Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum,

Planuje zakup kominka CTM i zastanawiam sie jednoczesnie, czy warto dokupic system adaptacjny ARIA (przepustnica powietrza). Czy ktos z Was moze wymienic sie swoimi doswiadczeniami w tym temacie? Z gory dziekuje za wszystkie informacje.

https://forum.murator.pl/topic/74281-kominek-z-p%C5%82aszczem-wodnym-ctm-i-system-adaptacyjny-aria/

Wygląda na to, że warto.

Rzeczywiście przy zamkniętej przepustnicy proces spalania mocno jest ograniczany - wręcz po jakimś czasie gaśnie (choć pewnie zależy to od szczelności danego egzemplarza wkładu i od stanu sznurów, pełniących rolę uszczelki drzwiczek).

W zestawie Aria masz nie tylko przepustnicę, ale i centralkę, sterującą nie tylko pompą (pompami), ale i tą przepustnicą, no i "adapter" do doprowadzenia powietrza od spodu wkładu.

Przepustnica wygląda na zrobioną dość solidnie. Niestety, jest tylko "dwustanowa" (otwarte/zamknięte) - ale zdaję sobie sprawę, że przepustnica i sterowanie "płynne" to nie za takie pieniądze. W stanie bez zasilania przepustnica jest zamknięta.

No i na koniec uwaga praktyczna związana z doprowadzeniem powietrza - na przepustnicę dobrze pasuje typowa rura spiro alu fi=100mm (oczywiście cybancik nie zaszkodzi), a taka rura znowu fajnie wchodzi w kanalizacyjną 110-tkę.

dzieki Bigbeat za rzeczowa odpowiedz,

szczerze mowiac myslalem, ze przepustnica pracuje w trybie "plynnym".

Piszesz tez, ze zdarza sie wygasic kominek. Czy to znaczy, ze przepustnica nie reaguje na przygasanie w kominku?

Z tym wygaszaniem to nie tak ;)

Ja po prostu testowałem jej szczelność, odłączając jej zasilanie i sprawdzając, jak się pali.

Czyli przepustnica działa dobrze, jej sterowanie też, i nie zdarza się "samorzutne" zgaszenie drewienek. Po prostu, jeśli hajcuje się za bardzo (w płaszcz jest wkłądany czujnik temperatury), to centralka zamyka przepustnicę, ale otwiera ją, jeśli temperatura spadnie do bezpiecznej wartości.

Obserwowałem to wczoraj - jeśli napalisz na maxa i wyłączysz pompy (ręcznie - kolejna symulacja awarii), to początkowo przepustnica się zamyka, płomień przygasa, temperatura spada, przepustnica się odmyka, płomień wzrasta itd w kółko - te oscylacje miały okres ok. 15...20 minut. Natomiast jak dowaliłem naprawdę dużo wsadu, to zaczęło działać kolejne zabezpieczenie - zawór zimnej wody, sterowany kapilarą umieszczoną w płaszczu, zaczął puszczać zimną wodę przez wężownicę schładzającą płaszcz (mam wersję AC - z wężownicą).

I mimo moich naprawdę usilnych prób, wyłączeniu pomp itd. nie udało mi się zagotować wody w płaszczu. Tzn. z odpowietrznika w niektórych momentach para posykiwała (moja żona się śmiała, że jak by założyć gwizdek to by pogwizdywało), ale w naczyniu wzbiorczym nic się nie ruszyło (sprawdzałem - gorąca woda się nie cofnęła, bo naczynie było zimne).

Wracając do przepustnicy - to, że ona potrafi zgasić wsad jest dobre, jeśli wywali Ci prąd a nie ma Ciebie w pobliżu (bo śpisz np.).

jeszcze raz dzieki za konkretne informacje!

teraz wszystko rozumiem :D

zdecyduje sie chyba na ten zestaw adaptacyjny, bo zawsze rajcowaly mnie tego typu bajery ;-).

pozdrawiam i zycze udanej oraz szybkiej wykonczeniowki...

wybacz Bigbeat ze tak mecze, ale pojawila sie jeszcze jedna watpliwosc :-?

tym razem chodzi mi o wezownice wodna (AC). piszesz, ze po zaladowaniu wsadu na maxa zadzialala dodatkowo wezownica. czy wtedy byla (celowo) wylaczona pompa, czy poprostu tak sie zdaza pomimo pracy pomp?

p.s.

w polowie roku CTM planuje wprowadzic nowe zamykanie drzwiczek (na zasadzie dociskajacej zapadni), wiec chyba sie wstrzymam z zakupem :D

po raz kolejny WIELKIE dzieki dla Bigbeata!

zaoszczedzilem 600, bo nie kupie wersji AC.

pradu nie mialem w ciagu dwoch lat tylko 3 razy (z czego dwa wylaczenia byly planowane a jedno nastapilo po slynnej letniej wichurze :D).

Na przepustnice natomiast wydam pare zlotych wiecej i zobacze, jak sie sprawdzi... wyniki badan podam na forum ;-) ale to dopiero za jakis czas, jak juz wczesniej pisalem.