Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewn?trzne tradycyjne czy gipsowe???

Recommended Posts

• 2 months później...

Hej!

Właśnie jestem na etapie szlifowania tynków gipsowych i niestety jak sobie dobrze poświecisz lampą, to za gładkie to one nie są :( - praktycznie zawsze możesz znaleźć wgłębienia, małe rysy, czy miejsca nie wygładzone.... Mnie osobiście to nie przeszkadza, ale jak ktoś lubi mieć idealne (plastikowe) ściany to będzie musiał położyć jeszcze gładź.

Grzegorz

P.S.

Jasiu, a jaki tynk masz położony?? (knaufa, czy coś innego)

Orth :)

A co do gładkości to musiałbyś malować jakimiś cudacznymi farbami (a najlepiej z pistoletu) bo normalna farba położona wałkiem ma struktutrę.

IMHO chodzi tylko o to żeby światło z kinkietu czy innej lampy nie wywoływało cieni na ścianie / suficie. Idealnie gładka ściana to dla mnie zboczenie takie samo jak idealnie okrągłe jabłko ;)

Gładko to nie zawsze znaczy to samo :)

IMHO przeszlifowany tynk gipsowy jest na tyle gładki, że bardziej nie trzeba. Tzn.: bez świecenia 500 Watowym halogenem wzdłóż ścian nic się nie wypatrzy. A jak ktoś chce idealnie gładki to ponoć gładzi się w nocy pod 1000 Watowe halogeny - tylko na co to komu !? W czasie normalnej "eksploatacji" ściana i tak się porysuje

Ja jestem pzed tynkowaniem. Czy słyszeliście o takim tynku cienkowarstwowym gipsowym. Jeden z wykonawców mi taki proponuje. Mówi, że będzie gruby na ok. 2..3 mm (ściany są dość równe, z gazobetonu). Kable w związku z tym musiałbym schować w bruzdy. Za ten tynk chce 22 zł/m2 (materiały wliczone w cenę). Dużo to czy mało ? Tynk gipsowy maszynowy ma ok 10 mm o ile wiem.

Ma tyle ile wyjdzie czyli od 2-3mm do ponad cm

Równe ściany to nie wszystko, trzeba jeszcze otrzymac rówe płaszczyzny -np.: ściana po dwóch stronach drzwi powinna być w jednej płaszczyźnie. Nie będzie to będziesz miał krzywą ościeżnice.

Tynki gipsowe są w dwu odmianach - własnie gruba i cienka. Dokładnie nie pamiętam - popatrz na http://www.knauf.pl

A cena normalna - słyszałem o 15,- zł/m2 i o 30 - wszystko zależy, kto, komu, jak daleko od wawy i czy na papier czy bez.

Z tego co tu przeczytałem to widzę, że w zasadzie każdy rodzaj tynku może być gładki bądź chropowaty. Myślę, że najważniejszym czynnikiem sukcesu jest ekipa a nie rodzaj tynku. I nie ma znaczenia czy to będzie tynk maszynowy czy ręczny (oczywiście poza kosztami). Jeli komuś zależy na dobrej jakości tynków powinien przede wszystkim znaleźć dobrego tynkarza i zrobić takie tynki jakie najlepiej mu wychodzą.

Pzdr