Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilnej porady speca od okien potrzeba !!! DORADŹCIE PROSZĘ

Recommended Posts

Sprawy się mają tak.

Zamówiłem okna i w tym zestawieniu pojawiło się okno balkonowe wysokości 2300 i szerokości 3600 (2 x po 1800 z łącznikiem)

Skrzydła balkonu po jenym uchylno rozwieralnym i rozwieralnym ze słupkiem ruchomym.

WAŻNE Zamówiłem te okna bez poprzeczki. Dojechały do mnie z poprzeczką. :o :o :o :o :o :o

Teraz firma, w której zamówiłem okna kręci nosem i gdy zarządałem wymiany skrzydeł na takie bez poprzeczki, oznajmiono mi że takie skrzydła mi zamontują ale bez gwarancji. (5 letniej)

Profil VEKA 5 komorowy jednostronny kolor.

I teraz moje pytanie brzmi: co zrobić w tej sytuacji. Opcje są takie:

- pozostać przy niechcianych balkonach z poprzeczką (gwarancja + być może mniej kłopotów z użytkowaniem)

- wymienić na te bez poprzeczki ale i bez gwarancji (takiej gwarancji nie daje producent)

- zarządać aby firma montująca zabrała sobie ten zamontowany balkon z poprzeczką i zamówić np od producenta Petecki identyczne okno ale już bez poprzeczki z 5 letnią gwarancji za dopłatą ok 1000 pln

i wogóle doradźcie czy balkon o wymiarach 2300x1800 bez poprzeczki będzie funkcjonował czy raczej będzie z nim więcej problemów (myślę tu o kwesti siadania skrzydła) Nie ukrywam że chodzi o względy estetyczne w dużym stopniu ale jak mam mieć z tym więcej problemów niż... ach :-?

POMOCY CZASU NIEWIELE NA DECYZJĘ MAM !!

Trudno mi poradzic cos na temat, poza tym , ze wspoczuje nerwowki .

Jednak ile razy czytam wolajace o pomoc posty to sie ciesze ,

ze zamowilam okna u jednego z forumowych najlepszych doradcow okiennych i mam swiety spokoj :D

Zero problemow :wink:

Trudno mi poradzic cos na temat, poza tym , ze wspoczuje nerwowki .

To już ostatni zakup u dobrych znajomych. Nie dość że musiałem ich nauczyć zasad montażu okien (rozmieszczenie i ilość kotew) to jeszcze ten feler... ach brak słów.

jednak bardzo chciałbym poznać opinię znawców na temat zachowywania się balkoni 2300x1800 bez poprzeczki...

co sie bedzie dzialo jak nie bedzie poprzeczki w balkonie dwuskrzydlowwym z ruchomym slupkiem przy takich gabarytach jak Twoje

- mozliwosc odksztalcenia sie zgrzewow czego efektem jest coroczne opuszczanie sie skrzydla balkonowego i ocieranie o oscieznice. Do regulacji w pierwszym roku, do przeszklenia w drugim, do regulacji w trzecim, do przeszklenia w czwartym w piatrym okno na smietnik - zamawiamy nowe na nastepna pieciolatke :lol:

- klopot zamykaniem w sloneczny dzien - skrzydla sa tak szerokie ze brakuje im "luzu" by zmiescic sie w oscieznice - poprzeczka poszerzanie sie skrzydel minimalizuje

ta "nowa" technologia odbije sie czkawka przy stluczeniu szyby - zakldajac ze kupias PVC z MS a nie drewno. Patent z wklejaniem szyby w skrzydlo w oknach PVC jest znany od lat. Dawniej bylo to ratowanie sie co lepsiejszych producentow przy takich zamowieniach jak Twoje - czyli nie trzymanie sie rozwiazan sprawdzonych w imie idei "a noz sie uda"? - kazdy zdobywa doswiadczenie na wlasnych bledach jesli na cudzych uczyc sie nie chce. Teraz ta 'nowa technologia" zaczyna byc powoli coraz bardziej popularna w Niemczech - u nas dopiero raczkuje. W mojej ocenie ma wiecej wad niz zalet - ale to moje zdanie

zapewne jeszcze inni dorzyca tu swoje trzy grosze w temacie co sie moze stac....

