybsze (sam np. przy wprowadzaniu dodaje przegrode w pomieszczeniu obok). No i jest w koncu wybor co do roznych rodzai wentylacji - w tym z rekuperatorem. W poprzedniej wersji nie wiedzialem (i nie tylko ja - czytajac ten watek:-) jakie konkretnie wartosci wpisywac przy temperaturze nawiewu.. Teraz juz nie trzeba glowkowac :-)

Tylko Panowie.. Wychodza Wam z reguly swietne wyniki. W moim domku tez wyszly calkiem w porzadku (ok 50kWh/m2*rok). Tylko ze jest pewien problem!

Moj dom to Mila Chwila

Z tym ze ja mam jeszcze pelne podpiwniczenie (140m2 piwnicy), ogrzewane! I mi, mimo podobnych parametrow, izolacji etc wychodzi 50kWh/m2*rok, a Murator sprzedaje z 69kWh/m2*rok!

W sumie uswiadomilem sobie, ze to moze przez to, ze do w/w wskaznika brana jest pod uwage cala powierzchnia ogrzewana (wiec u mnie rowniez +140m2 piwnicy), a ze piwnica na ogrzewanie potrzebuje znacznie mniej energii niz parter i poddasze - dlatego wskaznik sezonowego zapotrzebowania jest nizszy!

I wlasnie uswiadomilem sobie, ze w ten oto sposob posiadanie ogrzewanej piwnicy "uzytkowej" podwyzsza nam klase energetyczna budynku ;-) Mam racje ? ;D

pozdr.

• 3 weeks później...

A ja mam pytanko co do Audytora 4.0 demo.

Wybierając mostki termiczne nie wyświetla mi poprawnie obrazków. W instrukcji jest przykładowy zrzut ekranu, na którym wszystko widać cacy, natomiast u mnie wygląda to tak:

http://lh3.ggpht.com/dudezm/SP5Wf22RwfI/AAAAAAAAArI/iUtI0QMmbQE/s400/ozc.JPG

W lewym okienku nic nie ma, a prawe pokazuje czerwone prostokąty "brak bloku". Ktoś miał już podobny problem albo wie jak sobie z tym poradzić?

• 3 weeks później...
Zrób kopiuj/wklej rzeczy z tabelki pomieszczenia, nie trzeba będzie wpisywać wszystkiego od nowa.

Nie do konca - w nowym OZC wpisuje sie np. tylko dlugosci przegrod pionowych, a program sam oblicza powierzchnie mnozac to sobie przez podana "u gory" wysokosc pomieszczenia. Takze proste "kopiuj / wklej" nie wystarczy :-) Ale u mnie Purmo OZC 4.0 otworzyl projekt stworzony w Kisan OZC 3.6, choc liczyc nie chce - bledow od cholery ;) Wiec tez wpisuje od nowa. Przynajmniej porownam wyniki - jak beda w miare takie same to znaczy ze sie nigdzie nie machnalem :-)

pozdr.

Do tego należy podawać długości ścian w osiach - jak w starej normie - program sam będzie wiedział jaki mostek zastosować i, że musi dodać kawałek ściany (licząc wg. PN-EWN12831.). W OZC 4.0 można odczytywać projekty z OZC 3.0, wszystko będzie dobrze pod warunkiem, że powierzchnie ścian wpisaliśmy np. "5*3,3" program domyśli się, że "5" do L a "3,3" to H.

Sugeruje się by zmienić krotność wymiany pow.wen. w kuchni i łazience z 1.5 na 0.5 są silne przypuszczenia, że ktoś kiedyś się pomylił przepisując i błąd był powielany.

Rzućcie okiem na instrukcje jak wpisywać pomieszczenia aby mostki były odpowiednie. ściana zew. i zgodnie ze wskazówkami zegara.

Więcej uwag w tym momencie nie pamiętam.

Różnice są dośc duże. W końcu jest wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Jest też ogrzewanie podłogowe.

U mnie import przeszedł OK. Po obliczeniach wynik w porównaniu z 3.0 jest 2x gorszy. Muszę poedytować większość pomieszczeń - szczególnie ściany.

Nie wiecie czy przy dowiązywaniu np. okien do przegród z automatu odlicza ich pole powierzchni?

Odczytuje starsza wersje, sam to sprawdzilem i przeszedlem na 4.0 prawie bezbolesnie. trzeba wiecej rzeczy tam zdefiniowac, ale jest dobrze

Wszystko mi przeszlo, a 'domyslenie" sie programu jest mozliwe o ile zdefiniowalismy srednia wysokosc kondygnacji/pomieszczen -program dopasowuje sobie wartosci ktore odbiegaja od zadanej wysokosci z danych ogolnych.

Pzdr.