Teska 15.06.2003 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 teraz kazdy porzadny tynkarz najpierw ustala poziom przy pomocy tych listew prowadzacych..tez słyszałam ze na gipsowe lepiej nie robic bo po jakims czasie wychodzi rdza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 15.06.2003 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 teraz kazdy porzadny tynkarz najpierw ustala poziom przy pomocy tych listew prowadzacych..tez słyszałam ze na gipsowe lepiej nie robic bo po jakims czasie wychodzi rdza.. Nie wyjdzie zadna rdza, jesli listwy beda aluminiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.06.2003 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Doki...a inne tez sa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 15.06.2003 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Doki...a inne tez sa? Najwyrazniej sa, skoro mowa o rdzy. Rdzewieje wylacznie zelazo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb 03.09.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Przeprowadziłem wywiad wśród kilku wykonawców i potwierdzili, że rdza wychodzi. Listwy pod tynk niestety nie są aluminiowe. Moi wykonawcy wyrównywali na listwach drewnianych, które następnego dnia usuwali i wypełniali szcelinę tynkiem. Jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.09.2003 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 nie będzie ok gdy zauważysz w tych miejscach pękniecia co jest naturalną konsekwencją takiego systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb 04.09.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Wykonawcy są z polecenia. Widziałem ich robotę z przed kilku lat. Pęknięć brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 04.09.2003 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 No to po przeczytaniu waszych doświadczeń, myślę, że u mnie będzie tynk tradycyjny z agragatu - coby było tanio i szybko , wykończony gładzią gipsową - coby było ładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.09.2003 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Gładź nie jest potrzebna - wystarczy przeszlifować. Są do tego specjalne siateczki zakładane na pace lub papier ścierny na szlifierce. Wychodzi gładkie jak pupa niemowlaka Tylko cholernie się kurzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_D12 05.09.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Hej! Właśnie jestem na etapie szlifowania tynków gipsowych i niestety jak sobie dobrze poświecisz lampą, to za gładkie to one nie są - praktycznie zawsze możesz znaleźć wgłębienia, małe rysy, czy miejsca nie wygładzone.... Mnie osobiście to nie przeszkadza, ale jak ktoś lubi mieć idealne (plastikowe) ściany to będzie musiał położyć jeszcze gładź. Grzegorz P.S. Jasiu, a jaki tynk masz położony?? (knaufa, czy coś innego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.09.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Orth A co do gładkości to musiałbyś malować jakimiś cudacznymi farbami (a najlepiej z pistoletu) bo normalna farba położona wałkiem ma struktutrę. IMHO chodzi tylko o to żeby światło z kinkietu czy innej lampy nie wywoływało cieni na ścianie / suficie. Idealnie gładka ściana to dla mnie zboczenie takie samo jak idealnie okrągłe jabłko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 05.09.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 U nas tynki są tradycyjne, ostatnia warstwa (szlichta) jest z piaskiem kwarcowym - i nie mówcie, że nie może być gładko (ale nie "plastikowo"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.09.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Gładko to nie zawsze znaczy to samo IMHO przeszlifowany tynk gipsowy jest na tyle gładki, że bardziej nie trzeba. Tzn.: bez świecenia 500 Watowym halogenem wzdłóż ścian nic się nie wypatrzy. A jak ktoś chce idealnie gładki to ponoć gładzi się w nocy pod 1000 Watowe halogeny - tylko na co to komu !? W czasie normalnej "eksploatacji" ściana i tak się porysuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.09.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Ja jestem pzed tynkowaniem. Czy słyszeliście o takim tynku cienkowarstwowym gipsowym. Jeden z wykonawców mi taki proponuje. Mówi, że będzie gruby na ok. 2..3 mm (ściany są dość równe, z gazobetonu). Kable w związku z tym musiałbym schować w bruzdy. Za ten tynk chce 22 zł/m2 (materiały wliczone w cenę). Dużo to czy mało ? Tynk gipsowy maszynowy ma ok 10 mm o ile wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.09.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Ma tyle ile wyjdzie czyli od 2-3mm do ponad cm Równe ściany to nie wszystko, trzeba jeszcze otrzymac rówe płaszczyzny -np.: ściana po dwóch stronach drzwi powinna być w jednej płaszczyźnie. Nie będzie to będziesz miał krzywą ościeżnice. Tynki gipsowe są w dwu odmianach - własnie gruba i cienka. Dokładnie nie pamiętam - popatrz na http://www.knauf.pl A cena normalna - słyszałem o 15,- zł/m2 i o 30 - wszystko zależy, kto, komu, jak daleko od wawy i czy na papier czy bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 05.09.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 A tradycyjny gotowy (gotowa mieszanka w workach), czy mieszany przez ekipę z piasku i cementu? Ten drugi byłby na pewno tańszy...Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marc 05.09.2003 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Z tego co tu przeczytałem to widzę, że w zasadzie każdy rodzaj tynku może być gładki bądź chropowaty. Myślę, że najważniejszym czynnikiem sukcesu jest ekipa a nie rodzaj tynku. I nie ma znaczenia czy to będzie tynk maszynowy czy ręczny (oczywiście poza kosztami). Jeli komuś zależy na dobrej jakości tynków powinien przede wszystkim znaleźć dobrego tynkarza i zrobić takie tynki jakie najlepiej mu wychodzą. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEKR 05.09.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Ja mam inne pytanie nie mam jeszcze okien a chce tynkować maszynowo gipsem, i jak to rozwiązać wstawić narożniki i na nich zakończyć czy zakończyć przed narożnikami czy próbować tynkować do jakiejś deski może ktoś robił bez okien Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 05.09.2003 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Co prawda tynk tradycyjny, ale zasada pewnie ta sama...Tynkarze wstawili narozniki i na nich zakonczyli.Jak beda wstawione okna, to przyjda zrobic glify. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts