Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewn?trzne tradycyjne czy gipsowe???

Recommended Posts

Gipsowe robi się szybko (2-5 dni), tradycyjne dłużej (nawet 2-3 tygodnie).

Tradycyjne to tynki "na gotowo" - czyli od razu pod malowanie.

Gipsowe to na ogół tynk surowy - mozna pomalować, ale nie uzyska się idealnie gładkiej powierzchni (nie mylić z równą - gipsowe są równe). Ale wystarczy przetrzeć (po wyschnięciu) paca z siatką stalową (buła z masłem) i wychodzą gładkie jak pupa niemowlaka :)

Ja wybrałem maszynowe:

1. W tydzień mam wszystko otynkowane i o.m.c. suche

2. Tam gdzie potrzebuje to sobie podszlifuje (niewielka praca)

3. Wyszło parę złoty taniej za m2 (płaciłem 17 za metr)

W sumie nie żałuje i mogę polecić.

Teska - ty nie podpuszczaj :)

To "maszynowo" oznacza, że tynk na ściane podawany jest z agregatu. (patrz http://www.naszdom.erb.pl/index.htm?page=58&beg=10 )

Znacznie przyspiesza to prace bo tynkarze nie muszą mieszać tylko wrzucają worek na maszynkę, a z rury tryska gotowy tynk (a jest tego nie mało - u nas na 300 metrów poszło około 3 ton - 100 worków po 30 kg !!!) - ale po zarzuceniu tynku na ścianę dalej obróbka idzie ręcznie.

Tynki gipsowe robi się z gotowych gipsowych mieszanek (+woda), a tradycyjne składają się z kilku warstw o różnym skłądzie.

Podstawowa róznica polega więc na:

1. Użytym materiale

2. Sposobie przygotowania i zarzucenia tynku (ręcznie - maszynowo)

3. Sposobie wykończenia - tynkarze maszynowi (na ogół) po zarzuceniu tynku i wyrównaniu jadą gdzie indziej. Żeby tynk był gładziutki powinni poczekać parę dni i go zatrzeć (czy przetrzeć) - ale w standardowej cenie tego nie ma o czym wiele osób nie wie. Z tym, że jeżeli ktoś robi tynk pod kafle, tapety czy malowanie wałkiem (takie z fakturką) to to nie ma znaczenia - zatrzeć trzeba jeśli komuś się marzy gładka ściana z oświetleniem bocznym (jak Joasi np ;) )

U nas po tygodniu od położenia ściany wyglądają na suche - malować będziemy za miesiac - wtedy będą już suche jak pieprz.

Teska - większośc tynków wykończona jest gipsem (gładzią tynkową) - gips łatwo chłonie wilgoś i łatwo schnie - to jest zaleta - o żadnym kiśnięciu mowy nie ma :)

PS. A kiedy do nas wpadniesz - wybierasz się jak sójka za morze - już dwa tygodnie :)

Napiszę o swoich przemyśleniach, bo jestem miesiąc po tynkowaniu. Ostatecznie zrobiłem tynki maszynowe gipsowe, tylko garaż i nieogrzewane pom. gosp. tynk tradycyjny - ale też z agregatu. Mam zatem okazję porównać jakość. Zdecydowanie polecam tynki gipsowe do domu, prezentują się super, faktycznie jak są dobrze zrobione to można od razu (po przeschnięciu) malować. Tynk cementowy też wyszedł ekipie prawie idealnie - ładna, równa powierzchnia, ale faktura jak to zaprawa cementowa niezbyt piękna (mimo że ziarno w zaprawach maszynowych jest b. drobniutkie). Pmimo starannego gruntowania gdziniegdzie tynk się odspaja od ściany. Przy tynku tradycyjnym w mieszkaniu bez gładzi by się zatem nie obyło, chyba że ktoś lubi gierkowskie klimaty. Gips polecam też ze względu na cenę - jak się samemu zorganizuje materiały, to wychodzi naprawdę tanio - ja płaciłem za robociznę 7 zł/m2, gips Knaufa to ok. drugie tyle, a listwy i grunt to drobiazgowe kwoty. tynk tradycyjny + gładź to co najmniej 50% drożej.

Ale mieszacie :)

Gładkość tynków nie zależy od materiału tylko od wykończenia !

Niewykończone (niezatarte) tynki gipsowe-maszynowe są tak samo chropawe jak tradycyjne i vice versa. Nazywa się toto "tynk surowy". Tradycyjne trzeba wykończyć gładzią czy czymś takim, a gipsowe trzeba portraktować pacą z siatką.

Ergo - każdy tynk może być gładziutki albo chropowaty :)

Sorry, ale nie uwierzę. Piasku się nie da zatrzeć na gładko. Tynki gipsowe i tradycyjne robiła u mnie ta sama ekipa, tym samym agregatem i ci sami ludzie zacierali, tak więc nie ma różnic wykonawczych a jedynie inny materiał. O gustach nie dyskutujmy, każdemu co innego odpowiada, zreszta tynk tradycyjny ma wiele zalet. Będę się jednak upierał, że tradycyjnego tynku IV kategorii nie da się zrobić bez gładzi gipsowej.

...Będę się jednak upierał, że tradycyjnego tynku IV kategorii nie da się zrobić bez gładzi gipsowej.

I o to właśnie chodzi :)

Moim sąsiadem będzie przedstawiciel Knaufa - jak ogladał nasze tynki gadał bardzo fachowo o tynkach kategorii 1, 2, 3, itd.... Z tego co zrozumiałem to tynk czy to maszynowy, czy tradycyjny zaraz po otynkowaniu jest "surowy" i wymaga dodatkowych zabiegów (gładzenia, przecierania, itp...). Sęk w tym, że tynkarze często o tym nie mówią, a potem się kłócą, że to robota malarzy, którzy z kolei będą uparcie twierdzić, że to nie oni tylko tynkarze, itd... :)

Jak zwykle chodzi o kasę - gładzenie tynku jest pracochłonne i wiele ekip, żeby zbić cenę eliminuje ten etap ze swoich standardowych usług. Po otynkowaniu nieświadomy inwestor widzi coś odbiegającego od jego oczekiwań i gada, że tynk maszynowy/tradycyjny (niepotrzebne skreślić) jest do kitu. A to niepradwa. Taki tynk jest zwyczajnie niedokończony.

Dlatego twierdzę, że wybór tynku ręczny/maszynowy, tradycyjny/gipsowy nie ma wpływu na ostateczny wygląd ściany - jeden i drugi może być gładki lub nie. Zniechęcanie do jakiegoś tynku "bo jest nierówny" jest niuzasadnione.

My mamy gipsowe-maszynowe. Tynki są b.równe (sprawdzaliśy 2m łatą - żadnych szpar czy odchyleń), ale jak podświetlić go z boku to widać gdzieniegdzie rysy lub frędzle od łaty tynkarza. Wystarczy jednak parę ruhów (naprawdę) pacą z siatką stalową i ściana staje się gładka jak kula bilardowa.