co sie bedzie dzialo jak nie bedzie poprzeczki w balkonie dwuskrzydlowwym z ruchomym slupkiem przy takich gabarytach jak Twoje

- mozliwosc odksztalcenia sie zgrzewow czego efektem jest coroczne opuszczanie sie skrzydla balkonowego i ocieranie o oscieznice. Do regulacji w pierwszym roku, do przeszklenia w drugim, do regulacji w trzecim, do przeszklenia w czwartym w piatrym okno na smietnik - zamawiamy nowe na nastepna pieciolatke :lol:

- klopot zamykaniem w sloneczny dzien - skrzydla sa tak szerokie ze brakuje im "luzu" by zmiescic sie w oscieznice - poprzeczka poszerzanie sie skrzydel minimalizuje

dokładnie tak się dzieje, niestety. Z życia wzięte. (mojego)

nie tylko Twojego - to na pocieszenie

a ludziska ciagle uparci oj oj oj uparci

najgorsze jak slyszy sie :"u sasiada takie widzialem/am i ladnie to wyglada"

Jasne - tylko jak to dziala to juz sasiad nie mowi bo i wstyd.

Mam fajne zdjecie balkonu ktory jakis eks dealer zamowil - pieknie toto wyglada ale po roku z dwuskrzydlowego z ruchomym slupkiem otwiera sie juz tylko jedno skrzydlo bo drugiego ruszyc sie nie da (tak sie opuscilo) a przed zima (to co jeszcze jako tako dziala) trzeba przestawiac by nie wialo zas latem znow przestawiac by wogole otworzyc mozna bylo

ale coz...... klient nasz pan :lol:

Bosze, a co ma poprzeczka do luzu wrębowego, wadliwego dystansowania wkładu i błędów w montażu oraz kilku jeszcze innych przyczyn. Wiele BRS-ów bez przewiązki nie chodzi, ale to jest wina najczęściej błędów technologicznych przy produkcji. Od takich producentów i z przewiązką tylko co drugi balkon działa bez zarzutów. A czy skrzydło o szerokości ok.800 mm jest tak ekstremalnie szerokie...? :lol:

Żeby lepiej sobie to wszystko wyobrazić wystarczy spojrzeć na przykład na drewniane wrota, w których nie ma poprzeczki tylko deska ukośna, której zadaniem jest właśnie zapobieganiu opadania skrzydła. W oknie takie zadanie pełni wkład szybowy i podkładki dystansowe, a rozszerzalność termiczna PCV to zupełnie inna bajka...

w drewnie nie ma wiele ale jak widze temat PVC w szczegolach jest obcy szanownemu przedmowcy. I nie zwalajmy na bledy w produkcji czy montazu. Nie tylko szerokosc ale takze wysokosc ma wplyw na pozniejsze klopoty z oknami dwuskrzydlowymi z ruchomym slupkiem z PVC - bo o takich tutaj mowa. Szyba jako element konstrukcjyny faktycznie po czesci spelnia funkcje belki o ktorej wspomniano ale....ale zapomniales o tym ze wzmocnienie konczy sie ok 10cm od zgrzewu i zgrzew przejmuje pozniej wszystkie obciazenia, ze zgrzew jest bardziej podatny na odksztalcenia w wysokich temperaturach (stad ogranicznie wielkosci okien w kolorze o ok. 10% w porownaniu do wymiarow granicznych okien bialychi), o pracy samego profila na szybie i jak wspolpracuja w tym momencie uszczelki ulatwiajac rozszerzenie sie calego skrzydla i blokujac jego powrot do wymiarow wyjsciowych (tzw. beczka powstaje gdy nie ma poziomej poprzeczki i wpierw "cofaja" sie do pierwotnego wymiaru naroza gdy srodek ciagle jest "wypuczony" czego efektem jest ocieranie sie skrzydla o skrzydlo w polowie jego wysokosci) itd itd. Luz miedzy oscieznica a skrzydlem ma temu zapobiec ale... przy pewnych gabarytach nie zapobiegnie i nie wynika to z bledu montazu ale chocby z faktu ze skzydlo jako calosc zawsze osiaga wyzsza temperature jak oscieznica

ojjj....dllugo by tlumaczyc. Okno PVC jest bardziej zlozone nie tylko w swojej konstrukcji ale tez swojej pracy w trakcie eksploatacji i zmiennych warunkow termicznych dlatego tez trzeba uwazac i niestety czasem sie sluchac nie tylko teoretykow ale takze praktykow :lol:

