ZORDIAK 13.03.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Witam serdecznie Czy ktoś z szanownych forumowiczów układał już parking lub podjazd dla samochodów z kamienia polnego? Jeśli tak bardzo proszę o informację w jaki sposób się do tego zabraliście. Wiem, że pierwszy etap to wybranie humusu, później podsypka żwirowa lub piaskowa i dalej co??? Wylewamy beton i wciskamy w niego kamienie, czy raczej układamy kamienie na piasku wymieszanym z cementem i po ułozeniu poleewamy wszystko wodą? Jeśli ktoś wykonywał taką pracę proszę o opisanie jej kolejnych etapów. Dzięki, pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.03.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Najpierw wybranie na 30-50cm ziemi, potem piach/ żwirek i zagęszczenie go, tak aby od góry, do lica projektowanego poziomu nawierzchni pozostało ok.20 cm- dokładnie tyle , ile ma Twój największy kamień. Potem luźny, ostry pach i osadzanie kamieni pod łatę. Dobite 10 kg młotkiem przez deszczółkę. Wypełnić możesz paiachem lub piachem z odrobiną ( max. 30%) cementu. Ale na samym piachu też doskonale się trzyma. Wypełnienie zagęszczasz wodą - wąż z sitkiem i na tym etapie podlewania jeszcze raz dokładnie dobijasz kamienie, które nie trzymają poziomu. Pamiętaj o spadku z jednej strony! , a by zapewnić odpływ deszczówki.Kawałek efektu- tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74613&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=bruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszkis 17.03.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Mam taki sam pomysł na podjazd. Nazbierałem już furę kamieni - od sporych po duże... . Z waszych postów jednak rozumiem, że mówicie o układaniu całych kamieni - ja planowałem je pociąć i układać płaską powierzchnią do góry, by tak z jednego kamienia mieć prawie metr kwadratowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.03.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Mam taki sam pomysł na podjazd. Nazbierałem już furę kamieni - od sporych po duże... . Z waszych postów jednak rozumiem, że mówicie o układaniu całych kamieni - ja planowałem je pociąć i układać płaską powierzchnią do góry, by tak z jednego kamienia mieć prawie metr kwadratowy. Ba! To najlepszy pomysł, ale... czy masz aż tak dobry sprzęt, by poradzić sobie z twardym kamieniem? Część to pewnie twarde otoczaki z głazów narzutowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 16.10.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 podciągam temat - też chciałabym podjazd z łupanych kamieni polnych.. jak i za ile to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 16.10.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Przyłączam się. Mam ponad 120m kw podjazdu do zrobienia i generalnie każdą opcję rozważam . Szczególnie jeśli nie jest to beton i wszelkie jego odmiany (kostka, płyty itp). Swoją drogą - skąd bierzecie kamień polny? Kupujecie, sami zbieracie z pól czy może jakieś układy z rolnikami macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 11.01.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 barzuc i 1kinia1jesteście jeszcze zainteresowani tymi kamieniami polnymi i ich ułożeniem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 12.01.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Ja nadal podjazdu nie mam - najpóźniej na wiosnę do tematu będę wracał... więc jestem jak najbardziej zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 12.01.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 zainteresowani zawsze też jeszcze podjazdu nie mam. czekam na propozycje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiazdeczka66 12.01.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 witam, u nas na razie ścieżki dla psów wyłożone otoczakami, kamień zbieramy na wiosnę,po naszym polu, wykopujemy przy sadzeniu drzewek, czasem dostajemy od sąsiadów rolników z pól. każdy sposób jest dobry ciekawe jak tnie się otoczaki i czym, czy trzeba je polewać podczas cięcia?łupane nie mają równych powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 12.01.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Jeżeli chodzi o bruk z kamienia polnego to mam bardzo ciekawą, alternatywną propozycje - kostka z kamienia. Efekt podobny do bruku z kamieni polnych, a w użytkowaniu znacznie wygodniejsza: http://images34.fotosik.pl/435/37a817e5dbaa1ad1.jpeghttp://images29.fotosik.pl/313/8076d4705d6995f6.jpg Więcej info na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 13.01.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 to ja poproszę o więcej informacji. głównie ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiazdeczka66 13.01.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 no właśnie ciekawe jaka cena, bo kamienie ziemia rodzi za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 15.01.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 rośliny, zborze, i inne też rodzi za darmo, a za drzewo, mąkę i przyprawy trzeba płacić A zrobienie z owalnego kamienia sześciennych kostek, nie jest wcale takie proste i swoją cenę ma, bo kamień twardy jest, to nie glina. Cena takiej kostki 8/10 - 650 zł tona; 4/6 - 750 zł tonaewentualnie kamienie łupane "na pół" - 190 zł tona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 15.01.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 na ile m2 wystarczy mi tona kamienia przełupanego na pół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 15.01.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 połówki 4-5 metrów z tonykostka 8/10 około 5 metrówkostka 4/6 9-10 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 15.01.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 a jest sposób żeby samemu połupać własne polne kamienie na pół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 15.01.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 |Można duzy młotek 5 kg i nalezy uderzac w odpowiedznie miejsce kamienia. Cała rzecz w tym że trzeba wiedziec gdzie.A tą wiedza nie chca się chwalic.Widziałem jak robił to facet u sąsiada.Pytałem ale odpowiedż była mglista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 21.01.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam my z mężem jesteśmy już "zarażeni" zbieraniem kamieni Od dwóch lat zbieramy kamienie do naszego ogrodu. Najważniejsze, żeby były z jednej strony płaskie, no i jest trochę zabawy przy ich dopasowywaniu. Ale efekt końcowy tę pracę wynagradza. Na równo ułożonym podjeździe nasz syn nie ma nawet problemu z grą w kosza. Pozdrawiam A^propos Wiecie jakie piękne i równe są kamienie na szlakach w Tatrach. Z takich to dopiero ładny podjeździk by był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 21.01.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 JoazBardzo Ci zazdroszczę tych kamieni. Zawsze tak chciałam ale mój leniwy mąż wybił mi to z głowy i mam niestety dróżki z kostki i to betonowej brr.I tak mam zadowolonego męża i beton, coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts