Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

układanie bruku z kamienia polnego

Recommended Posts

Witam serdecznie

Czy ktoś z szanownych forumowiczów układał już parking lub podjazd dla samochodów z kamienia polnego? Jeśli tak bardzo proszę o informację w jaki sposób się do tego zabraliście. Wiem, że pierwszy etap to wybranie humusu, później podsypka żwirowa lub piaskowa i dalej co??? Wylewamy beton i wciskamy w niego kamienie, czy raczej układamy kamienie na piasku wymieszanym z cementem i po ułozeniu poleewamy wszystko wodą?

Jeśli ktoś wykonywał taką pracę proszę o opisanie jej kolejnych etapów.

Dzięki, pozdrawiam wszystkich :D

Najpierw wybranie na 30-50cm ziemi, potem piach/ żwirek i zagęszczenie go, tak aby od góry, do lica projektowanego poziomu nawierzchni pozostało ok.20 cm- dokładnie tyle , ile ma Twój największy kamień.

Potem luźny, ostry pach i osadzanie kamieni pod łatę. Dobite 10 kg młotkiem przez deszczółkę. Wypełnić możesz paiachem lub piachem z odrobiną ( max. 30%) cementu. Ale na samym piachu też doskonale się trzyma. Wypełnienie zagęszczasz wodą - wąż z sitkiem i na tym etapie podlewania jeszcze raz dokładnie dobijasz kamienie, które nie trzymają poziomu.

Pamiętaj o spadku z jednej strony! , a by zapewnić odpływ deszczówki.

Kawałek efektu- tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74613&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=bruk

Mam taki sam pomysł na podjazd. Nazbierałem już furę kamieni - od sporych po duże... ;). Z waszych postów jednak rozumiem, że mówicie o układaniu całych kamieni - ja planowałem je pociąć i układać płaską powierzchnią do góry, by tak z jednego kamienia mieć prawie metr kwadratowy.

Ba! To najlepszy pomysł, ale... czy masz aż tak dobry sprzęt, by poradzić sobie z twardym kamieniem? Część to pewnie twarde otoczaki z głazów narzutowych...

• 1 year później...

Przyłączam się. Mam ponad 120m kw podjazdu do zrobienia i generalnie każdą opcję rozważam :). Szczególnie jeśli nie jest to beton i wszelkie jego odmiany (kostka, płyty itp).

Swoją drogą - skąd bierzecie kamień polny? Kupujecie, sami zbieracie z pól czy może jakieś układy z rolnikami macie?

• 2 months później...

witam, u nas na razie ścieżki dla psów wyłożone otoczakami, kamień zbieramy na wiosnę,po naszym polu, wykopujemy przy sadzeniu drzewek, czasem dostajemy od sąsiadów rolników z pól. każdy sposób jest dobry :p

ciekawe jak tnie się otoczaki i czym, czy trzeba je polewać podczas cięcia?łupane nie mają równych powierzchni.

Jeżeli chodzi o bruk z kamienia polnego to mam bardzo ciekawą, alternatywną propozycje - kostka z kamienia. Efekt podobny do bruku z kamieni polnych, a w użytkowaniu znacznie wygodniejsza:

http://images34.fotosik.pl/435/37a817e5dbaa1ad1.jpeg

http://images29.fotosik.pl/313/8076d4705d6995f6.jpg

Więcej info na priv

rośliny, zborze, i inne też rodzi za darmo, a za drzewo, mąkę i przyprawy trzeba płacić

A zrobienie z owalnego kamienia sześciennych kostek, nie jest wcale takie proste i swoją cenę ma, bo kamień twardy jest, to nie glina.

Cena takiej kostki 8/10 - 650 zł tona; 4/6 - 750 zł tona

ewentualnie kamienie łupane "na pół" - 190 zł tona

Witam

my z mężem jesteśmy już "zarażeni" zbieraniem kamieni :wink: Od dwóch lat zbieramy kamienie do naszego ogrodu. Najważniejsze, żeby były z jednej strony płaskie, no i jest trochę zabawy przy ich dopasowywaniu. Ale efekt końcowy tę pracę wynagradza. Na równo ułożonym podjeździe nasz syn nie ma nawet problemu z grą w kosza.

Pozdrawiam

A^propos

Wiecie jakie piękne i równe są kamienie na szlakach w Tatrach. :wink: Z takich to dopiero ładny podjeździk by był. :D