Myślę, że Szanowny przedmówca jest w błędzie pisząc, że temat PCV jest mi obcy- mogę śmiało powiedzieć, że jest mi bardzo, bardzo bliski. Bliżej chyba się już nie da ponieważ znam temat jako użytkownik, montażysta, sprzedawca i producent i to od dłuższego czasu. Raczej drewno jest mi obce. Rozumiem, że szerokość jak równiesz wysokość ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie okien. Nie dotyczy to tylko okien dwuskrzydłowych, ale również wszystkich innych. Dlatego też każdy producent profili określa jakie są „widełki” w zależności od rodzaju stolarki, koloru… Szyba nie pełni funkcję belki- nie taka jej rola. Wiem doskonale, że wzmocnienie stalowe nie jest zgrzewane tak jak profil PCV. Wiem również, że są ograniczenia wielkości okien w kolorze. ALE ZASTOSOWANIE POPRZECZKI NIE ZNOSI TYCH OGRANICZEŃ. Generalnie każdy materiał ma jakieś ograniczenia, wadą PCV jest właśnie np. rozszerzalność termiczna, ale taką samą wadę posiada wzmocnienie stalowe. Nie bardzo rozumiem twojej teorii ”wypuczania” i „cofania”. Dobra rada- smaruj uszczelki, ”nie będą zapobiegały cofaniu się profilu”. :) Gabaryty dla balkonu na ruchomym słupku 1800x2300 chyba nie są jakieś ekstremalne (chyba, że taki balkon powinien mieć 1500x1900 ).

P.S.

Do Kryspin:

Wydaje mi się, że firma nie chce ponieść kosztów swojej pomyłki i próbuje zniechęcić Cię brakiem gwarancji, ….

Zrób prosty test: wyślij znajomego niech wyceni taki balkon jak twój bez poprzeczki i ciekawe czy wspomną mu, że będzie bezgwarancyjny.

Wiele takich balkonów funkcjonuje lub nie funkcjonuje i nie ma wpływu czy poprzeczka jest.

Pan technolog lub diler się machnął i teraz próbuje wcisnąć skrzydła z poprzeczką, a gdyby nie dało się tego wykonać z gwarancją to powinien poprosić o akceptację i parafkę.

No i najważniejsze- klient nasz Pan, nawet jak trzeba było by taki balkon przeregulować kiedyś w przyszłości- to nie bułka za 0,50 zł, że jak nie smakuje to kupię nową….

Praktyk

:lol: :lol: :lol:

(...)i wogóle doradźcie czy balkon o wymiarach 2300x1800 bez poprzeczki będzie funkcjonował czy raczej będzie z nim więcej problemów (myślę tu o kwesti siadania skrzydła) Nie ukrywam że chodzi o względy estetyczne w dużym stopniu ale jak mam mieć z tym więcej problemów niż... ach :-? POMOCY CZASU NIEWIELE NA DECYZJĘ MAM !!

Może odpowiedz sobie na pytanie,co jest dla ciebie ważniejsze:estetyka czy niezawodność?Jednemu "taki" balkon będzie chodził,innemu już nie.Zależy to głównie od wykonania i montażu(a orły go nie montowały,z tego co piszesz).Nie sugeruj się więc do końca wypowiedzią typu"ja taki mam i jest OK".Jeśli praktyk mówi "mogą być problemy"-nie idź na układ bez gwarancji-z tego założenia ja bym wyszedł.Powodzenia

Nie sugeruj się więc do końca wypowiedzią typu"ja taki mam i jest OK".Jeśli praktyk mówi "mogą być problemy"-nie idź na układ bez gwarancji-z tego założenia ja bym wyszedł.Powodzenia

nie tylko ja ale jak widze radomik jako uzytkownik me slowa takze potwierdzil

ale ostateczny wybor nalezy do Ciebie Kryspin